Συνέντευξη Soul Cages

«Δεν θα γίνουμε ποτέ διάσημοι σαν τους Dream Theater, αλλά θα δουλέψουμε μαζί μέχρι το τέλος επειδή μας αρέσει να φτιάχνουμε μουσική»

Από τον Πάνο Παπάζογλου, 25/09/2013 @ 11:46
Μετά από απουσία σχεδόν δεκαπέντε χρόνων, ένα από τα κορυφαία underground συγκροτήματα του progressive metal επιστρέφει με το νέο, εξαιρετικό άλμπουμ "Moon" και επανέρχεται δυνατό και εμπνευσμένο στο προσκήνιο. Μιλήσαμε με τον drummer και βασικό στέλεχος από την αρχή των Soul Cages, Jorg Nitschke, ο οποίος εξήγησε τους λόγους της πολυετούς απουσίας τους, τις διαδικασίες ηχογράφησης του νέου άλμπουμ και την ιδιαίτερη σχέση τους με το ελληνικό κοινό, το οποίο και θα επισκεφθούν στις αρχές Νοεμβρίου για συναυλία. Οι Soul Cages είναι πίσω.

Καταρχάς, συγχαρητήρια για το νέο σας άλμπουμ. Φαίνεται ότι το "Craft" ή το "Moments" κυκλοφόρησαν λίγο καιρό πριν, το "Moon" είναι καταπληκτικό!
Ευχαριστώ πολύ και για την αποθέωση στο νέο μας άλμπουμ. Πήρε τον χρόνο του, αλλά επιτέλους κυκλοφόρησε.

Soul CagesΜετά το "Craft" τι ακριβώς συνέβη στο συγκρότημα και είχε ως αποτέλεσμα το πολυετές σας διάλειμμα;
Ο χρόνος που πέρασε μεταξύ του "Craft" και του "Moon" ήταν πραγματικά πολύς, το ξέρουμε, αλλά είχαμε βασικά μερικές αλλαγές στο lineup. Ο Enrique, πληκτράς στο τελευταίο άλμπουμ μας, έφυγε αλλά δεν αποτέλεσε και ιδιαίτερη απώλεια για το συγκρότημα, γιατί στο "Craft" υπήρχαν πολλά πλήκτρα, τα οποία ήταν πολύ δυνατά στην μίξη, ακόμα και σε σύγκριση με τις κιθάρες. Ξέρεις, αν έχεις έναν πληκτρά στο συγκρότημα, θέλει και αυτός να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά εμείς χρειαζόμαστε τα πλήκτρα μόνο για γεμίσματα και όχι στο προσκήνιο. Έτσι τελικά είμαστε πλήρως εντάξει με αυτή την απόφαση. Λίγο καιρό αργότερα ο Stephan άφησε το μπάσο, και πραγματικά λυπηθήκαμε, αλλά αποφάσισε να περάσει περισσότερο χρόνο στην κανονική του δουλειά, οπότε δεν είχε και πολύ χρόνο να δουλέψει μαζί με τους Soul Cages. Ακόμα φυσικά είμαστε πολύ καλοί φίλοι, αλλά έχουμε συναντηθεί λίγες φορές από τότε. Έτσι ξεκινήσαμε το ψάξιμο για νέο μπασίστα για αρκετό καιρό, επειδή δεν θέλαμε απλά έναν καλό μπασίστα, αλλά έναν καλό τύπο, φιλικό και με ωραίο χαρακτήρα, ώστε να ταιριάζει στο συγκρότημα. Κατά κάποιο τρόπο είμαστε εξαιρετικά ιδιαίτεροι και διαφορετικοί από τους περισσότερους μουσικούς. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου κάποιοι από μας είχαν δύσκολα προσωπικά προβλήματα, έτσι ώστε να μην περνάμε πολύ χρόνο για τη μουσική μας, όπως κάναμε κάποτε και οι άλλοι περίμεναν από μας να κάνουμε. Έτσι βρέθηκε ο Jorg, κανονικά είναι κιθαρίστας και όχι μπασίστας βέβαια, και μας πήρε καιρό να δουλέψουμε πάνω σε παλιά και καινούρια κομμάτια για ζωντανές εμφανίσεις κυρίως. Στις αρχές του 2012 ο Jorg έφυγε και ξεκινήσαμε πάλι το ψάξιμο. Πρώτα απ’όλα επικοινωνήσαμε πάλι με τον Stephan, συναντηθήκαμε, αλά δεν ενδιαφερόταν να παίξει μπάσο ξανά. Απλά δεν ασχολήθηκε πάλι με την μουσική. Έπειτα απευθυνθήκαμε στον Ingo Vieten, έναν πολύ καλό μας φίλο για αρκετό καιρό και παραγωγό του "Moments", να κάνει τη δουλειά και την έκανε. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’αυτή την απόφασή του, επειδή είναι φίλος μας για πολύ καιρό και ταιριάζει με τους χαρακτήρες μας πολύ, πολύ καλά. Επίσης είναι και πολύ καλός μπασίστας, οπότε είμαστε πλήρεις ξανά.

