Συνέντευξη Stonebringer

«Χάρις στον Tsangarides αποκτήσαμε μια πιο σοβαρή αντίληψη ως προς τη μουσική»

Από την Τόνια Πετροπούλου, 24/03/2015 @ 14:35
Αν δεν το πήρες πρέφα, το τετραμελές συγκρότημα από τον Πειραιά χώθηκε για τα καλά στον χώρο του σκληρού ήχου. Οι Stonebringer κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους, "Those Winds", το οποίο βάζει υποψηφιότητα για τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς και μας ανακοινώνουν ότι ήρθαν για να μείνουν. Αφού προθερμάνθηκαν ανοίγοντας τους Opeth στην πρόσφατη συναυλία τους στη Θεσσαλονίκη, ετοιμάζονται για την επίσημη παρουσίαση του δίσκου τους, στις 28 Μαρτίου, στο 6 D.O.G.S. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ιδίοις όμμασι το πόσο επιδέξια παντρεύουν το progressive rock με φολκλόρ στοιχεία και τα ωμά σκληρά riff με γυναικεία φωνητικά χορωδίας. Πρώτα, όμως, διαβάστε τη συνέντευξή τους για να μάθετε τις λεπτομέρειες, τα τι και τα πώς και ό,τι πρέπει να ξέρετε για δαύτους.

Πώς είναι να συνεργάζεσαι με τον παραγωγό «μεγαθηρίων», Chris Tsangarides, στο ξεκίνημα της καριέρας σου;
Απίστευτη εμπειρία, αν αναλογιστείς τον κατάλογο των μουσικών που έχουν συνεργαστεί με τον Chris. Εμείς γνωρίσαμε έναν άνθρωπο με μεγάλη ικανότητα και πείρα , ο όποιος κατάφερε να βγάλει τον καλύτερο μας εαυτό.

Τι αποκομίσατε απ' την εμπειρία του Band Complete project και ποιά απ' τις συμβουλές του Tsangarides θα ακολουθείτε για πάντα στην καριέρα σας;
Αυτό που αποκομίσαμε, κατά κύριο λόγο, ήταν, ίσως, μια πιο σοβαρή αντίληψη ως προς τη μουσική. Μέχρι τότε, ήμασταν μια παρέα πιτσιρικάδων, που κάναμε αυτό που γουστάραμε χωρίς να το σκεφτόμαστε ιδιαίτερα. Τώρα, ακόμα κάνουμε αυτό που γουστάρουμε, απλά του δίνουμε μεγαλύτερη σημασία.

Stonebringer - Those Winds

Το εξώφυλλο του δίσκου, σίγουρα, σου τραβάει το μάτι. Ποιό είναι το concept του;
Για το εξώφυλλο του δίσκου θέλαμε κάτι ιδιαίτερο και με έντονη προσωπικότητα, να προσδίδει μια νεολιθική, αλλά και προοδευτική αισθητική, στα όρια του γκροτέσκο, χαρακτηριστικά που πιστεύουμε ότι ταιριάζουν και στο άλμπουμ μας. Η δημιουργία του ήταν μια πρόκληση για εμάς. Δουλέψαμε παρέα με τον στενό μας συνεργάτη Γιώργο Μουζή και τον καλό μας φίλο Ηλία Μαδούρο, ο οποίος επιμελήθηκε τη φωτογράφιση και πιστεύουμε ότι έκανε εξαίσια δουλειά. Τις μάσκες τις δημιούργησε και μας της παραχώρησε ο Φίλιππος Βασιλείου. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο νησί της Κέας που «φιλοξένησε» τις ιδέες μας.

Αρκετοί, ακούγοντας αυτόν τον δίσκο, θα πουν ότι κάνατε μια στροφή προς τον Mastodon-ικό ήχο, αφού μειώσατε τα stoner στοιχεία του "Ocean Of The Brave" και αυξήσατε τα prog στο "Those Winds". Ήταν μια συνειδητή ηχητική αλλαγή;
Πιστεύουμε ότι κάθε μουσικός, βαθιά μέσα του, νιώθει την ανάγκη να οδηγήσει τη τέχνη του ένα βήμα παραπέρα, και να εξερευνήσει νέους ηχητικούς κόσμους. Αναπόφευκτα λοιπόν, η μουσική αλλάζει, αλλά αυτό είναι αυθόρμητη απόρροια των δικών μας ανησυχιών, και όχι μιας συνειδητής απόφασης.

Και πώς σας ήρθε να προσθέσετε folk όργανα και χορωδία;
Θεωρήσαμε ότι θα δώσουν μια νέα διάσταση και ένα άλλο χρώμα στη μουσική μας. Δεν συνθέσαμε με βάση αυτά και η απόφαση να μπουν στο δίσκο πάρθηκε στην πορεία. Φαίνεται ότι το πείραμα πέτυχε και μπορεί να υπάρξουν αντίστοιχες ιδέες στο μέλλον.

Είστε ανοιχτοί στον πειραματισμό του ήχου σας ή βρήκατε αυτό που σας ταιριάζει / εκφράζει και θα αφοσιωθείτε στην εξερεύνηση αυτού;
Όπως είπαμε και προηγουμένως, πιστεύουμε ότι κάθε καλλιτέχνης οφείλει στον εαυτό του να εξελίσσεται. Κατά συνέπεια, είμαστε ανοικτοί στον πειραματισμό και μας αρέσει να ανακαλύπτουμε νέους τρόπους έκφρασης μέσω της μουσικής μας.

