Συνέντευξη Alcest (Winterhalter)

«Θα ήταν λίγο θλιβερό να ηχογραφούμε τον ίδιο δίσκο ξανά και ξανά»

Από τον Νίκο Καταπίδη, 12/03/2014 @ 12:57
Οι Alcest είναι μια θαρραλέα μπάντα, δεν φοβούνται να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν νέες ιδέες, πάντοτε κυνηγώντας την καλλιτεχνική τους έκφραση. Το τελευταίο τους άλμπουμ "Shelter" είναι η απόδειξη, αφήνοντας πίσω τα black metal στοιχεία και στοχεύοντας στη δημιουργία ενός πιο μελωδικού και ατμοσφαιρικού ήχου. Ο Winterhalter μίλησε μαζί μας τόσο για το "Shelter", όσο και για τη γενικότερη προσέγγιση των Alcest στη μουσική.

To "Les Voyages De l'Âme" ήταν ένα άλμπουμ που έλαβε πολύ καλή αποδοχή, και νομίζω πως ήταν μια πρώτη ματιά σε αυτή τη νέα κατεύθυνση των Alcest.  Ωστόσο δεν περίμενα μια πλήρη εγκατάλειψη των black metal στοιχείων. Είχατε κάποιο καθορισμένο όραμα για την κατεύθυνση του "Shelter" πριν ξεκινήσετε τη σύνθεση, ή απλά σας βγήκε έτσι φυσικά;
Ήταν μια συνειδητή απόφαση και μια φυσική αλλαγή, ακόμη και στο προηγούμενο άλμπουμ, τραγούδια όπως το "Summer's Glory" ή το "Autre Temps" ήδη ανακοίνωναν την νέα μουσική μας κατεύθυνση. Δεν θέλουμε να γράφουμε το ίδιο άλμπουμ ξανά και ξανά, μας αρέσει να πειραματιζόμαστε και να βρίσκουμε νέους τρόπους για να εκφράσουμε τη μουσική των Alcest. To "Shelter" φαίνεται ένα ιδιαίτερα απλό άλμπουμ στην επιφάνεια, αλλά απο κάτω υπάρχουν πολλά επίπεδα και λεπτομέρειες. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος να δουλεύουμε και θέλαμε να το δοκιμάσουμε.

Πιστεύεις πως θα μπορούσατε να χάσετε μέρος του κοινού σας με το "Shelter"; Πολλοί θεωρούν το black metal αναπόσπαστο κομμάτι του χαρακτηριστικού σας ήχου και είναι η μίξη των απαλότερων και των πιο επιθετικών στιγμών που σας κάνει μοναδικούς σαν μπάντα.
Όταν δουλεύαμε τα τραγούδια του "Shelter" ξέραμε πως κάποιοι metal οπαδοί που ανακάλυψαν τους Alcest με το "Ecailles De Lune" ή το "Les Voyages De L'âme" θα απογοητευόταν, αλλα ακούγοντας τον πρώτο μας δίσκο, το "Souvenirs D'un Autre Monde" μπορείς να καταλάβεις πως είναι στην πραγματικότητα πιο κοντά στο "Shelter" απ' ότι σε οποιοδήποτε άλλο άλμπουμ έχουμε κυκλοφορήσει, είναι ακόμη η μουσική των Alcest, απλά παιγμένη διαφορετικά. Οι Alcest ποτέ δεν ήταν «black metal», ίσως μόνο στο πρώτο demo μας, αλλά αυτό ήταν demo όχι album. To concept των Alcest είναι ίσως το αντίθετο του black metal εάν ακούσεις τη μουσική για λιγότερο από πέντε λεπτά. Παίζουμε Alcest μουσική, μερικές φορές χρησιμοποιούμε κάποια «εργαλεία» όπως είναι τα screaming φωνητικά, τα blast beats, και μερικές φορές χρησιμοποιούμε έγχορδα. Μπορεί κανείς να δει τους Alcest σαν μια πέτρα, κάθε πλευρά είναι διαφορετική από την άλλη, είναι η ίδια για όλα τα άλμπουμ, είναι ακόμη η ίδια μουσική, αλλά παρουσιάζεται κάπως διαφορετικά. Δεν θέλουμε να παίζουμε το ίδιο πράγμα ξανα και ξανα και να κυκλοφορούμε τον ίδιο δίσκο, δεν έχουμε όρια, θέλουμε να δοκιμάζουμε διαφορετικούς τρόπους για να εκφράσουμε τη μουσική μας.