Soul Cages - MoonΠώς κύλησε η διαδικασία ηχογράφησης;
Καταρχάς οι ηχογραφήσεις του δίσκου έγιναν στο δικό μας στούντιο, το οποίο ονομάζεται Soundcages, στο Hemer. Κάναμε τη μίξη και το mastering στο Studio 25 μαζί με τον Ingo, με τον οποίο όπως είπαμε κάναμε και την παραγωγή στο "Moments". Τα κομμάτια του νέου μας άλμπουμ είναι στο ίδιο κλίμα, όπως πάντα μας αρέσει να γράφουμε τα κομμάτια μας. Δε μας αρέσει να δημιουργούμε κομμάτια και ήχους όπως άλλες μπάντες, ώστε να ακούγονται μοντέρνα ή κάτι τέτοιο. Μας αρέσει ο τρόπος που δημιουργούμε τα τραγούδια μας και αυτό θα κάνουμε και σε αυτά που θα ακολουθήσουν και ελπίζουμε να αρέσει στον κόσμο. Το τελευταίο μας άλμπουμ "Craft" είχε πολλά πλήκτρα όπως σου 'πα και τα πλήκτρα παραήταν πολύ δυνατά στη μίξη. Ο ήχος του νέου μας δίσκου είναι αρκετά καλύτερος, πολύ διαφορετικός από το "Craft" και σχετικά παρόμοιος με το "Moments". Η διαδικασία σύνθεσης του "Moon" ήταν η ίδια όπως και με όλα τα άλμπουμ που προηγήθηκαν. Είναι πάντα το ίδιο, όπως στο ξεκίνημα των Soul Cages. Κυρίως ο αδερφός μου, ο Knut, έχει κάποια καλή ιδέα και όλοι μας δημιουργούμε ένα τραγούδια πάνω σε αυτή. Όλοι μας φέρνουμε τις ιδέες μας, έτσι όλοι να είναι ικανοποιημένοι με την συνεισφορά τους, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για ένα κομμάτι μετέπειτα. Έτσι έχεις μια κατάσταση που όλα τα κομμάτια αρέσουν σε όλους στο συγκρότημα, επειδή όλοι άφησαν την συνεισφορά τους. Σίγουρα στο τέλος θα πρέπει να υπάρξει ένα πολύ καλό τραγούδι, και όλοι θα πρέπει να συμβιβαστούν, αλλά το ωραίο με μας είναι ότι μας αρέσει να παίζουμε κάθε κομμάτι που έχουμε κυκλοφορήσει, αυτό είναι το διασκεδαστικό στην μουσική. Πάντα γράφουμε κομμάτια για μας και είμαστε πολύ περήφανοι όταν αρέσουν τελικά και στον κόσμο. Ποτέ δεν θα κυκλοφορήσουμε άλμπουμ για μόδα, να 'σαι σίγουρος γι' αυτό. Οι στίχοι είναι πάντα το τελευταίο κομμάτι πριν ολοκληρωθεί μια σύνθεση.

