Συνέντευξη Spiders (John & Ann Sofie)

«Οτιδήποτε κάνουμε με το συγκρότημα, το θεωρώ επιτυχία για μας»

Από τον Κώστα Πολύζο, 22/01/2015 @ 11:30
Είναι Σουηδοί, πέρσι κυκλοφόρησαν τον δεύτερο δίσκο τους, παίζουν hard rock με γυναικεία φωνητικά και τους λένε Spiders. Τα πάντα σε αυτούς αποπνέουν μια αύρα '70s και με αφορμή την κυκλοφορία του "Shake Electric" τους θέσαμε κάποιες ερωτήσεις. Διαβάστε στην συνέντευξη που ακολουθεί τι μας απάντησαν οι Ann-Sofie Hoyles (φωνή) και ο John Hoyles (κιθάρα).

Καλησπέρα σας! Καταρχάς πες μας τι μεσολάβησε στο χρονικό διάστημα μεταξύ του "Flash Point" και του "Shake Electric".
Ann-Sofie: Χαίρετε! Όλο αυτό το διάστημα περιοδεύσαμε αρκετά και καθίσαμε και γράψαμε τα τραγούδια για τον καινούργιο μας δίσκο. Για το "Shake Electric" περάσαμε πολύ χρόνο όλοι μαζί στο στούντιο δουλεύοντας πάνω στο νέο υλικό, αλλά και στο σπίτι μας στην εξοχή, λίγο έξω από το Gothenburg προκειμένου να τελειώσουμε τα τραγούδια. Περιοδεύσαμε ως support με τους Graveyard, Klevertak και Blood Ceremony, αλλά κάναμε και δικές μας μίνι περιοδείες σε Γερμανία και Ισπανία.

Ποιά διαδικασία ακολουθήσατε αυτή την φορά για την δημιουργία του "Shake Electric"; Ποιός είναι ο βασικός υπεύθυνος για τις συνθέσεις και τους στίχους;
Ann-Sofie: Δουλέψαμε όλοι μαζί στα τραγούδια. Κάποια από αυτά ήταν ήδη ολοκληρωμένα από τον John όταν μας τα παρουσίασε, ενώ μερικά ήταν απλά κάποια riff και σκόρπιες ιδέες τις οποίες αναπτύξαμε όλοι μαζί. Έγραψα και εγώ κάποια τραγούδια όπως και μερικούς στίχους, κάτι το οποίο δεν είχα ξανακάνει. Προτιμώ πάντως να γράφω μουσική παρά στίχους. Μπορεί να ακούγεται περίεργο επειδή είμαι η τραγουδίστρια, αλλά είναι αλήθεια (γελάει). Ο ντράμερ μας ο Ricard είναι πολύ καλός στο να γράφει στίχους όπως και ο John. Είναι πολύ πιο εύκολο για μας να δουλεύουμε όλοι μαζί. Μας βγαίνει πολύ φυσικά καθώς έχουμε παίξει πολύ μαζί και γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας και έχει πλάκα.

Πώς καταλήξατε στον τίτλο "Shake Electric";
John: Περίπου μια βδομάδα πριν μπούμε στο στούντιο είχαμε όλα τα τραγούδια έτοιμα, αλλά χρειαζόμασταν ένα ακόμη για τον δίσκο. Οπότε αρχίσαμε να τζαμάρουμε και καταλήξαμε με το "Shake Electric". Είχα διαβάσει ένα ποίημα που λέγεται "I Sing My Body Electric" και έτσι μου ήρθε ο τίτλος καθώς ταιριάζει με τη μουσική μας και αυτό που βγάζουμε πάνω στη σκηνή.

