Συνέντευξη Devil's Train (Δημήτρης Λιαπάκης)

«Στους Devil's Train βρήκαμε την ευκαιρία να παίξουμε τη μουσική που πάντα θέλαμε, αλλά ποτέ δεν είχαμε την ευκαιρία μέχρι τώρα»

Από τον Χρυσόστομο Μπάρμπα, 10/03/2015 @ 10:27
Ο Δημήτρης Λιαπάκης αποτελεί έναν εκ τους πιο επιτυχημένους Έλληνες μουσικούς στη metal / hard rock σκηνή. Με τους Mystic Prophecy έχτισε μια ισχυρή φήμη ανάμεσα στους οπαδούς του power metal, αλλά δεν έμεινε εκεί. Το 2012 δημιούργησε τους Devil's Train, ένα σχήμα με ξεκάθαρο hard rock προσανατολισμό. Τα μέλη του μπορεί να προέρχονταν από τον χώρο του power metal, όμως το αλήτικο heavy rock 'n' roll τους ταίριαξε γάντι. Με αφορμή την φετινή κυκλοφορία της δεύτερής τους δισκογραφικής δουλειάς λοιπόν, το Rocking.gr μίλησε με τον Δημήτρη Λιαπάκη για το πώς δούλεψε αυτή τη φορά η μπάντα, τι τον οδήγησε στη δημιουργία της κάποια χρόνια πριν, αλλά και πως βλέπει το μέλλον της.

Γεια σου Δημήτρη, σε ευχαριστώ για τον χρόνο που παίρνεις για μιλήσεις στο Rocking.gr και στους αναγνώστες μας.
Σ' ευχαριστώ πολύ που μου δίνεις την ευκαιρία να μιλήσω για τους Devil's Train, και το νέο μας άλμπουμ, που κυκλοφορεί και πάλι από την Edel - earMusic. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Μέχρι στιγμής το άλμπουμ πηγαίνει πάρα πολύ καλά σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι που το έχουν αγοράσει κάνουν φοβερά σχόλια στο Facebook της μπάντας, και οι κριτικές που έρχονται απ' όλες τις χώρες είναι απίστευτα καλές. Έχουμε ήδη δύο βίντεο κλιπ ανεβασμένα στο YouTube, και ένα τρίτο θα το ανεβάσουμε σε λίγες μέρες από τώρα. Όλα πάνε πολύ καλά!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τον πρώτο δίσκο των Devil's Train. Με τι ασχολούσουν εσύ και τα άλλα παιδιά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου;
Κάναμε αρκετές συναυλίες με τους Devil's Train για να στηρίξουμε το πρώτο άλμπουμ. Παίξαμε σε πολύ μεγάλα φεστιβάλ στην Ευρώπη και κάναμε μια φανταστική περιοδεία στην Ισπανία τον περασμένο Μάιο. Παράλληλα μαζί με τον Λάκη (Ραγκαζά) δουλέψαμε πάνω στον όγδοο δίσκο των Mystic Prophecy, "Killhammer". Ο Jari (Kainulainen) παίζει με τους Masterplan, o Jörg (Michael) έχει την δικιά του booking agency, και κατά τα άλλα όλοι μας έχουμε τις οικογένειές μας, και την προσωπική μας ζωή.

Devil's Train

Ωραία, ας μιλήσουμε τώρα για το νέο σας άλμπουμ. Θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας μερικές απ' τις λεπτομέρειες της δημιουργικής διαδικασίας; Πώς ήταν η σύνθεση και η ηχογράφηση των κομματιών;
Για άλλη μια φορά ήταν καταπληκτικά. Γράψαμε όλα τα κομμάτια μαζί με τον Λάκη. Είναι πολύ εύκολο να δουλεύουμε μαζί, έχουμε φοβερή χημεία πάνω στο στυλ της μουσικής. Λες και είμαστε ο ένας μέσα στο μυαλό του άλλου! Μου δίνει πάντα φανταστικά riff στις κιθάρες, και μετά είναι πολύ εύκολο για μένα να βρω τις μελωδίες. Στο θέμα της σύνθεσης γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον πολύ καλά πλέον, και η όλη διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Οι ηχογραφήσεις και το mastering έγιναν στα Prophecy - Music Factory studios στη Γερμανία, στα μέσα Μαρτίου του 2014 και η μίξη έγινε στα Fredman Studios, στη Σουηδία, τον Σεπτέμβριο. Δουλεύοντας με αυτούς τους ανθρώπους είναι πάντα τέλεια, εύκολα και top quality. Είναι μια ομάδα που «παίρνει τα πρωταθλήματα»! Ποτέ δεν την αλλάζεις!

