Συνέντευξη Hammerfall (Joacim Cans)

«Είμαι περήφανος που ανήκουμε στην ιστορία του heavy metal»

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 19/09/2014 @ 10:17
Μετά από το "Infected" του 2011 και ένα μεγάλο -πλην απαραίτητο- διάλειμμα, οι Σουηδοί ήρωες του heavy metal Hammerfall επανέρχοναι στο προσκήνιο με το "(r)Evolution". Με αυτήν την ευκαιρία, επικοινωνήσαμε με τον frontman της μπάντας, Joacim Cans, και μιλήσαμε για τον καινούργιο τους, «επαναστατικό» δίσκο, την εποποιία του ντεμπούτου "Glory To The Brave", την θρυλική πρώτη και τελευταία μέχρι στιγμή εμφάνιση των Hammerfall στην χώρα μας, τους Warlord, την συνεχώς αναπτυσσόμενη σκηνή της Σουηδίας και την εξέλιξη του heavy metal.

HammerfallΚαλησπέρα Joacim, είμαι ο Θοδωρής από την Ελλάδα και το Rocking.gr. Πώς είσαι;
Είμαι μία χαρά, σε ευχαριστώ πολύ! Εσύ;

Πολύ καλά κι εγώ. Στην Σουηδία βρίσκεσαι τώρα;
Ναι, βρίσκομαι στο σπίτι μου αυτή την στιγμή.

Ωραία! Λοιπόν, πρώτα απ’ όλα, να σας συγχαρώ που βγάλατε ακόμα έναν εξαιρετικό heavy metal δίσκο!
Σε ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ!

Θέλω να ξεκινήσουμε από τον τίτλο, που μπορεί να διαβαστεί είτε ως «Revolution» είτε ως «Evolution». Αυτό σημαίνει πως επανάσταση σημαίνει εξέλιξη ή και το αντίστροφο;
Είναι ένα λογοπαίγνιο με τον τρόπο που έχει γραφτεί. Θεωρώ πως σημαίνει δύο πράγματα. Όσον αφορά την λέξη επανάσταση, θα χρειαστεί να πάμε πίσω στο 1997, όταν κυκλοφορήσαμε το "Glory To The Brave", διότι αυτός ο δίσκος σήμανε πολλά πράγματα για τους Hammerfall αλλά και ολόκληρη την metal κοινότητα, καθώς επανέφερε λίγο πολύ το heavy metal στην επιφάνεια. Έτσι προέκυψε ένα είδος επανάστασης θα έλεγα. Για το κομμάτι της εξέλιξης τώρα, παρ’ όλο που είμαστε αρκετά αυστηροί με τους κανονισμούς του heavy metal, έχουμε καταφέρει να εξελίσσουμε τον ήχο μας και τα κομμάτια μας όλα αυτά τα χρόνια, και παρ' ότι έχουν περάσει 17 χρόνια από τον πρώτο μας δίσκο, είμαστε ακόμα ικανοί να κυκλοφορήσουμε κάτι αρκετά φρέσκο. Σε αυτό αφορά η εξέλιξη.

Πάντοτε ταγμένοι στο heavy metal δηλαδή, αλλά ταυτόχρονα μοντέρνοι και φρέσκοι;
Πάνω κάτω αυτό, ναι!

Hammerfall - (r)EvolutionΗ επαναφορά στις βασικές σας αρχές υποδεικνύεται και από το εξώφυλλο που δημιούργησε ο μοναδικός Andreas Marschall, αλλά και από την επιστροφή του Hector εκεί, ο οποίος έχει και τον δικό του ύμνο!
Ναι, σωστά. Για να επανασυνδεθούμε τις ρίζες μας, αποφασίσαμε σε εξαρχής να επικοινωνήσουμε με τον Andreas Marschall ώστε να δούμε εάν θα μπορούσε να επαναφέρει τον Hector, καθώς είναι ο δημιουργός και ο πατέρας του. Ήθελε πραγματικά να το κάνει και από μόνο του το γεγονός σημαίνει κάτι.

