Συνέντευξη Sorcerer (Johnny Hagel)

«Γράφουμε μουσική που οι ίδιοι θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη δυνατή, ποτέ δεν σκέφτομαι αν ο κόσμος θα τη γουστάρει ή όχι...»

Από τον Βασίλη Σκιαδά, 31/03/2015 @ 11:42
To νέο άλμπουμ των Sorcerer πραγματικά ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Επικό βαρύ κι αραχνιασμένο μέταλλο, εκ Σουηδίας ορμώμενο, παιγμένο από ανθρώπους με γούστο και μεράκι, με πολύ ταλέντο και ακόμα περισσότερη σεμνότητα. Ο εκ των ιδρυτικών μελών και μπασίστας του θρυλικού συγκροτήματος, Johnny Hagel, απάντησε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις που του τέθηκαν από το Rocking.gr, που δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητο από το "In The Shadow Of The Inverted Cross"...

Συγχαρητήρια για το καινούργιο σας άλμπουμ, είναι φανταστικό! Πιστεύατε στ' αλήθεια ότι θα έβγαινε τόσο μεγαλειώδες αλλά και πιασάρικο ταυτόχρονα;
Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Πραγματικά δεν ξέρω τι περίμενα, για να είμαι ειλικρινής. Γράφουμε μουσική που οι ίδιοι θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη δυνατή, ποτέ δεν σκέφτομαι αν ο κόσμος θα τη γουστάρει ή όχι. Πάντως, είμαι πραγματικά χαρούμενος για το πώς βγήκε τελικά ο δίσκος.

Στην κριτική που έκανα για το "In The Shadow Of The Inverted Cross", έγραψα ότι όλα τα βασικά στοιχεία του ήχου σας (αλλά και του επικού doom metal ιδιώματος, γενικότερα) είναι εμφατικά παρόντα, εκτός από την παραγωγή του δίσκου, η οποία είναι μεν άψογη, αλλά κάπως πιο «μοντέρνα». Συμφωνείς με αυτό;
Προσπαθήσαμε να αποκτήσουμε έναν «οργανικό» και «ανοιχτό» ήχο. Νομίζω πως τα καταφέραμε αλλά πάντα είναι λογικό ότι θα υπάρχουν και άλλες απόψεις.

Ένας από τους βασικούς λόγους που ο δίσκος είναι τόσο καλός είναι η εξαιρετική απόδοση του τραγουδιστή σας, Anders Engberg και τα συναρπαστικά ρεφρέν και μελωδίες, οι οποίες είναι πιασάρικες αλλά καθόλου νερόβραστες. Ποιός είναι υπεύθυνος για τις μελωδίες των φωνητικών στο "In The Shadow...";
Ο Anders έγραψε όλους τους στίχους και τις μελωδίες των φωνητικών, μαζί με έναν παλιό καλό φίλο δικό του και της μπάντας, ονόματι Conny Welén. Έχουν δουλέψει μαζί σε πολλούς δίσκους.

Οι κιθάρες είναι επίσης ψαρωτικές στο καινούργιο άλμπουμ. Συμφωνείς ότι ακούγονται να έχουν περισσότερη «αυτοπεποίθηση» από ό,τι στο παρελθόν;
Τόσo ο Kristian (σ.σ.: Niemann) όσο και ο Peter (σ.σ.: Halgren) είναι διαφορετικοί κιθαρίστες από ό,τι ο Mats (σ.σ.: Liedholm) που έπαιζε μαζί μας στο παρελθόν. Δεν θα έλεγα ότι έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, απλά ακούγονται διαφορετικοί. Σήμερα έχουμε δύο κιθαρίστες οι οποίοι μπορούν και οι δύο να παίζουν lead κιθάρα.

Sorcerer

Ποιός ήταν ο κύριος λόγος που σας ώθησε να επανενώσετε τους Sorcerer; Άκουγες καθόλου doom metal όλα αυτά τα χρόνια που η μπάντα ήταν ανενεργή;
Λάβαμε ένα mail από τον Oliver Weinsheimer (Hammer of Doom Festival / Keep It True Festival), που μας ρωτούσε αν θα μπορούσαμε να παίξουμε στο Hammer Of Doom Festival το 2011. Τηλεφώνησα στον Anders Engberg, ο οποίος ήταν ο μόνος από τις «παλιές μέρες» που κρατούσα ακόμα επαφές. Το κουβεντιάσαμε για λίγο αλλά δεν ψηνόμασταν και πολύ, όμως τελικά αποφασίσαμε να το σκεφτούμε τουλάχιστον για κάποιες μέρες. Μετά από δυο-τρεις ημέρες, του τηλεφώνησα και αποφασίσαμε να το κάνουμε. Πραγματικά προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τα άλλα μέλη αλλά δίχως επιτυχία, οπότε αποφασίσαμε να ψάξουμε για κάποιους άλλους μουσικούς. Μετά από αυτή τη συναυλία, συζητήσαμε το ενδεχόμενο να γράψουμε καινούρια μουσική, μια και είχαμε τόσο καλή ανταπόκριση από τον κόσμο. Μετά κάναμε άλλη μια συναυλία στην Ελλάδα και νομίζω ότι ήταν μετά από αυτό, που αποφασίσαμε να κάνουμε τον καινούργιο δίσκο.
Φυσικά και άκουγα doom metal όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύω ότι η καλή μουσική είναι πάντα καλή μουσική.

