Συνέντευξη Eluveitie (Chrigel Glanzmann)

«Προσπάθησα και ξαναπροσπάθησα και πάντα αποτύγχανα. Στο τέλος, σκέφτηκα να το αφήσουμε ως έχει»

Από τον Άλκη Κοροβέση, 28/07/2014 @ 12:53
Οι Eluveitie κατατάσσονται μεταξύ των πρωτοπόρων της folk metal σκηνής  τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορώντας ποιοτικά άλμπουμ το ένα μετά το άλλο. Με αφορμή έναν ακόμη μεγάλο και πιο heavy δίσκο, ο οποίος πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα, ήρθαμε σε επαφή με τον «εγκέφαλο» πίσω από την οχταμελή μπάντα, Chrigel Glanzmann, ο οποίος βρήκε τον χρόνο να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις μας σχετικά με το νέο τους άλμπουμ, "Origins", την εμμονή του με την κελτική μυθολογία, την ιστορία των Eluveitie και τα προσωπικά του σχέδια, μεταξύ άλλων.

EluveitieΚαλησπέρα Chrigel. Είμαι ο Άλκης από το Rocking.gr. Πώς είσαι;
Είμαι καλά, ευχαριστώ.

Είναι ωραίο που μιλάμε. Έχουν περάσει περίπου δυόμισι χρόνια από την τελευταία μας συνέντευξη, με την Anna Murphy εκείνη τη φορά. Εν τω μεταξύ, υπήρξαν κάποιες αλλαγές μελών, ήρθατε στην Ελλάδα και σε μια-δυο εβδομάδες κυκλοφορεί το τελευταίο σας άλμπουμ, "Origins". Ας ξεκινήσουμε με αυτό. Μου φαίνεται ότι  το "Origins" είναι ο πιο death metal δίσκος  που έχετε κυκλοφορήσει, υπάρχουν πολλά επιθετικά στοιχεία σε αυτόν. Συμφωνείς;
Nαι. Υπάρχουν μερικά πολύ σκληρά τραγούδια. Αυτό είναι αλήθεια.

Έγινε σκόπιμα αυτό;
Στην πραγματικότητα όχι. Ποτέ δεν υπήρξε πρόθεση κατά κάποιο τρόπο, γιατί όταν γράφω μουσική, είναι πάντα μια πολύ οργανική διαδικασία που συμβαίνει κυρίως από διαίσθηση, ξέρεις. Δεν είναι ότι καθόμαστε και αποφασίζουμε «εντάξει, το επόμενο album θα είναι πιο σκληρό ή πιο folk ή ελαφρύτερο». Αναπτύσσεται στην πορεία.

Πάει δηλαδή με τη ροή.
Λίγο πολύ.

Eluveitie - OriginsΑπό την άλλη πλευρά, υπάρχει και η εκτεταμένη χρήση του folk στοιχείου, παρ' όλα αυτά οι Eluveitie καταφέρνουν ακόμα να ακούγονται πολύ heavy. Θα ήθελα να σας συγχαρώ για αυτό. Υπάρχουν τόσα πολλά όργανα μέσα στο άλμπουμ σας που κάποιος μπορεί να μπερδευτεί. Πόσο χρήσιμος ήταν ο παραγωγός σας για να αποφευχθεί αυτό;
Σε ευχαριστώ. Από τη μία πλευρά, όπως είπα, η όλη διαδικασία είναι πολύ οργανική και προϊόν διαίσθησης, κάνουμε ό, τι νιώθουμε καλό για εμάς. Έτσι, στην πραγματικότητα δεν είναι ποτέ περίπλοκο να  γραφτούν αυτά τα τραγούδια. Από την άλλη πλευρά, μουσικά το "Origins" είναι ο πιο περίτεχνός μας δίσκος μακράν. Είναι ένα αρκετά  πολύπλευρο άλμπουμ και με ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Ήταν μια πολύ έντονη παραγωγή. Ήμασταν στο στούντιο για περισσότερο από δύο μήνες. Δουλέψαμε μαζί με πολλούς συμμετέχοντες και προσθέσαμε πολλά διαφορετικά όργανα, συνεργαστήκαμε με μια κλασσική χορωδία από τη Γερμανία, μια παιδική χορωδία από την Ελβετία, καθώς και με μία ορχήστρα. Εμείς κάνουμε πάντα την παραγωγή στους δίσκους μας και όσον αφορά τα δύο τελευταία άλμπουμ ο φίλος μας από τους Coroner, Tommy Veterli, ήταν συμπαραγωγός.