Επιστροφή στις ρίζες αποτελεί και η συνεργασία σας εκ νέου με τον Fredrik Nordstrom, ο οποίος συνέβαλε στην δημιουργία των δύο πρώτων σας άλμπουμ.
Ο Fredrik είχε αναμιχθεί στην δημιουργία του ήχου των Hammerfall από την πρώτη στιγμή. Ήταν παραγωγός στα "Glory To The Brave" και "Legacy Of Kings". Κατόπιν αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε και άλλους παραγωγούς, όμως όλα αυτά τα χρόνια είχαμε τον Fredrik στο μυαλό μας, οπότε ίσως θα 'ταν καλό να δουλέψουμε ξανά μαζί του, καθώς είναι σπουδαίος παραγωγός. Όταν συζητούσαμε λοιπόν για το νέο άλμπουμ, αμέσως είπαμε «Ας μιλήσουμε με τον Fredrik Nordstrom», διότι θεωρώ πως θα ήταν η τέλεια επιλογή για να φέρει τους Hammerfall στο σήμερα. Μιλήσαμε μαζί του και είπε «Φυσικά, θα το λάτρευα να ξαναδουλέψω μαζί σας».

Να αναφέρω σε αυτό το σημείο ότι η παραγωγή του δίσκου είναι πραγματικά φανταστική, είναι ο ιδανικός τρόπος που πρέπει να ηχεί το heavy metal!
Σωστά, αυτό πιστεύουμε και εμείς. Κάναμε και κάποια πράγματα μόνοι μας όσον αφορά την παραγωγή, καθώς έχουμε τον Pontus στο συγκρότημα που είναι και αυτός πολύ καλός μηχανικός ήχου και παραγωγός, οπότε ενώνοντας τα καλύτερα κομμάτια καταφέραμε το ιδανικό: Επαναφέρνοντας δηλαδή τον Fredrik, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις μας, καθώς επίσης και τον James Michael για τα φωνητικά. Αυτά τα τρία συστατικά συνέβαλαν στην επιτυχία.

HammerfallΑυτή θα ήταν και η επόμενη ερώτηση, για τα φωνητικά. Πήγες στις ΗΠΑ για τις ηχογραφήσεις, ώστε να συνεργαστείς ξανά με τον James Michael (Scorpions, Motley Crue κ.ά.), όπως έγινε και με τον προκάτοχο του "(r)Evolution", το "Infected". Γιατί αυτό;
Ήμουν τόσο ικανοποιημένος και χαρούμενος με το αποτέλεσμα των φωνητικών στο "Infected". Θεωρώ τον James μεγάλη πηγή έμπνευσης για εμένα, τον θαυμάζω απεριόριστα σαν τραγουδιστή, τραγουδοποιό και παραγωγό. Το να δουλεύω με έναν τέτοια τραγουδιστή είναι κατά κάποιον τρόπο πιο εύκολο για εμένα. Κατανοεί την κατάστασή μου και τις απόψεις μου όταν δουλεύω στο studio. Γνωρίζει τα προβλήματα από τις δικές του ηχογραφήσεις σαν τραγουδιστής. Ήταν ιδανικός για να με κατευθύνει και έκανε τα πράγματα πολύ άνετα για εμένα. Ήταν εύκολο να αποδώσω, γιατί το πιο σημαντικό που μπορείς να βρεις σε έναν παραγωγό είναι το να μπορεί να σε οδηγήσει στην σωστή κατεύθυνση όταν είσαι τραγουδιστής. Για τέτοιου είδους άτομο πρόκειται.

