Συνέντευξη Altar Of Plagues

«Για μας το να διευρύνεις τα όρια της ακραίας μουσικής δημιουργίας πρέπει να είναι όσο πιο δύσκολο γίνεται»

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 17/04/2013 @ 13:44
Οι Altar Of Plagues είναι μια από τις μπάντες που είναι δύσκολο να τους αποδώσεις μια ταμπέλα, καθώς όχι μόνο πειραματίζονται ασταμάτητα αλλά επιχειρούν να κινηθούν σε διαφορετικούς μουσικούς χώρους. Επί ευκαιρία του καινούριου τους άλμπουμ, "Teethed Glory And Injury", είχαμε την δυνατότητα να μιλήσουμε με τον ηγέτη της μπάντας, James Kelly, για να μας πει για τον δίσκο, για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την μουσική, για το μέλλον του συγκροτήματος και ότι άλλο προέκυψε από την κουβέντα.

Altar Of PlaguesΓεια σου, τι κάνεις;
Είμαι ok.

Πρώτα απ' όλα, συγχαρητήρια για ένα ακόμα σπουδαίο άλμπουμ. Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος.
Σε ευχαριστώ πολύ.

Είσαι ικανοποιημένος με το τελικό αποτέλεσμα, αν και γνωρίζω ότι είναι πολύ νωρίς;
100%. Περάσαμε ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δουλεύοντας πολύ αργά, δεν βιαστήκαμε καθόλου. Αγνοήσαμε αυτό που οι άλλοι περίμεναν από εμάς, επειδή θέλαμε να κάνουμε κάτι για τους εαυτούς μας και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα.

Altar Of PlaguesΈτσι, υποθέτω δεν υπάρχει τίποτα που θα θέλατε να αλλάξετε αυτή τη στιγμή.
Σίγουρα. Ξέρεις, όταν τελειώσεις θα πρέπει να σταματήσεις να αναλύεις τη μουσική, αλλιώς θα μπορούσες να κάτσεις για πάντα, να επιλέγεις κάποια σημεία και να θες να αλλάξεις τα πάντα.

Ποιά είναι η διαδικασία ηχογράφησης; Έχετε ιδέες και τις παρουσιάζετε στους άλλους ή εργάζεστε σε ένα στούντιο, αυτοσχεδιάζοντας συνεχώς;
Γράφουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν αποφασίσουμε να ηχογραφήσουμε οτιδήποτε. Τείνω να γράψω τα πάντα μόνος μου και στη συνέχεια αποστέλλω στα άλλα μέλη demo κλπ. Αλλά συνήθως τα πάντα είναι ως επί το πλείστον γραμμένα πριν πάμε στο στούντιο. Εμείς αυτοσχεδιάζουμε σίγουρα πολύ όταν γράφουμε, αλλά όταν πάμε στο στούντιο, ακολουθούμε περισσότερο μια αυστηρή διαδικασία, διότι, δυστυχώς, τα στούντιο είναι εξαιρετικά ακριβά, έτσι δεν θέλουμε να σπαταλάμε πολλά χρήματα αυτοσχεδιάζοντας εκεί.

Altar Of Plagues - Teethed Glory And InjuryΥπάρχει κάποιο concept πίσω από το "Teethed Glory And Injury";
Υπάρχει, όμως αυτή τη φορά αποφασίσαμε ότι δεν πρόκειται να μιλήσει κανείς γι 'αυτό, γιατί απλά δεν θέλουμε να υπαγορεύσει πώς το κοινό θα πρέπει να ακούσουν τη μουσική μας, δεν θέλουμε οι άνθρωποι να ακούσουν και να έχουν μια ιδέα ή εικόνα κατά νου. Θέλουμε η μουσική να μιλήσει αντί για εμάς και να αφήσουμε το κοινό να ακούσει ή να δει ό, τι είναι. Να δουν και να αισθανθούν μέσα από τη μουσική. Το κάναμε αυτό για τα προηγούμενα άλμπουμ και χάθηκε η μαγεία και μια ιδιαίτερη επαφή καθώς το παραναλύσαμε και το εξηγήσαμε ξανά και ξανά στους άλλους.

Έτσι υποθέτω ότι δεν θα υπάρχουν στίχοι στην επίσημη έκδοση.
Όχι ακόμα. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αργότερα, θα μπορούσαμε να το μοιραστούμε με τους ανθρώπους. Αλλά όχι τώρα.