Soul CagesΠότε ακριβώς αποφασίσατε να επανεκκινήσετε το συγκρότημα και γιατί το "Moon" έκανε τόσο πολύ μέχρι να κυκλοφορήσει;
Τα χρόνια μετά το "Craft" ήταν μερικές φορές βαρετά και βασικά δεν είχαμε και το κίνητρο. Όλοι μας είμαστε πολύ καλοί φίλοι και λατρεύουμε να φτιάχνουμε μουσική μαζί, αλλά κάποιες φορές χρειαζόμαστε μια ώθηση. Δεν διαλυθήκαμε στο διάστημα μεταξύ "Craft" και "Moon" και συναντιόμασταν στο προβάδικό μας σχεδόν κάθε βδομάδα. Παίζαμε τα κομμάτια και αλλάζαμε διαρκώς μέρη πολλές φορές. Εξαιτίας διαφορετικών καταστάσεων που άλλαξαν στις προσωπικές μας ζωές, έπρεπε να σταματάμε τη δημιουργική διαδικασία από καιρό σε καιρό. Έτσι έγινε και με τις ηχογραφήσεις. Αυτά τα διαλείμματα υπήρχαν και τότε. Τα κομμάτια ήταν σχεδόν έτοιμα εδώ και πολύ καιρό και οι ηχογραφήσεις αρκετών μερών επίσης, αλλά μας πήρε χρόνο να το ετοιμάσουμε όπως το θέλαμε στο τέλος. Μετά αποφασίσαμε να φτιάξουμε το δικό μας label, την Soundcage, κάτι που είχε πολύ γραφειοκρατία και μας πήρε χρόνο. Δεν θα το πίστευες πόσα χαρτιά χρειαστήκαμε για να ξεκινήσουμε την εταιρία, αλλά στο τέλος είμαστε πολύ χαρούμενοι με την τωρινή κατάσταση. Το άλμπουμ είναι δικό μας, είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό και κάνουμε τα πράγματα με τον δικό μας τρόπο, έχοντας διαφοροποιηθεί λιγάκι από την μουσική βιομηχανία. Θέλαμε πολύ να κυκλοφορήσουμε αυτό το άλμπουμ και τα επόμενα θα κυκλοφορήσουν πολύ νωρίτερα πλέον, να 'σαι σίγουρος. Έχει ήδη σχεδιαστεί να κυκλοφορήσουμε το επόμενο το 2015/2016. Πάντα μας παίρνει καιρό να γράψουμε νέα τραγούδια, αυτό γίνεται από την αρχή του συγκροτήματος, αλλά θέλουμε να κυκλοφορούμε άλμπουμ καλής ποιότητας και όχι γεμάτα κομμάτια που αξίζει το 50% από αυτά. Δεν έχουμε ανάγκη να ζήσουμε μόνο από την μουσική και δεν έχουμε συμβόλαιο με εταιρία να μας πιέζει να κυκλοφορούμε ένα δίσκο κάθε χρόνο. Αυτή είναι μια εξαιρετική, ανεξάρτητη κατάσταση για μας.