Εκτός από τις επιστροφές των Andreas Marschall και Fredrik Nordstrom, τι άλλο θα έλεγες σε έναν παλιό σας οπαδό ώστε να ενδιαφερθεί για το νέο σας άλμπουμ;
Εάν αναζητάς την ουσία των Hammerfall και το πως προέκυψαν πως Hammerfall αρχικά, νομίζω ότι όλα τα στοιχεία βρίσκονται σε αυτό το άλμπουμ. Ακόμα κι αν δεν είχες ακούσει τους προηγούμενους δίσκους μας, άκουσε αυτόν. Πιστεύω ότι θα σου αρέσει. Εάν όχι...μια ζωή την έχουμε, δώστου μια ευκαιρία!

Joacim Cans (Hammerfall)Ok! Πέρα από την επιστροφή στις ρίζες, υπάρχουν άλλες διαφορές ανάμεσα στους δίσκους που κυκλοφορήσατε στη δεκαετία του 2000 και το "(r)Evolution";
Ουσιαστικά όχι. Νομίζω η εξέλιξη που προέκυψε από τις αρχές του 2000 μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό ίσως με τις ρίζες μας, ήταν η συνταγή και για αυτό το άλμπουμ, μια συνταγή που μπορεί να διατηρήσει και στο μέλλον τα κεκτημένα των Hammerfall.

Μετά την κυκλοφορία του "Infected" αποφασίσατε να κάνετε ένα διάλειμμα, για ψυχολογικούς λόγους ή απλά για να ξεκουραστείτε;
Νομίζω και για τα δύο. Θεωρώ πως χρειαζόταν να «κλείσουμε για λίγο την πόρτα» των Hammerfall, καθώς δημιουργήθηκαν προβλήματα στην μπάντα εξαιτίας κακών χειρισμών από πλευράς management. Για να μπορέσουμε να βρούμε ξανά τη χαρά του να παίζεις μουσική, αποφασίσαμε να παύσουμε τις δραστηριότητες της μπάντας για έναν χρόνο, χωρίς καν να μιλάμε για τους Hammerfall. Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου, ήταν ίσως το καλύτερο πράγμα που κάναμε ποτέ.

Απολύτως κατανοητό και ταυτόχρονα πολύ ενδιαφέρον, καθώς οι οπαδοί σπάνια μαθαίνουν για τα προβλήματα μπορεί να έχει μια μπάντα.
Σωστά. Προσπαθείς να κρατάς τέτοια πράγματα μακριά από τον κόσμο, καθώς οι οπαδοί ενδιαφέρονται μόνο για την μουσική. Θέλουν απλά καλή μουσική και καλές συναυλίες αλλά πάντα συμβαίνουν πράγματα στο παρασκήνιο τα οποία δεν γνωρίζουν. Απλά νιώσαμε πως δεν γίνεται να κάνουμε μία ακόμη περιοδεία ή έναν ακόμη δίσκο εάν δεν ξεκαθαρίζαμε τα προβλήματα που υπήρχαν στο περιβάλλον της μπάντας.

Ελπίζω λοιπόν πως είσαστε πλέον καλά και ότι όλα τα προβλήματα έχουν πλέον λυθεί.
Σίγουρα! Ποτέ δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα μέσα στη μπάντα, αλλά πάντα υπάρχουν διαφωνίες και διάφορα που συμβαίνουν εξαιτίας άλλων πραγμάτων. Δεν υπήρχε λοιπόν κάποιος πόλεμος μέσα στη μπάντα.

Μπορεί να μην ήταν ξεκάθαρο, αλλά δεν εννοούσα κάτι τέτοιο.
Ok!

