Συνέντευξη Son Lux

«Παρόλο που οι υπηρεσίες streaming υποβαθμίζουν την ηχογραφημένη μουσική, πολλοί μας έμαθαν μέσω της λειτουργίας similar artist»

Από τον Μάνο Πατεράκη, 03/12/2014 @ 10:31
Σε περίπτωση που δεν έχετε γνωρίσει τους Son Lux, ποτέ δεν είναι αργά. Είτε ξεκινήσετε με το σκοτεινό trip-hop του πανέμορφου "At War With Walls & Mazes" (2008), είτε με το ηλεκτρονικό groove του ευφυούς "Lanterns" (2013), η κατάληξη θα είναι μία: η εκτίμηση προς το πρόσωπο του μουσικού πίσω από το συγκρότημα, ονόματι Ryan Lott.

Λίγους μήνες μετά την εμφάνισή τους στο θερινό Plissken -όπου, κατά την ταπεινή μου άποψη, ήταν το highlight του διημέρου μαζί με τους Raketkanon- επιστρέφουν στην χειμερινή έκδοση του ανεβασμένου ελληνικού φεστιβάλ, στις 4 Δεκεμβρίου στην Αθήνα και στις 5 Δεκεμβρίου στην Θεσσαλονίκη. Εμείς αδράξαμε την ευκαιρία και ανταλλάξαμε δύο κουβέντες με τον κύριο Ryan Lott.

Son LuxΈχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες από την φοβερή εμφάνισή σας στο καλοκαιρινό Plissken. Ποιές είναι οι αναμνήσεις σας;
Είχαμε  μια πολύ καλή εμπειρία στο καλοκαιρινό Plissken. Το κοινό ήταν πολύ θερμό. Παίξαμε έξω ενώ ο ήλιος έδυε... Πραγματικά ήταν από τις στιγμές που σου μένουν στο μυαλό. Η φοβερή τοποθεσία επηρέασε θετικά την απόδοσή μας. Χαίρομαι που το απόλαυσες. Δυστυχώς δεν είχαμε αρκετή ενέργεια για να τσεκάρουμε τους άλλους καλλιτέχνες επειδή ήμασταν με ελάχιστο ύπνο. Είχαμε πολύ πρωινή πτήση για Αθήνα εκείνο το πρωί...

Πώς και αποφασίσατε να μας ξανάρθετε τόσο σύντομα;
Αποφασίσαμε να έρθουμε επειδή είχαμε περάσει πάρα πολύ καλά την τελευταία φορά. Τόσο απλό. Επίσης, το ότι η Αθήνα είναι τόσο όμορφη έπαιξε το ρόλο του!

Αυτήν τη φορά, headliners θα είναι οι Swans. Ποιά είναι η γνώμη σου γι' αυτούς;
Στην πραγματικότητα, δεν τους έχω ακούσει ποτέ.

Σε άκουσα πρώτη φορά το 2008, με το πολύ καλό "At War With Walls & Mazes".  Από τότε μέχρι τώρα έχεις αλλάξει τη μουσική σου πάρα πολύ...
Η δημιουργική εξέλιξη δεν είναι κάτι που κάνω συνειδητά, οπότε μου είναι δύσκολο να το σχολιάσω. Έχω κάνει πολλά από το 2008 μέχρι σήμερα, συνεπώς πιστεύω ότι τη φύση αυτής της δημιουργικής αλλαγής μπορεί να σχολιάσει μονάχα ο ακροατής.
    
Son LuxΝόμιζα ότι εξακολουθούσες να είσαι one man band. Ωστόσο είδα τους μουσικούς που σε πλαισίωναν το καλοκαίρι και εντυπωσιάστηκα. Είναι απίστευτοι!
Πριν το "Lanterns" δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να περιοδεύσω για να προωθήσω ένα άλμπουμ. Τώρα, σχημάτισα επιτέλους μια μπάντα για να περιοδεύσουμε για τον δίσκο. O Rafiq Bhatia είναι στην κιθάρα και ο Ian Chang στα drums. Με τον Rafiq είχα δουλέψει στο παρελθόν. Συμμετέχει και στις δύο ηχογραφημένες εκδοχές του "Easy", καθώς επίσης και στο soundtrack του Eleanor Rigby. Αυτός είναι που μου πρότεινε τον Ian. Τα ετοιμάσαμε όλα μέσα σε πέντε πρόβες, πριν παίξουμε το πρώτο μας show τον Ιανουάριο. Ήταν εμφανές από το πρώτο δευτερόλεπτο ότι είχαμε πολύ καλή χημεία, τόσο ως μουσικοί όσο και ως ανθρώπινες υπάρξεις. Εξακολουθώ να είμαι ο αρχηγός του συγκροτήματος, αλλά οδηγούμαστε προς την κατεύθυνση ενός κανονικού συγκροτήματος. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με αυτό!

