Συνέντευξη Beth Hart

«Δεν υπάρχει πιο badass motherfucker από την Aretha Franklin!»

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 29/05/2015 @ 10:36
Η φωνάρα από τις ΗΠΑ μιλάει ντόμπρα για είδωλα, εθισμούς, συνεργασίες, το νέο της άλμπουμ και την επερχόμενη εμφάνισή της στην Ελλάδα.

Ακούγοντας το νέο σου άλμπουμ μου φάνηκε πως και πάλι σκάβεις βαθιά στην ψυχή σου ωστόσο το κάνεις με μια πιο αισιόδοξη ματιά. Βρίσκεσαι σε καλύτερη φάση και ως καλλιτέχνης και ως άτομο;
Θα ήθελα να πιστέψω πως ήμουν σε μια καλύτερη φάση (όταν έγραφα το άλμπουμ) αλλά ποτέ δεν ξέρω πως θα είμαι από μέρα σε μέρα. Έτσι, μπορώ να μιλήσω μόνο για το σήμερα και το σήμερα είναι μια πολύ καλή μέρα. Νοιώθω πολύ καλά για το συγκεκριμένο άλμπουμ επειδή ήταν πολύ απαιτητικό το να αντλήσω από μια νέα πηγή, μια πηγή που δεν πίστευα πως υπήρχε.

Οι παραγωγοί Michael Stevens και Rob Mathes ήταν αυτοί που με ενθάρρυναν  να βρω αυτή την πηγή και μάλιστα με πολύ επίμονο τρόπο: «Ξέρουμε πως μπορείς να το κάνεις, ξέρουμε πως μπορείς να γράψεις για κάτι διαφορετικό από τους δαίμονές σου και τα πράγματα που σε τρομάζουν ή σε πληγώνουν. Ξέρουμε πως μπορείς να γράψεις για την πίστη και την αγάπη σου για τη ζωή». Ήταν πολύ συγκεντρωμένοι σε αυτό και αρχικά εγώ δεν ήμουν καθόλου χαρούμενη! Φοβόμουν πολύ αλλά το έκανα και τελικά ένοιωσα ευτυχισμένη. Είναι μια νέα κατεύθυνση για μένα ως καλλιτέχνης και προσεύχομαι στον Θεό να συνεχίσω σε αυτή.

Μπορούμε να πούμε λοιπόν πως ο σκοπός τους ήταν μια επιστροφή σου στο στυλ του τραγουδοποιού-αφηγητή;
Συμφωνώ κατά γράμμα με αυτό που μόλις είπες.

Beth Hart

Ποιές οι διαφορές των νέων παραγωγών π.χ. με την δυναμική προσέγγιση του Kevin Shirley; Γενικότερα πως σου έχουν φερθεί ως τώρα οι συνεργάτες σου σε αυτό το κομμάτι; Προσπάθησαν ποτέ να επέμβουν στο κομμάτι της σύνθεσης  ή ασχολήθηκαν μόνο με το πώς θα ακούγεται τελικά η μουσική;
Ήμουν πραγματικά τυχερή σε αυτό το κομμάτι. Έχω δουλέψει με μεγάλους παραγωγούς και όλοι σεβάστηκαν την μουσική μου και την όλη δουλειά στο στούντιο. Είμαι περήφανη για κάθε δίσκο που δημιούργησα και όλοι οι παραγωγοί μου ήταν πολύ σωστοί.

Τελικά μήπως το "Better Than Home" (Καλύτερα από το σπίτι) σημαίνει στην πραγματικότητα "Better Than My Demons" (Καλύτερα από τους δαίμονές μου);
Ο τίτλος αντιπροσωπεύει πολλά πράγματα. Υποθέτω πως σημαίνει και «καλύτερα από τους δαίμονές μου» οπότε ας κρατήσουμε αυτό προς το παρόν!

Τι σε κράτησε προσηλωμένη στην ζωή σου έτσι ώστε να ξεπεράσεις τις δυσκολίες που συνάντησες; Ποιό ήταν το στοιχείο που σε βοήθησε να ξεπεράσεις τους εθισμούς σου;
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλη επιλογή, έτσι δεν είναι; Το να ξαπλώσεις κάτω και να πεις «τα παρατάω» δεν είναι επιλογή. Δεν ήμουν βέβαια τόσο θαρραλέα σε όλη μου τη ζωή για να νοιώθω έτσι. Υπήρξαν φορές που ήθελα να πέσω κάτω και να τα παρατήσω όλα γιατί ένοιωθα μίσος και ντροπή για τον εαυτό μου. Μετά όμως μπήκε στην ζωή μου ο σύζυγός μου ο Scott σαν ένας άγγελος και με έσωσε.  Το αστείο ήταν πως ήμουν περήφανη για χρόνια επειδή δεν έγραφα τραγούδια για την αγάπη αφού οι παραμυθένιες ιστορίες με έκαναν να θυμώνω. Νόμιζα πως ήταν αηδίες και πως δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα. Η ειρωνεία λοιπόν είναι πως με έσωσε ένα τέτοιο παραμύθι το οποίο ζω στον γάμο μου με τον Scott.

