Συνέντευξη Steve Rothery Band

«Το progressive rock είναι οπωσδήποτε πιο εμπορικό από ό,τι ήταν ποτέ. Πάντα υπάρχει ένα κοινό το οποίο ψάχνει να ανακαλύψει καλή μουσική»

Από τον Πάνο Παπάζογλου, 04/09/2014 @ 13:19
Με τους Marillion το Rocking.gr έχει μια ιδιαίτερη σχέση, είτε όσον αφορά τις δουλειές του γκρουπ καθ' ολοκληρίαν, είτε τις συμμετοχές των μελών σε άλλα project (βλ. Transatlantic!), είτε τις προσωπικές δουλειές, όπως αυτή που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ο Steve Rothery. Μιλήσαμε μαζί του για την επερχόμενη κυκλοφορία του, η οποία έχει συμπέσει με την κυκλοφορία του ενδιαφέροντος ντοκουμέντου "Live In Rome", αλλά και φυσικά για τους Marillion. Ήρεμος, αν και όχι ιδιαιτέρως ομιλητικός, ο κιθαρίστας που έχει αφήσει μια ιδιαίτερη παρακαταθήκη με τα μοναδικά του ηχοτοπία, αισθάνεται δικαιωμένος από το βήμα που το δίνεται και έτοιμος να συνεχίσει να προσφέρει δισκογραφικές στιγμές που επιζητούν το κατάλληλο ακροατήριο.

Steve Rothery BandΠώς είσαι Steve; Ετοιμάζεσαι να κυκλοφορήσεις το πρώτο σου προσωπικό άλμπουμ, νομίζεις ότι τώρα είναι η κατάλληλη εποχή γι' αυτό;
Είμαι καλά, ευχαριστώ. Αρκετά κουρασμένος, αλλά ενθουσιασμένος με την αποδοχή του "Morpheus" (το κομμάτι που είναι διαθέσιμο στο site). Όσοι το άκουσαν, το λάτρεψαν.

Πώς ήταν η διαδικασία ηχογράφησης του άλμπουμ;
Αρκετά επίπονη, πραγματικά. Ηχογραφήσαμε τα drums στο The Racket Club νωρίτερα αυτή τη χρονιά και είχαμε μερικές μέρες στα Real World Studios για να γράψουμε και να μαγνητοσκοπήσουμε το καλοκαίρι. Τα υπόλοιπα μέρη της κιθάρας μου έγιναν στο προσωπικό μου στούντιο στο σπίτι μαζί με τον Dave και τον Ricardo, οι οποίοι ανέβαζαν σημεία των κομματιών από τα σπίτια τους επίσης. Η μίξη έγινε από τον Mike Hunter στο Racket Club.

Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη θεματολογία πίσω από το άλμπουμ "The Ghosts Of Pripyat";
Είναι απλά μια συλλογή θεμάτων, βασισμένων στην ιδέα της δημιουργίας soundtrack σε φανταστικές ταινίες. Ήθελα κάτι ιδιαίτερα κινηματογραφικό και ατμοσφαιρικό.

Η σύνθεση του γκρουπ είναι η ίδια με το "Live In Rome", το οποίο επίσης μόλις κυκλοφόρησες;
Ναι, αλλά ο Ricardo Romano είναι πλέον κανονικό μέλος ως πληκτράς. Στο παρελθόν έπρεπε να ρυθμίζουμε τα πλήκτρα με mini pedals όταν δίναμε συναυλίες.

Steve Rothery Band - Live In RomeΜετά από τόσες live κυκλοφορίες, το "Live In Rome" ήταν σχετικά εύκολο project να καταφέρεις;
Τα πάντα γύρω από αυτό το project είναι επίπονα, ακόμα και λογιστικά δεν είναι εύκολο.

Θα μπορούσες να μας περιγράψεις τα μέλη, και πώς νιώθεις παίζοντας ζωντανά με ένα άλλο γκρουπ μουσικών και όχι τα φιλαράκια από τους Marillion;
Είναι εξαιρετικό γκρουπ μουσικών για να παίζεις μαζί τους. Ο Dave Foster είναι ένας παλιός φίλος και επίσης συνεισέφερε ισάξια στο άλμπουμ και οι Leon, Yatim, Ricardo είναι εξαιρετικοί μουσικοί και πολύ αγαπητοί άνθρωποι.

Και βέβαια υπάρχουν και μερικές guest εμφανίσεις...
Ναι, ο Steve Hackett παίζει σε δυο κομμάτια και ο Steven Wilson παίζει ένα solo στο "The Old Man Of The Sea".