Spiders

Πιστεύεις πως έχετε διαφοροποιηθεί στον δεύτερο δίσκο σας σε σχέση με το ντεμπούτο σας;
Ann-Sofie: Ναι. Θεωρώ και ελπίζω δηλαδή, πως έχουμε αλλάξει. Δεν θα ήταν καλό αν απλά επαναλαμβάναμε αυτό που κάναμε στον πρώτο μας δίσκο. Ηχογραφήσαμε σε διαφορετικό στούντιο με έναν τύπο ονόματι Mattias Glava, ο οποίος δουλεύει αποκλειστικά με αναλογικά μέσα. Του δείξαμε κάποια άλμπουμ τα οποία μας αρέσουν για να τον βάλουμε στο κλίμα και τα κατάφερε περίφημα. Είναι πολύ ακριβής και ήταν πολύ ωραίο το να δουλεύεις μαζί του. Ηχογραφήσαμε όλοι μαζί live και μου άρεσε που το κάναμε και για τα φωνητικά αυτό. Πιστεύω πως βγάλαμε πολύ ενέργεια την οποία διοχετεύσαμε στα τραγούδια. Στη συνέχεια δουλέψαμε με τα δεύτερα φωνητικά, τα κρουστά, το πιάνο και τα solo στην κιθάρα. Το "Flash Point" ήταν πιο punk, περισσότερο «χύμα». Το "Shake Electric" είναι περισσότερο σπινθηροβόλο και πιο κοντά στην glamour πλευρά των Spiders (γελάει).

Πώς θα περιέγραφες τον ήχο των Spiders σε κάποιον που δεν έχει ακούσει τη μουσική σας;
Ann-Sofie: Χμμμ... αυτή είναι δύσκολη ερώτηση... αλλά πιστεύω πως αν ανακατέψεις τον ήχο συγκροτημάτων όπως Stooges, Kiss, Alice Cooper, MC5, Heart, Runaways, προσθέσεις λίγη soul σε στυλ Tina Turner, έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου λιγάκι και τους T-Rex και σκεφτείς πως βρισκόμαστε εν έτει 2015, θα είσαι αρκετά κοντά στο να φανταστείς πως ακούγονται οι Spiders.

Ποιά νομίζεις πως είναι τα θετικά και ποιά τα αρνητικά στο να έχεις μια rock μπάντα με γυναίκα τραγουδίστρια;
John: Δεν ξέρω... έχω παρατηρήσει πάντως πως στα club κάποιες φορές μερικοί ηχολήπτες και διοργανωτές συμπεριφέρονται διαφορετικά στην Ann-Sofie. Δεν δείχνουν να πολύ-προσέχουν τι τους λέει για τον ήχο όπως κάνουν όταν λέω εγώ κάτι. Επίσης ο κόσμος λέει πως δεν πρέπει να κουβαλάει ενισχυτές και εξοπλισμό επειδή είναι κοπέλα, αλλά σε πληροφορώ πως είναι η δυνατότερη από όλους μας στο συγκρότημα.

Από πού αντλείς έμπνευση στον τρόπο που τραγουδάς, Ann-Sofie;
Ann-Sofie: Πάντα μου άρεσαν οι δυνατές φωνές όπως αυτές των Tina Turner, Freddie King, Elmore James και Etta James, αλλά και αυτούς που τραγουδούν με συρτή φωνή με ένα attitude του στυλ «στ' αρχίδια μου» όπως κάνει ο Iggy Pop και έκανε ο Lou Reed. Νομίζω πως αυτοί οι καλλιτέχνες που ανέφερα έχουν επηρεάσει το στυλ που τραγουδάω. Όμως είμαι πολύ προσεκτική στο απλά να με επηρεάζουν και όχι να τραγουδάω σαν αυτούς. Στην τελική θέλω να ακούγομαι σαν την Ann-Sofie.

Spiders - Shake Electric

Ποιοί δίσκοι, συγκροτήματα και κιθαρίστες ήταν αυτοί που θεωρείς έχουν επηρεάσει περισσότερο τον τρόπο που παίζεις κιθάρα, John;
John: Ο πρώτος κιθαρίστας τον οποίο άκουσα όταν ήμουνα έντεκα χρονών ήταν ο Jimi Hendrix και στη συνέχεια άρχισα να αγοράζω δίσκους των Black Sabbath, Deep Purple και των Free μεταξύ άλλων. Ο Richie Blackmore, o παλιός Eric Clapton και ο Hendrix νομίζω πως έχουν επηρεάσει το παίξιμό μου περισσότερο.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Ann-Sofie: Έχουμε πάρα πολλά πράγματα στο μυαλό μας. Φυσικά θέλουμε να παίζουμε συνεχώς live και σε όσο περισσότερα μέρη του κόσμου γίνεται, καθώς αυτό είναι που αγαπάμε περισσότερο να κάνουμε. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να γράφουμε τραγούδια για τον επόμενο δίσκο μας. Έχουμε προταθεί για βραβείο στα σουηδικά μουσικά Grammy σε δύο κατηγορίες και ελπίζουμε να κερδίσουμε!

