Συνέντευξη No Clear Mind

«Το πιο σημαντικό για εμάς ήταν από πόσες διαφορετικές χώρες μας προσέγγισαν για να μας πουν απλά ένα "συνεχίστε αυτό που κάνετε"»

Από τον Γιάννη Βόλκα, 01/05/2013 @ 11:39
Αν και εμπιστεύομαι απόλυτα την Inner Ear για τα συγκροτήματα που περιλαμβάνει στο ρόστερ της, οφείλω να παραδεχτώ ότι δεν περίμενα την έκπληξη που μου ετοίμαζαν οι No Clear Mind. Με αφορμή το ολόφρεσκο "Mets", δεν χάσαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί τους για το παρελθόν, το παρόν και τα μελλοντικά τους σχέδια.

No Clear MindΚαλησπέρα παιδιά, ας αρχίσουμε με ένα σύντομο βιογραφικό του συγκροτήματος για όσους δεν σας γνωρίζουν;
Οι No Clear Mind είναι μια μουσική «πλατφόρμα» που ξεκίνησε το 2004 στα Χανιά και έχει από τότε αποτελέσει μέσο έκφρασης και δημιουργίας για αρκετούς μουσικούς. Ο βασικός άξονας των Λ. Βολάνη και Β. Ντοκάκη τα δυο τελευταία χρόνια έχει πλαισιωθεί από τρία καινούργια μέλη, τους Κ. Χαλιώτη, Μ. Θεοχάρη και Δ. Παγίδα. Μόλις κυκλοφορήσαμε τον νέο μας δίσκο "Mets" με την Inner Ear και ξεκινάμε μια σειρά από live ώστε να παρουσιάσουμε την μουσική μας εντός και εκτός Ελλάδας.

No Clear Mind - MetsΜπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τί ακριβώς συνέβη με το πρώτο σας άλμπουμ, το "Dream Is Destiny"; Πώς πάρθηκε η απόφαση να το «μοιράσετε» στον κόσμο δωρεάν και ποιά η ανταπόκριση που λάβατε;
Κάποια στιγμή στα τέλη του 2008 τέσσερα μέλη αποχώρησαν, άλλοι για εξωτερικό και άλλοι για Κρήτη. Ο δίσκος δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα και οι δυο που απομείναμε πήραμε την απόφαση να βγάλουμε αυτό το υλικό όπως έχει ώστε να μην χαθεί και ξεχαστεί η δουλειά που είχαμε κάνει. Όλο αυτό έγινε πολύ ήσυχα, απλά «ανεβάσαμε» τον δίσκο και τον αφήσαμε στην τύχη του. Έπειτα από καιρό συνειδητοποιήσαμε ότι πολλά blogs του εξωτερικού άρχισαν να παρουσιάζουν και να «μοιράζουν» εκ νέου τον δίσκο, βρήκαμε πάρα πολλά videos στο youtube από ανθρώπους που τους άρεσε η μουσική, και πάρα πολλά θετικά σχόλια. Κάποια στιγμή στο τέλος του 2011 και ενώ είχαμε ξαναρχίσει να παίζουμε, ψάχνοντας στο διαδίκτυο να βρούμε την καταχώρηση για ένα live μας, είδαμε πως κάτι έχει απλά ξεφύγει για τα δικά μας δεδομένα. Προέκυψε πως οι The XX είχαν ποστάρει το "Dream Is Destiny" με ότι αυτό σημαίνει και παράλληλα ένα άλλο κομμάτι μας, το "Static" είχε φτάσει κοντά στα 1.000.000 views. Μετά και από αυτό η ανταπόκριση ήταν μεγαλύτερη από όσο μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Το πιο σημαντικό για εμάς ήταν από πόσες διαφορετικές χώρες μας προσέγγισαν για να μας πουν απλά ένα «συνεχίστε αυτό που κάνετε».

