Συνέντευξη Scorpions (Klaus Meine)

«Ήρθαμε για να μοιραστούμε αυτές τις συναυλίες με το κοινό και να δείξουμε σε όλον τον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα με θαυμάσιους ανθρώπους»

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 13/01/2014 @ 14:29
Ανεξαρτήτως του τι μπορεί να πιστεύει ο καθένας, η θέση των Scorpions και του τραγουδιστή τους Klaus Meine μεταξύ των επιδραστικότερων και σημαντικότερων ονομάτων στη rock μουσική είναι αδιαμφισβήτητη. Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του "MTV Unplugged In Athens" συνομιλήσαμε με τον Klaus Meine, ο οποίος μας είπε μεταξύ άλλων πολλά ενδιαφέροντα για το τελευταίο συναυλιακό και δισκογραφικό εγχείρημα του συγκροτήματος, καθώς και για την ιδιαίτερη θέση που κατέχουν οι Γερμανοί στις καρδιές των Ελλήνων οπαδών. Κυρίες και κύριοι, ο Klaus Meine!

ScorpionsΓεια σας κύριε Meine, είμαι ο Θοδωρής από το Rocking.gr! Πώς είστε;
Είμαι καλά, εσύ πώς είσαι;

Μια χαρά κι εγώ! Είναι μεγάλη τιμή και για το Rocking.gr και για μένα προσωπικά που κάνουμε αυτή τη συνέντευξη!
Ok, φανταστικά!

Tώρα που το "MTV Unplugged In Athens" έχει κυκλοφορήσει, πώς νιώθετε γι' αυτό;
Υπέροχα! Περάσαμε θαυμάσια στην Αθήνα το Σεπτέμβριο και οι οπαδοί ήταν εκπληκτικοί. Εξαρχής θέλαμε να πάμε στην Ελλάδα γι' αυτό το project. Όλα αυτά τα χρόνια, σε όλη την ιστορία του MTV Unplugged, οι ηχογραφήσεις γίνονταν σε studio με ένα μάλλον μικρό κοινό και τους πείσαμε ότι θέλουμε να το κάνουμε στην Αθήνα με τους Έλληνες οπαδούς και το όμορφο αμφιθέατρο, οπότε εξελίχθηκε σε μια ιστορική στιγμή, γιατί ήταν το πρώτο υπαίθριο MTV Unplugged ήταν στην κατάλληλη τοποθεσία και οι οπαδοί ήταν απίστευτοι. Έχουμε φοβερές αναμνήσεις από την εβδομάδα που περάσαμε στην Αθήνα δίνοντας αυτές τις συναυλίες. Ήταν συναρπαστικό και φανταστικό να βλέπουμε τους οπαδούς τόσο χαρούμενους επειδή επιστρέψαμε στην Ελλάδα για αυτό το project αλλά και για τα τραγούδια που παίξαμε. Πήγαμε σε όλη την ιστορία των Scorpions.

Scorpions - MTV Unplugged In AthensΤο γνωρίζω, ήμουν εκεί την πρώτη μέρα, η συναυλία ήταν φοβερή, όπως και το τελικό αποτέλεσμα που ακούγεται στον δίσκο. Είστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα; Εκπληρώσατε ή μήπως ξεπεράσατε τις προσδοκίες σας;
Απόλυτα! Νομίζω ότι βγήκε φοβερό! Στο DVD βλέπεις όλα αυτά τα τραγούδια αλλά και τη συναυλία συνολικά, και τα πρόσθετα, όπως το ντοκιμαντέρ, τις επισκέψεις από τους οπαδούς και ό,τι αφορά τις συναυλίες. Νομίζω πως το συνολικό πακέτο είναι φοβερό. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε πάρει τόση πολλή αγάπη από τους Έλληνες οπαδούς και αυτός είναι ο τρόπος για να ανταποδώσουμε.

