Συνέντευξη Ne Obliviscaris (Xenoyr)

«Οι οπαδοί μας είναι από τους πιο ανοιχτόμυαλους ανθρώπους που θα συναντήσεις»

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 03/11/2014 @ 11:16
Οι Αυστραλοί Ne Obliviscaris μας εντυπωσίασαν με την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους, "Portal Of I", το 2012. Δύο χρόνια μετά επανέρχονται με καινούργιο δίσκο και καινούργιες ιδέες, δείχνοντας παράλληλα ανεξάντλητη έμπνευση και δημιουργία. Το σίγουρο είναι ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αποτελούν ένα συγκρότημα που θα μας απασχολήσει και τα επόμενα χρόνια. Μιλήσαμε για όλα αυτά με τον Xenoyr, έναν εκ των τραγουδιστών της μπάντας και o οποίος βεβαίως απάντησε με προθυμία στις ερωτήσεις μας.

Ne ObliviscarisΈχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την τελευταία φορά (Δεκέμβριος 2012), που επικοινωνήσαμε. Ποιά ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα στο στρατόπεδο των Ne Obliviscaris κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου;
Πολλά έχουν συμβεί από την κυκλοφορία του "Portal Of Ι" το 2012: Λάβαμε μια εντυπωσιακή ανταπόκριση από την κυκλοφορία του  κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, είναι ακόμα δύσκολο να αποδεχτείς όλα αυτά τα θετικά σχόλια. Έχουμε, επίσης, περιοδεύσει στην Αυστραλία (και πάλι), στην Ασία, υπογράψαμε στην Season of Mist, παίξαμε support στους Enslaved, στους Devin Townsend Project, στους Cradle Of Filth, Sirenia, Between The Buried And Me για τις περιοδείες τους στην Αυστραλία, έχουμε γράψει και ηχογραφήσει το νέο μας άλμπουμ, "Citadel", είχαμε ένα από τα τραγούδια μας στο πρόγραμμα σπουδών του Ωδείου του Σίδνεϊ, και τελικά ...σπάσαμε το ρεκόρ της Αυστραλίας για τη μουσική που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του κοινού (σ.σ.: crowd funding) για να μας βοηθήσει να περιοδεύσουμε μακριά από τα μέρη μας. Έτσι, ήμασταν πολύ απασχολημένοι.

Είστε ικανοποιημένοι με το νέο σας άλμπουμ; Ποιά νομίζεις ότι είναι τα δυνατά σημεία του "Citadel";
Είχαμε πολύ λιγότερο χρόνο για να γράψουμε το νέο άλμπουμ που αφορούσε λίγους από εμάς στην αρχή, αλλά νομίζω ότι αυτό μας έκανε πιο συγκεντρωμένους και οργανωμένους στο πώς το προσεγγίσαμε. Κόψαμε ένα μεγάλο μέρος από τις αρχικές ιδέες, και νομίζω ότι έτσι φτάσαμε στο τελικό αποτέλεσμα. Υπάρχει κάτι περισσότερο από μια σκόπιμη αίσθηση της κατεύθυνσης αλλά εξακολουθεί να διατηρεί τις προοδευτικές περιπλανήσεις μας. Το άλμπουμ παρουσιάζει περισσότερο πειραματισμό, όχι απαραίτητα περισσότερο από ότι στο "Portal Of I", αλλά σε άλλες κατευθύνσεις, όπου δεν έχουμε εξερευνήσει και δεδομένης της θετικής ανταπόκρισης από κάθε ένα από τα παιδιά κατά τη διαδικασία της γραφής και της ηχογράφησης, ξέραμε ότι ο δίσκος θα είναι συμπαγής. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι.

Ne Obliviscaris - CitadelΠοιές είναι οι διαφορές μεταξύ του "Citadel" και του "Portal Of I";
Υπάρχει μια αρκετά μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο. Ο Benjamin είχε ένα μεγαλύτερο ρόλο στη διαδικασία γραφής και έτσι το ύφος είναι κάπως πιο εστιασμένο. Έχω πειραματιστεί με το στυλ μου στα φωνητικά για να το ταιριάξω με την μουσική και να δοκιμάσω μερικά από τα  όρια μου και νομίζω ότι πλέον εμείς είμαστε καλύτεροι ο καθένας στο όργανό του, έτσι νομίζω ότι θα γίνει αντιληπτό από τους ακροατές. Συνολικά, υπάρχει μια εντελώς διαφορετική αίσθηση στο "Citadel", μια γενικώς πιο ανάλαφρη ατμόσφαιρα και την ίδια στιγμή υπάρχει ένα αλλότριο είδος σκότους σε αυτό. Είναι εντελώς διαφορετικό από το "Portal Of I", αλλά εξακολουθεί να ακούγεται σαν Ne Obliviscaris.

Πιστεύεις ότι το "Citadel" προσπαθεί να σπρώξει κάποια όρια, μιλώντας από  καλλιτεχνική πλευρά; Σε ορισμένα μέρη ακούγεται πιο επιθετικό και ακραίο, ενώ σε άλλα είναι πιο προσανατολισμένο προς την κλασική μουσική, σε σύγκριση με το "Portal Of I".
Δεν νομίζω ότι σπρώχνουμε πάρα πολλά όρια με κάθε ειλικρίνεια. Θα επισημάνω όμως ότι έχουμε δημιουργήσει κάτι εντελώς καθαρό και προοδευτικό, αλλά έχουμε διατηρήσει μια υποκείμενη βαρύτητα. Με αυτή την έννοια είναι ίσως μοναδικό. Όπως έχεις αναφέρει, επίσης, τα μαλακά μέρη μας είναι πιο μαλακά και τα ακραία μέρη μπορεί να είναι πιο έντονα από ότι στο "Portal Of I". Oπότε, ίσως έχουμε εξερευνήσει τα άκρα περισσότερο (σε σχέση με το "Portal Of I") χωρίς να το κάναμε κατ 'ανάγκην με τη θέλησή μας.

