Συνέντευξη Iced Earth (Jon Schaffer)

«Ελπίζω πως ο κόσμος θα ξεσηκωθεί και θα βάλει τους εγκληματίες της κυβέρνησης και των τραπεζών στη φυλακή»

Από τον Κώστα Πολύζο, 28/06/2013 @ 12:36
Οι Iced Earth πρόσφατα κυκλοφόρησαν το ζωντανά ηχογραφημένο στην Κύπρο CD/DVD "Live In Ancient Kourion", έχουν ανακοινώσει την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ και μια επερχόμενη παγκόσμια περιοδεία, οπότε δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε με τον Jon Schaffer καθώς μας εξηγεί γιατί το συγκρότημα διανύει μια από τις καλύτερες περιόδους στην ως τώρα καριέρα του. Οι λόγοι πίσω από την επιτυχία του "Dystopia", o σημαντικός ρόλος του Stu Block και τα προβλήματα του να μαγνητοσκοπείς ένα ζωντανό DVD συζητιούνται μεταξύ άλλων ενδιαφερόντων θεμάτων, ενώ ο Jon στέλνει το δικό του μήνυμα στους οπαδούς της μπάντας.

Iced EarthΚαλησπέρα Jon, ας ξεκινήσουμε δίνοντας μας κάποιες λεπτομέρειες  σχετικά με το καινούριο σας live CD/DVD "Live In Ancient Kourion" και για τον λόγο που επιλέξατε το συγκεκριμένο μέρος.
Βασικά, αυτός που ευθύνεται έως ένα βαθμό είναι ο promoter της συναυλίας στην Κύπρο. Είχαμε μιλήσει κάποια στιγμή και του είχα πει πως κατά τη διάρκεια της περιοδείας μας για το "Dystopia" σκοπεύαμε να μαγνητοσκοπήσουμε μια «σωστή headline εμφάνιση» των Iced Earth. Έτσι, πριν από κάποιους μήνες μου έστειλε ένα e-mail με φωτογραφίες από το θέατρο λέγοντας μου πως αυτό θα έπρεπε να είναι το μέρος που θα γίνει η ηχογράφηση και συμφώνησα, αφού πρόκειται για ένα πολύ όμορφο μέρος με μεγάλη ιστορία.

Iced Earth - Live In Ancient Kourion DVDΚαι πώς διαλέγεις το «σωστό» set list για το «σωστό» live DVD των Iced Earth, που είπες και εσύ νωρίτερα;
Παίζαμε αρκετά διαφορετικά τραγούδια κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδεία και γενικότερα βασίστηκα σε δύο πράγματα. Αρχικά, στις αντιδράσεις των οπαδών στα τραγούδια και στη συνέχεια διαλέγοντας κάποια τα οποία θα διαφοροποιούνταν από το τελευταίο μας DVD, "Festivals Of The Wicked", όπου πάνω κάτω είχαμε το ίδιο setlist και στις τρεις εμφανίσεις μας. Επίσης, θέλαμε αποκτήσουμε ξανά επαφή με κάποιο  παλιότερο υλικό, το οποίο είχαμε πολύ καιρό να παίξουμε ζωντανά. Την πρώτη δεκαετία του 2000 δεν μπορώ να πω πως περιοδεύαμε κανονικά λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισα με την πλάτη μου και τον λαιμό μου. Στη συνέχεια επέστρεψε ο Matt, μετά το "Crucible Of Man", αλλά μπορούσαμε να δίνουμε περιορισμένες live εμφανίσεις λόγω της καριέρας του, οπότε βασικά παίζαμε σε μόνιμη βάση σχεδόν το ίδιο setlist. Ήθελα να ξεφύγω από αυτό για λίγο, οπότε όλοι αυτοί οι λόγοι έπαιξαν ρόλο στην επιλογή των τραγουδιών.

