Συνέντευξη Amplifier (Sel Balamir)

«Το "Mystoria" είναι συμπαγές, σκληρό σαν βράχος και σου φέρνει ένα χαμόγελο στο πρόσωπο»

Από τον Πάνο Παπάζογλου, 18/09/2014 @ 11:56
Ένα γκρουπ, το οποίο αργά αλλά σταθερά οδηγεί πλέον μετά αυθορμητισμού και φιλοδοξίας την ντόπια σκηνή του Μάντσεστερ, μετά και την άτακτη υποχώρηση των καταπληκτικών Oceansize, έχει ένα νέο άλμπουμ και νέο όραμα για τη μουσική του. Οι Amplifier με το "Mystoria" ξαναμπαίνουν δυνατά στην επικαιρότητα, με έναν σύγχρονο, άμεσο δίσκο και ο ηγέτης του γκρουπ, Sel Balamir, απαντάει στις ερωτήσεις του Rocking.gr με λακωνικότητα και φαίνεται να μην αποδέχεται τον χαρακτηρισμό του «progressive» συγκροτήματος. Ακόμα και μετά από έναν ογκόλιθο σαν το "The Octopus".

AmplifierΠρώτα απ' όλα, συγχαρητήρια για το νέο σας άλμπουμ. Φαίνεται για αρχή πιο «σφιχτό» από το "Echo Street" και σίγουρα πιο άμεσο.
Είναι ένα απλά rock άλμπουμ. Δεν χρειάζεται να καταβάλεις προσπάθεια να το ακούσεις, είναι της παλιάς σχολής.

Υπάρχουν δυο νέα μέλη στο γκρουπ, ερχόμενα από τους Oceansize, ακόμα ένα καταπληκτικό συγκρότημα της πόλης.
Ήταν απλά διαθέσιμοι, χρειάζονταν νέα δουλειά.

Και πώς δουλέψατε αυτή τη φορά, πώς ήταν η διαδικασία των ηχογραφήσεων;
Λοιπόν, περάσαμε περίπου τέσσερις μήνες προβάροντας τα κομμάτια πριν συνδέσουμε τα μικρόφωνα. Δεν δουλεύαμε έτσι πριν. Μετά, όταν το ηχογραφήσαμε, πήρε μόνο μερικές μέρες και αυτό ήταν κατά κάποιο τρόπο λίγο παλιομοδίτικο.

Ποιά η γνώμη σου για τους Oceansize;
Δεν θα επανασυνδεθούν, αν είναι αυτό που ρωτάς...

Amplifier - MystoriaΝομίζεις ότι το "Mystoria" είναι το άλμπουμ που θα συστήσει τους Amplifier σε ένα μεγαλύτερο κοινό;
Δεν νομίζω ότι θα μας συστήσει σε ένα μεγαλύτερο κοινό, ο τρόπος που οι δίσκοι λειτουργούν είναι ότι κερδίζεις νέο κόσμο και την ίδια στιγμή χάνεις μερικούς παλιότερους.

Κατά την γνώμη μου, το "The Octopus" είναι το «magnum opus» σας και σίγουρα ένα από τα καλύτερα prog άλμπουμ της δεκαετίας. Νομίζεις ότι ο Τύπος και οι φίλοι του ήχου ανά τον κόσμο το δέχτηκαν σαν ένα τέτοιο άλμπουμ;
Λοιπόν, κάθε δίσκος είναι μια μοναδική οντότητα και έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται κάθε κανονικό άλμπουμ. Σίγουρα ήταν ένας σημαντικός δίσκος για μένα και δεν ξανακάνω ένα τέτοιο άλμπουμ, σαν και αυτό ξανά. Πάει πολύ.

Θα μπορούσες να μας περιγράψεις τις διαφορές μεταξύ του "Octopus" και του "Mystoria" όσον αφορά την ηχογράφηση;
Είναι ακριβώς τα αντίθετα. Το "The Octopus" είναι γιγάντιο, σκοτεινό και απομονωτικό. Το "Mystoria" είναι συμπαγές, σκληρό σαν βράχος και σου φέρνει ένα χαμόγελο στο πρόσωπο.

Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη θεματολογία από πίσω;
Η θεματολογία είναι ότι θα πρέπει να είναι ένα άλμπουμ, το οποίο σε κάνει να νιώθεις ωραία όταν το ακούς, είτε στο αμάξι, είτε όταν περπατάς στον δρόμο και το 'χεις στα ακουστικά. Αυτό είναι το concept, είναι ήδη εκεί έξω!

Νομίζεις ότι οι Amplifier είναι μέρος αυτού του είδους της progressive κίνησης σήμερα;
Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς είναι αυτό, αλλά είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος θα πει ότι είμαστε μέρος του. Ό,τι και να 'ναι αυτό.

AmplifierΕίναι πιο εύκολο να είστε μέρος της Superball πλέον, ή να έχετε τον χώρο σας και τον χρόνο σας να ηχογραφείτε τα άλμπουμ σας όπως προηγουμένως;
Η ζωή είναι μια πιατέλα σερβιρίσματος και απλά χρειάζεται να διατηρείς την μίξη πραγμάτων. Η Superball κάνει τη δουλειά της, εγώ τη δική μου και μεταξύ των δύο τα βρίσκουμε.

Υπάρχουν σχέδια για περιοδεία στην Ευρώπη;
Μόνο στη Βόρεια Ευρώπη για την ώρα. Είναι φθηνότερα και πληρώνουν καλύτερα. Η περιοδεία είναι εξαιρετικά ακριβή.

Νομίζεις ότι το πείραμα με το "The Octopus" δούλεψε τελικά; Φαίνεται ότι από την δεύτερη έκδοσή του ήταν μια επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ του γκρουπ και των οπαδών.
Σίγουρα, και δεν τέλειωσε ακόμα, απλά περνάει στην δεύτερη φάση τώρα.

Και το άξιζε κιόλας, είναι ένα εξαιρετικό άλμπουμ, κυρίως για κάθε οπαδό του prog.
Βασικά για οποιονδήποτε, δεν είναι μόνο οι progressive-άδες που τους αρέσει το "The Octopus". Οι Amplifier δεν είναι prog μπάντα εξάλλου!

Και οι Marillion είχαν μια τέτοιου είδους διαδραστικότητα με τους οπαδούς ανά τον κόσμο και λειτούργησε πολλές φορές.
Ναι όντως, αλλά δεν μας πολυαρέσουν και οι Marillion...

AmplifierΥπάρχει κάποιο συγκρότημα που θα 'θελες να παρακολουθήσεις και δεν έχεις ήδη;
Τους Who, περίπου στο '69.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου, θα 'θελες κάτι να προσθέσεις;
Εγώ ευχαριστώ για την συνέντευξη, ελπίζω να παίξουμε κάποια στιγμή σύντομα στην Ελλάδα. Στο ενδιάμεσο, απολαύστε το "Mystoria"!
  • SHARE
  • TWEET