Ποιές είναι οι κύριες μουσικές επιρροές σας ως μπάντα;
Στην αρχή, ως θεμελιώδη επιρροή μας είναι το black metal, συγκροτήματα σαν τους Emperor, τους πρώιμους Mayhem, καθώς και σκοτεινό υλικό όπως ο Ben Harrison (σ.σ. μάλλον αυτό είπε), Φινλανδικές μπάντες, αλλά με πολύ ευρύτερες επιρροές όπως η ηλεκτρονική μουσική, κάποια παραδοσιακή μουσική, κάποια κλασική μουσική, που αγαπώ πάρα πολύ. Για μας ότι έχει να κάνει με επιρροές προτιμάμε να είναι κάτι που έχει ένα συγκεκριμένο ήχο ή συγκεκριμένη διάθεση ή συγκεκριμένη ατμόσφαιρα παρά να είναι στο ίδιο αυστηρό ύφος. Νομίζω ότι με αυτό το άλμπουμ, το ενδιαφέρον μου για την ηλεκτρονική μουσική ήρθε στο προσκήνιο πολύ περισσότερο και αυτό ήταν κάτι που ήταν πιο εμφανές και έχουμε συνηθίσει λίγο περισσότερο αυτή τη στιγμή.

Altar Of PlaguesΜπορείς να μας πεις ποιές είναι οι σημαντικότερες διαφορές ανάμεσα στο "Mammal" και "Teethed Glory And Injury";
Το ένα πράγμα που συνέβη είναι ότι ξεφύγαμε από τα πραγματικά μεγάλα τραγούδια. Δεν αναγκάσαμε τους εαυτούς μας για να το κάνουμε αυτό. Ξεκινούσαμε να γράφουμε και ξαφνικά ολοκληρώναμε τραγούδια που ήταν 4 ή 5 λεπτά σε διάρκεια, αλλά ήταν ολοκληρωμένα κομμάτια και δεν αισθανόμασταν ότι έπρεπε να είναι μεγαλύτερα από αυτό. Αυτή ήταν η πρώτη βασική διαφορά. Η ενέργεια που έχει το νέο άλμπουμ ήταν πολύ πιο έντονη, πιο παρορμητική, πιο διαστροφική. Από την ηχογράφηση του "Mammal", έχω μετακομίσει στο Λονδίνο και για πρώτη φορά στη ζωή μου ζω σε μια μεγάλη πόλη. Μεγάλωσα στην ύπαιθρο της Ιρλανδίας και νομίζω ότι υποσυνείδητα αυτό είχε κάποια επίδραση στις προτιμήσεις μου. Στο είδος της μουσικής που ακούω, ακόμα και στον τρόπο που αλληλεπιδρώ με τον κόσμο γύρω μου. Νομίζω όλα αυτά έχουν επηρεάσει το νέο άλμπουμ. Όλο αυτό ακούγεται τόσο βιομηχανικό για μένα, κάτι πολύ μεταλλικό για ολόκληρο το άλμπουμ και σίγουρα αυτό είναι αποτέλεσμα του να ζω σε αυτό το περιβάλλον. Δεν έχω ακούσει πραγματικά πολύ metal μουσική για ένα-δύο χρόνια. Νομίζω ότι για το λόγο αυτό το άλμπουμ επηρεάζεται πολύ περισσότερο από ότι ποτέ πριν από άλλα είδη και άλλα στυλ.

Altar Of PlaguesΟ τίτλος του άλμπουμ ακούγεται λίγο παράξενος. Μήπως προσπαθείτε να πείτε κάτι συγκεκριμένο με αυτό;
Ναι. Θα εξηγήσω το άλμπουμ λίγο αργότερα, αλλά ο τίτλος έχει τη σημασία του. Αντιπροσωπεύει σίγουρα το συγκρότημα. Είναι κάτι σαν ένα πικρό - γλυκό πράγμα που πρέπει να είσαι μέρος του. Αντιπροσωπεύει τον αγώνα και το θρίαμβο. Αυτοί οι όροι  συνδέονται μερικές φορές ανεξήγητα.

Σε γενικές γραμμές, η προσέγγισή σας είναι πολύ πειραματική, με πολλούς ηλεκτρονικούς και βιομηχανικούς ήχους, όπως είπες πριν. Τι προσπαθείτε να πετύχετε με αυτό; Τι νομίζετε ότι αυτά τα στοιχεία προσθέτουν στη μουσική σας;
Για μένα ως συνθέτης, είναι πιο συναρπαστικό να είμαι σε θέση να προχωράω πέρα από το παραδοσιακό πρότυπο των ντραμς, κιθάρα, φωνητικά. Αυτό προσθέτει μια άλλη διάσταση σχεδόν με τη μουσική. Μόλις αρχίσαμε να ενσωματώνουμε τα εν λόγω στοιχεία, ήμασταν ενθουσιασμένοι γιατί ξαφνικά είχαμε έναν «τοίχο» από επιλογές που μπορούσαμε να εξερευνήσουμε και να αρχίσουμε να γράφουμε μέσα από αυτό. Βασικά, για μένα ήταν πρόκληση ως συνθέτη να σπρώξω τα πράγματα ακόμα περισσότερο.