Βλέποντας το DVD και ακούγοντας φυσικά το CD, ένα από τα πράγματα που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ο ήχος που παρα-ακουγόταν τέλειος. Δεν φοβήθηκες μήπως αυτό αφαιρέσει κάπως την ζωντανή αίσθηση του δίσκου;
Βασικά, δεν θεωρώ καθόλου τέλειο τον ήχο. Υπάρχουν αρκετά λάθη μέσα, αλλά κι από ηχητικής πλευράς δεν βρίσκω τον λόγο του να βγάλει κάποιος κάτι το οποίο θα ακούγεται χάλια. (γελάει) Δεν βγάζει απολύτως κανένα νόημα για κάτι τέτοιο όταν υπάρχει η δυνατότητα να το κάνεις να ακούγεται καλύτερο. Αυτό που οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται είναι ο τρόπος που λειτουργούν τα πράγματα όταν παίζεις σε ένα μέρος, όπως για παράδειγμα η Κύπρος. Βασίζεσαι σε πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με την μπάντα. Για παράδειγα, παίρνεις ένα σετ drums το οποίο δεν ξέρεις σε τι κατάσταση θα βρίσκεται, δεν ξέρεις αν τα ηχεία είναι καλά και πως θα ακούγονται, οι καμπίνες των ενισχυτών πόσες ώρες έχουν δουλέψει και αν έχουν κακομεταχειριστεί με αποτέλεσμα να ακούγονται χάλια και άλλα τέτοια πράγματα. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να είμαστε εμείς προετοιμασμένοι για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Ένας τρόπος να ξεπεράσεις τέτοιου είδους προβλήματα με τον ήχο είναι να πάρεις τις κιθάρες απευθείας από την κονσόλα, έτσι ώστε να έχεις τη δυνατότητα να τις ενισχύσεις στη συνέχεια, Βασικά θα είναι η ίδια απόδοση αλλά θα έχεις καλύτερο ήχο και για αυτό το λόγο πιστεύω πως υπάρχουν όλα αυτά τα εργαλεία ...για να κάνεις κάτι να ακούγεται καλύτερα. Δεν αλλάζεις την απόδοση ούτε διορθώνεις τα παικτικά λάθη.

Iced EarthΤο κοινό πάντως ακούγεται λίγο «ψόφιο»...
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση για εμένα, το ότι δηλαδή το κοινό δεν ακούγεται τόσο δυναμικό όσο υπήρξε στην πραγματικότητα. Ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν επειδή είχαμε μόνο δυο μικρόφωνα για να το ηχογραφήσουμε, τα οποία προφανώς δεν ήταν αρκετά αφού μιλάμε για έναν ανοιχτό χώρο. Είχαμε μόνο μπροστά από την κονσόλα του ηχολήπτη και μπροστά από τη σκηνή. Θα ήταν πολύ καλύτερο να είχαμε μικρόφωνα διάσπαρτα στο χώρο ώστε να «πιάσουμε» όλο το κοινό. Δεν υπήρχαν αρκετή ασφάλεια και οι τύποι που στήνανε το ήχο δεν θα τοποθετούσαν τα μικρόφωνα μέσα στο κοινό και θα τα άφηναν εκεί. Δεν συμφωνούσαν σε κάτι τέτοιο. Υπήρξαν στιγμές που το κοινό ήταν πολύ δυναμικό, αλλά δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος που δεν ήταν εκεί.

Οπότε πέραν αυτού, μπορείς να πεις πως είσαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα;
Ναι. Μάθαμε αρκετά πράγματα κατά την όλη διαδικασία. Υποτίθεται θα φέρναμε κάποιες κάμερες υψηλής ευκρίνειας, το οποίο δεν έγινε και ψιλό-απογοητεύτηκα. Επίσης το συνεργείο που βιντεοσκοπούσε δεν ακλουθούσε πάντα τις οδηγίες του σκηνοθέτη μας και στο ποια σημεία θα έπρεπε να εστιάσουν με αποτέλεσμα να χαθούν κάποιες πολύ καλές λήψεις. Πάρε για παράδειγμα το ωραίο solo του Luke στην εισαγωγή του "Dracula" το οποίο ακούς αλλά ποτέ δεν θα δεις αφού η κάμερα δεν εστίασε πάνω του. Αυτού του είδους οι καταστάσεις είναι εκνευριστικές, αλλά πλέον την επόμενη φορά ξέρουμε ακριβώς πως θα το κάνουμε. Γενικά όμως μπορώ να πω πως είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

