Συνέντευξη Melechesh (Ashmedi)

«Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές καλές μπάντες, σε σύγκριση με το μέγεθος της χώρας η σκηνή είναι πιο ενεργή και είδα μια διάθεση συνεργασίας»

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 16/03/2015 @ 10:28
Ένα από τα παλαιότερα και πιο ιδιαίτερα συγκροτήματα του ακραίου metal επέστρεψε με ένα ολοκαίνουργιο άλμπουμ. Παίρνοντας αυτή την ευκαιρία είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με τον Ashmedi, ιθύνοντα νου της μπάντας, ο οποίος μίλησε για πολλά και διαφορετικά πράγματα. Ας ρίξουμε μια ματιά στα λόγια του για το άλμπουμ, το μέλλον της μπάντας και την Ελλάδα...

Είστε έτοιμοι να κυκλοφορήσετε ένα νέο άλμπουμ. Είσαι ικανοποιημένος με το τελικό αποτέλεσμα;
Ναι, πάρα πολύ. Ακούγεται πολύ καλό, τα σχόλια σε όλο τον κόσμο είναι πολύ καλά, η δισκογραφική εταιρεία είναι ευχαριστημένη. Έτσι, δεν μπορώ να παραπονεθώ για κάτι.

Πόσο καιρό αφιερώσατε για την ολοκλήρωση του άλμπουμ;
Από την άποψη της γραφής, είναι δύσκολο να πω, γιατί πάντα γράφουμε εδώ και εκεί, όταν δεν είναι εντατική η διαδικασία.  Αλλά εντατικά, μας πήρε σχεδόν δύο χρόνια.

Νομίζεις ότι υπάρχουν διαφορές σε σύγκριση με τα προηγούμενα άλμπουμ σας;
Προσπαθούμε πάντα να βελτιώνουμε και να προσθέτουμε νέα στοιχεία στη μουσική μας. Δεν θέλουμε να επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας. Δεν είμαστε μια μπάντα ρουτίνας, όπου κάθε τραγούδι και κάθε άλμπουμ ακούγεται το ίδιο.

Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος; Σε σύγκριση με το "Emissaries", πού είναι οι βασικές διαφορές;
Δεν ξέρω αν αυτό είναι τόσο σημαντικό να εντοπίσουμε διαφορές, αλλά σίγουρα υπάρχουν. Τώρα χρησιμοποιούμε κιθάρες 12 χορδών, ενώ τότε δεν το κάναμε. Χρησιμοποιούμε ακόμα το black / thrash στυλ και η μουσική είναι επιθετική, αλλά έχουμε περισσότερες μελωδίες και rock στοιχεία στα τραγούδια. Πολλά από τα τραγούδια έχουν δύο μέρη και ακούγονται περισσότερο ως ένα δραματικό έργο. Τελειώνει το ένα τραγούδι και το δεύτερο μέρος είναι εντελώς διαφορετικό από ότι το πρώτο μέρος. Αυτό είναι ένα τέχνασμα για τον ακροατή, επειδή ακούγεται ότι υπάρχουν επιπλέον τραγούδια. Εκτός αυτού, έχουμε πολλούς καλεσμένους σε αυτό το άλμπουμ.

Melechesh

Διατηρείται ακόμα αυτό το ανατολίτικο στοιχείο στη μουσική σας. Πώς αποφασίσατε να συνδυάσετε αυτό με το ακραίο metal πίσω στον χρόνο;
Όταν ήμουν παιδί πολλές heavy metal μπάντες είχαν σόλο και χρησιμοποιούσαν leads. Υπάρχει πάντα μια μπάντα με ένα τραγούδι για αυτό το είδος. Πάντα ήθελα να φέρω τη μουσική κοντά στους στίχους και ήθελα να εφεύρω ακραίο metal από τη Μέση Ανατολή, ή την Εγγύς Ανατολή. Ήθελα να συνδυάσω την πρώιμη μουσική των Bathory με ανατολίτικα τύμπανα, το οποίο είναι αρκετά tribal.

Από πού αντλείς έμπνευση;
Τα πάντα μπορεί να μου δώσουν έμπνευση. Δεν είναι μια μηχανική μέθοδος. Μπορεί να είναι από μια εμπειρία, μια ταινία, ένα βιβλίο, κάτι που βλέπεις, κάτι που ζεις. Εκτός αυτού, ακούω μουσική των Σούφι, Ινδική, Περσικά, παραδοσιακή, κλασική μουσική. Όλα αυτά είναι πραγματικά βαθιά και βαριά είδη πραγματικά. Υπάρχουν κάποιες μελωδίες, οι οποίες είναι death metal.  Πολλά είναι αυτά που μου δίνουν έμπνευση για να πιάσω μια κιθάρα. Αλλά, επίσης, ακούγοντας παραδοσιακή rock, ψυχεδελικό rock, όπως και το heavy metal δίνει έμπνευση.

