Συνέντευξη Portrait (Christian Lindell)

«Ξεκινήσαμε θέλοντας να γράψουμε αληθινό heavy metal της καλύτερης ποιότητας και αυτό εξακολουθούμε να κάνουμε έως σήμερα»

Από τον Κώστα Πολύζο, 12/01/2015 @ 13:38
Με αφορμή το πολύ καλό "Crossroads" αλλά και την επικείμενη και μοναδική στη χώρα μας εμφάνισή τους στις 28 Φεβρουαρίου στο Αγρίνιο, σε ένα live που διοργανώνει η λέσχη Metal Union, επικοινωνήσαμε με τον Christian Lindell για να τον ρωτήσουμε κάποια πράγματα σχετικά. Διαβάστε παρακάτω τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε αναφορικά με τον καινούργιο δίσκο, την διαδικασία που ακολούθησαν για τη δημιουργία του, την πρόοδο που έχουν κάνει ως συγκρότημα αλλά και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το occult στοιχείο στην μουσική των Portrait.

Χαίρετε! Πώς πάνε τα πράγματα στο στρατόπεδο των Portrait;
Όλα καλά! Ακονίζουμε τα μαχαίρια μας για την επερχόμενη περιοδεία μας στο Ην. Βασίλειο και φυσικά ανυπομονούμε να έρθουμε στην Ελλάδα.

Το "Crossroads" αποτέλεσε μια πολύ δυνατή κυκλοφορία για το 2014. Τώρα, μετά από όλους αυτούς τους μήνες που μεσολάβησαν, θα έλεγες πως είσαι πλήρως ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα; Ποιές ήταν οι αντιδράσεις των οπαδών;
Σε ευχαριστώ. Ναι μπορώ να πως εξακολουθώ να είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τον δίσκο. Δεν υπάρχει κάτι δηλαδή που θα άλλαζα είτε μιλάμε για τα τραγούδια είτε για την παραγωγή. Οι οπαδοί μας είδαν πολύ θετικά το νέο μας εγχείρημα.

Όταν μπήκατε στο στούντιο, ξέρατε ακριβώς πως θα θέλατε να ακουστεί ο δίσκος;
Ναι, πάνω κάτω ξέραμε και βασικά έχω την εντύπωση πως το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Η διαδικασία ηχογράφησης και μίξης ήταν αρκετά επίπονη για όλους μας, αλλά όλη αυτή η σκληρή δουλειά απέδωσε καρπούς στο τέλος.

Portrait

Ποιά είναι η συνήθης διαδικασία που ακολουθείτε όταν δουλεύετε πάνω σε έναν καινούργιο δίσκο;
Όταν συνθέτουμε, λειτουργούμε βάσει ενστίκτου. Όταν ολοκληρώσουμε τα βασικά με κάποιο τραγούδι, βλέπουμε αν χρειάζεται επιπλέον δουλειά. Αν δηλαδή χρειάζεται να προσθέσουμε κάποιο μέρος ή κατά αντιστοιχία να αφαιρέσουμε κάτι κλπ. Σε αυτό το πράγμα γίνεσαι καλύτερος όσο αποκτάς περισσότερες εμπειρίες, οπότε σε αυτόν τον τομέα νομίζω πως στο "Crossroads" κάναμε καλύτερη δουλειά από ότι στα προηγούμενα άλμπουμ μας. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της σύνθεσης και νιώθουμε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, αποφασίζουμε πού και πότε θα ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις. Πάντα αυτό το κομμάτι είναι κάπως ποιο βαρετό σε σχέση με τις πρόβες ή τα live, αλλά το συναίσθημα είναι πολύ καλό όταν ακούς στο τέλος ολοκληρωμένη τη δουλειά.

Νιώθεις πως γίνεστε καλύτεροι σαν συγκρότημα με κάθε καινούργια σας δουλειά; Υπάρχουν πιστεύεις σημαντικές διαφορές μεταξύ του "Crossroads" και του "Crimen Laesae Majestatis Divinae";
Ναι, πιστεύω πως με κάθε δίσκο βελτιωνόμαστε. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο δίσκων που ανέφερες, είναι κατά τη γνώμη μου πως τα τραγούδια του "Crossroads" πυροδοτούν ένα βαθύτερο συναίσθημα μέσα μου από ότι κάνανε αυτά των προηγούμενων δίσκων μας, καθώς αυτά τα τραγούδια έχουν βαθύτερο νόημα για εμένα καθώς σχετίζονται με τις προσωπικές μου εμπειρίες αναφορικά με τον αποκρυφισμό. Πέραν τούτου, πιστεύω επίσης πως είναι ο πιο δυναμικός και πολύπλευρος δίσκος μας μέχρι σήμερα.

Αισθάνεσαι άνετα αν κάποιος σας χαρακτηρίσει ως old-school heavy metal; Πώς θα περιέγραφες τον ήχο των Portrait;
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αναφέρεται στην μουσική μας με όποιον όρο θέλει, αλλά για μένα αυτός θα είναι πάντα heavy metal. Η ορολογία και οι ταμπέλες στην τελική είναι απλά λέξεις και οι λέξεις από μόνες τους είναι περιοριστικές και βάζουν όρια. Αλλά αν κάποιον τον βοηθά να περιγράφει τον ήχο μας ως old school, τότε ας το κάνει.

