Συνέντευξη Film

«Αυτή τη φορά θέλαμε να ξεφύγουμε εντελώς από το safe zone μας»

Από τον Γιάννη Λυμπέρη, 09/10/2014 @ 12:50
Oι Έλληνες Film ήταν -και είναι- ωραία μπάντα. Έλειψαν πολύ, αλλά επέστρεψαν με το "Eclipse". Όλος αυτός ο καιρός της απουσίας τους τούς ξανάκανε να ενθουσιαστούν με το συγκρότημα, λες και ξεκινούν από την αρχή. Παρά τα προβλήματα. Παρά την εποχή. Πάντα άλλαζαν τον ήχο τους, ή πιο σωστά, δεν έδειχναν να νοιάζονται πού ακριβώς θα τους κατατάξεις. Καλύτερα όμως να διαβάσετε τι έχουν να πουν οι ίδιοι (Κώστας Μπόρσης -  drums, Μανώλης Ζαβιτσάνος - κιθάρες / keyboards, Δημήτρης Μπόρσης - keyboards / samplers / vocals) για το παρελθόν και το μέλλον, τον ήχο και την εικόνα τους, τις δυσκολίες, αγαπημένους καλλιτέχνες, ταινίες, αναμνήσεις. Και βέβαια να ακούσετε άμεσα τον νέο δίσκο τους ο οποίος κυκλοφορεί σε CD, βινύλιο με bonus CD, κασέτα και digital άλμπουμ από την Inner Ear.

FilmΥπήρξε κάποια καθοριστική στιγμή που αποφασίσατε την πλήρη στροφή στον ήχο σας ή όλα οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα;
Δεν νιώθαμε ποτέ ότι δεσμευόμαστε από έναν συγκεκριμένο ήχο και αυτό που κάνουμε πάντα είναι να εξελισσόμαστε με κάθε άλμπουμ. Είναι κάτι που συμβαίνει ενστικτωδώς χωρίς να υπάρχει «σχεδιασμός» και αυτή τη φορά θέλαμε να ξεφύγουμε εντελώς από το safe zone μας κάτι που ήταν αναπόφευκτο από τη στιγμή που είχαμε ξεκινήσει να παίζουμε με synthesizer και ηλεκτρονικά όργανα. Μάλλον το πιο καθοριστικό ήταν οι επιρροές μας και η ανάγκη να ανανεώσουμε τον ενθουσιασμό μας σαν να ξεκινάμε την μπάντα από την αρχή.

Θεωρείτε πως αυτός ο πειραματικός dark synth ήχος που παραπέμπει στα '80s (για να το πω εντελώς κλισέ και απλά...), θα έχει και εμπορική απήχηση ή κάθε κίνησή σας οδηγείται αποκλειστικά από αυτό που αγαπάτε;
Οδηγούμαστε από το τι λειτουργεί για μας σαν αποτέλεσμα αισθητικά και με το να είμαστε συνεπείς με αυτό. Δεν το σκεφτόμαστε με εμπορικά κριτήρια αλλά ούτε προσπαθούμε να ακουγόμαστε επιτηδευμένα πειραματικοί ή «περίεργοι». Για παράδειγμα σίγουρα στο άλμπουμ υπάρχουν μεταξύ άλλων αναφορές στην synthpop φόρμα των '80s που για μας λειτουργούν με νοσταλγικό τρόπο στο όλο concept του δίσκου και όχι σαν εμπορικά hook. Τώρα αν αυτό θα έχει απήχηση δεν είναι κάτι που μας προβληματίζει.

Film - EclipseΓενικά είστε μια μπάντα που προσέχει την εικόνα της, τα video κλπ. Πόσο σημαντικό θεωρείτε αυτό το κομμάτι σε σχέση με τη μουσική σας και πώς προέκυψε το πολύ... μαύρο στη νέα σας δουλειά;
Είναι σημαντικό, με την έννοια ότι η εικόνα βοηθάει στο να αποδοθεί συνολικά το όλο project σαν εμπειρία χωρίς να χάνει η μουσική τον κεντρικό ρόλο. Λειτουργεί σαν «κινηματογραφικό περιβάλλον» γύρω από τον ήχο. Το "Eclipse" έχει πιο σκοτεινό χρώμα, επειδή είναι πιο διαστημική sci-fi '80s κατεύθυνση με αναφορές στο φουτουριστικό αλλά ρετρό και αναλογικό στυλ της δεκαετίας του '50 και του '80. Ακόμα και στις εικόνες τα εφέ έχουν δημιουργηθεί «φωτογραφικά» αναλογικά.