Iced EarthΑν το συγκρίνεις με το "Alive In Athens";
Λοιπόν... είναι δύσκολο να τα συγκρίνεις. Είναι δυο τόσο διαφορετικά πράγματα. Ο καινούριος δίσκος είναι ένας περισσότερο live δίσκος και ασχοληθήκαμε με πολύ περισσότερα πράγματα μέχρι να τον τελειώσουμε. Το κοινό της Αθήνας είχε ηχογραφηθεί τέλεια και ακουγόταν καταπληκτικά, αφού το «Ρόδον Club» είναι κλειστός χώρος. Δεν μπορείς να συγκρίνεις αυτές τις δυο κυκλοφορίες αλλά τις βρίσκω cool και τις δυο. Προφανώς και το DVD του "Alive In Athens" είναι χάλια. Δεν ήταν ποτέ να κυκλοφορήσει σε μορφή DVD. Το ηχογραφήσαμε για να κυκλοφορήσει ως live δίσκος, αλλά το 2006 η Century Media αποφάσισε να μαζέψει κάποια άθλια πλάνα και να κυκλοφορήσει τα DVD. Ποτέ δεν συμφώνησα με αυτή την κίνηση και απογοητεύτηκα πάρα πολύ, αλλά καταλαβαίνω το γεγονός ότι αρέσει στον κόσμο. Ήταν μια ιστορική στιγμή για την μπάντα αλλά το βλέπω περισσότερο σαν ένα bootleg.

Αναφορικά με τον Luke, το βλέπεις να γίνεται μόνιμο μέλος των Iced Earth;
Όσο του αρέσει να παίζει μαζί μας... ναι. Πιστεύω πως κάνει πολύ καλή δουλειά και είναι πολύ καλός παίχτης. Στον δίσκο μπορείς να ακούσεις το μπάσο γιατί παίζει όπως πρέπει να παίζει ένας μπασίστας στους Icead Earth. Επίσης, έχει και ωραίες ιδέες οπότε ίσως βοηθήσει συνθετικά στο επόμενο album. Για αυτό το ότι βρίσκεται στους Iced Earth είναι όνειρο ζωής οπότε θεωρώ πως θα είναι μαζί μας για αρκετό καιρό.

Stu Block - Jon Schaffer (Iced Earth)Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Stu όταν είχατε έρθει για συναυλίες την τελευταία φορά στην Ελλάδα και μου φάνηκε πολύ καλός και προσγειωμένος άνθρωπος. Πώς είναι το να δουλεύεις μαζί του και ποιό νομίζεις πως είναι το σημαντικότερο στοιχείο που έφερε στην μπάντα;
Είναι φοβερό το να δουλεύεις μαζί του. Έχει γέλιο να αράζεις μαζί του, σκέφτεται θετικά, δουλεύει σκληρά και δίνει πάντα το 100% των δυνατοτήτων του. Έφερε πολλά ωραία πράγματα ο ερχομός του στην μπάντα. Καταρχάς μου δίνει τη δυνατότητα να συνεργαστώ με κάποιον, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στον τομέα των συνθέσεων αναφορικά με τις φωνητικές μελωδίες. Αλλά το σημαντικότερο από όλα είναι το γεγονός της φιλίας μας. Η χημεία σε καλλιτεχνικό επίπεδο ασφαλώς και είναι σημαντική αλλά όταν αυτό πάει παραπέρα και επεκτείνεται σε προσωπικό επίπεδο... αυτό είναι που το κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο. Περνάμε φοβερά, με κάνει να γελάω. Ξεκινήσαμε πολύ καλά και ταίριαξε γάντι με τους Iced Earth. Χαίρομαι πολύ που τον βρήκαμε.

Ποιές νομίζεις πως είναι οι διαφορές του από τους προκατόχους του;
Και τα τρια αυτά παιδιά είναι αρκετά διαφορετικές προσωπικότητες με τα δυνατά τους σημεία και τις αδυναμίες τους. Δεν είναι εύκολο να τους συγκρίνεις. Πιστεύω πως το θετικό με τον Stu είναι το ότι μπορεί να κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα με τη φωνή του. Και οι άλλοι δυο μπορούν... δεν θέλω να με παρεξηγήσεις... τόσο ο Matt, όσο και ο Tim μπορούν να κάνουν φανταστικά πράγματα με τις φωνές τους. Αυτό που εννοώ είναι πως ο Stu μπορεί να πάει από death metal φωνητικά έως τις ψηλές του Rob Halford. Αναπτύσσει τη μεσαία κλίμακα της φωνής του και αυτό είναι το εύρος με το οποίο δουλεύω και στο οποίο τον πιέζω κατά τη διάρκεια της δημιουργίας των τραγουδιών. Ήταν αυτό το μέρος της φωνής του, το οποίο δεν είχε ποτέ δουλέψει σοβαρά πριν το "Dystopia" και είναι κάτι με το οποίο έχει ενθουσιαστεί και ο ίδιος, καθώς ανακαλύπτει όλα αυτά που μπορεί να κάνει με τη φωνή του και γίνεται καλύτερος μέρα με τη μέρα.

