Συνέντευξη Paradise Lost (Nick Holmes)

«Το "Draconian Times" δεν είναι το καλύτερό μας άλμπουμ»

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 18/05/2015 @ 10:06
Είναι πάντα μια εξαιρετική ευκαιρία και πολύ συχνά μια εμπειρία να μιλάς με τον frontman μιας από τις πιο σημαντικές μπάντες της πρόσφατης ιστορίας της metal μουσικής. Οι Paradise Lost πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα ολοκαίνουργιο άλμπουμ και μιλήσαμε με τον Nick Holmes. Φιλικός και προσιτός, ο Nick μίλησε γι' αυτόν τον δίσκο και την στροφή προς ακραία φωνητικά, το παρελθόν της μπάντας και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα.

Δεδομένου ότι έχετε ολοκληρώσει όλη τη δουλειά για το "The Plague Within", είστε ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα; Θα αλλάζατε κάτι ή είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο;
Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το άλμπουμ. Έχουμε αφιερώσει πολύ χρόνο για να γράψουμε τα τραγούδια και για τις ηχογραφήσεις του δίσκου. Αυτό συμβαίνει με κάθε άλμπουμ κατά την πρώτη περίοδο, δεν νομίζω ότι αλλάζεις κάτι. Νομίζω ότι το νέο άλμπουμ είναι Paradise Lost του 2015. Οπότε, είναι πολύ καλό για εμάς.

Κυκλοφορείτε ένα νέο άλμπουμ μετά από τρία χρόνια. Ποιά είναι η διαδικασία που ακολουθούν οι Paradise Lost στη σύνθετη ενός νέου άλμπουμ;
Ακολουθούμε την ίδια  διαδικασία δημιουργίας εδώ και αρκετά χρόνια. Προτείνουμε ιδέες διαφορετικές, μέχρι να αρχίσουμε να συνθέτουμε τα κομμάτια σιγά σιγά. Προβάρουμε τα τραγούδια και στη συνέχεια τα ηχογραφούμε. Έχουμε μια συγκεκριμένη διαδικασία για το γράψιμο. Δεν είμαστε το είδος της μπάντας που τζαμάρει, ποτέ δεν ηχογραφούμε ζωντανά. Θέλαμε να δουλέψουμε το νέο άλμπουμ με διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με τα τελευταία άλμπουμ, ίσως γιατί θέλαμε να στραφούμε στην πρώιμη εποχή της μπάντας.  Αυτή ήταν λίγο πολύ η ιδέα πριν γράψουμε.

Paradise Lost

Υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με το "Tragic Idol" και τα άλμπουμ σας των τελευταίων ετών, ειδικά στα φωνητικά. Πώς αποφασίσατε να επιστρέψετε σε αυτά τα ακραία φωνητικά;
Ηχογραφήσαμε ξανά δύο παλιά τραγούδια όπως το "Gothic" και "Our Saviour". Ήταν πολύ συναρπαστικό που το κάναμε. Έτσι σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε με αυτό τον τρόπο το νέο μας υλικό. Ο Greg εμπλέκεται με τους Vallenfyre και ίσως υποσυνείδητα σκεφτόταν για πιο «heavy» πράγματα όλη την ώρα. Αυτό το χαρακτηριστικό προσθέτει ένα νέο στοιχείο στον ήχο. Δεν είναι ότι θέλουμε τα φωνητικά να είναι ακραία ή βαριά μόνο για χάρη του να είναι «heavy». Προσθέτει ένα νέο στοιχείο στην τελική μίξη. Φέρνει νέο αέρα.

Προτιμάς να τραγουδάς με καθαρά ή ακραία φωνητικά;
Αυτή τη στιγμή προτιμώ τα πιο ακραία. Είναι αρκετά εύκολο να το κάνω. Όταν ήμουν νεότερος το πάλευα για να κάνω κάτι τέτοιο. Αλλά περιόδευα και κάναμε 30 συναυλίες σε 30 ημέρες και υποθέτω ότι μετά από μια μακρά περιοδεία, δεν θα μπορώ να πω το ίδιο πράγμα. Προς το παρόν τα ακραία φωνητικά είναι αρκετά διασκεδαστικά. Μπορείς να με ρωτήσεις  πάλι στο τέλος της περιοδείας. Ίσως να πω κάτι διαφορετικό.

