Συνέντευξη Black Tusk

«Αν θέλεις να μου το ανταποδώσεις επειδή κατέβασες κάποιο δίσκο μου δωρεάν, έλα σε μία από τις συναυλίες μας, πάρε ένα μπλουζάκι και θα είμαστε πάτσι»

Από τον Μανώλη Κληρονόμο, 03/07/2014 @ 11:29
Ερχόμενοι φουριόζοι από τη Σαβάνα των ΗΠΑ, οι Black Tusk παίζουν μπομπάτο «swamp metal» όπως το αυτοαποκαλούν και με αφορμή τις επερχόμενες συναυλίες τους σε Θεσσαλονίκη (04/07) και Αθήνα (05/07), μας υπόσχονται ότι θα περάσουμε τέλεια, θα πιούμε πολλές μπύρες αλλά προτρέπουν επίσης να μην ξεχάσουμε τις ωτοασπίδες.

Γεια σας παίδες. Πρόσφατα περιοδεύσατε με τους Cancer Bats και τους Kvelertak. Πώς πήγε η όλη φάση;
Πάει λίγος καιρός από τότε αλλά ήταν εκπληκτικά. Αυτές οι μπάντες ήταν πολύ γαμάτες και όλες οι συναυλίες ήταν γεμάτες από πολύ κόσμο που πέρναγε τέλεια. Μόλις πρόσφατα είδαμε μερικούς από αυτούς τους μάγκες στο Hellfest, τα είπαμε και περάσματε άψογα.

Πριν σχηματίσετε τη μπάντα ήσασταν φίλοι μεταξύ σας. Πώς είναι να τζαμάρεις με τους κολλητούς σου; Φαντάζομαι ότι αν ήταν εγώ να αράξω να τζαμάρω με τους κολλητούς μου, θα παίζαμε για κάνα εικοσάλεπτο, μετά θα τα παρατάγαμε και θα αράζαμε πίνοντας μπύρες. Είχατε εσείς ποτέ τέτοια προβλήματα;
Όχι, αυτό ποτέ δεν αποτέλεσε πρόβλημα για εμάς. Γουστάρουμε να παίζουμε μουσική και φυσικά να πίνουμε και μπύρες. Αλλά το σημαντικό είναι ότι φέρνουμε εις πέρας αυτό που κάνουμε.

Μιας και μιλάμε γι' αυτό, τι διαδικασία ακολουθείτε όταν γράφετε μουσική;
Είναι σχετικά απλό. Γράφουμε όλα μας τα τραγούδια, μαζί. Όλοι μας θα σκεφτούμε διάφορα riff, θα τα φέρουμε στην πρόβα, θα τα ακούσουμε και μετά θα αποφασίσουμε ποιο από αυτά αξίζει να δουλέψουμε και να το επεκτείνουμε. Μετά γράφουμε, όλοι μαζί, το τραγούδι.

Από το 2005 που σχηματιστήκατε, μέχρι σήμερα, έχετε κυκλοφορήσει τρία full length άλμπουμ, καθώς επίσης αρκετά EP και split. Γιατί νιώθετε την ανάγκη να το κάνετε αυτό;
Όταν γράφουμε έναν δίσκο, όλα τα κομμάτια έρχονται από ένα session. Αυτά συνολικά είναι τα κομμάτια που έχουμε κάνει από κάποια συγκεκριμένα sessions. Πάει λίγος καιρός που βγάλαμε το "Set The Dial" και θέλαμε να γράψουμε κάτι ώστε να αποτελέσει το έναυσμα να περιοδεύσουμε και να βασιστούμε σε αυτό. Οπότε, διαπιστώσαμε ότι τα τραγούδια που είχαν βγει από αυτό το συγκεκριμένο session πάνω στο οποίο δουλεύαμε, αρκούσαν για να συμπληρώσουμε ένα EP, οπότε αυτό είναι και το αποτέλεσμα. Μας αρέσει να γράφουμε τραγούδια και να παίζουμε μουσική και μας αρέσουν κι άλλα πράγματα πλην των full length δίσκων, γι' αυτό και θα πάρετε και splits και Eps και compilations και ό,τι άλλο μπορεί να υπάρξει.

Είναι πολύ εντυπωσιακό το γεγονός ότι και οι τρεις κάνετε φωνητικά. Πώς αποφασίζετε το ποιός και πότε θα τραγουδίσει τι; Θα σκεφτόσασταν να προσλάβετε ένα μόνιμο τραγουδιστή;
Σε καμία περίπτωση. Γουστάρουμε όλοι μας να κάνουμε φωνητικά. Όλοι τραγουδούσαμε (βασικά «ουρλιάζαμε» είναι η πιο σωστή λέξη) στις προηγούμενες μπάντες μας (οι οποίες είχαν και κανονικό τραγουδιστή) και έτσι αποφασίσαμε ότι αυτή τη φορά, θα το κάνουμε έτσι όπως γουστάρουμε ακριβώς και θα τραγουδάμε όλοι. Επίσης, γράφουμε και τους στίχους όλοι μάζι. Έχουμε τρεις πολύ χαρακτηριστικές φωνές και έτσι καταλαβαίνουμε εύκολα ποιανού η φωνή ταιριάζει να μπει σε οποιοδήποτε σημείο του τραγουδιού.