Iced EarthΤο "Dystopia" ήταν ένας καταπληκτικός δίσκος και προσωπικά το θεωρώ ό,τι καλύτερο κυκλοφορήσατε μετά το "Something Wicked This Way Comes". Τι έπαιξε τον σημαντικότερο λόγο σε αυτή την επιστροφή; Ήταν ο Stu; Ήταν το ότι αποφάσισες να μην γράψεις εκ νέου concept δίσκο;
Πιστεύω πως αν είχε μείνει ο Matt ο δίσκος θα ήταν εξίσου δυνατός. Σίγουρα, θα είχε εξελιχτεί κάπως διαφορετικά αλλά θα ήταν το ίδιο καλός με όλη αυτή την ενέργεια που βγάζει η μπάντα. Νομίζω πως τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν μετά τη φάση με το Sons Of Liberty. Τότε ήταν που άλλαξε η προοπτική μου και που άρχισα να αναρωτιέμαι τι συμβαίνει και ίσως κατά μια έννοια ήταν η εποχή που ξανά-ερωτεύτηκα τους Iced Earth και άρχισα να σκέφτομαι πάλι θετικά για το συγκρότημα. Φυσικά, έπαιξαν και άλλα πράγματα ρόλο. Έχουμε πλέον τα τελευταία τέσσερα χρόνια καινούριο manager. Έχουμε πολύ περισσότερη θετική ενέργεια και έχουμε φτιάξει έναν ισχυρό πυρήνα γύρω από τη μπάντα, με τον Stu να έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Νομίζω πως η αισιοδοξία του και η αγάπη του για το συγκρότημα με έκανε να νοιώσω περήφανος και να επικεντρωθώ σε αυτή περισσότερο. Δεν ξέρω... απλά νοιώθω πιο επικεντρωμένος πάλι. Όταν έφτιαξα τα "Framing Armageddon" και "Crucible Of Man" είχα μέσα σε μια περίοδο ενός χρόνου χάσει τρία μέλη της οικογένειάς μου, οπότε όπως καταλαβαίνεις ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για εμένα και νομίζω πως αυτό φάνηκε και στην ποιότητα της δουλειάς μου. Θεωρώ το "Framing..." καλύτερο από το "Crucible..." το οποίο έχει δύο-τρία πολύ καλά τραγούδια, αλλά γενικά όταν τα ακούω νοιώθω πως δεν ήμουνα ιδιαίτερα επικεντρωμένος με αποτέλεσμα να πάρω λάθος αποφάσεις όσο αναφορά τις ενορχηστρώσεις. Νομίζω όμως πως είναι ανθρώπινο το να συμβεί κάτι τέτοιο καθώς περνούσα μια πολύ δύσκολη περίοδο, αλλά πλέον με το "Dystopia" θεωρώ πως τα πράγματα μπήκαν πάλι στο σωστό δρόμο.

Jon Schaffer (Iced Earth)Το νέο σας άλμπουμ θα λέγεται "Plagues Of Babylon". Τι θα μπορούσες να μας πεις σχετικά με τη μουσική που έχεις συνθέσει έως τώρα; Οι στίχοι που θα αναφέρονται;
Δεν θα αποκαλύψω κάτι για τους στίχους για την ώρα. Έχουμε τους τίτλους και σχεδόν γράψει τους μισούς στίχους και τη θεματολογία οπότε μπορεί να υποθέσει κάποιος που θα ίσως πάει το πράγμα. Τώρα για την μουσική μπορώ να πως είναι ...heavy. Πραγματικά heavy και σκοτεινή. Έχουμε γράψει κάποια πολύ cool ρεφρέν τα οποία έχουν το στοιχείο της θλίψης αλλά είναι εθιστικά μελωδικά. Μου είναι πραγματικά δύσκολο να την περιγράψω με λόγια. Δεν θα είναι concept δίσκος αλλά έξι ή επτά τραγούδια πρόκειται να συνδέονται με μια συγκεκριμένη θεματολογία με τα υπόλοιπα να λειτουργούν αυτόνομα.

