Συνέντευξη Beastmilk (Goatspeed)

«Οι Rudimentary Peni με έκαναν να βαρεθώ το black metal»

Από τον Μάνο Πατεράκη, 06/12/2013 @ 10:57
Οι Φινλανδοί Beastmilk μπήκαν από το παραθυράκι στη μουσική μας ζωή και μας εντυπωσίασαν με το φετινό τους post-punk (με rock 'n' roll και punk διάθεση) ντεμπούτο, "Climax". Στα φωνητικά βρίσκουμε έναν εντελώς αγνώριστο, μα πάντα φοβερό, Kvohst (Hexvessel, Code, Dodheimsgard). Εμείς συνομιλήσαμε με τον πρωτοεμφανιζόμενο κιθαρίστα και συνθέτη της μουσικής των Beastmilk, Goatspeed. Διαβάστε τι είχε να μας πει παρακάτω και προπαντός μην προσπεράσετε τον δίσκο τους!

BeastmilkΓεια, είσαι ο Μάνος;

Ναι είμαι ο Μάνος, από το Rocking.gr. Γεια σου από την Ελλάδα, Goatspeed.
Μοιάζεις με τον Hulk Hogan χαχα! (σ.σ.: Σχόλιο για την εικόνα που έχω στο Skype)

Χαχα! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν. Καταρχάς, θα ήθελα να μας συστηθείς. Ποιός είσαι κύριε Goatspeed και ποιά είναι η καριέρα σου μέχρι στιγμής;
Α ναι, είμαι ο Goatspeed, παίζω κιθάρα στους Beastmilk και γράφω τα τραγούδια... Βασικά τα instrumental μέρη τους, γιατί ο Kvohst γράφει τους στίχους και τις φωνητικές μελωδίες. Πιο παλιά έχω ασχοληθεί με πολλά πράγματα... Κυρίως άγνωστα, δεν θα τα έχεις ακούσει, σε χώρους όπως noise, ambient, experimental, black metal και τέτοια εσωστρεφή πράγματα. Προς το παρόν, είμαι ενεργός με τους Beastmilk και μία electro-punk μπάντα, τους Rainbowlicker.

Beastmilk - ClimaxΟπότε, μπορούμε να πούμε ότι αυτές είναι οι πρώτες σου προσπάθειες να ακουστείς εκτός Φινλανδίας;
Δεν ξέρω... Ναι, είναι ο πρώτος δίσκος που κυκλοφορώ, αλλά δεν είναι μια προσπάθεια να ακουστούμε κάπου, εκτός από το να ακουστούμε στο μυαλό το δικό μου και του Kvohst. Τα υπόλοιπα είναι απλά ένα μπόνους.

Λοιπόν, τι είναι το «beastmilk» και γιατί αποφασίσατε να ονομαστείτε έτσι;
Όταν συζητούσαμε για το όνομα, δοκιμάζαμε ό,τι μας ερχόταν στο κεφάλι. Και εκείνη την περίοδο ήμουν εθισμένος με τα υγρά, χαχα! Σκεφτόμουν το πώς επηρεάζουν την κοινωνία μας, την ανθρωπότητα και τον πλανήτη. Αρκεί να σκεφτείς το γάλα, το μητρικό γάλα κι έπειτα το νερό, το αλκοόλ, το πετρέλαιο, τα ούρα και το σπέρμα... Όλα αυτά μας επηρεάζουν ως ανθρώπους, είτε θετικά, είτε αρνητικά και αποτελούν κομβικά σημεία της κοινωνίας μας. Τώρα, σχετικά με το «beast», το βιβλικό 666... Νομίζω ότι είναι ο άνθρωπος, ο οποίος εν τέλει γίνεται θεός και κρίνει ποιός και τι είναι το «τέρας» ή ο «διάβολος». Η αντίθεση γίνεται εμφανής αν σκεφτείς τον ρόλο που παίζει το πετρέλαιο, ποιός το χρησιμοποιεί και με ποιόν σκοπό και ταυτόχρονα αναλογιστείς το μητρικό γάλα, το οποίο είναι υπεύθυνο για να μεγαλώσει ένα μωρό και να μπει στον κόσμο μας...

Συνεπώς, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχετε κοινωνικό και πολιτικό σχολιασμό σαν μπάντα;
Ο Kvohst γράφει τους στίχους, οπότε αυτός θα ήταν κατάλληλος να απαντήσει. Αλλά, ναι, πιστεύω ότι έχουμε πολύ σχολιασμό. Γίνεται περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, παρά σε επίπεδο «ατζέντας» συγκροτήματος. Δεν είναι ο κύριος σκοπός μας. Δεν κάνουμε «μάθημα» σε κανέναν άλλον πέρα από τους εαυτούς μας.

