Συνέντευξη Tau Cross (The Baron)

«Με τους Amebix υπήρχε μια ολόκληρη ιστορία από πίσω, αλλά ταυτόχρονα και προβλήματα. Με τους Tau Cross όλοι είμαστε ιδιαίτερα χαλαροί σε αυτό που κάνουμε»

Από τον Nτίνο Παυλίδη, 23/06/2015 @ 10:34
Νιώθω ένα παράξενο συναίσθημα όταν καταφέρνω να μιλήσω με έναν άνθρωπο που χωρίς να έχουμε έρθει ποτέ σε άμεση επαφή έχει καταφέρει με τα έργα του να μιλήσει στην καρδιά μου, να με επηρεάσει και να διαμορφώσει τον τρόπο σκέψης μου αλλά και την αντίληψη μου επί πολλών καθημερινών και ουσιαστικών ζητημάτων. Όταν μάλιστα αυτός ο άνθρωπος έχει όρεξη να μιλήσει και δεν διστάζει να σου μιλήσει για καλές αλλά ταυτόχρονα και δυσάρεστες στιγμές της μέχρι τώρα πορείας του, επιβεβαιώνοντας τα όσα υποστηρίζει περί επικοινωνίας μεταξύ δημιουργού και -όχι ακροατή αυτή την φορά, αλλά καλύτερα- «συλλέκτη εμπειριών» τότε μάλλον ενθουσιάζομαι. Παρακάτω έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε τα λόγια που ανταλλάξαμε με τον The Baron των Amebix, ο οποίος πλέον αφήνει οριστικά στο παρελθόν το θρυλικό αυτό σχήμα και προχωρά αποφασιστικά με το νέο του δημιούργημα, τους Tau Cross.

Γεια χαρά Rob, ελπίζω να σε βρίσκω καλά! Είμαι πραγματικά χαρούμενος για αυτή την συνέντευξη καθώς εδώ και πολλά χρόνια αγαπώ συνολικά την δουλειά σου με τους Amebix, οι οποίοι στάθηκαν για μένα μια σημαντική πηγή έμπνευσης με μεγάλη επίδραση σε πολλούς τομείς, τα μουσικά μου γούστα, τις ιδέες μου, αλλά και την αντίληψη μου για την κοινωνία και τον κόσμο γενικότερα. Παρ' όλα αυτά οι Amebix ανήκουν πια στο παρελθόν, και το παρόν πλέον γράφεται από τους Tau Cross. Κατ' αρχάς τι το θεωρείς όλο αυτό; Μια μπάντα ή ένα πρότζεκτ; Πρόκειται ξεκάθαρα για μια ταμπέλα και μόνο, αλλά για παράδειγμα σχεδιάζετε να περιοδεύσετε και να κάνετε συναυλίες με αυτό το σχήμα, ή θα το κρατήσετε αποκλειστικά στο στούντιο;
Σε ευχαριστώ Dino. Οι Amebix υπήρξαν ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου, ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πράγματι τώρα η προσοχή μου είναι στραμμένη αλλού. Οι Tau Cross είναι σίγουρα μια μπάντα, και όχι απλά ένα project. Είναι πρόκληση να βγούμε έξω και να παίξουμε ζωντανά, αλλά κάτι τέτοιο είναι στα πλάνα μας. Για μένα προσωπικά αυτός είναι και ο βασικός λόγος που εξακολουθώ ακόμη να δημιουργώ μουσική, να παίζω ζωντανά και να επικοινωνώ όλη αυτή την ενέργεια με άλλους ανθρώπους. Πιστεύω ότι οι Tau Cross θα είναι θαυμάσιοι ζωντανά, και πραγματικά ανυπομονώ για την στιγμή που αυτό θα γίνει.