Ποιό από τα δύο νομίζεις ότι είναι πιο εκφραστικό;
Δεν ξέρω. Εξαρτάται από το τραγούδι. Θέλω τα φωνητικά να ταιριάζουν ακριβώς στη λογική  του τραγουδιού. Δεν θέλω να χρησιμοποιώ ακραία φωνητικά μόνο για να τα χρησιμοποιώ. Όταν ο κόσμος ακούει τα ακραία φωνητικά στο άλμπουμ, νομίζει ότι αυτό είναι death metal, αλλά δεν νομίζω ότι αυτά τα τραγούδια είναι death metal. Έχουν αυτό το άρωμα, αλλά δεν είναι. Το κομμάτι "Beneath Broken Earth" είναι ένα doom / death metal κομμάτι. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο άλμπουμ.

Συμφωνώ ότι υπάρχει διαφοροποίηση στο άλμπουμ, αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε νεώτερους οπαδούς σας. Τι αντιδράσεις περιμένεις από τους οπαδούς σας;
Πιστεύω ότι τα τραγούδια είναι τυπικά Paradise Lost τραγούδια, ακόμα και όταν γρυλλίζω. Δεν νομίζω ότι είναι death metal για μένα. Το αισθάνομαι σαν κάτι άλλο. Το θέμα είναι ότι πρέπει να ακολουθήσουμε την καρδιά μας. Αν έχεις πάθος για κάτι, υπάρχει μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να τους αρέσει. Νομίζω ότι όταν οι άνθρωποι ασχοληθούν με αυτό, θα τους αρέσει όσο τα τελευταία δύο άλμπουμ.

Από το "Lost Paradise" έχετε ακολουθήσει διαφορετικά στυλ και μουσικές κατευθύνσεις. Τι οδηγεί την απόφασή σας ως μπάντα για να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο στυλ σε κάθε άλμπουμ;
Κάθε δίσκος καθορίζει τι πρόκειται να κάνουμε στα επόμενα χρόνια. Είναι πραγματικά σημαντικό να μπορούμε να παίξουμε ζωντανά κάθε τραγούδι του άλμπουμ. Εμείς δεν πρόκειται να γράψουμε τίποτα που δεν μπορεί να μεταφερθεί ζωντανά στη σκηνή. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό και να υλοποιήσουμε τα πάντα επαγγελματικά. Δίνουμε την καρδιά μας και ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα το κατανοήσουν αυτό.

Paradise Lost

Από πού αντλείτε έμπνευση;
Πρώτα απ' όλα από την ίδια τη ζωή. Τα να μην ξέρεις τι σε περιμένει στη γωνία είναι αρκετά συναρπαστικό για να σε εμπνεύσει. Το κάνουμε αυτό για 27 χρόνια κα έχουμε μεγαλώσει με το είμαστε μουσικοί. Όσον αφορά την έμπνευση, ακόμα και μια εφημερίδα μπορεί να είναι πηγή έμπνευσης.

Τι εννοείτε λέγοντας "The Plague Within"; Υπάρχει κάποιο concept σχετικό με το άλμπουμ;
Δεν υπάρχει κανένα concept. Αναφέρθηκα και πριν για το γεγονός ότι πλέον μεγαλώνουμε και έχουμε παιδιά. Έχουμε μια διαφορετική νοοτροπία και γι 'αυτό γράφουμε για διάφορα θέματα. Το "The Plague Within" είναι απλά ένας τίτλος που ο Greg πήρε από ένα βιβλίο.

Είπες πριν ότι βρίσκεστε 27 χρόνια στη μουσική βιομηχανία. Ποιό νομίζεις ότι είναι το καλύτερο ή το πιο σημαντικό άλμπουμ των Paradise Lost;
Το πιο δημοφιλές είναι σίγουρα το "Draconian Times", αλλά δεν νομίζω ότι είναι το καλύτερο μας άλμπουμ. Το "Shades Of God" είναι το αγαπημένο μου από τα πρώτα άλμπουμ της μπάντας, εκτός από το ότι ήταν ένα καλό άλμπουμ της εποχής. Επίσης, το "Gothic" ήταν από τους πλέον σημαντικούς και επιδραστικούς δίσκους στο underground της εποχής εκείνης.