Ακούς και άλλα είδη μουσικής, εκτός από metal;
Στην πραγματικότητα ακούω περισσότερο άλλα είδη μουσικής από το metal, όπως αυτά που είπα πριν. Ακούω rock, μπλουζ, Frank Sinatra, hard rock, punk. Έχω ανοιχτό μυαλό. Ό,τι είναι καλό είναι καλό.

Είναι μουσική και την αγαπάμε.
Ακριβώς.

Μου αρέσει το εξώφυλλο του άλμπουμ. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα σχετικά με αυτό;
Είναι τάξη και το χάος. Τυπικό Melechesh. Πρόκειται για συγχώνευση πολλών πτυχών της Μέσης Ανατολής, του Περσικού Πολιτισμού, του Ασσύριου πολιτισμού, του Σούφι πολιτισμού. Αφορά μηνύματα του παρελθόντος.

Σίγουρα η ευρύτερη περιοχή της Μέσης και Εγγύς Ανατολή είναι γεμάτη έμπνευση για έναν μουσικό και καλλιτέχνη γενικότερα.
Απολύτως. Είναι μια πλούσια περιοχή από πολλές απόψεις.

Γιατί επιλέξατε να ηχογραφήσετε το άλμπουμ στην Αθήνα;
Πρώτα από όλα έχω μια πολύ καλή σχέση με τον Γιώργο Μπόκο. Θέλαμε ένα μέρος που έχει ένα μεσογειακό vibe. Δεν είχα πάει ποτέ στην Αθήνα πριν. Ήταν η πρώτη μου φορά στην Αθήνα και γνώρισα πολλούς ενδιαφέροντες και φιλόξενους ανθρώπους. Ο πολιτισμός είναι πολύ παρόμοιος με τον πολιτισμό μου, ως Αρμένιος και Ασσυρίος. Ήταν ένας ενδιαφέρον τρόπος για να κάνουμε πράγματα. Συνήθως κάνουμε πράγματα με το δικό μας τρόπο, ακολουθούμε το δικό μας μονοπάτι.

Melechesh - Enki

Χαίρομαι που το ακούω.
Ναι, ένιωσα πολύ άνετα. Μου αρέσει πραγματικά.

Υποθέτω ότι έχετε μια καλή σχέση με τον Σάκη Τόλη.
Ναι, ο Σάκης είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος, ένας τζέντλεμαν. Έχουμε περιοδεύσει μαζί και ήμασταν για πέντε εβδομάδες στο ίδιο λεωφορείο με τα παιδιά των Rotting Christ και ήταν μία από τις καλύτερες ατμόσφαιρες που έχω ζήσει σε ένα λεωφορείο στη ζωή μου. Ήμασταν σαν μια μεγάλη οικογένεια. Ήμασταν σε περιοδεία και με τους Septic Flesh και ήταν πραγματικά διασκεδαστικό, γι 'αυτό ανέπτυξε ένα δεσμό με τον Φώτη Benardo.

Παρακολουθείς την ελληνική σκηνή; Είναι μια μικρή σκηνή, αλλά υπάρχουν αρκετά ενδιαφέρουσες και ελπιδοφόρες μπάντες.
Ναι, νομίζω ότι είναι μια υγιής σκηνή. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές καλές μπάντες, σε σύγκριση με το μέγεθος της χώρας, ενώ σε άλλες χώρες με περισσότερο πληθυσμό οι metal μπάντες είναι λιγότερες. Η σκηνή στην Ελλάδα, είναι πιο ενεργή και είδα μια διάθεση συνεργασίας. Εκτός αυτού, σε πολλούς ανθρώπους αρέσει η ροκ μουσική. Εντυπωσιάστηκα από τον αριθμό των rock μπαρ και επισκέφθηκα πολλά από αυτά. Με καλή μουσική και καθαρές τουαλέτες. Δεν ήταν γεμάτα, αλλά ήταν πολύ καλά, σε σύγκριση με άλλα μέρη όπως το Άμστερνταμ, όπου υπάρχουν ένα ή δύο σημεία που παίζουν rock ή metal μουσική.