No Clear MindΔιάβασα κάπου για μερικές χιλιάδες downloads, κάτι πραγματικά εντυπωσιακό. Αυτή τη στιγμή, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, θα κάνατε ξανά την ίδια κίνηση ή θα προτιμούσατε να κυκλοφορήσετε τον δίσκο με τον «παραδοσιακό» τρόπο;
Για το "Dream Is Destiny" σίγουρα δεν θα αλλάζαμε κάτι, ήταν πολύ σημαντικό για εμάς αυτό που συνέβη και μας έδωσε πολλά πράγματα. Το γεγονός ότι ήμασταν απλά μια μπάντα που «μοιράζει» την μουσική της, έκανε αρκετό κόσμο να θέλει να συμμετέχει ενεργά σε αυτό και πραγματικά αυτό έκανε όλη την διαφορά. Σε έναν ιδανικό κόσμο θα συνεχίζαμε έτσι γιατί είναι και κάτι στο οποίο πραγματικά πιστεύουμε. Ο λόγος που επιλέξαμε τώρα με το "Mets" να προχωρήσουμε με την Inner Ear, δεν είναι ότι ξαφνικά εκτιμήσαμε τον παραδοσιακό τρόπο κυκλοφορίας των δίσκων. Αυτή την φορά απλά υπήρχε η ανάγκη να γίνουν κάποιες κινήσεις με κάπως πιο ορθό τρόπο, όπως η επιδίωξη για μια κανονική διανομή της δουλειάς μας σε Ελλάδα και εξωτερικό κάτι που μέχρι τώρα προσπαθούσαμε, εμμέσως, να το κάνουμε εμείς. Ακόμα το γεγονός πως παρά την ανταπόκριση του πρώτου δίσκου ήταν σχεδόν αδύνατο να επισκεφτούμε τα μέρη στα οποία μας καλούσαν για live γιατί σε τελική ανάλυση δεν είχαμε «επίσημη» δισκογραφία ούτε κάποια εταιρία από πίσω, έπαιξε τον ρόλο του. Και για εμάς αυτός ήταν ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας.

No Clear Mind"Mets" λοιπόν. Πώς προέκυψε το συγκεκριμένο όνομα;
Στο Μετς είναι εκεί που έγιναν όλα, εκεί γράφτηκαν και οι δύο δίσκοι άλλωστε. Στην γειτονιά αυτή της Αθήνας, υπάρχει ένας χώρος σε μια πολυκατοικία που για αρκετά χρόνια, έχει αποτελέσει χώρο έκφρασης και δημιουργίας για εμάς και για τους φίλους μας οπότε, το όνομα αυτό για τον δίσκο ήρθε από μόνο του, πολύ φυσικά.

Δέκα συνθέσεις, όλες, σχεδόν, ορχηστρικές. Πιστεύεις ότι δεν χωράνε στίχοι στην μουσική σας;
Βασικό στοιχείο στη μουσική μας είναι οι έντονες μελωδικές γραμμές και η συνεχής ροή αυτών σε διάφορα μουσικά μοτίβα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές, να μην υπάρχει χώρος για φωνητικά, διότι η απουσία αυτών υπερκαλύπτεται από όργανα που έχουν αυτό τον λυρικό και αφηγηματικό ρόλο. Όταν πάλι υπάρχουν φωνητικά στα κομμάτια μας, επιλέγουμε πλέον να τους δίνουμε τον απαιτούμενο χώρο ώστε να ακουστεί ξεκάθαρα αυτό που θέλουμε να εκφράσουμε. Όλα είναι θέμα μουσικού χώρου και είναι κάτι που μαθαίνουμε σιγά-σιγά.

No Clear MindΕίχα ανέκαθεν την εξής απορία. Πώς προκύπτουν οι τίτλοι σε ένα ορχηστρικό κομμάτι;
Όπως προκύπτουν οι τίτλοι σε έναν πίνακα ή μια μικρή ιστορία. Έχει να κάνει περισσότερο με το όνομα που θα έδινες στο ταξίδι μέσα στο οποίο σε βάζει το κάθε κομμάτι.