Ποιό άλμπουμ προτιμάς περισσότερο;
Συνήθως τα νέα μας άλμπουμ. Αν πήγαινα στο παρελθόν, θα έλεγα το "Host" που είναι ένα καλό άλμπουμ, ακόμα κι αν δεν είναι ένα metal άλμπουμ, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Μου αρέσει επίσης το "Symbol Of Life". Είναι πάντα δύσκολο να επιλέξεις κάποιο.

Από τα λόγια σου, μπορώ να υποθέσω ότι θεωρείς την πρώτη περίοδο ως την πιο ξεχωριστή ή την πιο δημιουργική περίοδο για την μπάντα.
Δεν θα έλεγα ότι ήταν η πιο δημιουργική, γιατί είμαστε ακόμα πολύ δημιουργικοί και γράφουμε μουσική. Ήμασταν πολύ αφελείς εκείνη την εποχή, απλά θέλαμε να γράφουμε μουσική. Δεν μας ένοιαζε το επιχειρηματικό κομμάτι ή το να κάνουμε καριέρα. Ήμασταν κάποια νέα παιδιά στη death metal σκηνή. Όμως ήταν πολύ ωραίο. Ήταν πολύ ωραίες ημέρες και έχω πολύ καλές αναμνήσεις από εκείνη την εποχή.

Μετανιώνεις για τίποτα στην καριέρα σου; Θα άλλαζες κάτι;
Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που θα ήθελα και το οποίο είναι να αφιέρωνα περισσότερο χρόνο για περιοδεία στην Αμερική, όταν είχαμε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90. Τώρα δεν μπορούμε πραγματικά να περιοδεύσουμε, επειδή δεν το είχαμε καλλιεργήσει τότε. Θα ήταν πολύ ωραίο, αν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό.

Paradise Lost

Τι μουσική ακούς αυτή την περίοδο;
Αυτή τη στιγμή ακούω το άλμπουμ του John Carpenter, "Lost Themes", ένα soundtrack τρόμου. Το ακούω  χωρίς διακοπή για τις τελευταίες εβδομάδες. Μου αρέσει ακόμα το παλιό death metal. Μου αρέσουν οι Pallbearer, το νέο άλμπουμ των Behemoth και πολλά άλλα διαφορετικά άλμπουμ και καλλιτέχνες.

Έχεις παίξει τόσες πολλές φορές στην Ελλάδα. Τι θυμάσαι από εκείνες τις συναυλίες; Ξεχωρίζεις κάποια από αυτές;
Οι πρώτες φορές που ήρθαμε στην Ελλάδα ήταν οι πιο αξέχαστες στιγμές. Οι πρώτες 10 φορές που ήρθαμε στην Ελλάδα ήταν μια καταπληκτική εμπειρία. Εκείνες τις εποχές είχαμε περισσότερο χρόνο. Κάναμε τις συναυλίες μας και είχαμε το χρόνο να κάνουμε και διακοπές, να πάμε στην Ακρόπολη. Τώρα μια που ερχόμαστε και μια που φεύγουμε. Δεν υπάρχει χρόνος. Επιπλέον, οι συναυλίες ήταν φανταστικές και συνολικά ήταν ένα καλό πακέτο.

Νομίζω ότι είναι πολύ φυσικό να σας δούμε και πάλι στην επερχόμενη περιοδεία.
Υποθέτω ότι ναι. Για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Έχετε κάποιες ημερομηνίες;
Οι ημερομηνίες βγαίνουν τώρα (σ.σ.: η συνέντευξη έγινε στις 7 Απριλίου). Ψάχνουμε να περιοδεύσουμε από τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, μέχρι το τέλος του έτους.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από τους Paradise Lost στο μέλλον;
Ποιός ξέρει; Μια σειρά συναυλιών έρχεται σίγουρα. Ήμασταν ήρεμοι για ένα έτος περίπου και τώρα έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας.

Πριν τελειώσουμε, θα ήθελες να πεις κάτι στους Έλληνες οπαδούς;
Ευχαριστούμε για την υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια, είναι φανταστικό. Δεν ξέρω πόσες φορές έχουμε έρθει στην Ελλάδα, ίσως περισσότερο από ότι είχαμε φανταστεί. Είναι πολύ ωραίο και ανυπομονούμε να παίξουμε και πάλι για το νέο άλμπουμ.

Σε ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να σας δούμε και πάλι.
Και εγώ ευχαριστώ.
  • SHARE
  • TWEET