Συνέντευξη Bloodbath (Nick Holmes)

«Τώρα κυριαρχεί η γενιά των McDonald's και τα πάντα είναι αναλώσιμα»

Από τον Νικόλα Ρώσση, 31/10/2014 @ 10:55
Ο Nick Holmes είχε ορεξούλες. Mάλλον ξέχασε τελείως -ειδικά προς το τέλος- ότι η συνέντευξη είναι για τους Bloodbath και μιλήσαμε περισσότερο για την κόρη του που περνάει εφηβεία, για τις δηλώσεις του Gene Simmons, για το tape trading, τους Paradise Lost, για τα νιάτα του αλλά και για τα γηρατειά του και την πιθανή καριέρα του ως μελισσοκόμος. Αν δεν πέθαινε το κασετοφωνάκι μου θα είχα ακόμα περισσότερο υλικό με τον Νικ, που το επίθετό του προφέρεται «Χομς».

BloodbathΓεια σου, χαίρομαι πολύ που μιλάμε.
Γεια σου και σένα Nick, είμαι ο άλλος Nick, πώς είσαι;

Μια χαρά και πρέπει να ομολογήσω ότι είμαι πολύ ενθουσιασμένος με τον νέο δίσκο των Bloodbath, αλλά πες μου πως έγιναν όλα αυτά τα πράματα...
O Jonas και ο Anders από τους Katatonia με ρώτησαν αν ενδιαφέρομαι, όταν ήμασταν μαζί στην Αμερική σε μια περιοδεία με τον Devin Townsend το 2011. Προφανώς τίποτα δεν είχε ανακοινωθεί από την πλευρά του Mike (Akerfeldt) αλλά ήδη είχε αποφασιστεί ότι δεν θέλει να συνεχίσει να είναι ο τραγουδιστής των Bloodbath. Έτσι ρώτησαν εμένα και σοκαρίστηκα μπορώ να σου πω. Ήξερα ότι είναι οπαδοί των πρώιμων Paradise Lost και αισθάνθηκα κολακευμένος αλλά βασικά νόμιζα ότι αστειεύονταν. Είχα πολύ χρόνο να το σκεφτώ και η αρχική μου σκέψη έρεπε προς το όχι. Η γενική μου αντίδραση ήταν αρνητική διότι σκεφτόμουν όλη την κριτική και την σύγκριση που θα μου ασκούσαν σε σχέση με τον Mike. Ήξερα πώς θα γίνει, όπως και έγινε,  αλλά με εξαίρεση αυτό είμαι πολύ χαρούμενος και το άλμπουμ βγήκε πολύ καλό. Οπότε όλα ok, είμαι ok.

Δεν περίμενα ότι θα επέστρεφες ποτέ σ' αυτόν τον πιο brutal τρόπο φωνητικών αλλά με έβγαλες λάθος ότι ξανα-ηχογραφήσατε το "Gothic". Επομένως η προφανής ερώτηση είναι: Ποιά ήταν η κινητήριος δύναμη αυτής της επιστροφής;
Χμμ, δεν ξέρω ακριβώς. Είναι κάτι που είχα στο κουτάκι με τα κόλπα μου και το είχα στο συρτάρι πολύ καιρό τώρα. Ξέρεις, ήμουν αρκετά καλός στα brutal φωνητικά όταν ήμουν νέος αλλά νομίζω το έκανα τόσο πολύ που το βαρέθηκα. Εάν κάνεις 28 συναυλίες σε 27 μέρες, ξέρεις σου την δίνει μετά από λίγο. Περιοδεύαμε εντατικά πολύ καιρό και το σιχάθηκα, σε σκοτώνει στα αλήθεια μετά από λίγο. Είναι ok για κάτι τύπους που κάθονται και ακούνε μουσική στην κρεβατοκάμαρά τους και κριτικάρουν τα πάντα, αλλά αν το κάνεις για μήνες και μήνες σε σκοτώνει, χαχα. Αλλά για καμιά συναυλία πού και πού για καμιά δυο μέρες καλά είναι το αντέχω. Ίσως να με έπιασε και λίγο νοσταλγία ξέρεις. Μεγάλωσα με το death metal και ήταν η μουσική που χαρακτήρισε την ενήλικη ζωή μου.