Πώς συγκρίνεται αυτός ο δίσκος με το ντεμπούτο σας; Τι ήταν διαφορετικό αυτή τη φορά και τι κάνει αυτά τα καινούργια τραγούδια μοναδικά;
Αυτή τη φορά προχωρήσαμε ακόμη πιο πέρα. Ήταν μια ευκαιρία να εμβαθύνουμε στο όραμα που είχαμε από την αρχή. Σ' αυτό που η μπάντα είναι γεννημένη να κάνει. Ειλικρινά, τα νέα τραγούδια είναι δέκα φορές καλύτερα από ότι στο πρώτο άλμπουμ. Rock 'n' roll party, με όλη τη βαρύτητα στον ήχο και -όπως πάντα- μουσική μέσα από την καρδιά και την ψυχή. Αλλά την ίδια στιγμή, νιώθουμε σαν να πηγαίνουμε τα πάντα στο επόμενο επίπεδο όσον αφορά τη σύνθεση, το «χρώμα». Οι τέσσερις μας έχουμε φοβερή χημεία μεταξύ μας, και φαίνεται για μια ακόμη φορά, και πολύ περισσότερο.

Ποιά είναι η αγαπημένη σου στιγμή ή στιγμές στο νέο άλμπουμ;
Ειλικρινά είναι τόσο πολλά αυτά που μας αρέσουν στα καινούρια κομμάτια που δεν μπορούμε πραγματικά να διακρίνουμε κάποια περισσότερο απ' τα υπόλοιπα. Είναι τα «μωρά» μας. Μας αρέσουν όλα εξίσου. Αλλά αν έπρεπε να διαλέξω, θα ήταν το "Down On You" για το φοβερό rock 'n' roll drive που έχει, το "Mr. Jones" για το southern blues χρώμα του... θα μπορούσα να συνεχίσω και να μιλάω έτσι για όλα τα κομμάτια! Έχουν όλα τα συστατικά του rock 'n' roll, όλο το πακέτο: δύναμη, πάθος, όλα στο φουλ, ζώντας για τη στιγμή.

Τι σας οδήγησε στην απόφαση να συμπεριλάβετε στον δίσκο δύο διασκευές, το "Born To Be Wild" και το "Immigrant Song"; Γιατί αυτά τα συγκεκριμένα κομμάτια;
Καταρχάς θέλουμε όλοι να ξέρουν ότι παίζουμε αυτά τα τραγούδια επειδή μας αρέσουν. Νιώθουμε πρώτα απ' όλα εμείς καλά. Δεν προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε με οποιονδήποτε τρόπο. Μας αρέσουν γκρουπ της δεκαετίας του '80 όπως οι Judas Priest, οι Iron Maiden... τέτοια πράγματα, αλλά είμαστε επίσης fans των πιο bluesy καταστάσεων όπως Badlands, Cinderella και Guns N' Roses. Επίσης από τη δεκαετία του '70, Bad Company, Led Zeppelin κλπ. Νομίζω ότι αυτό φαίνεται στη μουσική μας, σε όλα τα τραγούδια μας. Θέλαμε να δει ο κόσμος τον τρόπο που εμείς βλέπουμε τη μουσική.

Devil's Train

Πώς ήταν να δουλεύεις με τα ίδια παιδιά για δεύτερη φορά; Πιστεύεις πως έχετε εξελιχθεί ως μπάντα;
Φυσικά έχουμε εξελιχθεί. Έχουμε γνωρίσει ο ένας τον άλλον πάρα πολύ καλά, και αυτό μας έχει επηρεάσει θετικά στις καινούριες συνθέσεις. Όταν φτιάχναμε τα κομμάτια είχαμε στο μυαλό μας όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παιξίματος και του στυλ που έχουμε σαν μουσικοί. Όλα γίνονται καλύτερα μέρα με την μέρα.