BeastmilkΟ πρώτος που σας ξεχώρισε από την αφάνεια ήταν ο Fenriz των Darkthrone, ο οποίος εκθείασε το demo δύο κομματιών που βγάλατε το 2010. Πώς έφτασε αυτό το demo στα χέρια του και πώς επηρέασε αυτό την καριέρα σας;
Δεν ξέρω πώς ακριβώς έφτασε στα χέρια του. Ίσως του το έστειλε ο Kvohst, αλλά εμείς δεν το στέλναμε από εδώ και από εκεί, γενικά. Η μόνη δισκογραφική στην οποία το στείλαμε ήταν η Svart Records, η οποία και μας υπέγραψε. Όπως και να έφτασε στα χέρια του, πάντως, μας επηρέασε. Απ' ό,τι φαίνεται, πολύς κόσμος ακολουθεί το blog του και ενδιαφέρεται για το γούστο του. Επηρέασε και τον ήχο του δίσκου. Ο Nate Newton των Converge ενδεχομένως να μας άκουσε μέσω του Fenriz. Έπειτα έβαλε στον Kurt Ballou να μας ακούσει, ο οποίος κατέληξε να κάνει την παραγωγή του ντεμπούτου μας.

Προσφέρθηκε μόνος του ή του το προτείνατε;
Εμείς δεν το προτείναμε σε κανέναν. Προσφέρθηκε να το κάνει και μας είπε ότι θα είχε χρόνο τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Εμείς τον γνωρίσαμε πέρσι τον Δεκέμβριο και δεν είχαμε δίσκο τότε. Πέρασε καιρός με πρόβες και γράψιμο κομματιών. Πριν γνωρίσουμε τον Kurt, σκεφτόμασταν να βγάλουμε δύο 7-ιντσα. Αλλά, δεδομένου ότι μας έδωσε τη δυνατότητα, σκεφτήκαμε «γιατί όχι»; Κι έτσι γράψαμε ολόκληρο άλμπουμ.

Ναι, ο Kurt Ballou είναι φημισμένος για το ταλέντο του στην παραγωγή, πέρα από τους Converge. Ήσασταν πολύ τυχεροί που σας ανέλαβε. Εγώ, προσωπικά, βρίσκω φοβερό το "Climax". Από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς...
Σε ευχαριστώ. Χαίρομαι που το ακούω.

BeastmilkΜου αρέσει ιδιαίτερα το τελευταίο κομμάτι, το "Strange Attractors". Γενικά, εντοπίζω πολλές επιρροές στη μουσική σας. Θα σας περιέγραφα σαν κάτι μεταξύ Wipers, Sisters Of Mercy, Danzig και ίσως λίγη από την ατμόσφαιρα των Echo & The Bunnymen. Ποιές θα έλεγες εσύ ότι είναι οι επιρροές σου;
Δεν ξέρω... Λοιπόν, δεν έχω ακούσει ποτέ Wipers και νομίζω ότι δεν έχω ακούσει ποτέ Echo & The Bunnymen. Ίσως έχω ακούσει ένα τραγούδι Sisters Of Mercy... Γενικά, είναι ωραίο που ο κόσμος ανακαλύπτει κάθε είδους πράγματα στη μουσική μας. Υποθέτω ότι εξαρτάται από το μουσικό γούστο του ακροατή. Εγώ, όταν έγραψα το πρώτο τραγούδι άκουγα πολύ anarcho-punk. Οι Rudimentary Peni ήταν σίγουρα επιρροή μου. Με σαγήνευε η ενέργεια και η αίσθηση μεγαλείου που βγάζουν. Αυτοί με έκαναν να απομυθοποιήσω κάποια πράγματα και να βαρεθώ το black metal, όσο σημαντικό και αν ήταν στη ζωή μου. Μου ακουγόταν πια άκαμπτο, στάσιμο και δεν με ενέπνεε. Άρχισα να ψάχνομαι με νέα πράγματα. Αγαπάω τη μουσική και ψάχνω να βρίσκω οτιδήποτε μου φαίνεται ενδιαφέρον. Όταν έγραφα τον δίσκο άκουγα, νομίζω, τους Crisis από το Ην. Βασίλειο και τους πρώτους δίσκους των Chumbawamba από τα 80s.

Ναι, όταν παίζανε όντως punk.
Ναι, όχι τα λίγο άνευρα πράγματα που έκαναν στα 90s, αυτά τα περίεργα pop... Τα έχω ακούσει αλλά δεν μου τράβηξαν ποτέ το ενδιαφέρον. Το παλιό τους υλικό είναι πραγματικά καλό και θυμάμαι ότι με επηρέασε πολύ όταν έγραφα τα πρώτα τραγούδια.

