Συνέντευξη Bullet (Adam Hector)

«Αν κάποιος θεωρεί πως ακουγόμαστε σαν τους AC/DC ή τους Accept, το θεωρώ καλό πράγμα αφού αυτές οι μπάντες είναι οι ήρωες μας»

Από τον Κώστα Πολύζο, 22/08/2014 @ 01:32
Το "Storm Of Blades" των Σουηδών Bullet κυκλοφορεί σε λίγες μέρες και στάθηκε η αφορμή να ακονίσουμε τα μαχαίρια μας και να ρωτήσουμε μερικά πράγματα τον Adam Hector. Στη συνέντευξη που ακολουθεί θα διαβάσετε τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε σχετικά με την αλλαγή κατεύθυνσης στο νέο άλμπουμ, τα σχέδια για το μέλλον αλλά και για το πώς τους επηρέασε η φυγή του Erik Almstrom.

BulletΚαλησπέρα Adam. Μπορώ να σου πω πως σοκαρίστηκα κατά κάποιο τρόπο, όταν άκουσα για πρώτη φορά το "Storm Of Blades". Εκτός του ότι το θεωρώ ως την καλύτερη δουλειά σας μέχρι σήμερα, μου έκανε εντύπωση και η αλλαγή στο ύφος. Θα ήθελες να μοιραστείς κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τη δημιουργία του;
Σε ευχαριστώ. Μας χαροποιεί το γεγονός που σου αρέσει ο δίσκος, γιατί και σε εμάς αρέσει! Η αλλαγή στο ύφος δεν είναι τόσο μεγάλη αν σκεφτείς όλη μας την καριέρα, αλλά καταλαβαίνω τι θες να πεις. Θέλουμε να βλέπου τον δίσκο σαν μια επιστροφή στις ρίζες μας κατά μια έννοια. Μας βγήκε μια ζωντάνια και ενέργεια όπως στο παρελθόν. Φαντάζομαι πως αυτό έχει να κάνει με εμάς να παίζουμε με τον καινούριο μας κιθαρίστα. τον Alex (σ.σ.: Lybro), και να χρησιμοποιούμε και τις δικές του ιδέες. Έχει παίξει διάφορα είδη και είχε κάποιες πολύ καλές και φρέσκες ιδέες. Το στούντιο που ηχογραφήσαμε λέγεται PAMA και φαντάζομαι πως δεν είναι πολύ γνωστό. Την παραγωγή την κάναμε μόνοι μας, αλλά είχαμε πολύ μεγάλη βοήθεια από τον Mankan, ο οποίος ήταν τεχνικός του στούντιο. Δεν θυμάμαι πόσο μας πήρε να ηχογραφήσουμε, γιατί ξεκινήσαμε με τα ντραμς κάποια στιγμή πέρσι τον Δεκέμβριο, αλλά στη συνέχεια σταματήσαμε για να βγούμε σε περιοδεία. Οπότε έπρεπε να επιστρέψουμε για να συνεχίσουμε. Χοντρικά πρέπει να μας πήρε ένα, με ενάμισι μήνα.

Υπάρχει πραγματικά πολύ καλή κιθαριστική δουλειά στον δίσκο και αν και γενικότερα υπάρχει αυτή η AC/DC αύρα, νομίζω πως το "Storm Of Blades" θα πρέπει να μπει κάτω από την ταμπέλα «heavy metal». Τι είδους δίσκο θέλατε να φτιάξετε; Αυτή η ακατέργαστη και ωμή metal προσέγγιση ήταν σκόπιμη ή απλά έτσι σας βγήκε;
Πιστεύω πως συνέβησαν και τα δυο. Όλοι μας νιώθαμε πως είχαμε απομακρυνθεί πολύ από το αρχικό μας στυλ με το προηγούμενο άλμπουμ. Βέβαια εκείνα τα τραγούδια όταν γράφτηκαν μας ικανοποιούσαν, οπότε οι όποιες συγκρίσεις είναι δύσκολες. Θεωρώ πως θα μπορούσε κάποιος να πει ότι έγινε επειδή ανυπομονούσαμε να παίξουμε καθώς ο καινούριος μας κιθαρίστας ανόρθωσε το ηθικό της μπάντας. Μας έκανε να νιώσουμε μικρότεροι και τα τραγούδια βγήκαν έχοντας αυτή την διάθεση.

