Συνέντευξη Judas Priest (Ian Hill)

«Θα συνεχίσουμε για όσο διάστημα μπορούμε και για όσο οι οπαδοί μας θέλουν να μας βλέπουν»

Από τον Κώστα Πολύζο, 13/05/2015 @ 11:42
Το πόσο σημαντικό είναι το κεφάλαιο Judas Priest για την «σκληρή» μουσική είναι κάτι που όλοι γνωρίζουμε. Με αφορμή την επικείμενη εμφάνισή τους στις 4 Ιουλίου στο φετινό Rockwave, βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Ian Hill για πολλά και διάφορα. Πέραν του τι πιστεύει για το "Redeemer Of Souls" και τη θέση του στη δισκογραφία της μπάντας, μπορέσαμε και μάθαμε έστω και όψιμα κάποια πράγματα για τον δίσκο που εσείς ανακηρύξατε ως τον καλύτερο heavy metal δίσκο των '90s. Διαβάστε παρακάτω τα όσα ενδιαφέροντα συζητήσαμε μαζί του σχετικά με την συνταξιοδότηση της μπάντας αλλά και για το ενδεχόμενο επιστροφής του K.K. Downing.

Γεια σου Ian, πώς είσαι; Νομίζω πως έχει ξεκινήσει η περιοδεία, σωστά;
Γεια σου Κώστα. Ναι ξεκινήσαμε πριν από δυο βδομάδες. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην Πόλη του Μεξικού.

Τώρα που έχει περάσει αρκετός καιρός, τι πιστεύεις για το "Redeemer Of Souls"; Το θεωρείς καλή προσθήκη στη δισκογραφία σας;
Μα φυσικά, πιθανότητα μάλιστα να τον θεωρώ και ό,τι καλύτερο έχουμε κάνει ποτέ. Περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία για τα οποία είμαστε γνωστοί από το παρελθόν. Έχει αργά και γρήγορα σημεία και πολύ καλή κιθαριστική δουλειά. Περιέχει στοιχεία από την αρχή της καριέρας μας έως πολύ πιο μοντέρνα και πιστεύω πως είναι ένας πολύ καλός δίσκος και σίγουρα ένας από τους πιο αγαπημένους μου σίγουρα.    

Θεωρώ πως υπάρχουν κάποια πολύ καλά τραγούδια στον δίσκο αλλά πιστεύω πως τελικά καταλήξατε να συμπεριλάβετε πολλά, πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε και τα bonus track. Έχω και ένα θέμα με την παραγωγή...
Αλήθεια δεν σου άρεσε η παραγωγή; Εγώ την θεωρώ πολύ καλή πάντως. Γράψαμε πάρα πολύ υλικό αφού είχαμε αρκετό καιρό να κάνουμε κάτι τέτοιο, ενώ ήρθε και ο Richie (σ.σ.: Faulkner) ο οποίος έφερε πολλές ιδέες. Οπότε όταν φτάσαμε στο σημείο να προβάρουμε τα τραγούδια για να δούμε ποια θα μπούνε στον δίσκο, είδαμε πως έχουμε πάρα πολλά με την ποιότητα που θέλαμε και τα οποία δεν γινόταν να χωρέσουν όλα σε ένα CD. Λόγω του ότι θέλουμε ένας δίσκος να έχει ροή, να έχει φωτεινά και σκοτεινά στοιχεία τα οποία θα δημιουργούν ένα συγκεκριμένο συναίσθημα στον ακροατή, διαλέξαμε τα τραγούδια με βάση αυτό και βάλαμε τα υπόλοιπα σε ξεχωριστό δίσκο γιατί θεωρήσαμε πως έπρεπε ο κόσμος να τα ακούσει.