Πόσο σημαντικό είναι ένα συγκρότημα, ακόμα και όταν κινείται σε ηλεκτρονικά μονοπάτια, να μπορεί να αναπαράγει live τον ήχο του χωρίς προηχογραφημένα;
Δεν μπορώ να μιλήσω για τους άλλους. Πάντως, εμείς θεωρούμε σημαντικό να αναλογιζόμαστε το άλμπουμ και την ζωντανή εμφάνιση ως δύο εντελώς διαφορετικά μέσα. Κάτι που δουλεύει καλά στο στούντιο μπορεί να μην δουλεύει εξίσου καλά στη σκηνή και τούμπαλιν. Μας αρέσει η αμεσότητα των live μουσικών οργάνων και απολαμβάνουμε να έχουμε το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού και του ρίσκου στις ζωντανές εμφανίσεις μας. Δύο ζωντανές εμφανίσεις μας δεν είναι ποτέ ίδιες μεταξύ τους. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει ξεχωριστό το δεύτερο μέσο που περιέγραψα. Είναι σημαντικό για εμάς.

Son Lux feat. Lorde - Ποιά είναι οι γνώμη σου για τις υπηρεσίες streaming όπως το Spotify;
Όλες οι υπηρεσίες streaming έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους. Το πόσο επηρεάζουν οικονομικά τον καλλιτέχνη εξαρτάται από το ποιος είναι αυτός ο καλλιτέχνης και είναι δύσκολο να γίνουν μετρήσεις. Παρόλο που αυτές οι υπηρεσίες υποβαθμίζουν την ηχογραφημένη μουσική, πολλοί από τους οπαδούς μας μάς έμαθαν μέσω της λειτουργίας similar artist που παρέχει το Spotify. Αυτοί βρήκαν άλλους τρόπους να μας υποστηρίξουν: είτε έρχονται στις συναυλίες μας, είτε αγοράζουν το merchandise μας. Επίσης, να σημειώσω ότι όλοι εμείς στους Son Lux χρησιμοποιούμε κάποιου είδους υπηρεσία streaming για να ανακαλύψουμε μουσική. Είναι φοβερό που δίνουν τη δυνατότητα στον κόσμο να έχει πρόσβαση σε τόσες πολλές διαφορετικές μουσικές, αλλά δεν βοηθάνε στο να ενθαρρύνουν τον κόσμο να υποστηρίζει τη μουσική που αγαπάει. Νομίζω ότι υπάρχει μια σωστή γραμμή ισορροπίας που μπορεί να επιτευχθεί αν οι ακροατές χρησιμοποιούν με σύνεση τέτοιες υπηρεσίες.

Κανένας νέος καλλιτέχνης με φρέσκο ήχο που μας προτείνεις να τσεκάρουμε;
Ακούστε Dawn Of Midi, Nick Hakim, Ben Khan, Landlady και Rafiq Bhatia.

Ποιά είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Προς το παρόν δουλεύουμε πάνω σε έναν νέο δίσκο ως συγκρότημα. Μπορείτε να το περιμένετε να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή του χρόνου!

Θα υπάρχει καμιά ιδιαίτερη έκπληξη στη συναυλία σας, εν συγκρίσει με αυτό που παρακολουθήσαμε το καλοκαίρι;
Το setlist μας δεν θα έχει μεγάλη διαφοροποίηση. Ωστόσο, κάθε συναυλία είναι διαφορετική, οπότε μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους έκπληξη. Δεν θα το μάθουμε μέχρι να ξεκινήσουμε να παίζουμε! Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι αυτές οι συναυλίες στην Ελλάδα θα είναι οι τελευταίες της εποχής "Lantern", οπότε είναι ιδιαίτερες για εμάς.

Son LuxΠοιοί είναι οι πέντε δίσκοι που σε έχουν επηρεάσει περισσότερο;
Το "Dummy" των Portishead, το "Kid A" των Radiohead, το "Time Out Of Mind" του Bob Dylan, το "Music For Strings, Percussion And Celesta" του Bela Bertok παιγμένο από την συμφωνική ορχήστρα του Chicago με τον Fritz Reiner και η συλλογή "African Scream Contest".

Υπόθεσε ότι σας προτείνω σε έναν φίλο μου. Ποιό τραγούδι να του βάλω να ακούσει πρώτα;
Το "Stand" από το "At War With Walls & Mazes". Αν αντέξει αυτό, μπορεί να αντέξει οτιδήποτε δημιουργήσω.

Αυτό ήταν λοιπόν. Σε ευχαριστώ πολύ Ryan. Τα λέμε στην Αθήνα.
Εγώ ευχαριστώ για την υποστήριξη. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που επιστρέφουμε στην όμορφη χώρα σας.
  • SHARE
  • TWEET