Bullet - Storm Of BladesΣε ότι έχει να κάνει με την σύνθεση των τραγουδιών τώρα, ποιός έχει το γενικό πρόσταγμα;
Εξαρτάται από το τραγούδι. Για παράδειγμα ο Gustav είχε το riff για το "Hawk Eyes", οπότε θα πρέπει να το θεωρήσεις δικό του τραγούδι, αλλά όλοι μας συνεισφέρουμε, ο καθένας με τον τρόπο του, στην εξέλιξη του κάθε τραγουδιού. Όλα τα τραγούδια καταλήγουν να είναι ένα συνονθύλευμα των ιδεών όλων μας, πάνω κάτω. Κάποιες φορές μπορεί η ιδέα για κάποιο τραγούδι να ξεκινήσει από μια φωνητική μελωδία, αλλά τις περισσότερες φορές ξεκινάει από ένα ωραίο riff. Στη συνέχεια χτίζουμε σιγά-σιγά το τραγούδι, πετώντας ιδέες και δοκιμάζοντας διάφορα πράγματα μέχρι να μας ικανοποιήσει το αποτέλεσμα.

Μια από τις αγαπημένες μου στιγμές του δίσκου είναι το "Riding High". Έχει αυτή την κολλητική μελωδία που παίζουν και οι δυο κιθάρες που με κάνει να θέλω να το ακούω συνέχεια. Θες να μου πεις ποιά τραγούδια είναι τα αγαπημένα σου από τον δίσκο και γιατί;
Το "Riding High" είναι και δικό μου αγαπημένο γιατί είναι αρκετά κιθαριστικό και έχει ωραίο solo. Το ρεφρέν είναι απλό αλλά πιασάρικο στα αυτιά μου. Το "Hawk Eyes" είναι επίσης πολύ καλό. Το πώς ακούγεται σαν γεράκι η κιθάρα στο solo (σ.σ.: τι θέλει να πει ο ποιητής;) είναι φοβερό. Επίσης θεωρώ πως έχει πολύ καλό riff, ενώ διασκεδάσαμε πολύ γράφοντας το τραγούδι, αλλά και τους στίχους του. Μου αρέσει πολύ και το "Hammer Down" γιατί συνοψίζει τα όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Μας δυσκόλεψε πολύ η ολοκλήρωση της σύνθεσής του και για αρκετό διάστημα αντιμετωπίζαμε προβλήματα, αλλά στο τέλος κατέληξε να γίνεται ένα πολύ καλό τραγούδι.

Ένα στοιχείο που σας χαρακτηρίζει σαν συγκρότημα είναι η φωνή του Hell Hofer, η οποία είναι αρκετά ιδιαίτερη. Μπορεί να υποστηρίξει κάποιος πως είναι κάτι σαν σήμα κατατεθέν της μπάντας;
Ναι πράγματι. Η φωνή είναι αυτό που προσέχουν περισσότερο οι ακροατές. Προσπαθήσαμε με κάποιους τρόπους να κάνουμε τα φωνητικά να ακουστούν διαφορετικά, αλλά τελικά η πραγματική φωνή του Papa Hell είναι αυτή που αξίζει.

BulletΤο "Full Pull" ήταν το πρώτο άλμπουμ που κάνατε με την Nuclear Blast. Πώς σας έκατσε η συνεργασία; Νιώθεις πως σας στηρίζουν όσο χρειάζεται; Ποιές οι διαφορές του να ανήκεις σε μια μικρή εταιρεία με το να ανήκεις σε μια πολυεθνική;
Κάποια από τα παιδιά της Nuclear Blast ερχόντουσαν στις συναυλίες μας στην Γερμανία για κάμποσο καιρό και τους είχαμε γνωρίσει και είχαμε αρχίσει να το συζητάμε. Νομίζω πως αυτό συνέβη από την εποχή του "Bite The Bullet". Εκείνη την εποχή χρωστάγαμε έναν ακόμα δίσκο στην Sound Pollution, το οποίο τελικά ήταν το "Highway Pirates". Η Sound Pollution ήταν πολύ καλή για την Σουηδία αλλά για το εξωτερικό δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα, οπότε να που βρίσκεται η μεγάλη διαφορά. Φυσικά πουλάμε και περισσότερους δίσκους λόγω Nuclear Blast, η μουσική μας φτάνει σε περισσότερο κόσμο.

Ο Erik Almstrom ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Bullet, αλλά πλέον βρίσκεται εκτός μπάντας. Θες να μας πεις τι συνέβη; Το να βρείτε τον αντικαταστάτη του στο πρόσωπο του Alex ήταν δύσκολη;
Ο Erik έχασε την σπίθα που χρειάζεται για να βρίσκεσαι σε μια μπάντα με άλλα τέσσερα μέλη. Στο τέλος όλα είχαν καταντήσει πολύπλοκα και τσακωνόμασταν για ασήμαντα πράγματα. Νομίζω ότι ξεπεράστηκαν κάποιες γραμμές, αλλά δεν υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα. Ο Alexander ήρθε και μας ανανέωσε και κάνει πολύ καλή δουλειά ως αντικαταστάτης του Erik, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς ο Erik ήταν καταπληκτικός κιθαρίστας. Ο Alex αποδείχτηκε και καταπληκτικό παιδί και φίλος και από την πρώτη στιγμή προσπαθούσαμε να μάθουμε ο ένας τον άλλον. Πραγματικό παραμύθι σου λέω! (γέλια)

