Συνέντευξη Moon Duo

«Στη μουσική μας δεν έχουμε κανένα όριο. Και αυτή είναι η ομορφιά της. Το αποτέλεσμα, κάθε φορά, μας εκπλήσσει»

Από τον Γιάννη Λυμπέρη, 06/07/2015 @ 10:43
Οι Moon Duo είναι μια μπάντα του psych-rock του κιθαρίστα και τραγουδιστή Ripley Johnson, μέλους των Wooden Shjips, και της Sanae Yamada στα synths. Στις 15 Ιουλίου θα παίξουν στο φετινό Ejekt Festival, στην τρίτη τους επίσκεψη στα μέρη μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αυτή τη φορά με τον ήλιο πάνω από τα κεφάλια τους. «Η κιθάρα του Ripley Johnson ζωγραφίζει άλλοτε με εξάρσεις και άλλοτε με στωική επανάληψη, που μερικές φορές λες και έβγαλε μούσια παίζοντας ξανά και ξανά το ίδιο riff», έγραψε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σακκαλής στην κριτική του πολύ καλού φετινού τους δίσκου, "Shadow Of The Sun", ενώ οι ζωντανές τους εμφανίσεις είναι πάντα ένα ταξίδι μυαλού και... ποδιών, αφού οφείλεις να χορέψεις ακούγοντας την εμμονοληπτική garage ψυχεδέλειά τους. Kαι οι δύο τους απάντησαν σε μερικές ερωτήσεις μας, ανυπομονώντας, όπως είπαν, να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Μπορείτε να περιγράψετε τη μουσική σας σε κάποιον που δεν έχει ιδέα ποιοί είστε, κάποιον που δεν σας έχει ξανακούσει;
Eπαναληπτικό rock ’n’ roll.

Έχει θέσει όρια στο πού μπορείτε να φτάσετε ή θέλετε να ωθήσετε τους εαυτούς σας μουσικά; Και τι δεν θα κάνατε στο πλαίσιο προώθησης της δουλειάς σας;
Το μόνο που κάνουμε είναι κάποιες μικρές συνεντεύξεις όπως αυτή και μερικές φωτογραφίσεις. Δεν στοχεύουμε για ψηλότερα! Όσο βέβαια για τη μουσική μας, δεν έχουμε κανένα απολύτως όριο. Και αυτή είναι η ομορφιά της.

Πριν από κάθε δίσκο, συζητάτε μεταξύ σας τον δρόμο που θέλετε να πάρει ή αφήνετε απλά τη μουσική να σας καθοδηγήσει;
Mπα, δεν πολυσυζητάμε τέτοια θέματα είναι η αλήθεια. Περισσότερο στηριζόμαστε στην φυσική εξέλιξη της μουσικής και της μεταξύ μας χημείας. Απλά, προσπαθούμε συνεχώς, δουλεύουμε και βλέπουμε που θα μας πάει. Και το πιο σύνηθες, είναι να μας προκαλεί και σε εμάς έκπληξη, κάθε νέα μας δουλειά!

Moon Duo

Ποιά είναι η διαφορά του φετινού σας δίσκου σε σχέση με τους δύο προηγούμενους;
Σίγουρα ακούγεται διαφορετικός. Θαρρώ πως είναι πιο πλούσιος ηχητικά. Πιθανότατα πιο συνεκτικός και ενιαίος αλλά την ίδια στιγμή με περισσότερη ποικιλία. Σίγουρα άλλαξε ο ήχος μας τα τελευταία χρόνια, αλλά όχι όμως σε κάτι δραστικό και εντελώς διιαφορετικό.

Σας ενοχλεί η ταμπέλα που δίνεται στους Moon Duo ως «psychedelic rock» ή νομίζετε πως η κατηγορηοποίηση βοηθά τη μπάντα να βρίσκει νέους ακροατές και το αντίθετο;
Oχι, δεν μας ενοχλεί. Δεν ξέρω βέβαια αν βοηθά ή κάνει κακό. Το είδος της μουσικής και οι δισκογραφικές με ένα είδος, βοηθούν, τουλάχιστον εμένα, όταν ψωνίζω σε δισκάδικα.

Νιώθετε ως μέρος μιας σκηνής ή προτιμάτε να τραβήξετε τον δικό σας δρόμο, με το δικό σας όραμα;
Δεν νιώθω μέρος καμίας σκηνής. Τουλάχιστον όχι όπως εγώ (Ripley) ορίζω μια μουσική σκηνή, έναν συγκεκριμένο ήχο. Ίσως σε μια παγκόσμια σκηνή αλλά και πάλι δεν έχει καμία σχέση με μια τοπική και αληθινή σκηνή που οι μπάντες αλληλοεπιδρούν η μία στην άλλη και αλληλοστηρίζονται σε όλα.

Moon Duo

Πλέον έχετε τρίτο μέλος, έναν ντράμερ. Είστε ανοιχτοί σε αλλαγές;
Nαι, αν βγάζουν νόημα και έχουν σημασία για εμάς. Έχουμε το δικό μας όραμα και σχέδιο για τη μπάντα και δεν προσθέτουμε άτομα απλά για να το κάνουμε.

Δώστε το ιδανικό φεστιβαλικό line-up.
Α, θα μας έπαιρνε αιώνες να το φτιάχναμε! Mας αρέσει να ανακαλύπτουμε νέα πράγματα σε φεστιβάλ. Ας πούμε πως το περσινό The Le Guess Who? Φεστιβάλ ήταν φανταστικό με Cloud Nothings, Einstürzende Neubauten, St. Vincent, Sharon van Etten, Savages, Wire. Όπως και το Levitation στο  Austin. Το Vision Festival στη Νέα Υόρκη είναι καταπληκτικό για όποιον γουστάρει jazz. Προσωπικά (Ripley) θα έκλεινα Takashi Mizutani και Erkin Koray και θα τους χάζευα να παίζουν για ώρες...

Έχετε ξανάρθει στη χώρα μας. Η Αθήνα είναι απλά μια ακόμα πόλη στο καλεντάρι σας ή νιώθετε κάτι ιδιαίτερο;
Σίγουρα! Οι άνθρωποι, το φαγητό, η ατμόσφαιρα. Πάντα θεωρούσαμε την Ελλάδα ένα σημαντικό μέρος.

Το καλύτερο και χειρότερο σχόλιο που έχετε ακούσει / διαβάσει για τη μουσική σας.
Eκλαμβάνoυμε κάθε σχόλιο, ακόμα και θετικό, με πάσα επιφύλαξη. Αυτό βέβαια είναι δύσκολο να το πετύχεις χωρίς να αισθανθείς κάτι, και έτσι σταματήσαμε να διαβάζουμε όλα αυτά, πριν από λίγο καιρό.
  • SHARE
  • TWEET