Soul CagesΝομίζεις ότι τώρα έχει έρθει ο καιρός να γίνουν οι Soul Cages ευρέως γνωστοί, χρησιμοποιώντας φυσικά και τη δύναμη που σας δίνει το διαδίκτυο;
Δεν ξέρω τι να απαντήσω σ' αυτό. Αν οι παραπάνω καταστάσεις που περιέγραψα δεν ήταν άσχημες μεταξύ του "Craft" και του "Moon", θα 'χαμε κυκλοφορήσει το άλμπουμ πολύ νωρίτερα. Η ιδέα του να δημιουργήσεις το δικό σου label και να μοιράσεις το άλμπουμ μέσα από το δικό μας webshop στο www.soulcages.com ήταν έτοιμη καιρό πριν, οπότε θα θέλαμε να το προσπαθήσουμε και να δούμε πώς θα πάει ελπίζοντας να ’ναι επιτυχημένη. Το διαδίκτυο είναι μια ωραία πλατφόρμα για χρήση τέτοιων θεμάτων ελπίζουμε. Οι διαφημίσεις σε περιοδικά παραείναι ακριβές για τη δική μας εταιρία, οπότε το διαδίκτυο βοηθάει και σε αυτό συγκροτήματα σαν κι εμάς. Σήμερα πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για πολλά και διαφορετικά πράγματα κάθε μέρα, και οι παθιασμένοι με μουσική το χρησιμοποιούν επίσης για να βρουν πληροφορίες και νέα γύρω από τα πάντα, οπότε ελπίζουμε οτι δεν μας έχει ξεχάσει πολύς κόσμος από το παρελθόν και θα ξανάρθει σε επαφή μαζί μας. Η προώθηση με κάθε μορφή είναι πολύ σημαντική για μας και θα βρεθούμε ακόμα και στο facebook σύντομα. Για μας είναι ωραία όταν τα νέα για την κυκλοφορία του νέου μας άλμπουμ προχωρούν βήμα-βήμα. Δεν θα γίνουμε ποτέ διάσημοι σαν τους Dream Theater ή τους Fates Warning, αλλά θα δουλέψουμε μαζί με τους Soul Cages μέχρι το τέλος, να ’σαι σίγουρος, επειδή μας αρέσει να φτιάχνουμε μουσική μαζί και θα μας αρέσει μέχρι να γεράσουμε και να γκριζάρουμε. Και αν θα υπάρχουν λίγοι άνθρωποι που να τους αρέσει αυτό που ακούν θα εξακολουθήσουμε να ’μαστε ικανοποιημένοι και να μας τιμά το γεγονός. Είναι ωραίο συναίσθημα να αφήνεις έστω και ένα μικρό ίχνος σου στον κόσμο για τις επερχόμενες γενιές.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο concept πίσω από το "Moon";
Όχι, δεν υπάρχει μια ιδιαίτερη θεματολογία. Δεν έχουμε κάνει ακόμα κάποιο concept δίσκο, αλλά προσωπικά θα ήθελα να το κάνουμε κάποτε στο μέλλον. Ίσως κυκλοφορήσουμε ένα κάποτε.

Ποιός υπήρξε ο κινητήριος μοχλός πίσω από το συγκρότημα κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του "Moon";
Δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος κινητήριος μοχλός, απλά θέλαμε να κυκλοφορήσουμε το "Moon" ώστε να τελειώσουμε ένα βήμα στο συγκρότημα και να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε πάνω στο υλικό για το επόμενο βήμα μας. Είναι μια φυσιολογική και σημαντική διαδικασία για όλους.

Soul CagesΘεωρείς ότι οι οπαδοί του progressive metal είναι γνώστες της συνεισφοράς σας κατά τη διάρκεια των 90s, μιας εποχής όπου ο ήχος δεν ήταν τόσο δημοφιλής όσο τώρα;
Δεν ξέρω αν οι οπαδοί του ήχου τώρα μας ξέρουν απλά σαν όνομα ή μας ακολουθούν από παλιότερα. Όταν η επίσημη σελίδα μας θα είναι έτοιμη, θα μπορέσουμε ενδεχομένως να το απαντήσουμε αυτό με περισσότερη σαφήνεια μιας και τώρα είμαστε σε επαφή με κόσμο που έχει το mail μας. Αυτόν τον καιρό έχουμε κυρίως επαφές με οπαδούς μας από παλιότερα, οι οποίοι έχουν ακόμα ενδιαφέρον για τη μουσική μας, κάτι που μας τιμά ιδιαίτερα. Αυτό μας φαίνεται απίστευτο γιατί δεν έχουμε κυκλοφορήσει κάτι για τόσο καιρό και δεν έχει υπάρξει κάτι επίσημο στον τύπο για μας. Επίσης έχουμε επαφές με μερικά περιοδικά που ενδιαφέρονται να γράψουν κριτικές για το νέο μας άλμπουμ. Τώρα είμαστε πολύ περήφανοι να παίρνουμε τόσο καλές κριτικές, θα βάλουμε και links στην επερχόμενη σελίδα μας για όποιον ενδιαφέρεται να τις διαβάσει , ακόμα και παλιότερες από τα τρία πρώτα άλμπουμ μας. Έτσι ο κόσμος ίσως μπορέσει να αντιληφθεί την μουσική μας συνεισφορά στα 90s. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι δημοφιλής η progressive σκηνή πλέον, αλλά αν είναι όντως δημοφιλής, θα 'ταν ωραίο να βρούμε ανθρώπους που θα ενδιαφερθούν να ακούσουν τη μουσική μας. Ίσως το youtube ή ραδιοφωνικοί σταθμοί βοηθήσουν κατά κάποιο τρόπο. Όπως σου ’πα το facebook και η σελίδα μας θα βοηθήσουν επίσης, θα δούμε.