Διάβασα στο δελτίο Τύπου ότι το "Origins" ασχολείται με την κέλτικη μυθολογία, ή για να είμαι πιο ακριβής, με αιτιολογικούς μύθους από τη Γαλατία. Τι σημαίνει αυτό;
Μια  αιτιολογική ιστορία  είναι ένας  μύθος προέλευσης, μια ιστορία προέλευσης. Ο κάθε ανθρώπινος πολιτισμός έχει τους δικούς του θρύλους, μύθους σχετικά με την προέλευση των πάντων. Οι θρύλοι για το πώς ο δικός σας πολιτισμός γεννήθηκε, ή πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος. Ειδικά στην Ελλάδα έχετε πολλούς μύθους, όπως οι άθλοι του Ηρακλή, ξέρεις. Προφανώς κάθε ανθρώπινος πολιτισμός, όπως και οι Κέλτες. Και αυτό ακριβώς πραγματεύεται το νέο άλμπουμ. Ουσιαστικά, αφηγείται την ιστορία της προέλευσης, όπως λέει ο τίτλος. Για παράδειγμα, το τραγούδι "Virunus" είναι ένας μύθος για την ίδρυση μιας σημαντικής κέλτικης πόλης.

Από πού προέκυψε το ενδιαφέρον σου για την γαλατική ιστορία;
Πραγματικά, δεν ξέρω για να είμαι ειλικρινής. Μου έχει τεθεί αυτή η ερώτηση πολλές φορές. Ήταν εκεί σχεδόν όλη την ώρα από τότε που ήμουν παιδί, ήταν ένα κοινό θέμα συζήτησης στην οικογένειά μου. Μεγάλωσα στην Ελβετία και είναι ένα μέρος της δικής μας κουλτούρας υποθέτω. Έχουμε ήδη ακούσει κάποιες από αυτές τις ιστορίες στο σχολείο.

Και το όνομά σου έχει τίποτα να κάνει με αυτό;
Όχι, το πραγματικό μου όνομα είναι Christian, αλλά είναι σύνηθες  στην Ελβετία να φωνάζουν κάποιον Chrigel.

EluveitieΕπιστρέφοντας στο "Origins", τι συμβολίζει το εξώφυλλο του δίσκου; Συνεργαστήκατε με κάποιον ειδικό για το θέμα αυτό;
Από την πρώτη ημέρα, πάντα δουλεύω μαζί με τους «ειδικούς», όταν πρόκειται για τους στίχους και το περιεχόμενο και τα πάντα. Είναι πολύ σημαντικό για μένα η ιστορία να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Αν έχει κανείς  να κάνει με την ιστορία, το  χρωστάει στην ιστορία να ασχοληθεί με το θέμα σωστά. Θέλαμε να έχουμε κάτι πολύ απλό, λίγο αφηρημένο, κάτι που κατά κάποιο τρόπο συμβολίζει το στιχουργικό περιεχόμενο του άλμπουμ. Φυσικά αυτό δεν είναι εύκολο, γιατί δεν υπάρχει ένα σύμβολο για την κέλτικη καταγωγή. Αν έγραφε κανείς  ένα δίσκο  για τη χριστιανική εκκλησία για παράδειγμα, θα μπορούσε να βάλει ένα σταυρό. Δεν υπάρχει όμως ένα αντίστοιχο σύμβολο για την κελτική θρησκεία. Σκεφτόμασταν αρκετά γι' αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι οι Κέλτες δεν άφησαν πολλά στοιχεία για τις πεποιθήσεις τους και τη δική τους μυθολογία. Οι Δρυίδες διδάσκουν ότι πρέπει να έχει κάποιος αυτές τις πεποιθήσεις στο μυαλό του και στην καρδιά του, όχι μόνο σε ένα βιβλίο. Όταν πρόκειται για τη θρησκεία και τη μυθολογία, δεν κατέγραψαν πολλά. Έτσι, δεν έχουμε πολλά κέλτικα σύμβολα και συγγράμματα. Γι' αυτό ήταν αρκετά δύσκολο να βρεθεί κάτι. Στο τέλος αποφάσισα να σχεδιάσω κάτι και έτσι ζήτησα βοήθεια από ένα φίλο μου, καθηγητή στην κέλτικη ιστορία που ειδικεύεται στην κέλτικη τέχνη. Τον ρώτησα πώς θα μπορούσα να το κάνω αυτό, δοκίμασα πολλά πράγματα και στο τέλος αυτό είναι το αποτέλεσμα. Υπάρχει ένας κέλτικος θεός που ονομάζεται Succelos και παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλούς από αυτούς τους μύθους. Υπήρξαν πολλές μορφές του Succelos που βρέθηκαν σε όλη την κελτική περιοχή της Ευρώπης και σε ένα συγκεκριμένο βρήκαν αυτό το είδος της άλω, αυτό το σύμβολο γύρω από το κεφάλι του, σαν ήλιος, αλλά αντί για ακτίνες του ήλιου υπήρχαν σφυριά. Ήταν ένα απίθανο σύμβολο και έτσι προέκυψε το εξώφυλλο.