Judas Priest

Ήσουν πάντα ο χαμογελαστός και cool τύπος στο πίσω μέρος της σκηνής μπροστά από τους ενισχυτές. Σκέφτηκες ποτέ πως ίσως ήθελες έναν διαφορετικό ρόλο στο συγκρότημα;
Μπα όχι. Αυτό ήθελα πάντα να κάνω. Είμαι ο μπασίστας της μπάντας. Ο πατέρας μου ήταν μπασίστας και το ίδιο και ο γιος μου, οπότε μπορείς να πεις πως είμαστε μια οικογένεια από μπασίστες (γελάει), οπότε αυτό ήταν που πάντα ήθελα να κάνω. Είμαι ο μπασίστας των Judas Priest και το διασκεδάζω όλα αυτά τα χρόνια.

Υπάρχει θεωρείς πιθανότητα να δούμε κάποιο ντοκιμαντέρ ή κάποια αυτοβιογραφική ταινία για τους Judas Priest κάποτε;
Ποιος ξέρει; Το προσπάθησαν κάποτε, έτσι δεν είναι; (γελάει) Τελικά όμως ολόκληρη η ταινία κατάληξε να μην έχει καμία σχέση με εμάς. (σ.σ.: αναφέρεται στην ταινία του 2001 "Rock Star" που υποτίθεται θα περιέγραφε την ιστορία της φυγής του Halford και όσα ακολούθησαν μετά την πρόσληψη του Tim 'Ripper' Owens). Αν κάποιος είναι διατεθειμένος να κάνει την παραγωγή σε ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ ή ταινία, τότε δεν βρίσκω κάποιο λόγο για να μην γίνει.

Επιστρέφετε στην Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνια. Τι να περιμένουμε λοιπόν από την επικείμενη εμφάνισή σας;
Θα κάνουμε αυτό που κάνουμε πάντα. Θα είναι ένα φοβερό show των Judas Priest. Θα έχει πολλά φώτα και καλή παραγωγή μαζί με πολύ καλή μουσική φυσικά. Τα τραγούδια που παίζουμε είναι μια μίξητου παλιού κλασικού υλικού μας πλαισιωμένα με κάποια από τον καινούργιο δίσκο. Θα είναι όπως πάντα μια heavy metal συναυλία. (γελάει)

Είμαι κάπως περίεργος. Πώς ένας άνθρωπος στα εξήντα του, μπορεί και περιοδεύει για μήνες, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο;
Δεν ξέρω τι να σου απαντήσω σε αυτό. Πάντα παίζουμε με τον τρόπο που παίζουμε και δεν είναι κάτι που κάθομαι να σκεφτώ ιδιαίτερα, Θεωρώ πως δίνουμε συνεχώς τον καλύτερό μας εαυτό και πως η ηλικία δεν μας επηρεάζει.

Ian Hill (Judas Priest)

Ξέρεις, την προηγούμενη φορά που σας είδα live θεώρησα πως ήταν και η τελευταία φορά, λόγω όσων είχαν ανακοινωθεί σχετικά με την Epitaph Wolrld Tour περιοδεία. Τι συνέβη και αλλάξατε τελικά γνώμη σχετικά με την απόσυρσή σας;
Έπρεπε να πατήσουμε λίγο φρένο, έτσι δεν είναι; (γέλια) Πιστεύω τελικά πως είναι ακατόρθωτο να ξέρεις πότε θα αποσυρθείς... θέλω να πω πως εξακολουθεί να μας αρέσει αυτό που κάνουμε και πως η σκέψη πως δεν θα το ξανακάνουμε ποτέ μας τρόμαξε. Για αυτό το λόγο αποφασίσαμε να συνεχίσουμε. Θα συνεχίσουμε λοιπόν για όσο διάστημα μπορούμε και για όσο οι οπαδοί μας θέλουν να μας βλέπουν.

Να περιμένουμε και κάποιο καινούργιο δίσκο δηλαδή;
Πιθανότατα, ναι. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον λόγο για να μην το κάνουμε.