Stonebringer

Είχατε σκοπό να αποκτήσετε κοινό και στο εξωτερικό όταν γράφατε αυτόν τον δίσκο; Έπαιξε κάποιο ρόλο σ' αυτό η γαλλική M&O;
Δεν γράψαμε το άλμπουμ έχοντας στο μυαλό μας κάποιο συγκεκριμένο κοινό, παρολαυτα θέλουμε η μουσική μας να ακουστεί και εκτός Ελλάδος. H Μ&Ο συμβάλει με τον τρόπο της σε αυτό, αλλά φροντίζουμε και εμείς οι ίδιοι με τις επιλογές μας, να ταξιδεύουμε το "Those Winds" σε όσο πιο πολλούς τόπους και κόσμους γίνεται. Το διαδίκτυο είναι κλειδί αλλά από μόνο του δεν αρκεί.

Υπάρχει στην άκρη του μυαλού σας η ιδέα για περιοδεία στην Ευρώπη;
Φυσικά και υπάρχει, είναι κάτι που θέλουμε πολύ και το κυνηγάμε όσο μπορούμε.

Ποιός είναι ο μεγαλύτερος στόχος σας ή ένα ακραίο όνειρο που έχετε ως μπάντα;
Αυτό που θέλουμε είναι η μουσική μας να ταξιδέψει και να ακουστεί όσο περισσότερο γίνεται. Δε κυνηγάμε κάποιο συγκεκριμένο milestone, αλλά επιλέγουμε να δουλεύουμε σκληρά κάνοντας αυτό που αγαπάμε.

Ξεκινήσατε ως ένα project διασκέδασης, με μουσική για την πάρτη σας ή το είδατε κατευθείαν επαγγελματικά;
Αν αναλογιστείς ότι όταν ξεκινήσαμε την μπάντα, ήμασταν ουσιαστικά μαθητές ακόμα, καταλαβαίνεις ότι τον πρώτο καιρό παίζαμε απλά για τους εαυτούς μας. Η πιο σοβαρή και επαγγελματική προσέγγιση ήρθε αργότερα, χωρίς, όμως, ποτέ να αφαιρεί τις απλές χαρές που μας χαρίζει η μπάντα.

Έχετε συμμετάσχει στο Schoolwave festival και ανοίξει μπάντες όπως Orange Goblin και Karma To Burn και πιο πρόσφατα τους Opeth. Ποιά από αυτές τις live εμπειρίες, σας έχει μείνει αξέχαστη και γιατί;
Οι πιο έντονες live εμπειρίες μας ήταν μάλλον η πρώτη και η τελευταία. Το 2011, με τους Planet Of Zeus στο An Club και η συναυλία μας με τους Opeth στην Θεσσαλονίκη, πριν λίγες μέρες. Αμφότερες ήταν συναυλίες με πολύ κόσμο, προέκυψαν τελείως ξαφνικά και είχαν ξεχωριστή σημασία για εμάς, δεδομένης της χρονικής περιόδου όπου έγιναν. Είχαμε πολύ άγχος, αλλά παίξαμε καλά και μας άφησαν τις καλύτερες αναμνήσεις.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η εγχώρια μουσική σκηνή βρίσκεται σε ακμή, κυρίως από αγγλόφωνες μπάντες, ανεξάρτητα απ’ το είδος που παίζουν. Μιας και είστε μέρος αυτής της ακμής, πώς εξηγείτε αυτό το φαινόμενο;
Δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε... Γενικά, η Ελλάδα είναι μια χώρα με έντονη μουσική παράδοση και κουλτούρα, περισσότερη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου βεληνεκούς. Όσο για την ακμή των τελευταίων χρόνων, ίσως να είναι απόρροια των κοινωνικοπολιτικών μεταβολών που παρουσιάζονται στη χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και ο μοναδικός λόγος.

Stonebringer

Τελικά, τα blog με τα παράνομα downloads μπορούν να βοηθήσουν μια άγνωστη μπάντα να ανελιχθεί και να γίνει γνωστή; Πιστεύετε ότι η σωστή οδός είναι μόνο μέσω προώθησης από δισκογραφική ή οποιοσδήποτε τρόπος να διαθέσεις την μουσική είναι θεμιτός;
Οι άγνωστες μπάντες, που σκοπός τους δεν είναι να βγάλουν χρήματα, αλλά να διαδώσουν τη μουσική τους, μπορούν να βοηθηθούν από τέτοιου είδους ιστοσελίδες. Οι καλλιτέχνες που ζημιώνονται είναι κυρίως μεγάλα ονόματα, που θα προτιμούσαν οι οπαδοί τους να επενδύσουν αγοράζοντας το υλικό τους, αντί να το κατεβάσουν παράνομα.

Αν ήθελα να σας συστήσω σε κάποιον, ποιό κομμάτι από το “Those Winds” μου προτείνετε να του βάλω να ακούσει;
Όποιο θες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλα τα κομμάτια του δίσκου έχουν προσωπικότητα και όλα μπορούν να αποτελέσουν μια πρόγευση για το άλμπουμ αλλά και την μπάντα.

Το live της παρουσίασης του EP σας μού έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Πώς σκοπεύετε να ξεπεράσετε εκείνη την απόδοσή σας; Τι να περιμένουμε από το επερχόμενο, στις 28;
Δεν έχουμε ιδέα για το πώς θα ξεπεράσουμε εκείνη την απόδοση μας, αυτό όμως που μπορούμε να σου εγγυηθούμε είναι ότι θα δώσουμε τους καλύτερους εαυτούς μας για να κάνουμε αυτό το live αξέχαστο για όσους έρθουν.
  • SHARE
  • TWEET