Συνέντευξη Puressence (James Mudrizcki και Lowell Killen)

«Οι πέντε καλύτερες μπάντες που έχουν βγει από το Manchester είναι: The Smiths, Happy Mondays, Joy Division/New Order, The Stone Roses, James»

Από τον Παναγιώτη Λουκά, 27/03/2013 @ 13:15
Καμιά φορά πιάνω τον εαυτό μου να αναρωτιέται λέγοντας πάλι οι Puressence / James / Anathema κτλ στην Ελλάδα. Βέβαια μάς πάει κανείς με το ζόρι σε αυτές τις συναυλίες; Φυσικά και όχι. Όσο τους «θέλουμε», τόσο θα έρχονται. Και εάν το καλοσκεφτείς για τα παραπάνω τυχαία παραδείγματα, τα συγκροτήματα δεν μας έχουν κοροϊδέψει συναυλιακά ποτέ. Ειδικότερα με ορισμένα από τα παραπάνω η σχέση του ελληνικού κοινού ξεπερνάει πολλές φορές την τυπική σχέση οπαδού - συγκροτήματος. Στα πλαίσια αυτά, ο τραγουδιστής James Mudrizcki και ο κιθαρίστας Lowell Killen των Puressence έρχονται για δύο εμφανίσεις σε Αθήνα (28/03) και Λάρισα (30/03) για δύο ακουστικές βραδιές με πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα επί σκηνής. Το Rocking.gr δεν έχασε την ευκαιρία και συνομίλησε μέσω e-mail με τους James Mudrizcki και Lowell Killen σε θέματα που αφορούν τους Puressence, την αγάπη τους για την Ελλάδα και τους The Stone Roses.

PuressenceΓια μια ακόμα φορά έχουμε την ευκαιρία να σας δούμε στην Ελλάδα. Πώς προέκυψε η ιδέα της ακουστικής περιοδείας και γιατί δεν θα δούμε ολόκληρη την μπάντα;
Σας λείψαμε; Κάποια συγκεκριμένη ιδέα δεν υπάρχει πίσω από την ακουστική περιοδεία, απλά αποφασίσαμε να έρθουμε να παίξουμε με έναν τρόπο που δεν το έχουμε δοκιμάσει πολλές φορές στο παρελθόν. Όσο για την μπάντα, μην σε ανησυχεί, σύντομα θα έχετε την ευκαιρία να μας δείτε ξανά.

Υπάρχουν σχέδια για νέο άλμπουμ; Εάν ναι, σε τι στάδιο βρισκόσαστε; Θα είναι διαφορετικό από το "Solid State Recital";
Με τον έναν ή άλλο τρόπο συνέχεια γράφουμε τραγούδια. Βεβαία, αρκετά από αυτά είναι ακόμα ιδέες και πρέπει να μαζευτούμε σε studio για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα έχετε περισσότερα νέα σχετικά με το νέο μας άλμπουμ.

PuressenceΌλα αυτά τα χρόνια έχετε έναν χαρακτηριστικό ήχο. Έχετε σκεφτεί ποτέ να αλλάξετε τον ήχο σας βάζοντας για παράδειγμα dubstep ή ηλεκτρονική μουσική;
Έχουμε κάνει remixes στο παρελθόν για ορισμένα μας τραγούδια, ενώ το "Walking Dead" μπορούμε να πούμε ότι έφερνε λίγο προς τον ηλεκτρονικό ήχο. Έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση προς τα τραγούδια που γράφουμε. Δεν γράφουμε ποτέ κάποιο με ένα συγκεκριμένο ηχητικό σχέδιο στο μυαλό μας. Το αφήνουμε να μας βγει φυσικά και εφόσον ολοκληρωθεί το τραγούδι, βλέπουμε εάν μπορούμε να προσθέσουμε ή να του κάνουμε ορισμένες αλλαγές.

Πολλά συγκροτήματα κάνουν περιοδείες παίζοντας ένα συγκεκριμένο άλμπουμ από την αρχή μέχρι το τέλος. Συμφωνείτε με αυτό το concept; Εάν σας δίνονταν η δυνατότητα να κάνετε το ίδιο, ποιό άλμπουμ σας θα παίζατε;
Έχουμε κάνει κάτι παρόμοιο κάποια χρόνια πριν σε ορισμένες συναυλίες μας που δώσαμε στο Manchester. Ρωτήσαμε στο forum μας τους οπαδούς ποια b-sides τραγούδια θα ήθελαν να ακούσουν, μας απάντησαν και τα παίξαμε. Είναι καλό για τους οπαδούς καθώς έτσι οι απόψεις τους ακούγονται, αλλά και για την μπάντα ήταν καλό καθώς παίξαμε τραγούδια που είχαμε χρόνια να τα παίξουμε.

PuressenceΕάν δεν κάνω λάθος δεν έχετε κυκλοφορήσει ποτέ live CD /DVD. Υπάρχουν σχέδια για μια τέτοια κυκλοφορία;
Τώρα που το λες δεν έχουμε ποτέ κυκλοφορήσει κάτι τέτοιο. Εάν και έχουμε ηχογραφήσει αρκετά show μας για διάφορους λόγους δεν έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Υπάρχει πάντα η σκέψη για ένα DVD αλλά πρέπει οι συνθήκες να είναι οι κατάλληλες για αυτό.