Άλλα πράγματα που με βοήθησαν εκτός του Scott ήταν ο Θεός, η προσευχή, η πίστη και οι άνθρωποι που μοιράστηκαν μαζί μου τους εθισμούς τους και το πώς τους ξεπέρασαν.  Άνθρωποι που έμαθαν να ζουν χωρίς αυτούς. Η μουσική επίσης με βοήθησε. Είμαι ευγνώμων και πάντα θα είμαι για την αγάπη και την υποστήριξη που έλαβα.

Ποιά θεωρείς τα ορόσημα της καριέρας σου;
Το κλειδί ήταν όταν  ήμουν πια νηφάλια. Πριν από αυτό η καριέρα μου είχε τελειώσει, δεν είχα συμβόλαιο πια, δεν είχα καθόλου λεφτά, δεν είχα μέρος να μείνω και είχα χάσει την επιθυμία να φτιάχνω μουσική.  Ενάμιση χρόνο μετά την προσπάθεια που έκανα να αποτοξινωθώ και δουλεύοντας με ένα πολύ καλό γιατρό ξεκίνησα να πιστεύω πως μπορούσα να το κάνω ξανά.

Έτσι, πήρα τα λεφτά που εξασφάλισα με την συμφωνία αποχώρησης από την Atlantic με την βοήθεια του Jason Flom. Ο Jason με βοήθησε επίσης οικονομικά έτσι ώστε να ηχογραφήσω το "Leave A Light On". Όταν το άλμπουμ κυκλοφόρησε δεν έγινε αποδεκτό σχεδόν πουθενά εκτός της Ολλανδίας, όπου και με κάλεσαν για ένα show το οποίο και μαγνητοσκοπήσαμε για το DVD με το τίτλο "A Night At The Paradiso".  Εκείνο το βράδυ (της συναυλίας) κατάλαβα πως έχω μια δεύτερη ευκαιρία να κάνω αυτό που αγαπώ και πως είμαι όσο υγιής χρειάζεται για να το πετύχω.

Ένα πιο πρόσφατο ορόσημο ήταν η συμμετοχή σου στο Kennedy Center Honors όταν τραγούδησες για τον Buddy Guy μπροστά στο ζεύγος Obama. Σίγουρα κατάλαβες τι εντύπωση έκανες όταν τραγούδησες το "I'd Rather Go Blind" και πώς ένιωσες όταν είδες αργότερα το βίντεο από την εμφάνισή σου;
Φυσικά ήταν το πιο φανταστικό πράγμα! Παίχτηκε στην τηλεόραση έναν-δυο μήνες μετά και έτυχε να βρίσκομαι με την μητέρα μου εκείνη την ημέρα. Κάθισα δίπλα της στο τραπέζι, ήταν Χριστούγεννα, μαζί μας ήταν και η αδερφή μου και μερικοί φίλοι. Ένιωσα τόσο περήφανη και η μαμά ενθουσιάστηκε. Ήταν ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ. Έκανε την διαφορά στο να ξυπνήσει τον κόσμο στις ΗΠΑ και να με βοηθήσει να γεμίσω τους χώρους που παίζω. Ήταν ένα μεγάλο πράγμα για μένα.

Beth Hart

Η φωνή σου δείχνει ικανή να πιάσει τις δυσκολότερες νότες και τα πιο «δύσκολα» συναισθήματα. Υπήρξε κάποιο τραγούδι που σου έκανε την ζωή δύσκολη περισσότερο από τα υπόλοιπα;
Φυσικά και υπήρξε. Όχι κάτι που έγραψα εγώ γιατί αν ήταν άβολο δεν θα το είχα γράψει έτσι κι αλλιώς. Όταν έκανα τον πρώτο δίσκο με τον Joe (Bonamassa) ένοιωσα φοβισμένη γιατί τα τραγούδια ήταν όλα διασκευές των πιο αγαπημένων μου καλλιτεχνών. Ήθελα να σεβαστώ τους θαυμάσιους τραγουδιστές και τον τρόπο που ερμήνευσαν τις συνθέσεις κάνοντας τες τόσο σπουδαίες. Από την άλλη ήθελα να είμαι ο εαυτός μου και αυτό ήταν κάτι που σκέφτηκα πάρα πολύ.

Διάλεξα τελικά να προσποιηθώ πως η ίδια είχα γράψει τα τραγούδια και αυτό με βοήθησε περισσότερο από οτιδήποτε. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Το "I'd Rather Go Blind" στο μυαλό μου είναι ένα τραγούδι για τον πατέρα μου. Έτσι το προσέγγισα. Το "Strange Fruit" μιλά για τα λιντσαρίσματα των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ. Προφανώς δεν είμαι μαύρη και δεν θα μπορούσα να το δω από αυτή τη διάσταση. Έφτασα όμως εκεί έχοντας μεγάλη συναισθηματική ταύτιση.

Κάπως έτσι λοιπόν, έπρεπε να μετατρέψω τα τραγούδια σε κάτι που θα με έκανε να τα γράψω η ίδια. Αυτό με βοήθησε.