EluveitieΠολύ ενδιαφέρον. Είναι απλό, αλλά αντανακλά όλο το concept του άλμπουμ. Αποφασίσατε να κυκλοφορήσετε ένα video για το "King". Πώς επιλέξατε αυτό το τραγούδι;
Θα μας άρεσε να πραγματοποιήσουμε ένα βίντεο για κάθε τραγούδι, αλλά είναι θέμα χρόνου και χρήματος. Γι 'αυτό και επιλέξαμε το τραγούδι που αντιπροσωπεύει όλο το άλμπουμ κατά έναν τρόπο. Πιστεύουμε ότι περιέχει λίγο από όλα όσα βρίσκονται σε αυτόν τον δίσκο. Το πιασάρικο ξεκίνημα, το folk μέρος, το βαρύ μέρος.

Είναι στα σχέδιά σας να κυκλοφορήσετε και κάποιο άλλο;
Ναι, σήμερα κυκλοφόρησε ένα ακόμη τραγούδι, αλλά πρόκειται να κάνουμε και ένα βίντεο για αυτό. Πρόκειται για το "Call Of The Mountains".

Αυτό για το οποίο γράψατε τους στίχους σε πολλές γλώσσες.
Ακριβώς, είναι ένας θρύλος για τους Helvetians, τους  κατοίκους της Ελβετίας. Έτσι προς χάριν της διασκέδασης είπαμε να κάνουμε τέσσερις εκδόσεις αυτού του τραγουδιού στις τέσσερις επίσημες γλώσσες της Ελβετίας. Θα ανήκει σε μια ειδική έκδοση του δίσκου που θα συγκεντρώνει και τις πέντε εκδόσεις του τραγουδιού.

Μήπως τυχαίνει να μιλάς όλες αυτές τις γλώσσες;
Προσωπικά, μόνο δύο από αυτές.

Γράψατε περισσότερα από τα δεκαέξι τραγούδια του "Origins";
Πριν αρχίσω να γράφω τα κομμάτια  πρέπει να φανταστώ όλο το άλμπουμ. Έτσι, πρώτα  γράφω το λυρικό και μουσικό θέμα του δίσκου και όταν τελειώσω γνωρίζω ήδη πόσα τραγούδια θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Ποτέ δεν έχουμε περισσευούμενα τραγούδια. Γράφουμε ακριβώς τι πρόκειται να προστεθεί στo άλμπουμ.

EluveitieΟι Eluveitie υπάρχει ως μπάντα για περισσότερο από μια δεκαετία τώρα. Πόσο διαφορετικό είναι αυτό σε σύγκριση με πρωτύτερα, όταν ήταν one man's band;
Δεν είναι τόσο διαφορετικά στην πραγματικότητα. Είναι αλήθεια, στην αρχή ήταν απλώς ένα εγχείρημα στα πλαίσια του στούντιο, αλλά πάντα ήθελα να εξελιχθεί σε μια μπάντα. Αυτό βέβαια ήταν δύσκολο επειδή πριν από δώδεκα χρόνια ήταν ακατόρθωτο, τουλάχιστον στην Ελβετία να βρεθούν μουσικοί για να σχηματίσουν μια μπάντα σαν αυτή. Ο συνδυασμός των extreme metal και folk δεν είχε κάνει ακόμα την εμφάνισή του. Οι άνθρωποι που έπαιζαν folk μουσική φοβούνταν το metal. Έτσι, η πρώτη μου προσπάθεια να σχηματίσω μια μπάντα όπως οι Eluveitie ήταν δέκα χρόνια πριν τους Eluveitie. Προσπάθησα και ξαναπροσπάθησα και πάντα αποτύγχανα. Στο τέλος, σκέφτηκα ας το αφήσουμε ως έχει. Οι εμπλεκόμενοι μουσικοί δεν θα έχουν καμία υποχρέωση εκτός από το να διαδραματίσουν τους ρόλους τους στο στούντιο. Αλλά πάντα ήθελα να δημιουργηθεί μια τέτοια μπάντα.