Hammerfall - Glory To The BraveΈχουμε ήδη αναφερθεί στο "Glory To The Brave" αλλά νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο γι' αυτό! Όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος το καλοκαίρι του 1997 ήμουν δεκατεσσάρων, θυμάμαι όμως εκείνη την περίοδο και θυμάμαι ότι ο δίσκος αυτός ήταν μια αποκάλυψη για την metal κοινότητα, καθώς εμφανίστηκε μία νέα μπάντα με παλιακό ύφος και πραγματικά σπουδαία τραγούδια. Νιώθεις πως τότε δείξατε τον δρόμο σε πολλές νέες μπάντες που θα ακολουθούσαν;
Δεν νομίζω πως το συνειδητοποιήσαμε αυτό όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος. Αυτό νομίζω πως συνέβη πρόσφατα. Συμπεριληφθήκαμε σε ένα ντοκιμαντέρ για την metal μουσική και τα άτομα που μιλούσαν σε αυτό ανέφεραν ότι «πρέπει να ευχαριστήσουμε τους Hammerfall για την επιστροφή του heavy metal» και εξεπλάγην σε στυλ «κάναμε εμείς κάτι τέτοιο;». Είναι τιμή μου να ακούω τέτοια πράγματα. Είναι κάτι που πραγματικά ούτε το περιμέναμε, ούτε το είχαμε σχεδιάσει, είμαι όμως περήφανος που ανήκουμε στην ιστορία του heavy metal και που έχουμε έστω πετύχει κάτι. Αν αναζητήσεις τους Hammerfall ή το όνομα μου σε 100 χρόνια, θα βρεις πολλά αποτελέσματα στο διαδίκτυο, κάτι που είναι πολύ ωραίο.

Θέλατε λοιπόν τότε να επαναφέρετε το κλασικό heavy metal ή απλά να παίξετε τη μουσική που σας άρεσε;
Θέλαμε απλά να παίξουμε τη μουσική που μας άρεσε, γιατί κανένας τότε δεν θα μπορούσε να προβλέψει την επιτυχία που θα ερχόταν. Ήμουν απλά χαρούμενος και μόνο που μπόρεσα να ηχογραφήσω έναν heavy metal δίσκο το 1996, όταν κανένας δεν ενδιαφερόταν πραγματικά. Ακόμη και οι άνθρωποι στην Nuclear Blast γελούσαν στην αρχή. Ο Markus Staiger όμως, το μεγάλο αφεντικό, είπε «όχι, θα το κυκλοφορήσουμε, μου αρέσει». Και έγινε τελικά το πιο επιτυχημένο άλμπουμ που είχαν κυκλοφορήσει μέχρι τότε.

Οπότε προφανώς δεν περιμένατε να έχει τέτοια ανταπόκριση το ντεμπούτο σας.
Όχι, με τίποτα. Δεν περιμέναμε να πουλήσουμε καθόλου merchandise, αλλά ούτε και να βγούμε σε περιοδεία.

HammerfallΠόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συνεχίζεις μια επιτυχημένη πορεία μετά από τόσα χρόνια;
Για εμάς είναι όλα σαν ένα roller coaster που ποτέ δεν σταματάει. Γι' αυτό κάναμε ίσως και το διάλειμμα, έπρεπε να καθίσουμε και να αναλογιστούμε κάποια πράγματα. Να συνειδητοποιήσουμε τι στο διάβολο καταφέραμε τότε. Είμαστε πράγματι η αιτία -ή μια από τις αιτίες- της έκρηξης του heavy metal στις αρχές της δεκαετίας του 2000; Τώρα πιστεύω συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να απολαύσουμε παραπάνω αυτήν την διαδρομή. Είναι μοναδικό αυτό που ζούμε. Ζούμε ακόμη ένα όνειρο μετά από 17 χρόνια. Πρέπει απλά να καλμάρουμε και να το απολαύσουμε λίγο περισσότερο.

Και πώς χειριστήκατε την τεράστια και άμεση επιτυχία που είχατε;
Δεν είχαμε τέτοιο πρόβλημα, γιατί ήμασταν προσγειωμένοι. Παίζαμε μουσική γιατί αγαπάμε τη μουσική και όχι για να επειδή θέλαμε να γίνουμε μεγάλη μπάντα και να βγούμε σε περιοδείες. Οι πωλήσεις και οι περιοδείες ήταν απλά μεγάλες επιβραβεύσεις. Πιστεύω λοιπόν ακόμη ότι ήμασταν προσγειωμένοι όταν ήρθε αυτή η επιτυχία.