Φτιάξαμε ένα άρθρο με τα εκατό καλύτερα metal άλμπουμ των '90s και φυσικά το "Painkiller" συμπεριλήφθηκε. Όταν όμως βάλαμε τον κόσμο να ψηφίσει τότε εκείνοι όχι μόνο το ψήφισαν στα καλύτερα, αλλά το ανέδειξαν και ως τον καλύτερο metal δίσκο της δεκαετίας. Πώς νιώθεις γι' αυτό; Θεωρείς, όπως και πολλοί άλλοι, αυτόν τον δίσκο ως τον καλύτερο της καριέρας σας;
Μα ναι, το "Painkiller" ήταν ένα φανταστικό άλμπουμ. Πήραμε μια διαφορετική πορεία με αυτόν τον δίσκο. Ήταν αρκετά πιο επιθετικός από όσα είχαμε κάνει έως εκείνη τη στιγμή. Ήταν ένα ορόσημο για εμάς, οπότε δεν με εκπλήσσει το γεγονός πως διατηρεί ακόμα τη δημοφιλία του μεταξύ των οπαδών. Τώρα αν είναι το καλύτερό μας άλμπουμ, θεωρώ πως κάτι τέτοιο είναι συζητήσιμο, αλλά νιώθω κολακευμένος που ψηφίστηκε ως το καλύτερο της δεκαετίας.

Ήσασταν σαραντάρηδες όταν κυκλοφορήσατε το "Painkiller", οπότε αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι πως αποφασίσατε να κάνετε μια τέτοια αλλαγή στο στυλ και να φτιάξετε έναν τόσο heavy και επιθετικό δίσκο;
Σκεπτόμενος αυτό που ρωτάς, μπορώ να σου πω πως δεν ήταν κάτι που έγινε συνειδητά. Όπως είπα και πιο πριν, η ηλικία δεν παίζει ρόλο, τουλάχιστον όχι για εμάς. Απλά κάνουμε αυτό που θέλουμε. Ξεκινήσαμε νομίζω να έχουμε αυτή την πιο επιθετική κατεύθυνση με το "Ram It Down" και το συνεχίσαμε στο "Painkiller" πηγαίνοντάς το ακόμα πιο πέρα. Κάναμε ένα διάλειμμα σε αυτή την πορεία φυσικά, όταν έφυγε ο Robert να κάνει αυτό που έκανε και το ξαναπιάσαμε στο "Angel Of Retribution" το 2005. Πάντα προσπαθούσαμε να προχωράμε μπροστά με κάθε καινούργιο δίσκο, με κάθε περιοδεία και πάντα προσπαθούσαμε να είμαστε λίγο διαφορετικοί σε όλα, των συνθέσεων και της παραγωγής συμπεριλαμβανομένης.

Judas Priest

Πώς νιώθεις που έχουν περάσει σαράντα χρόνια από την κυκλοφορία του ντεμπούτου σας; 40 χρόνια και 17 στούντιο δίσκοι, είναι επίτευγμα όπως και να το κάνουμε...
(γελάει) Πάλι θα πρέπει να σου πω πως είναι κάτι που δεν το σκεφτόμαστε. Σκεφτόμαστε το που βρισκόμαστε τώρα και τι θέλουμε να κάνουμε στη συνέχεια. Αυτό κάναμε πάντα σε κάθε δίσκο. Είναι μεγάλο διάστημα; Φυσικά αν κοιτάξεις πίσω βλέπεις πως είναι πάρα πολλά τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, αλλά είναι κάτι που δεν κάνουμε. Είμαστε επικεντρωμένοι στο τώρα, στο τι είναι καινούργιο και φρέσκο.

Σε όλα αυτά τα χρόνια ποιά θεωρείς πως είναι η χειρότερη στιγμή σας και ποιά η καλύτερη; Έχετε μετανιώσει για κάτι;
Υποθέτω πως η χειρότερη στιγμή είναι όταν χωρίσανε οι δρόμοι μας με τον Robert. Το να βλέπω να παίρνει τον δικό του δρόμο και εμάς να συνεχίζουμε χωρίς αυτόν νομίζω πως είναι η χειρότερη μας στιγμή σαν συγκρότημα. Τώρα η καλύτερη... (σ.σ.: στο σημείο αυτό η ποιότητα σύνδεσης είναι πολύ κακή και δεν μπόρεσα να βγάλω τι είπε)

Έχετε φτάσει ποτέ στο σημείο να βαρεθείτε ο ένας τον άλλον; Θέλω να πω είστε με τον Rob και τον Glenn όλη σας τη ζωή.  
Στο τέλος της μέρας είμαστε απλά φίλοι. Ο λόγος που κρατήσαμε όλα αυτά τα χρόνια είναι επειδή είμαστε τόσο καλοί φίλοι και τους φίλους σου δεν τους βαριέσαι ποτέ. Αναλογιζόμενος του τι έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια θεωρώ πως ήταν και είναι ένα υπέροχο ταξίδι.