Προφανώς οι AC/DC είναι σημείο αναφοράς για εσάς. Μπορείς να ονομάσεις άλλες μπάντες που σας επηρέασαν; Πιστεύεις πως μια μπάντα πρέπει να φτιάξει τον δικό της ήχο ή είναι ok να ακούγεσαι σαν άλλες;
Riot, Saxon, Judas Priest, Heavy Load, Accept, Black Sabbath, DIO, Iron Maiden... η λίστα είναι τεράστια. Αν κάποιος θεωρεί πως ακουγόμαστε σαν τους AC/DC ή τους Accept, το θεωρώ καλό πράγμα αφού αυτές οι μπάντες είναι οι ήρωες μας.

BulletΤο "Storm Of Blades" είναι ο πέμπτος σας full length δίσκος. Ποιές ήταν οι προσδοκίες σας όταν ξεκινάγατε και ποιοί είναι μελλοντικοί σας στόχοι;
Ό,τι ζητούσαμε τότε θέλουμε και σήμερα. Δηλαδή να περνάμε καλά, να πίνουμε μπύρες, να παίζουμε δυνατά, να γνωρίζουμε ανθρώπους και να ταξιδεύουμε. Αν είναι δυνατόν να βγάζουμε και κάποια χρήματα φυσικά.

Βγάζετε τα προς το ζην ή έχετε και κανονικές δουλειές;
Κάποιοι από εμάς δουλεύουμε που και που ή σπουδάζαμε, αλλά τον περισσότερο χρόνο μας τον ξοδεύουμε στην μπάντα. Είναι δύσκολο πάντως να έχεις κανονική δουλειά και παράλληλα να τρέχεις με την μπάντα στους ρυθμούς που το κάνουμε από το 2008...

Αν και μάλλον είναι νωρίς να ρωτήσω κάτι τέτοιο, μπορείς να πεις πώς από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσετε μια πιο heavy metal κατεύθυνση;
Ειλικρινά δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο με σιγουριά. Τα τραγούδια τα οποία γράψαμε ήταν εμπνευσμένα από την μουσική που ακούγαμε και από τους ανθρώπους με τους οποίους συναντιόμασταν εκείνη την εποχή. Οπότε αν την επόμενη φορά περιοδεύουμε με τους Motley Crue, ίσως δεις τον Papa Hell με μακιγιάζ και να μας ακούσεις να παίζουμε sleeze. (γέλια). Μπααα, δεν νομίζω αλλά καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.

Μπορείς να φανταστείς την κατάσταση που θα βρίσκεται η μπάντα σε δέκα χρόνια από σήμερα;
Ελπίζω να βγάζουμε ακόμα δίσκους και να ταξιδεύουμε συνεχώς σε καινούργιες χώρες. Αυτό είναι που θα θέλαμε να επιτύχουμε. Να πάμε στην Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Ασία και φυσικά να έρθουμε και στην Ελλάδα.

Υπάρχουν σχέδια για περιοδεία;
Ναι. Βγαίνουμε στον δρόμο στις 18 Σεπτεμβρίου και θα δώσουμε 25 σόου στην ηπειρωτική Ευρώπη και μετά έχουμε προγραμματίσει επτά ή οκτώ συναυλίες στην Σουηδία. Για του χρόνου ποιός ξέρει... ίσως έρθουμε και Ελλάδα!

BulletΗ Σουηδία έχει μεγάλη rock σκηνή. Έχεις να προτείνεις τίποτα συγκροτήματα που πρέπει οπωσδήποτε να τσεκάρουμε;
Όλοι πρέπει να αγοράσουν τα τρία άλμπουμ των Horisont. Είναι η καλύτερη μπάντα εκεί έξω. Φοβερό υλικό. Τσεκάρετε επίσης τους Heavy Tiger και μην ξεχάσετε να ψάξετε τους Ambush, The Scams και Vindunder. Αυτές οι τρεις μπάντες είναι από την πόλη που κατάγομαι και είναι γαμάτες.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Κλείσε όπως θες...
Σε ευχαριστώ και εγώ! Ελπίζω να έρθουμε κάποτε να παίξουμε στην Ελλάδα. Οι φίλοι μας από τους Enforcer μου λένε πως είναι φοβερά. Να προσέχετε τους εαυτούς σας, να μην ξεχνάτε να πίνετε μπύρες, να κάνετε τακτικά headbanging για να κρατιέστε υγιείς, να κάνετε έρωτα και όχι πόλεμο, να παραμείνετε ξέφρενοι και να ροκάρετε!
  • SHARE
  • TWEET