Το ντεμπούτο σας έκανε αρκετή αίσθηση όταν κυκλοφόρησε. Η μοντέρνα αλλά ταυτόχρονα οικεία προσέγγισή σας στον hard rock ήχο, προσέλκυσε πολλά αυτιά. Προσωπικά, εσύ τι νομίζεις ότι είναι αυτό που ξεχωρίζει τους Devil's Train από άλλες σύγχρονες μπάντες;
Αυτό είναι κάτι που πάντα ήθελα. Πρώτα απ' όλα, δεν νομίζω ότι οι Devil's Train είναι μια metal μπάντα. Αυτό που κάνουμε είναι 100% καθαρό rock 'n' roll. Heavy ήχος, ναι, όσο δεν πάει άλλο, αλλά υπάρχουν στοιχεία στη μουσική μας, που ορίζονται μόνο μέσα από το πρίσμα του rock 'n' roll. Tα λέω αυτά λόγω της ιστορίας μας μέχρι σήμερα ως μουσικοί. Στους Devil's Train βρήκαμε την ευκαιρία να αισθανόμαστε ελεύθεροι να παίξουμε τη μουσική που πάντα θέλαμε, αλλά ποτέ δεν είχαμε την ευκαιρία μέχρι τώρα. Καθαρό rock 'n' roll, μέσα απ’ την καρδιά. Aυτό είναι κάτι που σπάνια συναντάς στα γκρουπ των ημερών μας.

Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζει τον ήχο σας είναι τα «τεράστια», βαριά riff. Ποιά είναι η διαδικασία πίσω απ' τη δημιουργία τους; Έχετε κάποια συγκεκριμένη τεχνική;
Δεν υπάρχει καμιά ιδιαίτερη διαδικασία ή τεχνική για να βγουν αυτά τα riff. Πρέπει απλά να είσαι γεννημένος γι’ αυτό. Όταν έχω δίπλα μου έναν απίστευτα ταλαντούχο κιθαρίστα σαν τον Λάκη, όταν έχουμε την έμπνευση και το όραμα που έχουμε και όταν όλες οι μουσικές και συνθετικές επιλογές μας πάνε σύμφωνα μ’ αυτό που λέει η καρδιά μας, τότε όλα έρχονται κυριολεκτικά από μόνα τους.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να δημιουργήσεις τους Devil's Train; Ποιό ήταν το κίνητρο πίσω απ' την ηχητική αλλαγή που επιδίωξες, σε σύγκριση με τους Mystic Prophecy; Ήταν εύκολο να σχηματίσεις τη μπάντα; Πώς καταλήξατε μαζί με τον Jorg, τον Jari και τον Λάκη;
Εδώ και πολλά χρόνια ήθελα να κάνω κάτι εκτός από τους Mystic Prophecy. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι που βγαίνει από την καρδιά και την ψυχή μου. Οπότε άρχισα να ψάχνω για τους μουσικούς που ήταν στο ίδιο μήκος κύματος. Βρήκα τον Λάκη και αρχίσαμε να ανταλλάζουμε ιδέες. Αμέσως ανακαλύψαμε ότι είχαμε μεγάλη χημεία μεταξύ μας και έτσι περίπου ξεκίνησε όλο αυτό το πράγμα. Αυτό έγινε το φθινόπωρο του 2009. Λίγο αργότερα οι Mystic ήταν σε περιοδεία με τους Stratovarius κι έτσι γνώρισα τον Jörg. Του έριξα την ιδέα για τους Devil's Train και έδειξε αμέσως ενδιαφέρον. Τότε ήταν που πραγματικά άρχισε να παίρνει μορφή το γκρουπ. Στη συνέχεια ο Jörg πρότεινε τον Jari για την θέση του μπασίστα, και αυτός πράγματι ήταν το τέλειο άτομο για να ολοκληρωθεί η σύνθεση της μπάντας.