Ας μιλήσουμε τώρα λίγο για τον Kvohst. Τον αγαπώ από τους Code και τους Dodheimsgard και τον λατρεύω για την τωρινή του μπάντα, τους Hexvessel. Αλήθεια, πώς ήξερες ότι θα τα καταφέρει σε αυτό το post-punk στυλ που δεν έχει ξαναδοκιμάσει στο παρελθόν;
Δεν το ήξερα. Ήμουν λάτρης του από τον πρώτο δίσκο των Code. Όταν ήταν στους Dodheimsgard, αυτοί ήταν το αγαπημένο μου συγκρότημα στον κόσμο. Το "666 International" είχε γενικά μεγάλο αντίκτυπο σε μένα. Άκουγα το υλικό του και τον συνάντησα δύο φορές στο εξωτερικό, βλέποντας συναυλίες του. Ήμουν fan boy! Όταν μετακόμισε στη Φινλανδία, έμενα δύο τετράγωνα από το σπίτι μου. Καταλήξαμε να γίνουμε φίλοι, να κάνουμε παρέα και τελικά να γράφουμε μουσική μαζί. Οπότε δεν σκέφτηκα ποτέ αν μπορεί να το κάνει ή όχι. Ήταν απλά κάτι που προέκυψε φυσικά.

Ο τρόπος που τραγουδάει ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα. Μεγάλη και θετική έκπληξη...
Ναι, κι εγώ πιστεύω ότι έκανε φοβερή δουλειά.

BeastmilkΔώσε μας μια εικόνα για τη μουσική σκηνή στο Ελσίνκι. Τι ακούει ο νέος κόσμος εκεί; Υπάρχουν underground μπάντες που πρέπει να τσεκάρουμε;
Χμ, για να το σκεφτώ... Ένα συγκρότημα που με έχει εντυπωσιάσει τελευταία είναι κάτι φίλοι μου που έχουν τους Ranger. Πρέπει να τους ακούσετε όσοι δεν τους ξέρετε. Είναι 20-χρονοι που παίζουν μουσική με πολλή ενέργεια, πολύ thrash και heavy υλικό. Ίσως ακούγεται βαρετό και χιλιοπαιγμένο, αλλά πιστεύω ότι έχουν φτιάξει κάτι μαγικό με τη μουσική τους. Είναι πραγματικά φοβεροί. Είναι στη δισκογραφική του Jussi Lehtisalo, του ανθρώπου πίσω από τους Circle. Δεν ξέρω αν τους ξέρεις...

Ναι, μου αρέσουν πολύ οι Circle. Από kraut rock μέχρι psychedelic rock μέχρι heavy metal. Παίζουν τα πάντα!
Ναι, ναι κι εγώ αγαπάω τη μουσική του. Οι Ranger βρίσκονται στην Ektro Records τώρα. Έχουν ένα πολύ καλό mini LP και παλιότερα έβγαλαν δύο κασέτες. Ό,τι έχουν κυκλοφορήσει αξίζει. Πέρα από αυτά, υπάρχουν πολλά hip hop πράγματα τα οποία αρέσουν και σε μένα πολλές φορές. Γενικά, συμβαίνουν πολλά πράγματα, punk, πειραματικά... Υπάρχουν πολλοί συναυλιακοί χώροι και ο κόσμος είναι πολύ ενεργός.

Ναι, έχετε πολλούς συναυλιακούς χώρους στη Β. Ευρώπη και τα συγκροτήματα έχουν πολλές ευκαιρίες, εν αντιθέσει με εδώ...
Ναι, υποθέτω ότι δεν είναι το ίδιο παντού. Ίσως θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα, αλλά, όντως, πολύς κόσμος πηγαίνει σε συναυλίες και είναι παθιασμένος με τη μουσική. Οπότε, ναι, μπορείς να πεις ότι τα πράγματα είναι ενεργά εδώ.

BeastmilkΠοιά είναι η άποψή σου για την πειρατεία; Βοηθάει ή ενοχλεί τους Beastmilk;
Κοίτα, είναι καλό όταν κάποιος ακούει τη μουσική μας, αλλά δεν νομίζω ότι θα γίνουμε ποτέ συγκρότημα που θα πουλήσει τόσους πολλούς δίσκους. Δεν τα πολυσκέφτομαι αυτά. Το μόνο που με απασχολεί είναι η δισκογραφική μας, η οποία είναι μικρή, και έχουν πολλά λεφτά που πρέπει να δίνουν. Απλά, ελπίζω να αποπληρωθούν, να μην μπουν μέσα και να είναι χαρούμενοι. Πέρα από αυτό, δεν με νοιάζει τίποτα άλλο!

Αυτό ήταν, λοιπόν. Χάρηκα που τα είπαμε. Ελπίζω να τα πάει καλά ο δίσκος και να ακολουθηθεί από έναν ακόμα, ισάξιας ποιότητας.
Το ελπίζω. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Χάρηκα κι εγώ που τα είπαμε!

Τα τελευταία λόγια σου ανήκουν...
Ελπίζω να τα πούμε σύντομα, Ελλάδα!

Καλό σου βράδυ!
Επίσης, man. Γεια σου!
  • SHARE
  • TWEET