Αναφέρθηκες στις περιοδείες, και θυμάμαι επίσης πως μόλις κυκλοφόρησε το άλμπουμ βγήκατε σε περιοδεία με τους Gamma Ray και τους Jag Panzer.
Σωστά!

Joacim Cans (Hammerfall)Τι θυμάσαι από εκείνη την πρώτη περιοδεία;
Θυμάμαι λίγο πολύ τα πάντα, καθώς ήταν η πρώτη πραγματική περιοδεία που κάναμε. Μάθαμε πολλά από τον Kai Hansen και τους υπόλοιπους. Πρώτα απ’ όλα, πως να συμπεριφέρεσαι στις άλλες μπάντες, γιατί όταν κάνεις headline περιοδεία έχει support μπάντες. Μας αντιμετώπισαν με πολύ σεβασμό. Αυτό ήταν για εμάς το καλύτερο σχολείο, γιατί πάντοτε αντιμετωπίζουμε τις μπάντες που «ανοίγουν» για εμάς με ιδιαίτερο σεβασμό, μιας και βρισκόμαστε για να κάνουμε μια συναυλία μαζί και πρέπει να προσέχουμε ο ένας τα νώτα του άλλου. Φυσικά, κάποιες μπάντες, όταν τις αντιμετωπίζεις τόσο καλά, προσπαθούν να κλέψουν την παράσταση, και εάν κάνουν κάτι τέτοιο, δεν θα ‘μαστε καλοί μαζί τους, αυτό μπορώ να το βεβαιώσω! (γέλια) Ήταν μια φοβερή περιοδεία, μάθαμε πάρα πολλά!

Σε αυτήν την περιοδεία επίσης επισκεφθήκατε για πρώτη και για τελευταία φορά την Ελλάδα!
Δεν είναι πολύ περίεργο; Δεν υπάρχει απάντηση! Δεν ξέρω γιατί! Δεν-ξέρω-γιατί! Κάθε φορά λέμε ότι πρέπει να ξαναπάμε στην Ελλάδα, γιατί εκείνη ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες μας σε περιοδεία. Ήταν στο Ρόδον Club νομίζω;

Ακριβώς!
Ήταν μαγικά! Ιστορία! Δεν ξέρω!

Δεν ήμουν εκεί γιατί ήμουν αρκετά μικρός τότε, αλλά ο αδελφός μου και ένας άλλος συντάκτης μας (Κώστας Πολύζος) ήταν, και θυμάμαι να ζηλεύω όταν μου είπαν ότι ανοίξατε με το "Child Of The Damned"! Ήταν και ο Kai Hansen που σκαρφάλωσε στον εξώστη και μετά πήδηξε! Θα πρέπει να ήταν τρελό!
Ήταν τρελή συναυλία! Ήταν κάτι το μοναδικό!

Μιας και μιλάμε για τους Warlord, πριν από λίγες ημέρες ο Bill Tsamis πόσταρε στη σελίδα του στο facebook ένα video όπου οι Hammerfall παίζουν το "Child Of The Damned" στο Wacken, αναφέροντας «ο Joacim, ο Oscar και οι φίλοι σκίζουν στο Wacken παίζοντας Warlord... τιμή μου. Άψογο».
Ουάου, φοβερό! Είναι σπουδαίος άνθρωπος!