Συνεχίζεται η ιστορία του "Something Wicked" στο νέο άλμπουμ;
Ταιριάζει με αυτό. Αυτό είναι το ωραίο με το σύμπαν του "Something Wicked"... μπορεί να ταιριάξει σχεδόν με τα πάντα, αλλά αυτό είναι ότι μπορώ να πω προς το παρόν.

Θα δουλέψετε ξανά με τον Jim Morris;
Νομίζω πως στην διαδικασία της μίξης ναι, αλλά από την πλευρά της παραγωγής νομίζω πως εγώ θα κάνω παραγωγή στο άλμπουμ. Θα το ηχογραφήσουμε στη Γερμανία ανάμεσα στις μέρες των φεστιβάλ, αυτό το καλοκαίρι και θα πετάξω στη Florida στο τέλος του για να γίνει η μίξη που θα την κάνουμε με τον Jim.

Jon Schaffer (Iced Earth)Έχω την εντύπωση πως θα είναι η πρώτη φορά που θα κάνεις παραγωγή σε άλμπουμ των Iced Earth...
Κοίτα, δεν ξέρω ακόμα σίγουρα. Ίσως φέρω κάποιον να κάνει συμπαραγωγή μαζί μου. Είμαι σίγουρος πως ο Jim δε θα μπορούσε να μείνει στην Ευρώπη όλο το καλοκαίρι. Δε θα μπορούσαμε να το υποστηρίξουμε οικονομικά κάτι τέτοιο. Την τελευταία φορά, με το "Dystopia" έπρεπε να ταξιδεύω πέρα δόθε από την Ευρώπη στις Η.Π.Α. για την ηχογράφηση και ήταν ταλαιπωρία σκέτη. Ήμουν σε ένα διαρκές jetlag και δε θα ήθελα να το κάνω ξανά (γέλια). Προτιμώ να κάνω τα φεστιβάλ και να πετάγομαι μέχρι το Βερολίνο και να δουλεύω όλη την εβδομάδα. Ξέρω πως είμαι ικανός να αναλάβω την παραγωγή, έχω δουλέψει πάνω στον τομέα με άλλες μπάντες. Είναι, απλά, πως όταν έχει να κάνει με τους Iced Earth θα ήθελα να έχω κάποια εξωτερική άποψη από κάποιον που εμπιστεύομαι και για αυτό μου άρεσε να έχω μαζί μου τον Jim, όλα αυτά τα χρόνια.

Το κεφάλαιο των Demons And Wizards έχει κλείσει ή ίσως θα σε δούμε ξανά στο μέλλον να δουλεύεις με τον Hansi;
Οπωσδήποτε, κάτι θα κάνουμε στο μέλλον. Το πρόβλημα είναι ο χρόνος. Οι Iced Earth έχουν ένα πολύ καλό τρέχων momentum και δεν μπορώ να το αφήσω για ένα ολόκληρο χρόνο. Έχουμε μια πολύ αφοσιωμένη ομάδα από εξαιρετικά παιδιά και συνεργείο και θα ήταν άδικο προς τον Stu και τους άλλους από πλευράς μου να αποχωρήσω από την μπάντα για έναν χρόνο, καθώς τόσο θα χρειαστεί για να κάνουμε ένα καλό άλμπουμ με τους Demons And Wizards... να το γράψουμε, να το ηχογραφήσουμε και να περιοδεύσουμε για αυτό... Μιλάμε για περίπου ένα έτος. Δεν το βλέπω να γίνεται ΠΟΛΥ σύντομα, αλλά ίσως μετά το επόμενο άλμπουμ μας, θα το δούμε. Σε κάποια στιγμή, θα χρειαστούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα, λόγω του πόσο σκληρά περιοδεύουμε και δουλεύουμε. Φυσικά, έχει να κάνει και με το πρόγραμμα του Hansi εξίσου.

Iced EarthΠες μου για την παγκόσμια περιοδεία που ακολούθησε το "Dystopia". Ήταν επιτυχημένη;
Ήταν πολύ επιτυχημένη. Ήταν φοβερά. Περάσαμε πάρα πολύ ωραία και είχαμε τη δυνατότητα να παίξουμε σε τόσες πολλές νέες αγορές, σε όλο τον κόσμο. Ήμασταν ενθουσιασμένοι που είχαμε τη δυνατότητα να παίξουμε για πρώτη φορά σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Αυστραλία. Παίξαμε σε πολλά νέα μέρη στην Βόρεια και τη Νότια Αμερική, καθώς και στην Ανατολική Ευρώπη. Κάναμε πάρα πολλά shows φίλε και στην επόμενη περιοδεία θα είναι ακόμα περισσότερα.