Bloodbath - Grand Morbid FuneralΥπάρχει καμία πιθανότητα να επαναλάβεις αυτά τα φωνητικά στον νέο δίσκο των Paradise Lost;
Χαχα, είναι αστείο διότι ο Greg (Mackingtosh) προφανώς έχει και τους Vallenfyre και όταν περιτριγυρίζεσαι από τέτοιους τύπους που ακούνε πολύ αυτά τα πράγματα κάτι μένει και σε σένα. Αλλά προφανώς και ως παιδιά ακούγαμε πολύ death metal, επομένως σίγουρα θα υπάρχουν τέτοια στοιχεία στο νέο Paradise Lost.  Βασικά το είχαμε αποφασίσει πολύ πριν συμφωνήσω να κάνω τον δίσκο με τους Bloodbath. Θέλουμε όμως να το κάνουμε με έναν τρόπο που θα δείχνει τους Paradise Lost στο 2014, δεν θα είναι κάτι ξαναζεσταμένο από την δεκαετία του ‘90. Δεν θα είναι απαραίτητα old-school γιατί θέλουμε να ενσωματώσουμε τα brutal φωνητικά με μια μοντέρνα προσέγγιση, εάν βγάζει τώρα νόημα αυτό που λέω.

Πολύ ενδιαφέροντα νέα αυτά.
Ναι, σε ευχαριστώ που το λες. Θέλουμε να προσθέσουμε περισσότερα στοιχεία στο νέο άλμπουμ των Paradise Lost και να το κάνουμε πιο πολυδιάστατο.

Αν και πάω στοίχημα ότι πάλι θα έχεις κόσμο που θα γκρινιάξει για αυτό.
Α ναι, αυτό είναι σίγουρο. Αλλά, ο καθένας έχει τώρα φωνή στο ίντερνετ, επομένως είναι πολύ αναμενόμενο.

Τώρα είσαι μόνιμο μέλος των Bloodbath, είναι κάτι προσωρινό ή ακόμα και εσύ ο ίδιος δεν ξέρεις;
Κοίτα, κάναμε τον δίσκο και τώρα θα δώσουμε λίγες συναυλίες. Αν τα σόου πάνε καλά και δεν τα καταστρέψω εγώ όλα, χμμμ. Αλλά ξέρεις, δεν είναι δικιά μου η μπάντα και το γνωρίζω καλά, επομένως για το άμεσο μέλλον απλά θα δούμε πως πάει.

Άκουσα τον δίσκο χτες το βράδυ και ακούγεται φανταστικά αλλά πες μου δυο λόγια γι’ αυτόν. Πώς ήταν να ηχογραφείς έναν ολόκληρο δίσκο μακριά από το εξοικειωμένο περιβάλλον των Paradise Lost;
Χαίρομαι που σου άρεσε. Χμμ, όλα έγιναν πολύ ήρεμα και στρωτά... (εδώ πέθανε το κασετοφωνάκι μου και έχασα το υπόλοιπο της απάντησης.)