HammerfallΕπίσης, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Bill, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μέχρι και σήμερα λατρεύει τη φωνή σου και το ταλέντο σου. Μίλησέ μας για την εμπειρία της συνεργασίας με τον Bill Tsamis και τους Warlord...
Οι Warlord αποτελούν για εμένα μία από τις μεγαλύτερες πηγές εμπνεύσεις γενικότερα, μεγάλωσα με την μουσική τους. Φαντάσου την έκπληξή μου και πόσο χαρούμενος ήμουν όταν ο Bill με ρώτησε εάν θα ήθελα να τραγουδήσω στο άλμπουμ της επιστροφής, το "Rising Out Of The Ashes" δηλαδή. Σκέφτηκα «δεν έχω χρόνο, αλλά δεν μπορώ να απορρίψω την πρόταση, είναι πολύ σπουδαίο πράγμα για εμένα. Το να διασκευάσουμε το "Child Of The Damned" στο ντεμπούτο μας ήταν από μόνο του δήλωση ότι Warlord ήταν και είναι μια από τις κύριες πηγές έμπνευσης για τους Hammerfall. Βρίσκομαι σε επαφή μαζί τους εδώ και δώδεκα χρόνια πλέον και με τον Mark Zonder είμαστε στενοί φίλοι. Μιλήσαμε για την πιθανότητα κάποια στιγμή να περιοδεύσω μαζί τους, αλλά δυστυχώς ο χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος.

Νομίζω ότι ήταν σχεδόν σίγουρο πως Warlord θα έπαιζαν στην Ελλάδα το 2002, αλλά αυτό ποτέ δεν συνέβη.
Δεν είμαι σίγουρος τι συνέβη τότε, νομίζω πως είχε να κάνει με το management ή τη δισκογραφική εταιρία. Δεν είμαι σίγουρος όμως.

Το 2004 κυκλοφόρησες ένα προσωπικό άλμπουμ υπό το όνομα Cans, και εάν δεν κάνω λάθος υποτίθεται ότι κάποια στιγμή θα κυκλοφορούσε και ένα δεύτερο, κάτι που επίσης δεν συνέβη. Υπάρχουν νεότερα σχετικά με αυτό;
Δεν πρόκειται να υπάρξει, με 99% βεβαιότητα θα έλεγα, ένα δεύτερο προσωπικό άλμπουμ, γιατί όπως φαίνεται η ενασχόλησή μου με τους Hammerfall απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια, ενώ ασχολούμαι και με διάφορα άλλα εδώ στην Σουηδία. Αγαπώ αυτό το άλμπουμ, νομίζω όμως ότι ήταν κάτι που συμβαίνει μόνο μια φορά.

Οπότε και αυτό θα ναι μοναδικό. Είπες ότι ασχολείσαι με διάφορα πράγματα στην Σουηδία. Εννοείς οικογενειακές υποχρεώσεις ή κάτι που έχει σχέση με τη μουσική;
Πέρυσι, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, δούλεψα σε ένα θέατρο εδώ στην Στοκχόλμη, αναλαμβάνοντας ένα ρόλο σε μιούζικαλ. Συμμετείχα σε 150 παραστάσεις του "Rock Of Ages", πιθανώς να το έχεις ακουστά. Είχα έναν από τους βασικούς ρόλους εδώ στην Σουηδία, και ήταν πάρα πολύ ωραία. Μου αρέσει πάρα πολύ η ηθοποιία και το θέατρο, και θέλω να πιστεύω ότι μπορώ, εκτός από τους Hammerfall, να κάνω κάτι και στο θέατρο.

HammerfallΕπίσης πολύ ενδιαφέρον. Η επόμενη ερώτηση ίσως είναι λίγο κλισέ, θα ήθελα όμως την γνώμη σου μιας και βρίσκεσαι στην σκηνή για δύο περίπου δεκαετίες. Γιατί η σουηδική rock και metal συνεχίζει να αναπτύσσεται με τέτοιον ρυθμό;
Νομίζω ότι στη Σουηδία δέκα μήνες τον χρόνο έχει σκοτάδι και κρύο και είναι βαρετά. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι, οπότε μένεις μέσα και υπάρχει αρκετός χρόνος για να εξασκηθείς. Εάν ζούσα στην Ελλάδα, την Ισπανία ή την Ιταλία, θα ήμουν έξω και θα απολάμβανα τον ήλιο. Εδώ όμως δεν έχουμε ήλιο (γέλια), οπότε πρέπει να κάνουμε άλλα πράγματα. Γι’ αυτό είμαστε σχετικά σιωπηλοί και κατηφείς, αλλά και πολύ δημιουργικοί. Λαμβάνουμε ακόμη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, υπάρχουν κονδύλια για χώρους πρόβας, μπορείς να φοιτήσεις σε μουσικά σχολεία. Υπάρχει τρομερή υποστήριξη από την κυβέρνηση...