Tau Cross - Tau Cross

Οι Tau Cross λοιπόν είναι κάτι το καινούργιο στον κόσμο της ακραίας μουσικής, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κάποιους ακόμη εξαιρετικούς μουσικούς από τις τάξεις των Voivod και των Misery, καθώς επίσης και μέλη του crust hardcore σχήματος War//Plague. Πόσον καιρό γνωρίζεστε μεταξύ σας; Πότε πρωτόσυναντηθήκατε και πώς προέκυψε η όλη ιδέα πίσω από τους Tau Cross;
Ο Andy (σ.σ.: War//Plague) κι εγώ γνωριζόμαστε από το 2008 περίπου, όταν και οι Amebix ανακοίνωσαν την επιστροφή τους. Προθυμοποιήθηκε να φιλοτεχνήσει το artwork του άλμπουμ μας, αλλά και να αφιερώσει πολύτιμο χρόνο στην δημιουργία του επίσημου animated βίντεο για το "Knights Of The Black Sun". Κάποια χρόνια μετά, κατά την διάρκεια της δεύτερης περιοδείας μας στην Αμερική, καταλήξαμε να κάνουμε μια συναυλία στην Μινεάπολη όπου και έμεινα για λίγο καιρό με τον Jon (σ.σ.: Misery). Εκεί περάσαμε όμορφες στιγμές και ανακαλύψαμε ότι μοιραζόμαστε και άλλες αγάπες, όπως για παράδειγμα τις μοτοσυκλέτες. Επιπλέον είναι πολύ αστείος τύπος. Με τον Away (σ.σ.: τύμπανα στους Voivod) διατηρούσαμε ανά καιρούς επαφή, και παρόλο που δεν τον ήξερα καλά βρέθηκε στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή όταν παρέδιδα κάθε ελπίδα να βρω κόσμο για να παίξω αυτή την μουσική. Για πρώτη φορά τον συνάντησα πριν από λίγες εβδομάδες στο Temples Festival στο Bristol. Φοβερός τύπος και αυτός.

Η νέα σας κυκλοφορία είναι φανταστική. Είναι εξαιρετικά «βαριά» και επική, τα κομμάτια ποικίλουν ανάμεσα στο punk, το crust και το heavy metal, και κατά την γνώμη μου συνεχίζει την ιστορία από εκεί που την άφησε το "Sonic Mass", ο τελευταίος δίσκος των Amebix, ο οποίος επίσης ήταν αξιόλογος. Πιστεύεις ότι οι Tau Cross σου έδωσαν την ευκαιρία να πετύχεις ό,τι δεν κατάφερες με το "Sonic Mass", ή ότι απλά είναι η εξέλιξη στο μονοπάτι που χάραξε ο εν λόγω δίσκος;
Κατ' αρχάς να σε ευχαριστήσω. Δεν θα μπορούσα να ελπίσω σε καλύτερο feedback ως προς αυτά που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής. Είναι πραγματικά περίεργο το ότι κάναμε μια πολύ φτηνή DIY ηχογράφηση σε τρεις διαφορετικές χώρες και όλο αυτό εξελίχθηκε σε μια μεγάλη επιτυχία. Παράξενο. Πράγματι ξεκίνησα να γράφω αυτό το υλικό σαν μια συνέχεια του "Sonic Mass", όποτε υποθέτω είναι εύκολο να αναζητήσεις τις ρίζες του. Ωστόσο πολλές από τις ιδέες που είχα τώρα ενδεχομένως να μην είχαν δουλέψει σε εκείνο το πλαίσιο. Όταν έκανα το πρώτο demo δεν ήμουν σίγουρος αν τα παιδιά θα ενδιαφερόντουσαν το ίδιο για κάποια πιο ήρεμα μέρη, αλλά ήμουν αποφασισμένος πως υπήρχε αξία και σε αυτά, ότι όλα κατά έναν τρόπο έβγαζαν νόημα σε μια συνολική εικόνα. Γενικότερα αυτή την φορά είχα μεγάλη προσωπική ελευθερία στο συνθετικό κομμάτι, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του είναι απλό, αλλά ταυτόχρονα πολύ ειλικρινές.