Πρόσφατα (2012) δώσατε μια συναυλία στον Καθεδρικό ναό του Manchester με την συνοδεία χορωδίας. Πώς οργανώθηκε και ποιό ήταν το συναίσθημα να παίξεις σε έναν ιδιαίτερο χώρο;
Μας ζητήθηκε να συμμετάσχουμε από κάτι φίλους καθώς όλα τα έσοδα θα πήγαιναν για να βοηθήσουν φτωχά παιδιά της περιοχής. Μας πήρε χρόνο και κόπο για να προετοιμαστούμε για μια τέτοια συναυλία, αλλά πραγματικά ο χώρος, η χορωδία, η ατμόσφαιρα που έβγαζε αυτή η συναυλία ήταν κάτι το μοναδικό. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε ξανά σε αντίστοιχα μέρη.

PuressenceΣτο Facebook αναφέρατε ότι το "Don't Know Any Better" έχει 800.000 views στο YouTube. Πόσο δίνετε σημασία σε αυτά τα νούμερα και τι νιώθετε όταν βλέπετε ένα τραγούδι που μετά από δυο-τρία χρόνια δεν πρόκειται να το θυμάται κανείς να έχει εκατομμύρια views;
Εμείς δεν έχουμε από πίσω μας μια «μηχανή» να μας προωθεί όπως έχει για παράδειγμα ο Justin Bieber. Κάθε φορά που βλέπουμε τα νούμερα να ανεβαίνουν στο YouTube νιώθουμε πραγματικά υπερήφανοι καθώς ξέρουμε ότι το έχουμε κερδίσει με την αξία μας.

Όπως είναι γνωστό οι James Mudriczki, Neil McDonald, Anthony Szuminski and Kevin Matthews συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε λεωφορείο καθώς πήγαιναν να παρακολουθήσουν συναυλία των The Stone Roses. Έχετε δει τους The Stone Roses μετά το reunion και εάν ναι πώς ήταν; Γενικά μιλώντας, ποιά είναι η άποψη σας για τα reunion; Είναι καθαρά για τα χρήματα, για τους οπαδούς ή για κάποιον άλλον λόγο;
Είχα την ευκαιρία να δω τους The Stone Roses στο Warrington που ήταν και η πρώτη τους συναυλία μετά από πάρα πολλά χρόνια και στη συνέχεια τους είδα και στο Heaton Park που ήταν πάρα πολύ καλά. Όσο για αυτό που με ρώτησες, δεν έχω βρεθεί ποτέ σε κατάσταση να πρέπει να γίνει reunion, οπότε δεν ξέρω να σου απαντήσω. Σε γενικές γραμμές ο κυνικός εαυτός μου λέει ότι όλα είναι θέμα χρημάτων, αλλά από αυτό που είδα από τους The Stone Roses κατάλαβα ότι έχουν πάρει πολύ σοβαρά την επανασύνδεσή τους.

PuressenceΚαθώς προερχόσαστε από το Manchester μπορείτε να μας αναφέρετε τις πέντε καλύτερες μπάντες που έχουν βγει ποτέ; Σε ένα ονειρικό φεστιβάλ με αυτά τα συγκροτήματα, ποιό θα ήταν ο headliner;
The Smiths - θα ήταν ο headliner καθώς είναι το μοναδικό συγκρότημα που δεν έχει κάνει reunion ακόμα, Happy Mondays, Joy Division/New Order, The Stone Roses, James.

Μπορείτε να μας δώσετε να καταλάβουμε την ιδιαίτερη σχέση που έχει το κοινό μας με το συγκρότημα; Υπάρχει άλλο μέρος που να νιώθετε την ίδια ανταπόκριση;
Είναι γνωστό πια ότι η Ελλάδα είναι το δεύτερο σπίτι μας με τη μόνη διαφορά ότι εδώ έχει ήλιο! Την ίδια αίσθηση αγάπης έχουμε όταν παίζουμε και στο Manchester. Είναι δύσκολο να εξηγήσω με λίγα λόγια το δέσιμο που έχουμε με το ελληνικό κοινό. Αυτό που θα μπορούσα να πω είναι ότι οι Έλληνες έχουν καταλάβει από την πρώτη στιγμή από πού προερχόμαστε και το τι πρεσβεύουμε σαν συγκρότημα.

PuressenceΈχετε δώσει αρκετές συναυλίες στην Ελλάδα. Φυσικά, κάθε συναυλία είναι μοναδική, αλλά εάν σας έλεγα να ξεχωρίσετε τρεις, ποιές θα ήταν αυτές;
Δίχως κάποια ιδιαίτερη σειρά θα έλεγα, με τον Iggy Pop, ένα ακουστικό live που δώσαμε στην Κεφαλονιά και μια συναυλία που κάναμε στο PassPort στον Πειραιά.

Κλείνοντας, τι να περιμένουμε από το live σας; Πόσα τραγούδια να περιμένουμε;
Μερικά παλιά αγαπημένα, μερικά καινούργια, όλα αυτά σε ακουστικές μορφές. Βέβαια ακόμα και έτσι μπορείτε εφόσον το θέλετε να συμμετέχετε ενεργά με τον δικό σας τρόπο. Δεν είμαι σίγουρος για το πόσα τραγούδια θα παίξουμε, αλλά θα είναι σίγουρα αρκετά για να σας αφήσουν ικανοποιημένους.

Οι Puressence θα εμφανιστούν στην Αθήνα (Σταυρός Του Νότου - 28/03) και στη Λάρισα (Stage Club - 30/03).
  • SHARE
  • TWEET