BloodbathΕίσαι στη μουσική βιομηχανία αρκετό καιρό, πώς αντιλαμβάνεσαι την δημιουργία του νέου περιβάλλοντος με τον αργό θάνατο του CD, την ανάσταση του βινυλίου και την όλη υπόθεση με την πειρατεία; Θεωρείς πως έχεις προσαρμοστεί;
Κοίτα, κυκλοφορούν σε γενικές γραμμές ωραία πράγματα όλη την ώρα. Αλλά όπως θα ξέρεις ο Gene Simmons πρόσφατα δήλωσε ότι το rock πέθανε και άλλες τέτοιες βλακείες και εγώ διαφωνώ κάθετα. Αλλά μετά από λίγο το φιλοσόφησα και σκέφτηκα ότι ίσως το rock είναι πράγματι νεκρό αλλά όσον αφορά στο να κάνεις καριέρα από αυτό. Είναι ψιλο-αδύνατον πλέον και νομίζω ότι τώρα ξέρω τι εννοεί ο Simmons. Πρέπει να κάνεις περιοδείες κυριολεκτικά συνέχεια για να επιβιώσεις. Βέβαια δεν μιλάω για τις μεγάλες μπάντες γιατί οι μεγάλες μπάντες θα είναι για πάντα μεγάλες. Εγώ μιλάω για τις μικρές μπάντες και αυτούς που ξεκινούν τώρα. Αν δεν είχες την ευκαιρία να κάνεις κάτι για να εδραιωθείς π.χ. από τη δεκαετία του ’90, είναι πάρα πολύ δύσκολο πλέον. Τα πάντα είναι τόσο αναλώσιμα τώρα. Έχω παιδιά στην εφηβεία τους τώρα,  η κόρη μου για παράδειγμα με ρώτησε αν μπορεί να πάει σε μια συναυλία πριν έξι μήνες. Έτσι εγώ της πήρα εισιτήρια και η συναυλία ήταν την προηγούμενη εβδομάδα αλλά η κόρη μου είχε ήδη ξεπεράσει και βαρεθεί την μπάντα αυτή και δεν ήθελε πλέον να πάει. Τόσο ρηχά είναι τα παιδιά τώρα, χαχα. Εγώ δεν ξανα-αγοράζω εισιτήριο εκτός και αν η συναυλία είναι εντός δύο εβδομάδων, ώστε να ακούει την μπάντα ακόμα μέχρι να πάει, χαχα.

Έλα μωρέ, οι έφηβοι και οι έφηβες κάποιες φορές μπορεί να γίνουν πολύ επιφανειακοί όσον αφορά στα μουσικά τους ακούσματα.
Χαχα, αυτό είναι αλήθεια αλλά μην το γράψεις περίεργα και κατηγορηθώ για μισογύνης ή κάτι τέτοιο, χαχα, αλλά σοβαρά τώρα αυτή είναι η γενιά των McDonald’s και όπως είπα όλα είναι αναλώσιμα. Κάποιες φορές με ρωτάνε τέτοιες ερωτήσεις και ακούγομαι σαν κωλόγερος, το ξέρω. Αλλά η μουσική ήταν καλύτερη όταν ήμουν νέος, ήταν πολύ πιο συναρπαστική εμπειρία. Μου λείπει το πέπλο μυστηρίου γύρω από μια μπάντα ή το μυστήριο γύρω από το artwork ενός δίσκου και όλα αυτά. Υποθέτω τα πράγματα αλλάζουν και μαζί τους πρέπει να αλλάζουμε και εμείς.

Nick Holmes (Paradise Lost, Bloodbath)Έχεις δίκιο, θυμάμαι όταν κυκλοφόρησε το "Icon" δεν είχα χρήματα και έπρεπε να πείσω έναν φίλο μου να το αγοράσει ώστε να το αντιγράψω.
Χαχα, ναι ναι. Εγώ γούσταρα πολύ τις κασέτες και με ενοχλούσε πολύ αν ο δίσκος δεν χώραγε στη κασέτα ακριβώς. Και φαντάσου ότι από τότε οι εταιρείες κλαίγονταν ότι οι ανταλλαγές με κασέτες σκοτώνουν την μουσική. Αυτό που έκανες εσύ είναι κατά βάση κομπλιμέντο σε σχέση με αυτό που γίνεται σήμερα. Εάν θέλεις να πετύχεις σήμερα, πρέπει να δουλέψεις πολύ πιο σκληρά από ότι όταν εγώ ξεκινούσα. Και αυτό νομίζω τσαντίζει τον κόσμο. Σήμερα πρέπει να κάνεις τη δικιά σου προώθηση, να μάθεις να είσαι λογιστής και μάνατζερ και αυτό είναι λίγο ενοχλητικό.