Devil's Train

Η χρυσή εποχή για τα rock συγκροτήματα και γενικότερα για τη μουσική βιομηχανία έχει περάσει προ πολλού. Πώς είναι να προσπαθείς να δημιουργείς άλμπουμ στις μέρες μας; Ποιά είναι η κινητήρια δύναμη που σας κάνει να θέλετε να συνεχίσετε;
Είναι πολύ δύσκολα πλέον και όσο πάει τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο. Με τα παράνομα downloads, οι προσπάθειες που κάνουν όλα τα γκρουπ, σε όλα τα είδη μουσικής, κυριολεκτικά πάνε στον βρόντο. Το λέω αυτό γιατί είμαι τόσα πολλά χρόνια μέσα στη μουσική βιομηχανία. Έχω προλάβει την εποχή που με τους Valley’s Eve, και στις αρχές των Mystic Prophecy, πουλούσαμε πάρα πολλούς δίσκους και αυτό μας απέφερε κάποια χρήματα που μας έδιναν την ευκαιρία να τα επενδύσουμε πάνω στις επόμενες προσπάθειές μας. Τώρα ένα καινούριο γκρουπ που προσπαθεί να κάνει τα πρώτα του βήματα, είναι πολύ δύσκολο να παλέψει αυτή την κατάσταση.

Πώς βλέπεις το τοπίο στη σημερινή rock και metal σκηνή; Ποιά είναι η καλή και ποιά η άσχημη πλευρά των πραγμάτων;
Παίρνω σαν παράδειγμα την γερμανική metal σκηνή, που είναι πολύ ισχυρή, όπως ήταν στο παρελθόν. Υπάρχουν μπάντες όπως οι Helloween, οι Gamma Ray και οι Accept -μεταξύ πολλών άλλων- που είναι ακόμα πολύ δυνατές. Αλλά όταν τελικά σταματήσουν αυτοί  να παίζουν και να κάνουν άλμπουμ, τότε ποιος θα το καλύψει αυτό το τεράστιο χάσμα; Αυτό όμως δεν συμβαίνει μόνο στην Γερμανία, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες μπάντες και όταν σταματήσουν να παίζουν, θα εμφανιστεί η ίδια κατάσταση. Αυτό οφείλεται στο ότι γίνεται ένα πολύ συγκεκριμένο λάθος: οι εταιρίες δεν υποστηρίζουν τις underground μπάντες. Πρέπει να τροφοδοτούμε τις underground προσπάθειες με την υποστήριξή μας. Μόνο έτσι μπορούμε να διατηρήσουμε την φλόγα ζωντανή.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σχέδιά σου; Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τους Mystic Prophecy και τους Devil's Train;
Είμαστε τώρα στη μέση της προώθησης του καινούριου άλμπουμ και δουλεύουμε πάνω στα καινούρια βίντεο, ιστοσελίδες κλπ. Έχουμε πολλά πράγματα να φροντίσουμε. Οι πρώτες συναυλίες για το 2015 είναι ήδη στα σκαριά. Όλα θα ανακοινωθούν στο σωστό χρόνο, απλά μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα της μπάντας, καθώς και στο Facebook και το Twitter μας για όλα τα νέα και τις ενημερώσεις. Όσον αφορά τους Mystic Prophecy αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε καινούρια κομμάτια για το επόμενο άλμπουμ, μαζί με τον Λάκη και τον Markus (Pohl).

Θα ήθελες να πεις κάτι τελευταίο στους συμπατριώτες σου εδώ;
Πιστεύω ότι οι λάτρεις αυτής της μουσικής, και όλοι οι άνθρωποι που έχουν το μικρόβιο του rock 'n' roll, σίγουρα θα βρουν αυτό που ψάχνουν στους Devil's Train. Ξέρουμε ότι έχουμε κάνει ένα δεύτερο άλμπουμ που μιλάει κατευθείαν στην καρδιά, πηγαίνει βαθύτερα μέσα στην ψυχή μας, έχει απίστευτο τσαμπουκά και groove και βγάζει τόση ενέργεια σαν ένα τρένο! Γεμάτο με δύναμη και πάθος, screaming and roaring! Ελπίζουμε να σας αρέσει το άλμπουμ -είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα- και πιστεύουμε ότι σύντομα θα έρθουμε για συναυλίες!
  • SHARE
  • TWEET