Altar Of PlaguesΣτη σύνθεση των τραγουδιών σας, υπάρχει μια έλλειψη ομαλής ροής της μουσικής, ειδικά στο νέο σας άλμπουμ. Υπάρχουν πολλές αλλαγές ρυθμών, ανάμειξη διαφορετικών ήχων και στυλ. Τι σε ελκύει τόσο πολύ σε αυτό το είδος γραψίματος;
Νομίζω ότι για μένα είναι μεγάλη πρόκληση να ακούω και να γράφω σε αυτό το στυλ. Είμαστε μια metal μπάντα και υποτίθεται ότι το metal υπάρχει για να προκαλεί, υποτίθεται ότι είναι δύσκολο και δεν είναι εύκολο να το ακούσεις. Το να είμαστε μέρος της metal σκηνής μας δίνει την ελευθερία να εκφραζόμαστε με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχουν τόσα πολλά συγκροτήματα τα οποία υποτίθεται ότι είναι ακραία, όπως Cannibal Corpse. Για μένα δεν υπάρχει τίποτα το ακραίο ή προκλητικό. Είναι σαν ηθοποιοί του θεάτρου που παίζουν γρήγορα riff και παρουσιάζουν τραγούδια για το αίμα, ακριβώς για να είναι το πιο ακραίο πράγμα. Για μένα αυτό είναι εντελώς αντίθετο στο ακραίο. Είναι σαν μια ταινία τρόμου που παρακολουθείς στην τηλεόραση, δεν είναι πραγματικό, δεν είναι δύσκολο καθόλου. Για μας το να διευρύνεις τα όρια της ακραίας μουσικής δημιουργίας πρέπει να είναι όσο πιο δύσκολο γίνεται. Είναι σημαντικό για εμάς.

Συμφωνώ με αυτό που λες. Αισθάνεστε ότι ωθείτε τα όρια της ακραίας μουσικής ως μπάντα;
Νομίζω μουσικά το κάνουμε. Ποτέ δεν μας απασχόλησε το να θέλουν οι άλλοι να ασχοληθούν μαζί μας, το να τραβήξουμε την προσοχή κλπ. Είναι σημαντικό να αφήσουμε τη μουσική να μιλήσει για τους εαυτούς μας. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα εξετάζαμε το ενδεχόμενο να είμαστε ακραίοι, γιατί θέλαμε να πετύχουμε κάτι πολύ διαφορετικό, αλλά αρχίσαμε να εξερευνούμε την ακρότητα στη μουσική. Ειδικά με το "Teethed Glory And Injury", νιώσαμε ότι αυτό προέκυψε. Δεν προσπαθούμε να είμαστε ακραίοι επιτηδευμένα. Δεν επιβάλλουμε στον εαυτό μας να το κάνουμε. Θέλουμε να είναι ένας δρόμος που έρχεται φυσιολογικά. Υποθέτω ότι κατά κάποιο τρόπο είναι και μια αντίδραση σε αυτήν την post black metal ταμπέλα που μας είχαν προσάψει και ποτέ δεν νιώσαμε ότι είμαστε μέρος αυτού. Πράγματα που απολαμβάναμε στο γράψιμο στην αρχή της πορείας μας είτε ήταν ακουστικά περάσματα, μεγάλα τραγούδια, άρχισαν να μην μας αρέσουν από ένα σημείο και μετά,  επειδή χρησιμοποιήθηκαν πολύ συχνά και έχασαν το ενδιαφέρον τους, επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να το κάνουν αυτό.

Altar Of PlaguesΠοιές είναι οι κύριες πηγές έμπνευσης για τη μουσική και τους στίχους;
Η απλή απάντηση είναι η καθημερινή ζωή, είτε πρόκειται για μια σχέση ή μια εμπειρία με ένα άλλο άτομο, ή η τέχνη που βλέπω στο μουσείο, μια βόλτα στο πάρκο ή οτιδήποτε τέτοιο. Στιχουργικά, η σκοτεινή πλευρά της προσωπικότητάς μας, η οποία πηγαίνει χέρι χέρι με τη μουσική μας, η οποία είναι ακραία. Επηρεαζόμαστε από οτιδήποτε, όπως είπα. Υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί ήχοι και ατμόσφαιρες μέσα στο ίδιο είδος ή στυλ.

Το τραγούδι "A Remedy And A Fever" περιέχει κάποιες ambient στιγμές που μου θυμίζουν παλιούς Burzum. Το είχατε στο μυαλό σας ή προέκυψε αυθόρμητα;
Προέκυψε φυσικά. Η φωνητική απόδοση, στην οποία είναι ο Dave ένα από τα άλλα μέλη, είναι μία από τις πιο ακραίες που έχουμε κάνει ποτέ. Όταν άκουσα αυτό το κομμάτι  πραγματικά με τρόμαξε λίγο, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, η  μουσική που κάνεις εσύ να επιδρά σε σένα τον ίδιο. Για μένα αυτό είναι ένα μάλλον ιδιαίτερο πράγμα και είναι κάτι που προέκυψε αβίαστα. Οι Burzum είναι μία από τις επιρροές μας, αλλά ό,τι έχουν κάνει οι Burzum στο παρελθόν παραμένει στο background.