Όπως ήδη έχετε αντιληφθεί, έχετε ισχυρό πυρήνα οπαδών στην Ελλάδα. Τι ακριβώς περιμένετε να συναντήσετε ερχόμενοι για συναυλίες;
Ναι, είναι πραγματικά απίστευτο. Είμαστε σε επικοινωνία με πολλούς Έλληνες μέχρι τώρα και φαίνεται ότι όντως υπάρχει ένας δυνατός πυρήνας εκεί. Πάντα ονειρευόμασταν να 'ρθουμε στην Ελλάδα για συναυλία, επειδή πολλοί μας το ζήτησαν στο παρελθόν κιόλας. Αυτόν τον καιρό δεν έχουμε διασυνδέσεις για να μας κλείσει συναυλίες, από εδώ στην Γερμανία δεν έχεις πιθανότητες να τα καταφέρεις μόνος σου. Είναι απίθανο να το κανονίσεις από εδώ, μαζί με το ανάλογο promotion. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα 'ρθουμε τον Νοέμβριο και ελπίζουμε η προώθηση να πηγαίνει καλά ώστε να 'χουμε κόσμο για αυτές τις δύο συναυλίες (2/11 Stage Club, Λάρισα - 3/11 Κύτταρο, Αθήνα). Καταρχάς θα μας δει κόσμος που περιμένει τόσο πολύ και ελπίζουμε να περάσει όσο καλύτερα γίνεται στην συναυλία και με την ελπίδα να το κρατήσει σαν μια ωραία ανάμνηση γιατί ποτέ δεν ξέρεις αν επαναληφθεί αυτό στο μέλλον. Ελπίζουμε βέβαια να ξανάρθουμε για να προωθήσουμε και τα επόμενα άλμπουμ μας, αν βέβαια βρεθεί κάποιος και τότε να το κάνει. Ελπίζουμε να περάσουμε όλοι καλά με τη μουσική μας και με τους οπαδούς μας.

Soul CagesΚαι τι να περιμένουν οι οπαδοί σας;
Πάντα δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας στις ζωντανές εμφανίσεις μας, είτε είναι ένα κοινό με πέντε, είτε με πεντακόσια άτομα, δεν μας νοιάζει. Θα παίξουμε κομμάτια από όλα και τα τέσσερα άλμπουμ μας.

Πριν λίγο καιρό, στο Rocking.gr ετοιμάσαμε ένα ιδιαίτερο άρθρο για μερικά από τα καλύτερα progressive metal άλμπουμ όλων των εποχών και υπάρχει φυσικά και το "Moments" στην λίστα. Συμφωνείς; Αν θα μπορούσες να συμπεριλάβεις κάτι ακόμα, ποιό θα 'ταν αυτό;
Ναι, και είμαστε πολύ περήφανοι που το "Moments" συμπεριλήφθηκε εκεί. Για μας είναι πολύ μεγάλη τιμή, το γεγονός ότι επέλεξες το συγκεκριμένο άλμπουμ για το συγκεκριμένο άρθρο. Προσωπικά μου αρέσει το "Moments" επίσης περισσότερο, γι' αυτό και στο "Moon" πλησιάσαμε τον ήχο του όσον αφορά την καθαρότητα που 'χε και το "Moments". Γι' αυτό θέλαμε να κάνει την παραγωγή πάλι ο Ingo Vieten. Είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι με τον ήχο του νέου μας δίσκου και θα συνεχίσουμε και στους επόμενους με τον Ingo. Και το "Craft" έχει μερικά εξαιρετικά κομμάτια, αλλά συνολικά ο ήχος δεν το αποδίδει αυτό στον ακροατή. Οπότε συμφωνώ, αν ήταν να βάλεις ένα άλμπουμ στην λίστα σου, αυτό θα 'πρεπε να 'ναι το "Moments". Είναι ένα άλμπουμ που δείχνει επακριβώς τα συναισθήματα που θέλουμε να περιγράψουμε στα κομμάτια μας και στους στίχους. Τι άλλο να πω, ευχαριστώ πολύ!