Θα έλεγες ότι το νέο αυτό line-up σε βοήθησε να ξεκαθαρίσεις λίγο στο μυαλό σου το όραμα σου, και να αποκτήσει η μουσική σου λίγο πιο συγκεκριμένη κατεύθυνση; Υπάρχει μια εκπληκτική συνοχή ανάμεσα στα κομμάτια. Εσύ κυρίως είσαι που φέρνεις τις ιδέες στο συγκρότημα ή πρόκειται για μια πιο συλλογική δουλειά; Η μουσική αντανακλά τον προσωπικό σου ήχο.
Νομίζω πως ναι, η συγκεκριμένη σύσταση υπήρξε καθοριστική. Ήθελα ο καθένας να προσπαθήσει να βρει τον δικό του δρόμο σε όλο αυτό χωρίς ιδιαίτερο έλεγχο από εμένα, και τελικά το αποτέλεσμα άνοιξε ολονών τα μάτια. Μου αρέσει πραγματικά ο τρόπος με τον οποίο φαίνεται ότι «σκοντάψαμε» στον δικό μας ήχο. Είχα κάνει την πρόταση για δεύτερη κιθάρα και στους Amebix αλλά κάτι τέτοιο υπήρξε μάλλον καταλυτικό για τα προβλήματα που είχαμε εκείνη την δεδομένη στιγμή, ενώ τώρα αυτό λειτουργεί πολύ θετικά. Μέχρι στιγμής όλες οι συνθέσεις είναι δικές μου αλλά την επόμενη φορά θα έχουμε μια πολύ πιο συλλογική δημιουργία. Πρέπει να προσπαθήσουμε να πιστέψουμε στην ίδια την φύση της διαδικασίας. Ο Jon και ο Andy έχουν ήδη ξεκινήσει να γράφουνε νέο υλικό, όποτε πρέπει να δούμε πως αυτό θα εξελιχθεί στον επόμενο γύρο από demo. Αυτή την στιγμή πάντως ακούγεται πολύ ενδιαφέρον. Νομίζω επίσης ότι θα ήθελα να ακούσω κάτι πιο ξεχωριστό από τον Away στα τύμπανα. Ελπίζω να τον πείσω να γράψει ένα tribal έπος!

The Baron (Tau Cross)

Βρίσκεις κι εσύ καθόλου ομοιότητες ανάμεσα στο "Tau Cross", το ομώνυμο άλμπουμ, και το "Sonic Mass"; To "Knights Of The Black Sun" θα μπορούσε εύκολα να κλείνει το πρώτο!
Σε γενικές γραμμές η βάση είναι η ίδια, αλλά στην περίπτωση του "Tau Cross" χωρίς την επίβλεψη του Roy (σ.σ.: Mayorga, τύμπανα στην μετά reunion εποχή των Amebix), όποτε και τα κομμάτια δεν είναι τόσο τεχνικά, παρ' ότι αντανακλούν ακόμα την ενέργεια των Amebix. Ήθελα γενικά να εξετάσω τι ήταν αυτό ακριβώς που προσέδωσα εγώ στους Amebix και να το φιλτράρω. Δεν ήθελα να δημιουργήσω κάτι που να συμβιβάζεται με μια παλιότερη ιδέα, αλλά αντιθέτως να έχει την δική του χαρακτηριστική «γεύση».

Αλήθεια, πού κατοικείτε; Απ' ό,τι ξέρω δεν εδρεύετε όλη στην ίδια πόλη και χώρα. Πώς δουλεύει το όλο πράγμα; Είστε όλοι ιδιαίτερα πολυάσχολες ατομικότητες και ειλικρινά αναρωτιόμουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείτε την μπάντα, τόσο στο συνθετικό κομμάτι όσο και στο κομμάτι των ηχογραφήσεων. Συναντιέστε ποτέ ή βασικά δουλεύετε μέσω ίντερνετ;
Εγώ προσωπικά μένω σε ένα νησί στην δυτική μεριά της Σκωτίας και δουλεύω ως σιδηρουργός για τα τελευταία περίπου είκοσι πέντε χρόνια (σ.σ.: μεγάλο μέρος της εργασίας του είναι τα σπαθιά όπως μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα που ο ίδιος μας παρέθεσε, castlekeep.co.uk). Ο Andy και o Jon κατοικούν στην Μινεάπολη, και ο Away στο Μόντρεαλ του Καναδά, όποτε όπως καταλαβαίνεις έχουμε χρησιμοποιήσει το Skype πολύ! Ηχογραφήσαμε σε τρεις διαφορετικές χώρες, και μοιραστήκαμε δεκάδες φορές αρχεία μέσω Dropbox. Ήταν μια μεγάλη πρόκληση αλλά είχε και την πλάκα της. Πραγματικά μια αληθινή DIY ηχογράφηση.