Έχετε σχέδια για νέο δίσκο;
Μόλις κάναμε ένα εφτάρι το οποίο και κυκλοφόρησε ψηφιακά. Σε φυσική μορφή θα κυκλοφορήσει από την Hyperrealist Records, αυτό το καλοκαίρι. Το ηχογραφήσαμε με τον Sanford Parker (σ.σ.: τελικά όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, τσουπ, να 'σου και ο Parker) στο Converse Rubber Tracks studio στη Νέα Υόρκη. Σχεδόν τελειώνουμε επίσης το γράψιμο ενός νέου δίσκου που σκοπεύουμε να κυκλοφορήσουμε το φθινόπωρο με τον Joel Grind και τον Brad Boatright στο Πόρτλαντ.

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες χαίρονται να μιλάνε για τις επιρροές τους, σε αντίθεση με εσάς που γενικότερα δεν αναφέρετε καμία. Για παράδειγμα ο Michael Gira των Swans, δεν χάνει ευκαιρία να μιλήσει για τον θαυμασμό του για τον Howlin' Wolf. Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που αποτελεί έμπνευση για εσάς;
Δεν μπορώ να πω βασικά γιατί εμείς αντλούμε έμπνευση μονάχα από την ίδια τη μουσική.

Περιγράφετε τη μουσική σας «swamp metal». Έχω την αίσθηση ότι τρολάρετε λιγάκι λόγω της τάσης των ακροατών να ταμπελοποιούν οτιδήποτε ακούν. Πώς αισθάνεστε γι' αυτήν την, ας πούμε, «μόδα»;
Το λέμε swamp metal γιατί γιατί πρέπει να υπάρχει μια ταμπέλα αλλιώς ο κόσμος δεν θα ξέρει τι να πει για σένα. Χαζό, έτσι δεν είναι;

Ποιές είναι οι σκέψεις για την πειρατία; Υπάρχουν μουσικοί που τη μισούν ενώ υπάρχουν και μπάντες που σχηματίζονται χάρη σε αυτήν; Εσείς το βλέπετε σαν κάτι το καταστρεπτικό ή σαν μια χείρα βοηθείας;
Ξέρω 'γω, ό,τι να 'ναι. Το να κατεβάζεις μουσική είναι το ίδιο πράγμα με το να φτιάχνεις μια κασέτα για τον κολλητό σου. Εγώ απλά χαίρομαι με το να υπάρχουν άνθρωποι που επειδή γουστάρουν τη μουσική μου, θέλουν να την έχουν κιόλας κι ας είναι με όποιο τρόπο θέλουν. Αν θέλεις να μου το ανταποδώσεις επειδή κατέβασες κάποιο δίσκο μου δωρεάν, έλα σε μία από τις συναυλίες μας και πάρε ένα μπλουζάκι και τότε θα είμαστε πάτσι (γέλια). Θέλω να πω ότι, οι περισσότερες μπάντες δεν βγάζουν λεφτά πουλώντας τη μουσική τους. Εμείς είμαστε απλά τυχεροί που βγάζουμε τόσα ώστε απλά να ρεφάρουμε τα εξόδα μας.

Σε μερικές μέρες θα παίζετε ζωντανά εδώ στην Αθήνα. Πώς είναι ένα show των Black Tusk; Να φέρω ωτοασπίδες;
Θα πιούμε μπύρες και θα περάσουμε τέλεια. Και ναι, φέρε τις ωτοασπίδες σου.

Υπάρχει καμιά καλή μπάντα από τη Σαβάνα να μας προτείνεις;
Οι Dead Yet? είναι μια εκπληκτική μπάντα. Κάναμε και ένα εφτάρι μαζί τους. Μετά τσέκαρε τους Devil At My Side και τους Damon And The Shitkickers. Γαμάνε!

Έχεις ακούσει κανέναν καλό δίσκο φέτος;
Τον καινούργιο και γαμηστερό δίσκο των Body Count! Επίσης το "Chemistry Of Consciousness" των Toxic Holocaust, είναι γαμημένα τέλειο! Επίσης ο καινούργιος δίσκος των Russian Circles είναι πολύ καλός. Τέλος, ακόμα καθόμαι και τζαμάρω μόνος μου με τον καινούριο δίσκο των The Sword.

Τελευταία ερώτηση: Τι γουστάρεις περισσότερο; Να παίζεις live ή να γράφεις καινούργια μουσική; Ποιά διαδικασία απολαμβάνεις περισσότερο και γιατί;
Είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους που δεν μπορώ να τα συγκρίνω. Δεν μπορείς να έχεις το ένα χωρίς το άλλο. Οπότε γουστάρω και δύο, δεν μπορώ να επιλέξω.
  • SHARE
  • TWEET