Σας ευχαριστούμε λοιπόν! (γέλια) Σε σύγκριση με το "Acoustica", πιστεύετε ότι είναι ένα βήμα μπροστά ή απλά κάτι διαφορετικό;
Και τα δύο! Νομίζω ότι είναι ταυτόχρονα ένα βήμα μπροστά και πολύ διαφορετικό. Γνωρίζοντας πως έγινε η παραγωγή του "Acoustica" το 2001, αυτή τη φορά είχαμε μαζί μας τους Σουηδούς παραγωγούς και όλη την «συμμορία» των Σουηδών μουσικών, ειδικά στις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών. Είχαμε επικεντρωθεί από την αρχή στο να μην επαναληφθούμε, θέλαμε να εκπλήξουμε το κοινό με τραγούδια που δεν είχαμε ξαναπαίξει και για τα κλασικά είχαμε εντελώς καινούριες ενορχηστρώσεις. Τραγούδια όπως το "Hit Between The Eyes", το "Speedy's Coming", το "In Trance" με τα έγχορδα στις ενορχηστρώσεις, έχουν κάτι σαν ένα «αραβικό άγγιγμα». Εξαρτάται και από τον τρόπο που χρησιμοποιούμε διάφορα όργανα, από ακορντεόν μέχρι steel guitar και φυσαρμόνικα. Πολλά τραγούδια όπως το "Born To Touch Your Feelings" και το "Where The River Flows" που δεν είχαν ξαναπαιχτεί ποτέ είχαν μια western αισθητική, εξαιτίας του ακορντεόν και της φυσαρμόνικας. Είναι η μουσική των Scorpions σε μια νέα διάσταση, νομίζω ότι είναι αρκετά ένα βήμα μπροστά.

Klaus Meine (Scorpions)Αυτή θα ήταν η επόμενή μου ερώτηση. Λατρεύω όλο το υλικό και ειδικά εκείνο από τη δεκαετία του '70 και τις αρχές της δεκαετίας του '80, αλλά προσωπικά πιστεύω πως οι καλύτερες στιγμές ήταν το "Born To Touch Your Feelings" και το "Where The River Flows", με αυτό το blues / country/western feeling.
Ναι, σίγουρα! Νομίζω πως δεν είχαμε παίξει ποτέ το "Born To Touch Your Feelings" ζωντανά, και σκέφτηκα πως θα ήταν ωραίο να έχουμε κάποια λόγια στο τέλος του τραγουδιού, όπως στην πρωτότυπη εκδοχή από τα τέλη της δεκαετίας του '70. Υπάρχουν λοιπόν τα λόγια, όπως και στον δίσκο. Βρήκαμε την Δήμητρα Κοκκώρη, μια σπουδαία νέα Ελληνίδα ηθοποιό που έκανε φοβερή δουλειά. Ήταν μια πολύ συναισθηματική στιγμή -αυτό φαίνεται ειδικά όταν βλέπεις το DVD- και βγήκε εξαιρετικό. Και έχεις δίκιο, είναι μια σχεδόν blues εκδοχή western μουσικής, με ένα country άγγιγμα, το οποίο βγήκε πολύ όμορφα, ειδικά σε αυτά τα δύο τραγούδια.

Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο και πόσο πλούσιο είναι οποιοδήποτε setlist σας, μερικοί οπαδοί πάντα θα παραπονιούνται πως λείπουν κάποια τραγούδια από τα πρώτα σας άλμπουμ με τον Uli, αλλά και από το σύνολο της δισκογραφίας σας γενικότερα. Ποιός ήταν ο βασικός σκοπός σας όταν διαμορφώνατε το setlist;
Ο βασικός σκοπός ήταν να πάμε στο παρελθόν και να φτιάξουμε ένα μεικτό setlist. Με αυτό setlist ήταν σαν να έχουμε μία εντελώς καινούρια συναυλία. Θέλαμε να μην βασιστούμε μόνο στις μεγάλες επιτυχίες και τις μπαλάντες. Θέλαμε να φτιάξουμε ένα πραγματικά δυναμικό set με αρκετά up tempo τραγούδια όπως τα καινούργια "Dancing With The Moonlight" και "Rock 'N' Roll Band" και να 'χουμε επίσης και υλικό που δεν έχουμε ξαναπαίξει. Θέλω να πω πως σίγουρα «χάσαμε» κάποιο τραγούδι αν πάμε μέχρι το πρώτο μας άλμπουμ, όπως το...