Πόση σημασία έχουν οι στίχοι στη μουσική σας, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι, ηθελημένα προφανώς, είναι «πειραγμένα» και λίγο... αόριστα;
Μας ενδιαφέρει περισσότερο η αίσθηση που αποπνέουν οι στίχοι παρά το νόημά τους. Υπάρχουν τραγούδια τα οποία δεν έχουμε ιδέα για τι ακριβώς μιλάνε, αλλά λειτουργούν σαν λέξεις, το αισθάνεσαι περισσότερο παρά το σκέφτεσαι. Τις περισσότερες φορές «ακούς» την φωνή μέσα σε ένα κομμάτι αφού έχεις γράψει τη μουσική και προσπαθείς να διακρίνεις τι «λέει» με όλες τις επιρροές και το φιλτράρισμα που μπορεί να συνδυάζονται στο μυαλό σου εκείνη τη στιγμή, γιατί πάντα κάτι θέλεις να πεις.

Ο «Παλαιστής» (αν δεν κάνω λάθος αυτό είναι το άγαλμα) πώς βρέθηκε στο video του "Ping Pong With Angels";
Θέλαμε να κάνουμε ένα lyric video για να ανεβάσουμε σαν πρώτο δείγμα το "Ping Pong". Φωτογραφίζοντας το άγαλμα βγήκε κάτι σαν loop γυρισμένο με camera obscura, είχε κάτι χορευτικό, συγχρόνως ρομποτικό και σκοτεινό που ταίριαζε με το ύφος του κομματιού.

Film - EclipseΣχέδια για live εμφανίσεις υπάρχουν;
Ναι, θα κάνουμε συναυλίες το επόμενο διάστημα μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ. Σύντομα θα ξέρουμε περισσότερα...

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι σε μια μπάντα στην Ελλάδα του σήμερα;
Το να είσαι σε μια μπάντα ή να ασχολείσαι με την τέχνη γενικότερα είναι θέμα τρόπου ζωής κι επιλογής, οπότε σκεφτόμαστε πόσο δύσκολο θα ήταν για μας να μην το κάνουμε καθόλου. Έχει παίξει καθοριστικό ρόλο, όπως και για τόσες μπάντες, η υποστήριξη της Inner Ear που διατηρεί ζωντανή την κυκλοφορία δίσκων με την ίδια «ρομαντική» αντίληψη με εμάς. Όπως και το ότι ανήκουμε σε έναν φιλικό «κύκλο» με συνεργάτες όπως ο Χρήστος Λαϊνάς που έκανε την παραγωγή των δύο τελευταίων άλμπουμ, μοιραζόμαστε τον ίδιο ενθουσιασμό για τη μουσική και λειτουργούμε με την ίδια νοοτροπία. Τώρα από πλευράς συνθηκών καθημερινότητας, φυσικά υπάρχει δυσκολία, η κατάσταση είναι πολύ απογοητευτική και κρίσιμη ειδικά όταν διαπιστώνεις ακόμα και σε νεότερο κόσμο μια γενικότερη εμμονή στα «παραδοσιακά» στερεότυπα.

Έχοντας μια δεκαετία ζωής, ποιά θεωρείτε την καλύτερη και ποιά την χειρότερη στιγμή για τους Film και πώς βλέπετε / ελπίζετε το μέλλον να είναι;
Ίσως η καλύτερη στιγμή ήταν όταν προσγειωθήκαμε στο «εξωγήινο» αεροδρόμιο Κέφλαβικ στην Ισλανδία και έχει αλλάξει κάτι μέσα μας από τότε. Η «χειρότερη» καλύτερη όταν επιστρέφαμε με ένα ρετρό school bus που είχε μετατραπεί σε van χωρίς θέρμανση από μια συναυλία στην Αγγλία και μετά τρέχαμε να προλάβουμε την πτήση για Αθήνα, κουβαλώντας εξοπλισμό μέσα στη νύχτα.

Αν αντέξετε ακόμα μια δεκαετία, σε ποιά θέση θα θέλατε να σας βρει το 2024;
Φαντάζει πολύ μακρινό το 2024 και δεν το έχουμε καθόλου το μέλλον γενικότερα σαν σκέψη πέρα από την φαντασία.

Περιγράφετε τη μουσική -και- ως κινηματογραφική; Διαλέξτε μερικές ταινίες που θεωρείτε πως ο νέος ήχος σας θα ταίριαζε.
"Blade Runner", "Drive", "Under The Skin", "Inland Empire".

FilmΑν σας ανατεθεί να στήσετε ένα φεστιβάλ, με δύο σκηνές. Η μία με ξένα, η άλλη με ελληνικά ονόματα, ποιούς θα επιλέγατε; (δώστε συνολικά 10 - 12)
Vangelis, Kraftwerk, Radiohead, Blonde Redhead, Air...
Drog A Tek, Mary And The Boy, Mechanimal, My Wet Calvin, Σtella...

Κάνε (κάντε) την ερώτηση που πάντα θες να σου (σας) κάνουν, αλλά κανείς δεν έχει κάνει. Και δώστε την απάντηση.
Mac ή PC? Mac.
  • SHARE
  • TWEET