Πώς λειτουργεί για σας να υπάρχουν οκτώ μέλη στους Eluveitie; Είστε όλοι τόσο χαλαροί;
Φυσικά, μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά το να συνεργαζόμαστε και να δουλεύουμε μαζί σαν ομάδα, αυτά είναι πράγματα που πρέπει να μάθει κάποιος σε μια μπάντα ούτως ή άλλως, δεν έχει σημασία αν είστε τρία άτομα ή δέκα. Κανείς δεν ήξερε ο ένας τον άλλον, πριν ενταχθεί στην μπάντα, αλλά στο τέλος γίναμε φίλοι. Συναντηθήκαμε για κάποιο λόγο, τη μουσική.

Χθες παίξατε μια ζωντανή έκδοση ενός κομματιού του Edvard Grieg με τίτλο "In The Hall Of The Mountain King". Θα το δούμε αυτό;
Ναι, θα μεταδοθεί στην τηλεόραση. Ήταν κάτι πολύ αυθόρμητο. Ήταν μια συνεργασία μεταξύ των ελβετικών και των γερμανικών τηλεοπτικών καναλιών. Κάνουν το έργο αυτό κάθε εξάμηνο ή μια φορά το μήνα, όπου επιλέγουν ένα κλασικό κομμάτι και ζητούν από  μια rock ή metal μπάντα και έναν συνθέτη κλασσικής μουσικής να συνεργαστούν και μέσα σε μία εβδομάδα να ξαναγράψουν και να ανασυνθέσουν το τραγούδι στο στυλ της metal μπάντας. Και τότε θα πρέπει να κάνουν κάτι με αυτό το τραγούδι, όπως να το ηχογραφήσουν ή να το παίξουν  ζωντανά. Πριν ένα μήνα περίπου επικοινώνησαν μαζί μας και μιας και είχαμε ελεύθερο χρόνο αποφασίσαμε να το κάνουμε. Ήταν τρομερό και πολύ ενδιαφέρον να συνεργαστούμε με έναν κλασικό μουσικό, έναν συνθέτη. Είμαστε και οι δύο μουσικοί από τελείως διαφορετικούς κόσμους, αλλά όταν συνθέταμε, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είμαστε τελικά τόσο διαφορετικοί.

Αυτή η επιλογή είχε καμία σχέση  με το βραβείο για την καλύτερη live μπάντα στην Ελβετία;
Όχι, δεν το νομίζω.

Πόσο σημαντικό είναι αυτό το βραβείο στην Ελβετία;
Είναι πραγματικά το υψηλότερο βραβείο που μπορεί να πάρει κανείς στη μουσική, όπως το βραβείο grammy στη Σουηδία. Είναι από όλους τους μουσικούς στην Ελβετία, όχι μόνο από την rock ή την metal σκηνή.

EluveitieΣυγχαρητήρια για αυτό. Έχετε κάποια σχέδια για την κυκλοφορία ενός DVD;
Και ναι και όχι (γέλια). Αρχίσαμε να γράφουμε. Το σχέδιο ήταν να ετοιμάσουμε ένα DVD το περασμένο έτος. Δεν θέλουμε απλώς να κυκλοφορήσουμε ένα live DVD, αλλά κάτι το ιδιαίτερο με πολλά πράγματα, όπως ντοκουμέντα από το στούντιο και προσωπικά πράγματα, περιγραφές από την περιοδεία. Αλλά λίγο πριν αρχίσουμε, η Άννα που παίζει το hurdy gurdy στη μπάντα  αρρώστησε σοβαρά και έπρεπε να επιστρέψει πίσω στο σπίτι. Συνεχίσαμε την περιοδεία, αλλά εκείνη δεν ήταν δυνατόν να παίξει για περίπου τρεις μήνες. Δεν θέλαμε να ακυρώσουμε τις περιοδείες, κι έτσι τις κάναμε χωρίς αυτήν, και δεν μας άρεσε καθόλου. Για αυτόν τον λόγο δεν μπορούσαμε να κάνουμε το DVD. Το όλο θέμα έχει αναβληθεί και δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί τώρα.