Αν δεν κάνω λάθος, τα τρία πρώτα κομμάτια είναι τμήματα της ίδιας, ας το πούμε, ιστορίας. Υπάρχει κάποιο concept πίσω από αυτό; Πώς σκεφτήκατε να συνθέσετε καθαρά κλασική μουσική (βιολί και πιάνο, ή βιολί και ακουστική κιθάρα);
Το "Painters Of The Tempest" είναι ένα concept σε τρία κομμάτια, στην ουσία είναι ένα αντιπολεμικό τραγούδι. Το "Wyrmholes" είναι το σημείο από όπου αρχίζουμε. Το "Triptych Lux" επικεντρώνει όλο το κομμάτι σε τρεις ζωγραφιές του φωτός. Τα "Creator", "Cynosure" και "Curator", τα οποία εξερευνούν την έννοια μέσα από την άσκοπη καταστροφή της ζωής που έχουμε δημιουργήσει, και το "Reveries From The Stained Glass Womb" είναι ο επίλογος του αγνώστου μας μέλλοντος. Παραδόξως το πρώτο κομμάτι γράφτηκε τελευταίο, όταν αισθανθήκαμε ότι το τραγούδι (και το άλμπουμ) χρειάζεται μια γέννηση να το πω έτσι, και ο Tim είχε την ιδέα της δημιουργίας μια δυσοίωνης αρχής.

Ne ObliviscarisΕίναι αυτό κάτι που θα θέλατε να αναπτύξετε περισσότερο στο μέλλον;
Είμαι βέβαιος ότι θα εμπλακούμε περισσότερο τόσο στην ιδέα των concept για τα μελλοντικά μας άλμπουμ, αλλά και σε ακουστικούς πειραματισμούς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα εγκαταλείψουμε την metal ραχοκοκαλιά μας. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, θα προτιμούσα να πεθάνω.

Ποιές είναι οι κύριες επιρροές σας για αυτό το άλμπουμ; Από πού αντλείτε έμπνευση;
Δεν πιστεύω ότι είχαμε οποιεσδήποτε σημαντικές επιρροές, όλοι ακούμε εντελώς διαφορετική μουσική. Νομίζω ότι κύρια έμπνευση μας είναι το να ακούμε φρέσκιες ιδέες από τα άλλα μέλη, γιατί με κάθε ειλικρίνεια μας εμπνέει να γράφουμε μαζί καθώς κάνουμε πρόβες, παρακολουθώντας που μια αρχική ιδέα πηγαίνει. Μερικές φορές υπάρχει ένα αδιέξοδο, αλλά είμαστε αρκετά ανοιχτόμυαλοι να σκεφτόμαστε έξω από τα συνηθισμένα.

Έχετε παίξει αρκετά live σόου τα τελευταία δύο χρόνια. Ποιές είναι οι αντιδράσεις των οπαδών σε αυτές τις συναυλίες;
Οι αντιδράσεις ήταν εξαιρετικά θετικές και λόγω των συγκροτημάτων που έχουμε υποστηρίξει έχουμε κερδίσει μεγαλύτερη αναγνώριση από διαφορετικά ακροατήρια. Τα κοινά μας έχουν αυξηθεί και έχουν γίνει όλο και πιο ενθουσιώδη και εκφραστικά. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στη γενική ατμόσφαιρα σύμπνοιας που επικρατεί στις συναυλίες μας ή την ίδια τη μουσική, αλλά είναι σίγουρα συγκινητικό. Οι οπαδοί μας είναι ίσως μερικοί από τους πιο ανοιχτόμυαλους ανθρώπους που θα συναντήσεις. Είναι πραγματικά το πνεύμα της ελπίδας σε αυτόν τον ξεπεσμένο κόσμο.

Έχετε κάποια σχέδια για περιοδεία; Μήπως σχεδιάζετε οτιδήποτε άλλο, εκτός από περιοδεία;
Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα σχέδιά μας περιλαμβάνουν περιοδείες. Το crowd funding ήταν καθαρά για το λόγο αυτό. Έχουμε υποσχεθεί να περιοδεύσουμε στην Αυστραλία, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη κατά το επόμενο έτος. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Ανάμεσα σε αυτά, υπάρχουν και κάτι που δεν μπορούμε να το επεξεργαστούμε, αλλά αρχίζουμε να ρίχνουμε ιδέες γύρω από το σχεδιασμό για να γράψουμε τρίτο μας άλμπουμ. Οπότε θα δούμε πού θα οδηγήσει.

Ne ObliviscarisΘα ήθελες να πεις κάτι στους Έλληνες οπαδούς;
Γνώρισα τον Σπύρο και τον Χρήστο από Septicflesh πριν από λίγους μήνες. Γοητευτικοί άνθρωποι. Έτσι έχω μεγάλες ελπίδες για την Ελλάδα, όταν εμείς ελπίζουμε ότι θα έρθουμε εκεί.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.
Κανένα πρόβλημα. Πάντα υποστηρίξω τα μουσικά περιοδικά και σε ευχαριστώ για τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.
  • SHARE
  • TWEET