Θεωρώ τη μουσική σας μια μίξη που περιλαμβάνει post rock και μουσική για soundtrack. Συμφωνείς;
Σίγουρα περιέχει κινηματογραφικά στοιχεία, είναι κάτι που πάντα μας έβγαινε αυθόρμητα. Η ταμπέλα του post rock πιο πολύ ενδέχεται να σε αποπροσανατολίσει, είναι πια σαν να λες «παίζω rock» και έχει αποκτήσει μια έννοια που δεν νιώθουμε ότι μας αντιπροσωπεύει πλέον. Εξάλλου το Mets είναι κατά κύριο λόγο ένας ακουστικός δίσκος με οργανική ροή, δεν περιέχει τα μοτίβα του post rock, απλά δανείζεται κάποιες τεχνοτροπίες κυρίως σε θέμα «ήχου». Υπάρχουν πολλά στοιχεία μέσα στο άλμπουμ που μόνο αν το ακούσεις μπορείς να τα καταλάβεις. Μπορεί να μην είναι εμφανές από πρώτη ακρόαση αλλά για εμάς ο δίσκος έχει βαθιά μέσα του ένα groove που παραπέμπει αρκετά σε μουσικές της δεκαετίας του '70.

No Clear MindΠοιές ταινίες σας επηρέασαν στη σύνθεση της μουσικής σας;
Τα "Baraka", "Waking Life", "Babel", "Sweet Movie", "The Godfather" και "The Virgin Suicides".

Και από μουσική;
Mάνος Χατζιδάκης, Sigur Ros, Radiohead, Sebastian Schuller, Pink Floyd, Slowdive και πάρα πολλοί άλλοι καλλιτέχνες.

Σχέδια για το μέλλον υπάρχουν;
Θα επισκεφθούμε την Τουρκία σε λίγο καιρό, για δύο συναυλίες σε ένα φεστιβάλ στη Σμύρνη ως headliners, και μια δεύτερη δική μας στην Κωνσταντινούπολη. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτό το ταξίδι μιας και σε αντίθεση με την Ελλάδα, το feedback και η υποστήριξη που έχουμε πάρει από τους γείτονες τα τελευταία χρόνια είναι πέραν του φυσιολογικού, σε σημείο που πολλοί νομίζουν ότι είμαστε Τούρκοι. Θα ακολουθήσουν διάφορα live σε Αθήνα για την παρουσίαση του δίσκου και σε επαρχία, αρχής γενομένης από τα μέσα του Μάη στην Πάτρα και στα τέλη του Μάη σε ένα πολύ ωραίο φεστιβάλ των κάτοικων παλαιάς πόλης του Ρεθύμνου (Rethymnon days), μαζί με τους Gravitysays_i, μετά στον Βόλο στις μέρες μουσικής και μετά βλέπουμε. Σχεδιάζουμε να μπούμε ξανά στο στούντιο μόλις μπορέσουμε και να αρχίσουμε να δουλεύουμε κάτι αρκετά διαφορετικό, μάλλον κάποιες live συνθέσεις.

No Clear MindΠιστεύετε ότι η Αθήνα προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον για ένα συγκρότημα ώστε να «δημιουργήσει», τόσο από πλευράς έμπνευσης όσο και από πλευράς εξοπλισμού,studios κτλ;
Να δημιουργήσει ναι, ίσως πιο εύκολα από άλλα μέρη. Να επιβιώσει και να ζήσει, ούτε για αστείο. Σαν άνθρωποι και σαν χώρα είμαστε πλέον σε τραγικό σημείο δυστυχώς.

Τελειώστε τη συνέντευξη αυτή με όποιο τρόπο προτιμάτε.
Ελπίζουμε οι νέες γενιές σε αυτόν τον τόπο να δράσουν από όπου και όπως μπορούν μήπως και αλλάξει κάτι κάποια στιγμή. Αν θέλουμε να σωθεί οτιδήποτε στην Ελλάδα που να περιέχει ελπίδα και δημιουργία, πρέπει πολλές συνήθειες, παράγοντες και πολιτικοί σε αυτή τη χώρα να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Τα συγχαρήτηριά μου για τον καινούργιο σας δίσκο και ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
  • SHARE
  • TWEET