Πόσο σημαντικός είναι το occult στοιχείο που έχετε υιοθετήσει;
Για μένα είναι πολύ σημαντικός και επηρεάζει τα πάντα στη ζωή μου.

Portrait - Crossroads

Προφανώς οι Mercyful Fate είναι το μουσικό σημείο αναφοράς σας. Όντας μια τόσο προφανής επιρροή, σε απασχολεί το γεγονός πως κάποιοι θα αναφέρονται στους Portrait ως «το συγκρότημα που ακούγεται σαν τους Mercyful Fate»;
Όχι, αυτό που μετράει για εμένα είναι αυτό που εγώ βρίσκω ενδιαφέρον και καλό σχετικά με τη μουσική μας. Αν κάποιοι λένε πως ακουγόμαστε σαν τους Mercyful Fate πιθανόν το κάνουν με θετική έννοια πάντως. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, κοιτώντας πίσω σε όλες μας τις κυκλοφορίες βλέπω μια διαχωριστική γραμμή στη μουσική της κάθε κυκλοφορίας, αλλά και επίσης και μια εξέλιξη η οποία εν τέλει θα μας οδηγήσει στο αληθινό ήχο των Portrait τον οποίο πασχίζουμε να ανακαλύψουμε. Θεωρώ πως η πρωτοτυπία της μουσικής μας εξελίσσεται με κάθε καινούριο δίσκο και αυτό είναι που βρίσκω πολύ ενδιαφέρον αναφορικά με το μέλλον του συγκροτήματος.

Έχω την εντύπωση πως ο δίσκος έχει μια επιτηδευμένα παλιάς κοπής παραγωγή. Σχεδόν σαν να ακούς demo ένα πράγμα. Έχετε ποτέ σκεφτεί το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε έναν πιο καθαρό και μοντέρνο ήχο;
Μιλάς για την παραγωγή του "Crossroads"; Γιατί δεν νομίζω πως αυτή η περιγραφή του ταιριάζει (σ.σ.: εγώ για καλό πάντως το ανέφερα). Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την παραγωγή. Θεωρώ πως είναι καθαρή και ταυτόχρονα έχει βάθος και είναι ατμοσφαιρική. Ταιριάζει τέλεια με τα τραγούδια και αυτό είναι φυσικά το πιο σημαντικό. Αν γράψουμε κάποια στιγμή στο μέλλον τραγούδια με πιο «μοντέρνα» κατεύθυνση - το οποίο θεωρώ απίθανο να συμβεί- τότε εννοείται πως θα ψάξουμε να βρούμε ένα πιο ταιριαστό στυλ παραγωγής.

Ποιούς στόχους είχατε θέσει ξεκινώντας την μπάντα το 2006; Είσαι ικανοποιημένος με το που βρίσκεστε σήμερα; Τι προσδοκείς από το μέλλον;
Ξεκινήσαμε θέλοντας να γράψουμε αληθινό heavy metal της καλύτερης ποιότητας και αυτό εξακολουθούμε να κάνουμε έως σήμερα. Είμαι ικανοποιημένος με όσα έχουμε πετύχει έως τώρα, αλλά πιστεύω πως το μέλλον μας επιφυλάσσει ακόμα καλύτερα πράγματα. Περιμένω από εμάς να γράψουμε ακόμα καλύτερους δίσκους, να κάνουμε μεγαλύτερες περιοδείες και να δώσουμε πιο μεγάλα show στο μέλλον. It’s a long way to the top...

Portrait

Είστε καλεσμένοι για να έρθετε για live στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Αγρίνιο από την λέσχη Metal Union τον Φεβρουάριο. Πώς συνέβη κάτι τέτοιο και πώς αισθάνεσαι για αυτό;
Ανυπομονούμε πολύ για να συμβεί αυτό! Γνώρισα τον Γιώργο (σ.σ.: γεια σου Γιώργο Τάσση καραμπουζουκλή) όταν είχαμε παίξει στην Νορβηγία πέρσι και πάνω κάτω συζητήσαμε τα πάντα εκεί. Φαίνεται να είναι μια ωραία λέσχη και είχαμε περάσει πολύ ωραία την τελευταία φορά στην Ελλάδα οπότε πραγματικά ανυπομονώ.

Πώς θα περιέγραφες μια ζωντανή εμφάνιση των Portrait σε κάποιον που δεν σας έχει δει live;
Chains and leather ...and rivets! (σ.σ.: αμετάφραστο)

Εκτός από τις κλασικές μπάντες, υπάρχουν κατά τη γνώμη σου καινούργιες που ξεχωρίζουν;
Ζητώ συγνώμη, αλλά ειλικρινά δεν τα πάω καλά με το να παρακολουθώ καινούργιες μπάντες και κυρίως απολαμβάνω να ακούω τις κλασικές. Να αναφέρω τουλάχιστον δύο που μου αρέσουν και αυτές είναι οι RAM και οι Asomvel. Επίσης ευχαριστήθηκα πολύ το νέο 7άρι των Void Moon, "Where The Sleeper Lies Awake".

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και τα λέμε από κοντά στο Αγρίνιο. Τελευταίες κουβέντες από εσένα...
Σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη και περιμένω να σας γνωρίσω όλους από κοντά στην Ελλάδα στα τέλη Φεβρουαρίου! Metal and hell!
  • SHARE
  • TWEET