Θα μπορούσες να μας περιγράψεις μερικές από τις βασικές σας επιρροές για κάποιον που δεν είναι ιδιαίτερα γνώστης της μουσικής σας;
Βασικά έχουμε επηρεαστεί από αρκετά διαφορετικά είδη μουσικής, επειδή ο καθένας ακούει διαφορετικά είδη προσωπικά. Υπάρχουν μόνο μερικά συγκροτήματα που αρέσουν το ίδιο σε όλους μας, στους Soul Cages. Αναφέρω απλά τους Rush, Pink Floyd, Genesis, Marillion και τα τέσσερα πρώτα άλμπουμ των Metallica. Κατά τ' άλλα όλες οι εκφάνσεις από την κλασική μέχρι και τους Slipknot. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να 'σαι ανοικτός σε άλλα μουσικά είδη και προσωπικά πιστεύω ότι η μουσική θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στην ψυχολογία σου κάθε στιγμή, ώστε να είναι το είδος της μουσικής που θα σε υποστηρίξει. Όλα τα στοιχεία στη μουσική μας θα μπορούσαν σίγουρα να δείξουν διαφορετικά συναισθήματα στην κανονική ζωή, όλα αυτά τα στοιχεία στα τραγούδια μας δείχνουν την ποικιλία και την αλλαγή.

Soul CagesΤώρα που έχετε μια σταθερή πλέον σύνθεση, κυκλοφορήσατε ένα πανέμορφο άλμπουμ και ξεκινάτε και τις συναυλίες, τι σχέδια έχετε για το μέλλον;
Καταρχάς σχεδιάζουμε να κυκλοφορήσουμε νέο δίσκο όπως σου ’πα το 2015/16 οπωσδήποτε. Τώρα που επιστρέψαμε θέλουμε να βγαίνουν οι δίσκοι μας κάθε 2-3 χρόνια περίπου, αν δεν μας καθυστερεί κάτι απρόοπτο. Έχουμε ξανά το κίνητρο να δημιουργήσουμε αφού παίρνουμε τόσο καλές κριτικές για τη δουλειά μας. Φαίνεται τελικά ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι που τους ενδιαφέρει η μουσική μας απ’ ότι περιμέναμε. Αυτό πραγματικά μας δίνει το παραπάνω κίνητρο. Επίσης, ναι, έχουμε πάλι ένα φανταστικό lineup με τον Ingo σαν μπασίστα και χωρίς μόνιμο πληκτρά πλέον. Σχεδιάζουμε να κάνουμε ένα video clip για κάποιο από τα νέα κομμάτια και ήδη δουλεύουμε πάνω σε κομμάτια για το επόμενο άλμπουμ. Ελπίζουμε να προωθήσουμε το "Moon" σε πολλά μέρη και οπουδήποτε μας ακούει ο κόσμος και θέλει να μας δει να παίζουμε. Προσωπικά όπως ξαναείπα, θέλω να κάνουμε ένα concept άλμπουμ και μια live κυκλοφορία κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη, θα ήθελες να προθέσεις κάτι τελευταίο;
Εμείς θα πρέπει να σε ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον σου σε μας και που πιστεύεις στην μουσική μας. Θα βοηθούσε αν μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι το "Moon" κυκλοφορεί από μας, από τη δική μας εταιρία και είναι διαθέσιμο μόνο στο www.soulcages.com. Προς το παρόν μπορείτε να το βρείτε στο mail@soulcages.com ή στις συναυλίες μας.
  • SHARE
  • TWEET