Αλλά κάποια άλλα πράματα βελτιώθηκαν και έγιναν φτηνότερα και ευκολότερα. Τώρα για παράδειγμα με μια κάρτα ήχου στήνεις στούντιο ηχογράφησης στο σαλόνι σου για ψίχουλα.
Ω ναι, άλλο και αυτό τώρα. Όλοι μπορούν να το κάνουν. Όμως έγινε και πιο δύσκολο να ξεχωρίζεις την ήρα από το σιτάρι που λένε. Είναι πραγματικά δύσκολο να βρίσκεις... εννοώ έχω αυτόν τον φίλο από σχολείο, μεγαλώσαμε μαζί, και αυτός ακούει metal ακόμα όπως τότε ως οπαδός. Εμένα το δικό μου μουσικό φίλτρο δεν λειτουργεί πια και αυτός μου λέει τι είναι καλό και τι όχι. Το αφήνω να τα ακούει όλα και μετά τον ρωτάω: «Τι ακούμε τώρα;»  Είναι πολύ κουλ αυτό που κάνω. Νομίζω δηλαδή.

Επομένως, ποιά μπάντα ή είδος ακούς περισσότερο τώρα;
Χμμ, μου αρέσουν πολλά διαφορετικά πράματα. Δεν ξέρω, ακούω ακόμα πολύ death metal και doom metal. Συγκεκριμένα μου άρεσε ο νέος δίσκος μιας σχετικά καινούριας μπάντας που λέγονται Pallbearer.

Έχεις την παραμικρή ιδέα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον Nick Holmes.
Βασικά δεν έχω την παραμικρή ιδέα. Έχω φτάσει σε μια ηλικία που δεν κάνεις πια σχέδια για το μέλλον. Άμα σηκώνομαι το πρωί από το κρεβάτι είναι bonus. Αλλά αυτό είναι το θέμα με τους Paradise Lost, τον Greg και τους άλλους, ότι δεν κάναμε ποτέ μα ποτέ κανένα σχέδιο για τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε στην μουσική βιομηχανία δεν μπορείς να κάνεις σχέδια.

Μα καλά δεν  έχεις σκεφτεί καμία εναλλακτική, όπως μελισσοκόμος ας πούμε;
Χαχα, πλάκα πλάκα είχα σκεφτεί σοβαρά την μελισσοκομική γιατί όλοι ξέρουν ότι αυτή είναι η πραγματική heavy metal εναλλακτική. Αυτό ή ταχυδρόμος. Τώρα που τα λέμε μεταξύ μας δεν είναι και κακή ιδέα, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχω σκεφτεί τίποτα. Νιώθω ότι στην ηλικία μου κανείς δεν θα θέλει να με προσλάβει.

Καλά αυτό το νιώθω και εγώ μερικές φορές.
Ναι αλλά εγώ φίλε είμαι 43, χαχα.

BloodbathΤέλος πάντων. Υπάρχουν σχέδια για περιοδεία και βασικά για την Ελλάδα;
Με τους Bloodbath;

Προφανώς.
Θα κάνουμε κάποιες εμφανίσεις αλλά θέλουμε να το κρατήσουμε πολύ ιδιαίτερο, επομένως θα κάνουμε κυρίως φεστιβάλ. Δεν ξέρω αν θα κάνουμε καν κανονική περιοδεία αλλά εδώ δεν έχουμε παίξει κανένα live ακόμα, οπότε θα δούμε πρώτα πως τα πάμε μεταξύ μας και αν δεν παρεμβάλλουν τα προγράμματα των Katatonia και Paradise Lost. Ακόμα είναι νωρίς.

Δεν έχω άλλες ερωτήσεις, κλείσε την συνέντευξη όπως θέλεις εσύ.
Χαχα, δεν μπορώ, δεν αντέχω να γίνω το κέντρο της προσοχής, χαχα, δεν έχω λόγια. Προτιμώ να μιλάω από τις σκιές εγώ.

Χαχα, αυτό μου αρκεί σε ευχαριστώ πολύ και σε παρακαλώ να μην νιώθεις τόσο γέρος είναι καταθλιπτικό, υπάρχει κόσμος εκεί έξω που σε έχει πρότυπο, χαχα!
Αχ, το ξέρω, χαχα αλλά πάω να πιω το τσάι μου τώρα.
  • SHARE
  • TWEET