Rudolf Schenker (Scorpions)Για παράδειγμα δεν υπήρχαν τραγούδια από το "Lovedrive"...
Ναι, δεν είχαμε από το "Lovedrive". Το "In Search Of The Peace Of Mind", το τραγούδι από το πρώτο μας άλμπουμ. Θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες πολύ όμορφες εκτελέσεις στο πρόγραμμα, αλλά τελικά νομίζω πως είχαμε τσεκάρει γύρω στα 30 με 40 τραγούδια για να καταλήξουμε σε 25-26 για τη συναυλία και παίξαμε δυόμισι ώρες. Ξέρω ότι είναι πολλά τα τραγούδια (γέλια), αλλά τι μπορείς να κάνεις; Βρισκόμασταν με τους Σουηδούς παραγωγούς και όταν είχαμε όλα αυτά τα τραγούδια είπαμε «βρείτε εσείς πια ταιριάζουν καλύτερα μουσικά» και νομίζω πως έκαναν πολύ καλή δουλειά με αυτό. Για μια περίοδο έξι μηνών δουλεύαμε πάνω στο set, παίζοντας τραγούδια στο studio στο Ανόβερο και τη Στοκχόλμη. Νομίζω πως βγήκε υπέροχο, αλλά πάντοτε θα έχεις την εντύπωση ότι υπάρχουν και άλλα σπουδαία τραγούδια.

Η συναυλία συνολικά ήταν εξαιρετική, το ίδιο και τα τραγούδια, αλλά παρά τις άψογες εκτελέσεις από το συγκρότημα και τους μουσικούς που σας συνόδευαν, θα έλεγα πως το highlight της συναυλίας ήταν η ερμηνεία. Πραγματικά απίστευτη!
Σ' ευχαριστώ, πολύ ευγενικό, σ' ευχαριστώ!

Πιστέψτε με, δεν είναι ευγένεια, είναι η αλήθεια!
Σε μια ακουστική συναυλία, ξέρεις, τα φωνητικά είναι μπροστά και θα πρέπει να βρεθείς σε καλή μέρα γιατί, αν και φυσικά θέλεις να τα καταφέρεις και να ‘χεις καλή απόδοση, ειδικά στις ακουστικές συναυλίες το set είναι μεγάλο σε διάρκεια και είναι μια πρόκληση για τον τραγουδιστή. Χαίρομαι που πήγε καλά και όλοι πέρασαν καλά και στο τέλος χάρηκα και με την απόδοσή μου, γιατί δεν χρειαζόταν να πάω στο studio για να φτιάξω λεπτομέρειες στα φωνητικά. Ήταν περιττό και χαίρομαι πολύ γι' αυτό.

Matthias Jabs (Scorpions)Υπάρχει πιθανότητα τα καινούργια τραγούδια να ηχογραφηθούν ηλεκτρικά;
Υπήρχαν μερικά ολοκαίνουργια τραγούδια και κάποια όπως το "Dancing With The Moonlight" -όπου έγραψα νέους στίχους σε ένα τραγούδι που ο Matthias έγραψε πριν μερικά χρόνια και έχουμε ήδη ηχογραφήσει την rock εκδοχή του- και το "Rock 'N' Roll Band". Το μόνο πράγμα που άλλαξε ήταν ότι έγραψα νέους στίχους. Είχαμε ήδη ηχογραφήσει rock εκδοχές για αυτά τα τραγούδια και από τη στιγμή που μας άρεσαν ήταν τέλεια για το unplugged. Στο τέλος ο Matthias ήρθε με ένα ολοκαίνουριο instrumental, το "Delicate Dance", ο Rudolf έγραψε το "Love Is The Answer" και το ίδιο έκανα κι εγώ (με το "Follow Your Heart"). Ήταν ένα καλό σύνολο αλλά έχεις δίκιο. Έχοντας αυτά τα νέα τραγούδια, όταν γυρίσουμε στο project που ξεκινήσαμε πριν έναν περίπου χρόνο με το υλικό από τη δεκαετία του '80, είπαμε ότι θα είναι ωραίο για τους φανατικούς μας οπαδούς να βγάλουμε κάποια στιγμή το υλικό που δεν κατάφερε να μπει σε δίσκο. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε γι’ αυτό πριν από τις συναυλίες για το MTV Unplugged. Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή του χρόνου θα επιστρέψουμε στο studio για να τελειώσουμε αυτό το project και τα νέα τραγούδια θα είναι μέρος του.

Οπότε θα είναι κάτι σαν από κοινού κυκλοφορία των ακυκλοφόρητων κομματιών από τη δεκαετία του '80 και των καινούριων;
Ναι.