Πού θα κατηγοριοποιούσες τη μουσική σας;
Θα μπορούσα να πω πειραματικό metal. Αυτό μου είναι ΟΚ.

Συμφωνώ, αλλά στο φάσμα του ακραίου ήχου μπορείς να είσαι πιο συγκεκριμένος;
Μας αποκαλούν black metal, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είμαστε πραγματικά μια black metal μπάντα πια. Το παραδέχθηκα στην αρχή. Αυτό ήταν το σημείο που ήμασταν, αλλά δεν ξέρω αν αυτό είναι το σημείο που είμαστε πια. Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να διευρύνουμε τον ήχο μας και το στυλ μας. Νιώθω άνετα να περιοδεύω με κάποιον σαν τους  Mayhem, αλλά από την άλλη νιώθω άνετα παίζοντας μαζί με την Zola Jesus μια avant garde pop τραγουδίστρια. Νιώθω άνετα σε όλα αυτά τα περιβάλλοντα.

Altar Of PlaguesΤι είδος μουσικής ακούς;
Σήμερα το πρωί πριν καλέσεις άκουγα Three 6 Mafia, μια διαβόητη rap μπάντα. Ακούω pop πράγματα, ακούω πολλή techno. Δεν ακούω πολύ metal πια, για να πω την αλήθεια. Ακούω πράγματα όπως τους παλιούς δίσκους των Emperor. Έχω ποικίλο γούστο για να πω την αλήθεια.

Από ότι λες μπορώ να υποθέσω ότι στο επόμενο άλμπουμ σας υπάρχει η πιθανότητα οι Altar Of Plagues να φύγουν από το metal σε ένα μεγάλο ποσοστό.
Ναι ενδεχομένως. Για να είμαι ειλικρινής, δεν θέλουμε να παίζουμε metal πια. Θα θέλαμε να κάνουμε κάτι νέο. Έτσι, το επόμενο μπορεί να είναι βαρύ, αλλά μπορεί να μην υπάρχουν κιθάρες. Πάντα μας ενδιαφέρει η αλλαγή και η πρόοδος. Αυτή τη στιγμή μόνο το νέο άλμπουμ μας είναι στο μυαλό μας. Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που περάσαμε για τη δημιουργία του.
 
Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια, συναυλίες, περιοδείες κλπ;
Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα δύο συναυλίες. Παίρνουμε το χρόνο μας για αυτό. Δεν θέλουμε να βιαστούμε ή να πάμε σε μια μεγάλη και μακρά περιοδεία, δεν μας αντιπροσωπεύει. Προτιμούμε να έχουμε μερικά shows αντί να πάρουμε ένα βαν και να περιοδεύσουμε για 4-5 εβδομάδες. Οι μικρές παραστάσεις έχουν πολύ περισσότερη ενέργεια και ο κόσμος μπορεί να δει το καλύτερο δυνατό που μπορούμε να δώσουμε.

Altar Of PlaguesΥπάρχετε έξι-εφτά χρόνια ως μπάντα. Ποιές είναι οι αντιδράσεις των οπαδών κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών;
Η κίνηση είναι αργή (σ.σ.: ανέφερε τη φράση slow burn). Υπάρχουν μερικές μπάντες που μπορεί να γίνουν γνωστές αμέσως, αλλά για μας η πορεία μας ήταν πάντα αρκετά αργή και σταθερή. Σε κάθε άλμπουμ χάνουμε κάποιους, αλλά κερδίζουμε άλλους οπαδούς. Μερικοί άνθρωποι μισούσαν το "Mammal" επειδή ήταν διαφορετικό από το προηγούμενο. Κάποιοι άλλοι πρόκειται να μισήσουν το καινούριο μας, επειδή δεν έχει τα μεγάλα τραγούδια ή ήχο παρόμοιο με τα άλλα άλμπουμ. Ας ελπίσουμε ότι θα φτάσει σε ένα εντελώς νέο ακροατήριο, επειδή έχει αυτά τα διαφορετικά στυλ και ίσως νέοι άνθρωποι θα το ακούσουν. Φαίνεται ότι κερδίζουμε πάντα νέους ακροατές, αλλά πρόκειται για μια αργή διαδικασία για μας.

Πριν το τέλος, θα ήθελες να πεις κάτι;
Ευχαριστώ που μιλήσαμε.

Σε ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή τύχη για το νέο άλμπουμ.
  • SHARE
  • TWEET