Είστε πολύ έμπειροι ως προς το να συνεργάζεστε με άλλους ανθρώπους και να μοιράζεστε μαζί τους την καθημερινότητα σας, τις ιδέες σας, τις σκέψεις σας, καθώς και καλές αλλά και ταυτοχρόνως κακές στιγμές. Το να συμμετέχεις σε ένα μακροχρόνιο σχήμα και να συνεργάζεσαι με τους ίδιους ανθρώπους για δεκαετίες δεν είναι ευκολότερο από το να βρίσκεις νέους συνεργάτες, άτομα που πιθανώς νωρίτερα να μην γνώριζες, και να κάνεις μια νέα αρχή μαζί τους από το μηδέν;
Δεν ξέρω, νομίζω πως απλά καταφέραμε να ταιριάξουμε εύκολα με τους Tau Cross. Αυτό που ανακάλυψα μαζί τους είναι το ότι όλοι είμαστε ιδιαίτερα χαλαροί σε αυτό που κάνουμε. Με τους Amebix υπήρχε μια ολόκληρη ιστορία από πίσω, αλλά ταυτόχρονα και πολλά προβλήματα. Για την ακρίβεια θα τολμήσω να πω πως ήταν ένας καταραμένος συνδυασμός. Κατά την διάρκεια δημιουργίας του "Sonic Mass" αλλάξαμε διάφορα labels, είχαμε έναν θάνατο, ένα έμφραγμα στην μπάντα, μια απόπειρα αυτοκτονίας, μεταφυσικές εμπειρίες, ένα πραγματικό δράμα. Αντιθέτως με τους Tau Cross υπήρξε πιο απλό το ζήτημα.

The Baron (Tau Cross)

Δεν φοβήθηκες δηλαδή να ξεκινήσεις ένα νέο πρότζεκτ με ανθρώπους για τους οποίους δεν ήξερες ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν και παράγουν μουσική; Βρήκατε σχετικά εύκολα τους ρυθμούς σας με τους Tau Cross;
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπήκα σε όλο αυτό με μεγάλες προσδοκίες, εννοώντας ότι δεν υπήρξε ποτέ κάποια πίεση, όποτε ναι, μπορώ να πω ότι τους βρήκαμε εύκολα.

Η φωνή σου είναι συγκλονιστική στον δίσκο και πραγματικά αισθάνομαι ότι κάτι προσπαθεί να πει στην ανθρωπότητα, μια κουρασμένη, μια καταραμένη ίσως, η οποία απεγνωσμένα ψάχνει για την λύτρωση της. Προσπαθείς να της φέρεις κάποιο μήνυμα; Νομίζεις ότι σε ακούει ή απλούστατα μιλάς ως ένας παρατηρητής;
Πάντοτε με απασχολούσε πολύ το στιχουργικό κομμάτι της μουσικής. Μου αρέσει πολύ να δημιουργώ ένα περιβάλλον εντός του οποίου ο ακροατής να αποκτά την ικανότητα να περιηγηθεί, καθώς και να δίνω στον καθένα την δυνατότητα για μια δική του ερμηνεία. Οι στίχοι λοιπόν μπορεί να είναι ποιητικοί αλλά την ίδια στιγμή και κάπως αμφιλεγόμενοι με κάποιον τρόπο. Συνήθως συνδέω αρχέτυπες εικόνες και ιδέες και επιτρέπω στο συναίσθημα να συμπληρώσει το κάδρο. Νομίζω πως πολλοί το έχουν αντιληφθεί αυτό. Για μένα αυτή είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση, να καταλαβαίνει ο κόσμος ενστικτωδώς αυτό που προσπαθείς να επικοινωνήσεις σε ένα συναισθηματικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο.

Νομίζω Rob πως φτάσαμε στο τέλος! Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Συγχώρεσε με αν ανέφερα πολλές φορές τους Amebix, αν και κάτι τέτοιο όπως καταλαβαίνεις ήταν αδύνατο να μη γίνει. Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο με τους Tau Cross. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με το νέο σου καλλιτεχνικό τέκνο.
Σε ευχαριστώ κι εγώ πάρα πολύ. Είμαστε και εμείς πολύ ενθουσιασμένοι αυτό τον καιρό. Δεν περίμενα ποτέ ότι το feedback θα ήταν τέτοιο. Είναι κάπως αμήχανο όλο αυτό, αλλά σίγουρα πολύ εμψυχωτικό, για αυτό και θα συνεχίσουμε την πορεία μας σε αυτόν τον δρόμο. Σε ευχαριστούμε πολύ για την στήριξη σου.
  • SHARE
  • TWEET