Δεν ένιωσες δηλαδή ποτέ την ανάγκη να αποστασιοποιηθείς λίγο και να κρατήσεις τις αποστάσεις σου από το συγκρότημα; Πώς και δεν κυκλοφόρησες ποτέ κάποιο solo δίσκο;
Δεν βρήκα ποτέ τον λόγο να κάνω κάτι τέτοιο (γέλια). Δεν ένιωσα ποτέ την ανάγκη για κάτι τέτοιο γιατί με όποιον τρόπο και αν ήθελα να εκφραστώ, μπορούσα να το κάνω μέσω των Judas Priest. Δεν σκέφτηκα ποτέ να κάνω κάτι μόνος μου. Άσε που είναι περίεργο και το πώς θα αντιδράσουν οι οπαδοί, όταν κάνεις κάτι εκτός συγκροτήματος, αλλά να σου πω την αλήθεια ποτέ δεν ένιωσα ποτέ την παρόρμηση ή την ανάγκη να κάνω κάτι διαφορετικό.

Ian Hill (Judas Priest)

Πώς είναι ο K.K. Downing; Έχετε επαφές;
Μιλάμε πού και πού. Δεν τον έχω δει από κοντά τα τελευταία δυο χρόνια καθώς ήμασταν πολύ απασχολημένοι με τον καινούργιο δίσκο και την περιοδεία. Ξέρεις πως πάνε αυτά, αλλά ναι... έχουμε επαφή.

Όταν πάρετε την απόφαση πως ήρθε το τέλος και θα κάνετε όντως μια τελευταία περιοδεία, θα τον ήθελες μαζί σου ή πιστεύεις πως τα συνταξιοδοτικά του σχέδια είναι μόνιμα;
Δεν ξέρω αν αποσύρθηκε για τα καλά, οπότε ποτέ μην λες ποτέ, αλλά δεν νομίζω πως θα ήθελε να πάρει μέρος σε κάτι τέτοιο πλέον.

Τι θυμάσαι από την εποχή του Tim Owens; Πιστεύω πως είναι φοβερό ταλέντο με καταπληκτική φωνή και ιδανικός αντικαταστάτης του Rob...
Ο 'Ripper' έχει καταπληκτική φωνή, αλήθεια έχει. Έχουμε ακούσει και ακούμε πολύ ωραία πράγματα από αυτόν αφού πάντα δουλεύει σε κάτι και όλες μας οι ευχές πάνε σε αυτόν. Περάσαμε κάποιες πολύ ωραίες στιγμές μαζί και ελπίζω να πράγματα να του πάνε πολύ καλά στο μέλλον. Πραγματικά είναι φοβερό ταλέντο.

Είναι αλήθεια πως ο Scott Travis έφερε το σετ των τυμπάνων του έξω από κάποιο χώρο που θα παίζατε προκειμένου να το ακούσετε και να τον προσλάβετε;
Δεν είμαι σίγουρος (γέλια). Έχω ακούσει και εγώ αυτή την φήμη αλλά δεν ξέρω τελικά αν είναι αλήθεια. Θα πρέπει να ρωτήσεις τον ίδιο αν θες να μάθεις την αλήθεια. (γέλια)

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Κλείσε όπως θες...
Και εγώ σε ευχαριστώ. Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα. Πάντα περνάμε καλά εκεί. Κουβαλάτε την ίδια τρέλα με εμάς (γέλια) οπότε θα σας δούμε όλους σε λίγες εβδομάδες.
  • SHARE
  • TWEET