Έχετε και πολλούς guest μουσικούς στο άλμπουμ σας. Πώς καταλήξατε σε αυτές τις συνεργασίες;
Όταν ήμασταν σε ένα φεστιβάλ ο Max Cavalera ήρθε και είπε ότι του αρέσουν οι Melechesh. Είπε ο ίδιος ότι θέλει να συνεργαστώ με τους Soulfly. Μια φορά στο στούντιο, θυμάμαι τον Rob Cagianno, είναι φίλος μου εδώ και πολύ καιρό, άκουσε τα κιθαριστικά leads και ήθελε να κάνει κάποια κιθαριστικά leads για εμάς. Αυτός είναι ένας πολύ καλός κιθαρίστας χωρίς να το επιδεικνύει και μπορεί να παίξει πολλά στυλ. Το έκανε και αυτό και ήταν πολύ ωραίο. Αυτά τα παιδιά ήθελαν να το κάνουν επειδή τους αρέσει το συγκρότημα και θέλησα να συνεργαστούμε επειδή είχαν κάτι να προσφέρουν. Γνωρίζουμε πολλούς στη σκηνή αλλά έχει σημασία τι μπορεί κάποιος να προσφέρει σε ένα κομμάτι.

Είστε περισσότερα από 20 χρόνια στη μουσική βιομηχανία. Ποιά νομίζεις ότι ήταν η πιο δημιουργική περίοδος της μπάντας;
Την πρώτη φορά που ανέβηκα στη σκηνή ήταν το 1990, ήμουν 15 περίπου σε μια death metal μπάντα. Τον τελευταίο καιρό, τα άλμπουμ γίνονται όλο και καλύτερα, γιατί περιορίζω λιγότερο τον εαυτό μου με τους κανόνες του ακραίου metal. Αρκετά συχνά το ακραίο metal  ή το metal είναι αρκετά συντηρητική μουσική. Το λιγότερο που λες «δεν μπορώ να κάνω αυτό» τόσο καλύτερά θα είναι τα τραγούδια που θα γράψεις. Τα τελευταία χρόνια, είμαι πιο χαρούμενος με τις συνθέσεις μας.

Melechesh

Έχεις μετανιώσει για τίποτα στην καριέρα σου;
Όχι, γιατί εγώ δεν το βλέπω ως μια καριέρα. Αυτό που θέλω είναι να παίξω μουσική. Ποτέ δεν φαντάστηκα στη ζωή μου, όταν ήμουν έφηβος ότι θα εξακολουθώ να το κάνω αυτό. Δεν ήταν προδιαγεγραμμένο να γίνει καριέρα. Πάντα σκέφτομαι ότι όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Γι 'αυτό μην ανησυχείτε για όλα αυτά που συνέβησαν. Αν λυπάμαι για κάτι είναι ότι ήμουν πάρα πολύ καλός με τους ανθρώπους. Όταν είσαι μαλάκας, διαμαρτύρονται ότι είσαι μαλάκας. Πολλοί άνθρωποι δεν είναι πολύ έξυπνοι και ανοιχτόμυαλοι. Μόνο οι ευφυείς άνθρωποι πιστεύουν ότι το να είσαι καλός είναι δύναμη, όχι αδυναμία. Οι αδύναμοι άνθρωποι πιστεύουν ότι είσαι κορόιδο. Γι 'αυτό μετανιώνω, επειδή όλο αυτό μου προκαλεί πονοκέφαλο. Σε γενικές γραμμές όταν είμαι σε περιοδεία και βλέπω τα άλλα συγκροτήματα να γελάνε και να περνάνε καλά, είμαι καλά, είμαι χαρούμενος.

Έχετε κάποια σχέδια για περιοδεία;
Θα βγούμε σε περιοδεία. Μάλλον θα το κάνουμε τον Μάιο, με τους Keep Of Kalessin. Δεν ξέρω αν θα έρθουμε στην Ελλάδα, αλλά ελπίζω τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη. Και επίσης θα παίξουμε σε πολλά φεστιβάλ.

Είναι αρκετά περίεργο να έρθετε στην Ελλάδα και να παίξετε μόνο στη Θεσσαλονίκη.
Το ξέρω, αλλά σε αυτές τις δύο περιπτώσεις που παίξαμε εκεί, το λεωφορείο πήγε στην Θεσσαλονίκη και δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο να μην επισκεφθεί την Αθήνα. Δεν είναι πολύ μακριά. Είναι ανόητο να επισκεφθούμε την Ελλάδα και να μην έρθουμε στην Αθήνα.

Πριν τελειώσουμε, θα ήθελες να πεις κάτι στους Έλληνες οπαδούς;
Malaka (σ.σ: γέλια). Αστειεύομαι. Αγαπώ την Ελλάδα και τους Έλληνες και θα ήθελα να έρθουμε να παίξουμε εκεί και πάλι με τους Melechesh.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και καλή τύχη με το νέο άλμπουμ.
Ευχαριστούμε Αντώνη.
  • SHARE
  • TWEET