Συνέντευξη The Crimson ProjeKCt (Marcus Reuter)

«Υπάρχουν δύο μπάντες που παίζουν τη μουσική των King Crimson με διαφορετικούς τρόπους, κι αυτό είναι καταπληκτικό για τους fans»

Από τον Τάκη Κρεμμυδιώτη, 24/02/2014 @ 11:51
Μετά τη συνέντευξη που έδωσε ο Tony Levin στον Κώστα Σακκαλή, σειρά έχει ο Markus Reuter, που απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν την προσωπική του καριέρα, τη σχέση του με τη μουσική των King Crimson και, φυσικά, τη συνεργασία του με τους The Crimson ProjeKCt.

The Crimson ProjeKCtΘα μπορούσες, σε παρακαλώ, να εξηγήσεις με λίγα λόγια τι είναι ο «touch style» τρόπο παιξίματος;
Είναι μια σχετικά νέα και όχι ιδιαίτερα διαδεδομένη προσέγγιση του να παίζεις νότες σε μια κιθάρα χτυπώντας απλά τις άκρες των δακτύλων στις χορδές, χωρίς να τις τσιμπάς. Σου δίνει τη δυνατότητα να βγάλεις ένα πολύ άμεσο και συναισθηματικό τόνο, ενώ δίνει νέες δυνατότητες, αφού μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα οκτώ δάχτυλα των δύο χεριών.

Θεωρείς ότι είσαι περισσότερο μουσικός, συνθέτης ή παραγωγός;
Αγαπώ τη μουσική, οπότε κάνω όλα όσα απαιτούνται για να διατηρήσω την αγάπη μου ζωντανή, κι αυτό περιλαμβάνει το να είμαι συνθέτης, μουσικός, παραγωγός κλπ.

Ποιές είναι οι κύριες επιρροές σου; Μπορείς να αναφέρεις μερικούς από τους δίσκους που σε ενέπνευσαν περισσότερο;
Οι κύριες επιρροές μου προέρχονται από την κλασική μουσική του 20ου αιώνα και τη μουσική της εποχής μας. Ειδικότερα, οτιδήποτε από τους Alban Berg, Olivier Messiaen, David Bedford, Mike Oldfield, New Model Army, King Crimson, The Cure κλπ.

The Crimson ProjeKCtΚάτω από ποιές συνθήκες γνώρισες τον Robert Fripp και τον Tony Levin;
Συνάντησα τον Robert Fripp το 1991, όταν ήμουν 18 χρονών, σε ένα σεμινάριο κιθάρας. Έγινε ο πιο σημαντικός δάσκαλός μου. Τον Tony τον συνάντησα αρκετά αργότερα, το 2010, αφού είχα ήδη συνεργαστεί για αρκετά χρόνια με τον Pat Mastelotto. Ο Pat κι εγώ έχουμε ένα duo project που ονομάζεται "TUNER".

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σου με τους The Crimson ProjeKCt;
Πήρα μέρος στην πολύ μεγάλη περιοδεία του 2011, όπου οι The Crimson ProjeKCt έπαιξαν μαζί με τους Adrian Belew's Power Trio και τους Stick Men.

Για ποιόν λόγο οι The Crimson ProjeKCt παίζουν υλικό των King Crimson πριν τα 80s;
Παίζουμε ένα-δυο κομμάτια πριν από τα 80s, αλλά, μέχρις ενός σημείου, όλο το υλικό που παίζουμε έχει παιχτεί από τη μπάντα των 80s, οπότε είναι φυσικό να ασχολούμαστε με δικές τους συνθέσεις.

Markus Reuter (The Crimson ProjeKCt)Έχει γραφτεί ότι «Οι The Crimson ProjeKCt είναι μια τελείως ξεχωριστή οντότητα από τους King Crimson, αλλά ταυτόχρονα πολύ σχετική». Για ποιο λόγο πιστεύεις ότι ο Robert Fripp’s σας έδωσε την έγκρισή του να παίζετε τη μουσική των King Crimson’s music, αφού μπορούσαν οι ίδιοι οι King Crimson να το κάνουν αφού επανενωθούν;
Ναι, αυτή είναι ια ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι, ο Robert έχει ένα όραμα για τους νέους King Crimson, το οποίο είναι διαφορετικό από ό,τι κάνουν οι TCP. Έτσι, βασικά, η έγκρισή του σημαίνει ότι υπάρχουν δύο μπάντες που παίζουν τη μουσική των King Crimson με διαφορετικούς τρόπους, κι αυτό είναι καταπληκτικό για τους fans. Για μένα, όλα έχουν να κάνουν με τη μουσική. Κι έτσι δεν με ενδιαφέρει ποιο είναι το όνομα της μπάντας. Ελάτε στις συναυλίες, ακούστε και απολαύστε!

Θα ακούγονταν διαφορετικοί οι The Crimson ProjeKCt, αν ο Fripp συμμετείχε σε αυτούς;
Φυσικά. Πολύ διαφορετικοί, επειδή θα ήταν μια άλλη μπάντα. Αν συμμετείχα κι εγώ σε αυτήν την μπάντα, τότε είμαι σίγουρος ότι θα εξωθούσα το παίξιμό μου σε διαφορετική κατεύθυνση.

Πώς αντιδρά σήμερα το κοινό στη μουσική των King Crimson; Μπορεί η μουσική περασμένων δεκαετιών να έχει σημασία σε νεότερα ακροατήρια;
Η μουσική των King Crimson είναι άφθαρτη στο πέρασμα του χρόνου και διαρκώς δυναμώνει όσο ωριμάζει . Η αντίδραση του κοινού είναι απλά υπέροχη.

Markus Reuter (The Crimson ProjeKCt)Αναμφίβολα, η μουσική που παίζετε έχει αποδειχτεί επιδραστική. Πιστεύεις πως μπορεί ακόμα να είναι και γιατί;
Είναι πολύ επιδραστική και θα συνεχίσει να είναι. Ο λόγος είναι πως λίγοι έχουν συνεχίσει το μοναδικό χαρακτήρα της. Εννοώ ότι υπάρχουν μόνο λίγοι μουσικοί, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντιληφθούν πώς «δουλεύει». Είναι μια πολύ μικρή οικογένεια.

Ποιά θεωρείς ως την καλύτερη ζωντανή σας εμφάνιση και για ποιόν λόγο;
Δεν είναι δυνατό να απαντήσω. Πρώτον, ως μουσικός δε μπορείς να γνωρίζεις πώς είναι οι εμφανίσεις σου. Μου αρέσει πολύ να παίζω και πέφτω σε μια σχεδόν «ασυνείδητη» κατάσταση όταν το κάνω, οπότε δε μπορώ να ξέρω ποια είναι η αγαπημένη μου.

Έχετε σχέδια να παίξετε στην Αθήνα;
Είχαμε, αλλά, δυστυχώς, δεν έγινε συμφωνία με τον τοπικό παραγωγό. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει κάποια άλλη φορά.
  • SHARE
  • TWEET