Όταν ξεκινήσατε την μπάντα, ποιούς στόχους είχατε θέσει και σε ποιόν βαθμό πιστεύεις πως τα έχετε καταφέρει;
Ann-Sofie: Ο μοναδικός στόχος που είχαμε βάλει ήταν να κυκλοφορήσουμε ένα 7-ιντσο ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Φαντάσου δεν είχαμε βρει ούτε όνομα εκείνη την εποχή. Συνειδητοποιήσαμε όμως πως περνούσαμε πολύ καλά με τους Spiders, οπότε εξακολουθήσαμε να παίζουμε και δεν υπήρξε καν η σκέψη να μην συνεχίσουμε. Οτιδήποτε κάνουμε με το συγκρότημα το θεωρώ επιτυχία για μας.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο κοντινό μέλλον;
John: Θα παίξουμε σε όσο γίνεται περισσότερα club και φεστιβάλ φέτος και από του χρόνου θα επικεντρωθούμε στο να γράψουμε υλικό για τον καινούργιο μας δίσκο. Θέλουμε φυσικά να έρθουμε και στην Ελλάδα...

Η σουηδική ροκ σκηνή βρίσκεται σε άνθηση και έχετε πολλές και καλές hard rock μπάντες; Γιατί νομίζεις πως συμβαίνει κάτι τέτοιο;
John: Νομίζω πως υπάρχουν πολλοί μουσικοί στην Σουηδία γιατί έχουμε πολλά μουσικά σχολεία και το κράτος μας επιδοτεί με χρήματα για να προβάρουμε σε studio. Οπότε όπως καταλαβαίνεις είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσεις ένα συγκρότημα. Υπήρχαν πολλές rock μπάντες στην Σουηδία ήδη από τα '60s και θεωρώ πως η χώρα έχει αποκτήσει μια παράδοση στην rock μουσική.

Spiders

John, πραγματικά απόλαυσα τον δίσκο που έβγαλες με τους Troubled Horse. Ήταν από τους αγαπημένους μου για το 2012. Υπάρχουν κάποια νεότερα με αυτούς; Παίζεις ακόμα μαζί τους;
John: Σε ευχαριστώ και χαίρομαι πραγματικά που σου άρεσε ο δίσκος. Έχω φύγει από το συγκρότημα γιατί αυτοί μένουν στο Orebro, ενώ εγώ στο Gothenburg και η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη. Επίσης έπαιξε ρόλο πως ήθελα να επικεντρωθώ στους Spiders. Δεν έχω μιλήσει εδώ και κάποιο καιρό με τα παιδιά αλλά κάτι πήρε το αυτί μου πως έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν πάνω σε καινούργιο υλικό.

Ήσουν και μέλος των Witchcaft στο παρελθόν. Μπας και έχεις καμία πληροφορία για τον Magnus; Ήταν να έρθουν για συναυλία στην Ελλάδα αλλά την ακύρωσαν λόγω ...«προσωπικών προβλημάτων». Είναι καλά;
John: Έχω να μιλήσω με τον Magnus για πάρα πολύ καιρό αλλά θεωρώ πως είναι καλά. Δεν έχω μάθει όμως νέα του.

Ωραία λοιπόν, τελευταία λόγια από εσένα...
John: Θέλουμε πάρα πολύ να έρθουμε στην Ελλάδα και να δώσουμε κάποια live εκεί. Θυμάμαι που είχαμε παίξει με τους Witchcraft και είχαμε περάσει καταπληκτικά. Ήταν το 2006 αν θυμάμαι καλά...

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Και εμείς σε ευχαριστούμε!
  • SHARE
  • TWEET