Πώς πήγε το Kickstarter Project; Είσαι ευχαριστημένος από την υποστήριξη των ακροατών σου ακόμα μια φορά;
Η καμπάνια για το Kickstarter πήγε εξαιρετικά καλά. Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να ξέρεις ότι έχεις αυτή την υποστήριξη από τους οπαδούς.

Και για να πάμε πίσω στους Marillion, τι έχετε στα σχέδιά σας τώρα; Έχετε συζητήσει για ένα νέο άλμπουμ;
Είμαστε ήδη στη διαδικασία τους γραψίματος του νέου άλμπουμ των Marillion, μεταξύ όλων των υπόλοιπων πραγμάτων που κάνουμε. Νομίζω δεν θα ’ναι έτοιμο μέχρι το 2016.

Steve RotheryΤο "Sounds That Can't Be Made" είναι ένα υπέροχο άλμπουμ και φαίνεται να συνεχίζετε να παράγετε με την ίδια ευκολία μερικές μαγικές στιγμές. Ιδιαίτερα το χαρακτηριστικό παίξιμο της κιθάρας σου είναι αναγνωρίσιμο από χιλιόμετρα. Νομίζεις γενικά ότι οι Marillion πλέον έχουν καταφέρει την αναγνώριση που αξίζουν;
Νομίζω ότι είμαστε όσο επιτυχημένοι μπορούμε να είμαστε, χωρίς να έχουμε τον ανάλογο ραδιοφωνικό χρόνο. Είμαστε μοναδικοί σε αυτό που εξακολουθούμε να κάνουμε και να βγάζουμε αυτή την μουσική μετά από 17 άλμπουμ.

Θα μπορούσες να μας αναφέρεις τις κύριες επιρροές σου, οι οποίες σε οδηγούν να δημιουργείς αυτά τα ηχοτοπία;
Λατρεύω τα soundtrack ταινιών όπως το "Paris, Texas" του Ry Cooder και το "Blade Runner" του Vangelis και πάντα ήθελα να δημιουργήσω τέτοια μουσική για soundtrack.

Μιλώντας με τον Pete πριν λίγο καιρό, υπήρχε μια «κλασική» ερώτηση που έπρεπε να γίνει, όσον αφορά τους Marillion και την Ελλάδα συγκεκριμένα. Υπάρχει ποτέ περίπτωση να μας επισκεφθείτε κάποτε στο μέλλον;
Θα ήθελα πάρα πολύ, είχα έρθει για ένα guitar clinic και έπαιξα με μερικούς μουσικούς στην Καβάλα πριν λίγο καιρό και είχα περάσει πολύ όμορφα.

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια και τους δίσκους, ποιά θα 'λεγες ότι είναι τα αρχετυπικά άλμπουμ των Marillion;
Tα "Script For A Jester's Tear", "Misplaced Childhood", "Brave", "Afraid Of The Sunlight", "Marbles" και "Sounds That Can't Be Made" είναι όλα χαρακτηριστικά άλμπουμ της εποχής που τα γράψαμε.

Είναι κάποιο άλλο ειδικό project στα σχέδιά σου; Εκτός από τα Marillion Weekends βέβαια!
Θα ξεκινήσω περιοδεία για τον solo δίσκο μου τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στην Ευρώπη και μετά έχουμε μια μικρή περιοδεία με τους Marilion τον Δεκέμβριο. Επίσης θα ξεκινήσω πάλι μια καμπάνια στο Kickstarter για να χρηματοδοτηθεί το "Postcards From The Road" για να βγει ως photo book και application.

Steve RotheryΠιστεύεις ότι σήμερα το progressive rock έχει ανακτήσει το στάτους που του έλειπε τις προηγούμενες δεκαετίες; Με συγκροτήματα σαν τους Porcupine Tree ή τον Steven Wilson και τους Marillion φυσικά, να προέρχονται από την Μεγάλη Βρετανία, νομίζεις ότι η βρετανική σκηνή είναι πάλι στο προσκήνιο;
Είναι οπωσδήποτε πιο εμπορικό από ό,τι ήταν ποτέ. Πάντα υπάρχει ένα κοινό το οποίο ψάχνει να ανακαλύψει καλή μουσική.

Σ' ευχαριστώ πολύ, Steve, κλείσε την συνέντευξη όπως εσύ θες...
Υπάρχει ένα κομμάτι να ακούσετε, το "Morpheus" με μια guest εμφάνιση του Steve Hackett στο SteveRothery.bandcamp.com. Επίσης θα ήθελα να παίξω στην Ελλάδα με τους Marillion ή με το προσωπικό μου συγκρότημα αν υπήρχε η ευκαιρία.
  • SHARE
  • TWEET