Ποιές από τις νεώτερες μπάντες πιστεύεις ότι έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τους Sorcerer και ποιά από αυτές εκτιμάς / απολαμβάνεις περισσότερο;
Αυτό είναι κάτι δεν γνωρίζω! Είναι κάποια μπάντα επηρεασμένη από εμάς; Πάντως υπάρχουν κάποιες μπάντες που πραγματικά γουστάρω. Συγκροτήματα όπως: Crypt Sermon, Sorrows Path, In Aevum Agere και Doomocracy, έχουν κυκλοφορήσει πολύ καλά άλμπουμ. Δεν ξέρω όμως αν τους έχουμε επηρεάσει ή όχι, καλύτερα να ρωτήσεις τους ίδιους!

Ύστερα από τόσα χρόνια, γιατί πιστεύεις ότι οι Sorcerer δεν τα κατάφεραν τότε;
Πραγματικά δεν ξέρω. Νομίζω ότι κάναμε τα πάντα σωστά εκτός από το να προσεγγίσουμε τις εταιρίες με τον σωστό τρόπο. Εκείνα τα χρόνια, κανένας δε μπορούσε να κυκλοφορήσει μόνος του τους δίσκους του, οπότε ούτε αυτό ήταν επιλογή.

Sorcerer

Μετανιώνεις ποτέ την απόφασή σου να συνεργαστείς με τους Tiamat, πίσω στα 1992;
Όχι,  με τίποτα όχι. Εξάλλου δεν «παράτησα» τους Sorcerer για να μπω στους Tiamat, είχα ήδη αποχωρήσει νωρίτερα. Πέρασα μερικά πολύ όμορφα χρόνια με τους Tiamat. Είμαι πραγματικά υπερήφανος για τους δύο δίσκους που έκανα μαζί τους (σ.σ.: "Clouds" και "Wildhoney", δικαίως γιατί μάλλον είναι και οι καλύτεροι δίσκοι των Tiamat...), και οι περιοδείες ήταν πάντοτε τρομερές. Είχα την τύχη να περιοδεύσω με τους Tiamat στις ΗΠΑ και να δω χώρες που δεν είχα δει ποτέ και να γνωρίσω πολλούς σπουδαίους ανθρώπους, οπότε όχι, δεν μετανιώνω καθόλου.

Ποιά είναι τα σχέδιά σας για ζωντανές εμφανίσεις; Είναι η Ελλάδα στο πρόγραμμά σας;
Πραγματικά ελπίζω να μπορέσουμε να έρθουμε στην Ελλάδα. Όταν παίξαμε εκεί στο 2011 ήταν καταπληκτικά. Οπότε, επικοινώνησε με τους τοπικούς διοργανωτές και πες τους να μας φέρουν εκεί κάτω! Ελπίζω να παίξουμε και σε περισσότερες πόλεις αυτή τη φορά.

Πες μας πέντε δίσκους που πιστεύεις ότι κάθε doom metal οπαδός πρέπει να έχει στη δισκοθήκη του / της.
Το πρώτο άλμπουμ μάλλον δεν είναι καταχωρημένο ως «doom», αλλά πρέπει να το μνημονεύσω και αυτό είναι το "Heaven And Hell" των Black Sabbath. Είναι ένα εκπληκτικό άλμπουμ, πιστεύω. Το δεύτερο πρέπει να είναι το αριστούργημα των Candlemass, "Epicus Doomicus Metallicus". Δισκοθήκη χωρίς αυτόν τον δίσκο, δεν αξίζει καν τον τίτλο «δισκοθήκη», νομίζω! Το τρίτο άλμπουμ είναι το "Psalm 9" των Trouble, ένα σπουδαίο άλμπουμ, το οποίο καθόρισε ολόκληρη τη doom metal σκηνή. Το τέταρτο είναι άλλο ένα Candlemass, το "Nightfall". Όταν πρωτάκουσα αυτόν τον δίσκο, με ξετίναξε! Τα φωνητικά του Messiah (σ.σ.: Marcolin)  ταίριαζαν απόλυτα με την αργή, βαρειά και doomy μουσική του δίσκου τόσο καλά. Απλά άκου το "At The Gallows End", τα έχει όλα! Το πέμπτο άλμπουμ είναι το ντεμπούτο των Solitude Aeturnus, "Into The Depths Of Sorrow". Είχα αγοράσει αυτόν τον δίσκο τότε που κυκλοφόρησε και ακόμα ανατριχιάζω κάθε φορά που ακούω το τραγούδι "Where Angels Dare To Tread"!
  • SHARE
  • TWEET