ScorpionsΘα κυκλοφορήσει το '14 ή το '15;
Δεν έχω ιδέα. Εξαρτάται από το πότε θα επιστρέψουμε στο studio και το πότε θα έχουμε τον χρόνο να κάνουμε αυτόν τον, φοβερό ελπίζουμε, δίσκο. Απαιτεί όμως χρόνο η δουλειά σε αυτά τα τραγούδια. Δεν είναι το ότι έχουμε αλλάξει και δεν έχουμε τη μαγεία των ‘80s. Το θέμα είναι ότι αυτά τα τραγούδια ήταν και τότε σε εξέλιξη, δεν ήταν ποτέ ολοκληρωμένα τραγούδια. Κάποιοι από τους στίχους από τότε είναι «μπλα-μπλα-μπλα-μπλα-μπλα-μπλα-μπλα» για να προχωράει το τραγούδι, οπότε δεν είναι ολοκληρωμένοι. Κάπου σε όλο αυτό το υλικό υπάρχει ένα πολύ σπουδαίο τραγούδι που πρέπει να το ξαναδουλέψεις. Από τη μεριά μου πρέπει να ξεκινήσω με τους στίχους γιατί κάποιοι από αυτούς είναι ημιτελής ή σε εξέλιξη. Έχει αρκετή δουλειά, αλλά πιστεύω ότι κάποια από αυτά τα τραγούδια θα βγουν πολύ δυνατά.

Ο Rudolf κάποτε είχε πει «εγώ δίνω την αιχμή και ο Klaus τη μελωδία, αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε φοβερό συνδυασμό». Εγώ θα έλεγα ότι η επιτυχία σας μέχρι και σήμερα βασίζεται σε κάτι περισσότερο από αυτό, το οποίο είναι;
Είναι πολλά πράγματα. Είναι ότι εκείνος είναι ο ρυθμός κι εγώ η μελωδία, ο Rudolf έχει πει ότι εκείνος είναι το φεγγάρι κι εγώ ο ήλιος (γέλια). Είναι πολλά πράγματα που συντελούν στην επιτυχία. Είναι φυσικά το γεγονός ότι δεν παίζουμε μόνο hard rock, είναι το ότι έχουμε αυτή τη μίξη και ότι μουσικά είμαι ανοιχτόμυαλοι. Αυτό που νoμίζω κάνει τους Scorpions διαφορετικούς, είναι ότι έχουμε τραγούδια με δυνατές μελωδίες που ο κόσμος μπορεί να τραγουδήσει, και ότι έχουμε τραγούδια που αποδείχτηκαν κλασικά, που επιβίωσαν όλα αυτά τα χρόνια και παραμένουν σε όλο το κόσμο κλασικά, αλλά και μπαλάντες που έγιναν πολύ μεγάλες. Είναι μέρος της μακροβιότητας των Scorpions και μας φέρνουν ένα νέο, μεγάλο ακροατήριο στις συναυλίες γιατί τα παιδιά τα βλέπουν σπίτι τους στο YouTube, βλέπουν τις συναυλίες μας στο YouTube και έρχονται και μας βλέπουν ζωντανά και επιστρέφουν σπίτι με αυτό το συναίσθημα και αυτό γίνεται μόνο όταν πηγαίνεις σε μια συναυλία γιατί οι Scorpions είναι μια ζωντανή μπάντα και εκεί είναι που δίνουμε το καλύτερό μας εαυτό. Δεν υπάρχουν όμως μαγικά κόλπα, είμαστε απλά άνθρωποι που δουλεύουν μαζί και όλοι συνεισφέρουν, φέρνουν ό,τι καλύτερο έχουν, την δημιουργικότητά τους, την έμπνευσή τους και εάν ένα νέο τραγούδι προκύψει είναι υπέροχο. Όλα αυτά τα χρόνια φτάνουμε στην νέα γενιά με την μουσική μας, αυτό είναι φανταστικό και μπορέσατε να το δείτε στην Αθήνα.