Ναι... Βλέπω πως ήδη έχουν ανακοινωθεί ημερομηνίες για το 2014. Δεν νιώθεις πως ίσως θα έπρεπε να ξεκουράζεστε λίγο πριν βγείτε εκ νέου στον δρόμο;
Καμία ξεκούραση για τους κακούς αδερφέ (γέλια). Είμαστε στην επίθεση. Η ώρα είναι τώρα. Μπορώ να πω πως η οπαδική μας βάση αυξάνεται πολύ και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δημιουργούμε νέες αγορές σε όλο τον κόσμο και είναι συναρπαστικό το να επισκέπτεσαι όλα αυτά τα νέα μέρη. Όπως είπα, δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση, για εμάς. Θεωρώ πως χρειαζόμαστε γύρω στον έναν ή δύο ολοκληρωμένους κύκλους που ακολουθούν ένα άλμπουμ ακόμα και μετά θα μπορούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα.

Iced EarthΤι πιστεύεις πως έχεις καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια με τους Iced Earth και τι είναι αυτό που σου παρέχει τη δύναμη να συνεχίζεις;
Θεωρώ πως δημιουργούμε μουσική που αγγίζει τους ανθρώπους και τους βοηθάει να ξεπεράσουν δύσκολες καταστάσεις. Αυτό είναι κάτι που ακούω να μου λένε πολλοί οπαδοί, αντιλαμβάνομαι τι σημαίνει για αυτούς η μουσική μας και αυτό είναι που με κάνει πάντα υπερήφανο και με κάνει να νιώθω ωραία με αυτό που κάνω και τα όσα έχει επιτύχει αυτή η μπάντα.  Μάλλον, αυτό είναι για μένα, φίλε... το να ξέρω ότι βοηθάω τους ανθρώπους.

Κατά την άποψή σου, ποιό είναι το καλύτερο άλμπουμ σας και ποιό το πιο κρίσιμο στην ως τώρα καριέρα σας;
Ω φίλε, δεν μπορώ να διαλέξω ένα... Είναι όπως λένε όλοι... είναι σαν τα παιδιά μου, δεν μπορώ να επιλέξω ένα (γέλια). Όλα τα άλμπουμ δημιουργήθηκαν με πολλή αγάπη και κόπο και δεν μπορώ να πω κάποιο. Όσον αφορά στο πιο κρίσιμο τώρα...υπάρχουν κάποιες διαφορετικές περίοδοι. Οπότε, ας πούμε ότι το πρώτο ήταν το "Night Of The Stormrider" με το οποίο εκτοξευτήκαμε διεθνώς και μετά είναι μάλλον το "The Dark Saga", που μας έδωσε περισσότερη δημοσιότητα και ειδικά τα πράγματα άρχισαν να κινούνται στις Η.Π.Α. με αυτό το άλμπουμ, καθώς επίσης και το "The Glorious Burden" ήταν ένα μεγάλο βήμα για εμάς.

Iced EarthΚι ως συνήθως... Οι τελευταίες λέξεις δικές σου Jon.
Οι Έλληνες οπαδοί ξέρουν πόσα πολλά σημαίνουν για αυτή τη μπάντα. Πραγματικά σας συμπονώ για όσα περνάει η χώρα σας και τα βάσανα που τραβάτε είναι τρομερά. Άκουσα πως το ίδιο συνέβη και στην Κύπρο... βασικά είναι παντού. Είναι διαφορετικά επίπεδα της κατάρρευσης και της κατάπτωσης. Ελπίζω πως ο κόσμος θα ξεσηκωθεί και θα βάλει τους εγκληματίες της κυβέρνησης και των τραπεζών στη γαμημένη φυλακή. Τα γάμησαν όλα στη χώρα μου και το ίδιο κάνουν με όλες τις χώρες. Είναι καιρός για τον καλό κόσμο να ξεσηκωθεί. Συμπονώ τους ανθρώπους σας φίλε μου και ελπίζω να ξεπεράσετε την κρίση.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου Jon. Να είσαι καλά.
Κι εσύ αδερφέ.
  • SHARE
  • TWEET