Ήμουν έτοιμος να ρωτήσω ποια ταινία θα επέλεγες για να της γράψεις το soundtrack, αλλά πιστεύω ότι μπορείς να γράψεις  μια ταινία για τη μουσική σου. Το έχεις σκεφτεί αυτό;
Θα ήθελα πολύ να το κάνω (γέλια). Το "Helvetios" ήταν ένα concept άλμπουμ για το γαλατικό πόλεμο και πιστεύω ότι θα ήταν καταπληκτικό να κάνω μια ταινία γι' αυτό, αλλά ξέρεις, χρειάζονται μερικά εκατομμύρια για να πραγματοποιηθεί.

Αλλά όταν γίνεις πολύ πλούσιος και διάσημος, αυτό θα ήταν μια πολύ ωραία ιδέα (γέλια). Πριν από μερικά χρόνια βγάλατε το "Evocation I: The Arcane Dominion". Άραγε θα υπάρξει δεύτερο μέρος;
Σίγουρα, γι' αυτό ονομάζεται "Evocation I".

Τέλεια, και σχεδιάζετε να κάνετε και κάποιες ακουστικές συναυλίες;
Ναι, από τη στιγμή που θα κυκλοφορήσουμε το ακουστικό άλμπουμ θα ακολουθήσουν και κάποιες ακουστικές συναυλίες.

Ελπίζω ότι θα περάσετε από την Ελλάδα τότε. (Γέλια) Αν είχατε την ευκαιρία να ηχογραφήσετε ένα άλμπουμ της επιλογής σας, αλλά στο δικό σας προσωπικό στυλ, ποιό θα επιλέγατε;
Γαμώτο, δεν ξέρω. (Γέλια) Είναι ένα πολύ δύσκολο ερώτημα. Θα μπορούσα να αναφέρω τους δύο αγαπημένους μου δίσκους, το "Clandestine" από Entombed και το "Old Hag You Have Killed Me" από The Bothy Band το οποίο είναι ένα folk άλμπουμ από τη δεκαετία του 1970. Αλλά το θέμα είναι ότι αν ηχογραφούσα αυτά τα άλμπουμ, θα προσπαθούσα να το κάνω ακριβώς με τον τρόπο που είναι, γιατί τους αγαπώ ακριβώς όπως είναι.

Έχεις κάποια side project σε εξέλιξη;
Και ναι και όχι. (Γέλια) Βασικά σχεδιάζω να ηχογραφήσω μόνος μου έναν ακουστικό δίσκο. Αγνή παραδοσιακή κέλτικη λαϊκή μουσική. Έχω γράψει λίγο πολύ όλα όσα χρειάζομαι και είναι έτοιμο για ηχογράφηση. Αλλά δεν βρίσκω τον χρόνο να το κάνω. Ας ελπίσουμε ότι θα το πραγματοποιήσω στο μέλλον.

EluveitieΕλπίζω να καταφέρεις  να το κάνεις. Έχεις ακούσει τoυς Lethe; Το project της Anna;
Ναι, είναι αρκετά καλό. Δεν νομίζω ότι παίζουν ζωντανά, είναι μόνο δύο άτομα, ένας τύπος από τους Manes και η Anna.

Ήταν ένας πολύ ενδιαφέρον δίσκος, με τίτλο «When Dreams Become Nightmares». Σκοπεύετε να επιστρέψετε πίσω στην Ελλάδα μετά τη συναυλία σας με τους Sabaton;
Ναι, φυσικά.

Ας ελπίζουμε να σας δούμε σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ήταν ευχαρίστησή μου που μιλήσαμε. Ελπίζω να το διασκέδασες και εσύ. Μη διστάσεις να τελειώσεις τη συνέντευξη, στέλνοντας ένα μήνυμα στους θαυμαστές σου.
Σ' ευχαριστώ για την συνέντευξη και όλους τους αναγνώστες για το ενδιαφέρον τους για τους Eluveitie. Να είστε καλά.
  • SHARE
  • TWEET