Παρατηρώ πως αλλάζεις συχνά τα τραγούδια που επιλέγεις να ερμηνεύεις στις συναυλίες σου. Υπάρχει παρ’ όλα αυτά κάποιο που πρέπει πάντα να είναι μέσα στη λίστα και γιατί;
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Σχεδόν αλλάζω όλο το πρόγραμμα. Μπορεί να τυχαίνει να παίζουμε  ένα-δυο τραγούδια σε κάθε συναυλία αλλά ακόμα και αυτό μπορεί να αλλάξει στην μέση της περιοδείας. Εξαρτάται από την διάθεσή μου και από το τι έχει προβάρει το συγκρότημά μου. Θέλω το συγκρότημα να γνωρίζει τουλάχιστον 45 τραγούδια έτσι ώστε να διαλέγουμε από αυτά.

Έτσι κι αλλιώς προλαβαίνουμε να παίξουμε 20 με 21 τραγούδια μάξιμουμ στις συναυλίες μας και μας δίνει μια ευχαρίστηση να τα αλλάζουμε. Πρέπει να το κάνω γιατί είναι καλό να προκαλούμε τους εαυτούς μας ως καλλιτέχνες και να μην παίζουμε πάντα μόνο αυτά με τα οποία είμαστε άνετοι.  Αυτό φέρνει μια μεγάλη ενέργεια στο όλο πράγμα και είναι καλό και για τους θεατές.

Εφαρμόζεις τον κανόνα των πιο κλασικών ή ασφαλών επιλογών στις χώρες που επισκέπτεσαι για πρώτη φορά ή δεν το σκέφτεσαι καθόλου;
Το πρόγραμμα μου βασίζεται στο μέγεθος και τον τύπο του συναυλιακού χώρου. Επίσης προσπαθώ να συνυπολογίζω το αν και πόσο συγκεκριμένα τραγούδια μου παίχτηκαν στο ραδιόφωνο της χώρας αυτής.

Beth Hart

Έχεις επισκεφτεί την Ελλάδα στο παρελθόν; Τι να περιμένουμε από την εμφάνισή σου;
Έχω επισκεφτεί την χώρα σας με τον σύζυγό μου. Πέρασα τις καλύτερες διακοπές ωστόσο δεν έχω εμφανιστεί ποτέ σε συναυλία. Θα φτιάξουμε ένα πρόγραμμα γεμάτο ενέργεια και φυσικά μερικά πιο ευαίσθητα τραγούδια. Θα παίξουμε και ηλεκτρικές και ακουστικές επιλογές και ελπίζουμε να σας κάνουμε χαρούμενους!

Έχεις συνεργαστεί με πολλούς μεγάλους μουσικούς. Με ποιόν υπήρξε η καλύτερη χημεία και ποιός πραγματικά στάθηκε στο ύψος του μύθου του;
Δεν μπορώ να διαλέξω έναν. Είναι αδύνατο. Κάθε καλλιτέχνης έχει κάτι να πει και ο καθένας το κάνει με διαφορετικό τρόπο. Ένα από τα πράγματα που λατρεύω στην μουσική είναι πως ανεξάρτητα του πόσο διαφορετικός είναι κάποιος από σένα, πάντα θα βρεις κάτι κοινό να μοιραστείς.

Έμαθα πράγματα από όλες μου τις συνεργασίες και βρήκα επίσης σπουδαίες συνδέσεις με τους μουσικούς με τους οποίους δούλεψα.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που εντυπωσιάστηκες από κάποιον άλλο τραγουδιστή ή τραγουδίστρια;
Η τραγουδίστρια που λατρεύω και που πολύ την λοιδορούν και είναι σκληροί μαζί της είναι η Lana Del Ray. Την λατρεύω! Λατρεύω τις συνθέσεις της, την φωνή της, το πόσο απαλή και σέξι είναι και λατρεύω την παρουσία της στη σκηνή. Μου αρέσει πως δεν έχει όλους αυτούς τους χορευτές και πως δεν αλλάζει φορέματα κάθε δύο λεπτά. Απλά βγαίνει έξω και λέει τα τραγούδια της. Μου αρέσει πολύ και το τελευταίο της άλμπουμ.

Τελευταία ερώτηση και η πιο δύσκολη. Αν έπρεπε να διαλέξεις μόνο μια, ποιά θα ήταν η απάντηση σου στην ερώτηση «ποιά είναι η μεγαλύτερη τραγουδίστρια όλων των εποχών;» και γιατί;
Ω, Θεέ μου! (σ.σ.: επαναλαμβάνει την ερώτηση) Θα πρέπει να πω την Aretha Franklin γιατί είναι η πιο badass motherfucker (αμετάφραστο)! Και η Etta James ήταν απίστευτη αλλά η Aretha με την έκτασή της και την αίσθηση του ρυθμού της... Έφτιαχνε τις πιο εντυπωσιακές φράσεις και είχε απίστευτο ρυθμό. Και ο τόνος της... μια εκπληκτική τραγουδίστρια.
  • SHARE
  • TWEET