Οπότε δεν έχετε τον ήλιο, αλλά έχετε υποστήριξη από την κυβέρνηση!
Ναι, πληρώνουμε μεν πολλούς φόρους, αλλά έχουμε πολλά ανταποδοτικά οφέλη.

Ποιές σύγχρονες σουηδικές μπάντες ξεχωρίζεις;
Έχουμε μπάντες όπως οι In Flames που τα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά, οι Sabaton είναι στα πάνω τους αυτό το διάστημα... Βγαίνουν συνεχώς νέες μπάντες, όπως οι Amaranthe, που είναι στενοί μου φίλοι, πιο μελωδικοί αλλά πάντοτε επιθετικοί. Συνέχεια βγαίνουν νέες μπάντες.

Και ποιές νεότερες η παλαιότερες heavy metal μπάντες εκτιμάς περισσότερο αυτόν τον καιρό;
Λατρεύω το καινούριο άλμπουμ των Queensryche με τον καινούριο τραγουδιστή, είναι φανταστικό! Επίσης ακούω μπάντες όπως οι Killswitch Engage, ο τρόπος που αναμιγνύουν το επιθετικό ύφος με μελωδικά μέρη είναι φοβερός. Αυτό το καιρό ακούω πολύ In Flames, μια καινούρια μπάντα που ονομάζεται Serious Black, είναι η νέα μπάντα του πρώην κιθαρίστα των Helloween, Roland Grapow, και τους Orden Ogan που θα είναι support στην επερχόμενη περιοδεία μας, πολύ καλή μπάντα...

Joacim Cans (Hammerfall)Μια ερώτηση τώρα σχετική με τους Hammerfall: Υπάρχει η άποψη ότι η δεκαετία του '90 και πιθανώς η επόμενη στις αρχές της αποτέλεσαν την χρυσή εποχή του ευρωπαϊκού power metal, και ότι την τελευταία δεκαετία δεν βγαίνει ποιοτικό κλασικό metal. Συμφωνείς;
Νομίζω πως υπήρξε κάποια έκρηξη στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Πάρα πολλές μπάντες που ακουγόντουσαν ακριβώς το ίδιο, κάτι που τότε σκότωσε σχεδόν το είδος. Τα πράγματα έκτοτε έχουν αλλάξει, έχουν περάσει 17 χρόνια από την κυκλοφορία του ντεμπούτου μας. Εάν πας στο 1980 θα δεις τις μπάντες που κυκλοφόρησαν τότε το ντεμπούτο τους, και 17 χρόνια από το 1980 είναι 1997! Οπότε αυτή είναι ίσως μια νέα αρχή. Ίσως να προκύψει επιστροφή στις ρίζες, ποτέ δεν ξέρεις!