ScorpionsΈχοντας επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα και γνωρίζοντας ποιοι είναι οι Έλληνες σαν οπαδοί και σαν άνθρωποι, με ποιούς τρόπους πιστεύεις ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στην σημερινή αρνητική συγκυρία;
Πιστεύω πως οι Έλληνες οπαδοί μας είναι απλά θαυμάσιοι γιατί αγαπούν τη μουσική μας και δεν αγαπούν μόνο τα μεγάλα και γνωστά τραγούδια, ξέρουν όλα μας τα τραγούδια και μας υποστηρίζουν από παλιά. Γι’ αυτό το λόγο είπαμε να επιστρέψουμε στην Αθήνα, ειδικά σε μια εποχή που η Ελλάδα διέρχεται οικονομικά και πολιτικά μια δύσκολη περίοδο και να κάνουμε μια δήλωση. Ήρθαμε στην Ελλάδα για να μοιραστούμε αυτές τις συναυλίες με τον κοινό και να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα με θαυμάσιους ανθρώπους και πως αυτός είναι ο πολιτισμός, αυτό είναι το μέρος που γεννήθηκε η δημοκρατία. Θέλαμε να έρθουμε στην Ελλάδα και να κάνουμε αυτή τη δήλωση για τους Έλληνες οπαδούς μας, λέγοντας πως είναι εύκολο να γιορτάζεις όταν η εποχή είναι καλή και περνάς όμορφα, αλλά αυτό είναι δύσκολο όταν οι καιροί είναι δύσκολοι και τότε είναι που φαίνεται ποιοι είναι οι φίλοι σου. Έτσι νιώθουμε για τους  Έλληνες οπαδούς. Θέλαμε να είμαστε εκεί, ειδικά αυτή την εποχή και μετά να πάμε σε όλο τον κόσμο. Κυκλοφορήσαμε το CD και το DVD σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, οπότε αυτό νομίζω πως είναι μια δήλωση.

ScorpionsΣας ευχαριστούμε λοιπόν και θα σας περιμένουμε ξανά κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον.
Κι εμείς θα το θέλαμε. Πάντα θέλουμε να επιστρέφουμε, αλλά τώρα, με αυτό το φοβερό project που μας πήρε τόσο καιρό να το ετοιμάσουμε μέχρι να έρθουμε στην Ελλάδα είναι η σειρά μας, είμαστε ενθουσιασμένοι περιμένοντας την ανταπόκριση από όλον τον κόσμο.Υπάρχουν μερικές ακόμη συναυλίες μέχρι το τέλος του 2013. Κατόπιν θέλουμε να πάρουμε τις ανάσες μας (γέλια) και θα δούμε τι έπεται. Θα κάνουμε λίγες ακόμη συναυλίες το 2014, αλλά προς στιγμήν δεν υπάρχουν μεγάλα σχέδια. Υπάρχουν μερικές MTV Unplugged συναυλίες σε Γαλλία και Γερμανία οπότε θα δούμε. Εκτός από αυτό, υπάρχει φυσικά το project με τα τραγούδια της δεκαετίας το ’80, θα ασχοληθούμε με αυτό το 2014 και θα δούμε τι θα φέρει το μέλλον, αλλά πάντοτε θέλουμε να ερχόμαστε στην Ελλάδα.

Μετά απ' ότι έχει γίνει, βλέπετε να πνέει ένας άνεμος αλλαγής ("Wind Of Change") στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο;
Οι άνεμοι αλλάζουν κατεύθυνση κάθε μέρα και ελπίζουμε πως θα πνεύσουν προς στην σωστή κατεύθυνση, θα φέρουν τους ανθρώπους μαζί με ειρηνικό τρόπο κάνοντας τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος και πως θα βρεθεί ένας δρόμος που θα μας βγάλει από την κρίση, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τις επόμενες γενεές. Εμείς είμαστε απλά μουσικοί και ο σκοπός μας είναι με την μουσική να ενώσουμε τους ανθρώπους και να γεφυρώσουμε διαφορές, και ελπίζουμε πως σαν καλλιτέχνες συνεισφέρουμε στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Είναι το κοινό μας μέλλον. Ευχόμαστε πως θα βρούμε τον δρόμο προς την ειρήνη.

Klaus Meine (Scorpions)Το ίδιο ελπίζω κι εγώ. Τα τελευταία λόγια ανήκουν σε εσάς, ίσως να έχετε ένα μήνυμα για τους Έλληνες οπαδούς.
Τι να πω, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες οπαδούς για την αγάπη και τη υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και για τη υπέροχη διαμονή μας στην Αθήνα. Αποδείξατε ξανά ότι έχετε καρδιά και ψυχή για την τέχνη και την μουσική. Αισθανόμαστε πολύ κοντά σας και ανυπομονούμε να σας ξαναδούμε.

Σας ευχαριστώ λοιπόν πάρα πολύ για αυτή τη συνέντευξη και ελπίζω να σας ξαναδούμε!
Ωραία Θοδωρή, χαίρομαι που μίλησα μαζί σου. Κι εγώ σ' ευχαριστώ!
  • SHARE
  • TWEET