Σαν οπαδός του κλασικού metal το ελπίζω! Για τους HammerFall τώρα υπάρχει μια εντύπωση ότι μερικοί σας θεωρούν αρκετά παλιομοδίτες και όχι μοντέρνους, και κάποιοι άλλοι όχι αρκετά «true». Σας ενδιαφέρει γενικότερα το πού σας τοποθετούν όσοι ασχολούνται με την μουσική;
Κοίταξε, νομίζω ότι ξεκινήσαμε τους Hammerfall για κάποιον λόγο, για να παίξουμε την μουσική που πραγματικά αγαπάμε, και το πρώτο μας άλμπουμ ήταν τόσο επιτυχημένο επειδή ο κόσμος εκτίμησε πραγματικά αυτό που κάναμε. Φυσικά θα υπάρχουν πολλοί που θα λένε τέτοια πράγματα, ότι δηλαδή θα πρέπει να αλλάζουμε περισσότερο, μπλα μπλα μπλα, αυτό κι εκείνο, εάν όμως έχεις ο ίδιος τόσες πολλές ιδέες, ίσως θα 'πρεπε να φτιάξεις την δική σου μπάντα, γιατί η συγγραφή μουσικής είναι πολύ προσωπική. Γράφουμε τη μουσική που μας αρέσει και το υλικό που μας ταιριάζει, και εάν δεν αρέσει στον κόσμο, τότε λυπάμαι... Σαφώς και ακούς αυτό που λέει ο κόσμος, αλλά εάν τους ακούγαμε όλους, οι Hammerfall δεν θα ακουγόντουσαν έτσι, θα ήταν τελείως διαφορετικοί. Έτσι απλά έχουν τα πράγματα.

Ισχύει αυτό που λες, οπότε δεν μπορώ να διαφωνήσω!
Αυτό είναι καλό! (γέλια)

Το "(r)Evolution" είναι το ένατο άλμπουμ σας μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες στον χώρο. Πιστεύεις ότι μπορείτε να συνεχίσετε για δύο ακόμη δεκαετίες και να βγάλετε άλλα εννιά άλμπουμ;
Εννέα ακόμη άλμπουμ συνεπάγεται 17 ακόμη χρόνια, οπότε θα είμαστε πάνω από 60! Βεβαίως, γιατί όχι;! Αρκεί η φωνή μου να είναι σε καλή κατάσταση, να μπορούμε να γράφουμε και να παίζουμε τραγούδια που θεωρούμε ενδιαφέροντα και να το διασκεδάζουμε. Όταν η φωνή μου δεν θα «υπάρχει», όταν δεν θα το διασκεδάζουμε και δεν θα μπορούμε να γράφουμε νέα τραγούδια, μάλλον θα πρέπει να τα παρατήσουμε. Θα πω τουλάχιστον τέσσερα ή πέντε ακόμη άλμπουμ και τότε θα μπορείς να με ξαναρωτήσεις το ίδιο.

Ελπίζω ότι θα έχουμε την δυνατότητα τότε να κάνουμε άλλη μια συνέντευξη ώστε να σε ξαναρωτήσω!
Ακριβώς!

HammerfallΜιλήσαμε για τον ερχομό των Hammerfall στην Ελλάδα, οπότε δεν θα σε ξαναρωτήσω το ίδιο, ελπίζω απλά να σας δούμε σύντομα! Ποια είναι λοιπόν τα σχέδιά σας για την επερχόμενη περιοδεία για την προώθηση του άλμπουμ;
Το πρώτο σκέλος της ευρωπαϊκής περιοδείας έχει οριστεί για τα μέσα Ιανουαρίου. Θα περιοδεύσουμε για τέσσερις εβδομάδες στα βορειότερα τμήματα της Ευρώπης (κεντρική Ευρώπη και βόρεια Ευρώπη), και μετά βλέπουμε. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε σχεδιάσει κάτι γιατί το συγκεκριμένο ζήτημα έχει να κάνει με το πιο μακρινό μέλλον. Φυσικά όμως ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να προωθήσουμε το άλμπουμ περιοδεύοντας αρκετά.

Σε ευχαριστώ πολύ Joacim για αυτήν την συνέντευξη, ήταν προνόμιο για εμένα να μιλήσω μαζί σου!
Ωραία, κι εγώ σ' ευχαριστώ!

Και εύχομαι να σας δούμε σύντομα στην Ελλάδα!
Θα το 'θελα πάρα πολύ να έρθουμε ξανά στην Ελλάδα φίλε μου!
  • SHARE
  • TWEET