Πόσο διαφορετική ήταν η δημιουργική διαδικασία για το "Shelter" σε σχέση με προηγούμενους δίσκους;
Ήταν αρκετά όμοια με τις προηγούμενες φορές, ο Neige κι εγώ συζητάμε πολύ για την κατεύθυνση των Alcest, πριν ακόμη ξεκινήσουμε να δουλεύουμε πάνω σε νέα κομμάτια. Το πρώτο πράγμα για το οποίο μιλάμε είναι κάποιες καθοδηγητικές γραμμές, ιδέες και concepts, τον ήχο κλπ. Μετά, αφού έχουν γίνει αυτές οι συζητήσεις, ξεκινάμε να προβάρουμε μαζί. Για να το συνοψίσω όσο καλύτερα μπορώ, ο Neige έρχεται με νέο υλικό (ένα τραγούδι σε εμβρυική μορφή), μετά δοκιμάζουμε να το παίξουμε μαζί, να βρούμε τα σωστά drum beats και γεμίσματα, όπως και τις ενορχηστρώσεις. Είναι μια πολύ οργανική διαδικασία χωρίς πολλούς κανόνες. Σχηματίζουμε ένα τραγούδι μαζί, μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας πάνω σ'αυτό, κι όταν νιώθουμε έτοιμοι. ηχογραφούμε ένα βασικό demo. Μετά απο μερικές ημέρες / εβδομάδες ακούγοντας το demo, ίσως αλλάξουμε κάποιες δομες, μέρη κλπ, εάν το θεωρήσουμε απαραίτητο, κι έπειτα ξεκινάμε όλο τον κύκλο απο την αρχή μέχρι τη στιγμή που θα είμαστε και οι δύο πλήρως ικανοποιημένοι με το τελικό προϊόν.

Θεωρείς πως το νέο άλμπουμ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα breakthrough για τους Alcest, προσελκύοντας κόσμο που δεν του αρέσει απαραίτητα το metal; Ήταν αυτό κάτι που σκεφτήκατε κατά τη διάρκεια της σύνθεσης του νέου υλικού;
Μόλις τελειώσαμε την ευρωπαϊκή περιοδεία για το "Shelter" και ναι, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ανθρώπων που έρχονται στις εμφανίσεις μας, μια τεράστια μίξη από διαφορετικά υπόβαθρα, ηλικίες, μουσικά γούστα κλπ. Από την κυκλοφορία του "Les Voyages de L'âme" κι έπειτα το έχουμε παρατηρήσει αυτό, αλλά τώρα η αλλαγή είναι ακόμη πιο δραματική, και νομίζουμε πως αυτό είναι φοβερό. Το ενδιαφέρον είναι πως υπάρχουν ακόμη πολλοί metalheads, το οποίο θεωρώ πολύ ωραίο, ίσως σημαίνει πως ο κόσμος σιγά σιγά ξεκολλάει απο το να ακούει ένα μόνο μουσικό είδος, ίσως γίνεται όλο και πιο περίεργος και ανοικτόμυαλος σε άλλα είδη μουσικής. Είναι ενδιαφέρον να βλέπεις όλους αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους στο κοινό που διασκεδάζουν στις συναυλίες. Αυτός είναι και ο τελικός μας στόχος, να οδηγούμε τους ανθρώπους στο να εξερευνούν και να απολαμβάνουν κάτι το διαφορετικό, αλλά πάντα με το ίδιο συναίσθημα που αφήνουν οι Alcest... Θα ήταν λίγο θλιβερό να γράφουμε το ίδιο άλμπουμ ξανά και ξανά.

Τι είναι δυσκολότερο για σένα σαν καλλιτέχνη, να γράφεις ένα κομμάτι όπως το "L'Eveil Des Muses" που σταδιακά χτίζει μια μελαγχολική ατμόσφαιρα, ή κάτι μεγαλειώδες κι επικό όπως το "Faiseurs De Mondes";
Αυτά τα δυο κομμάτια είναι πολύ διαφορετικά, δεν μπορούν να συγκριθούν άμεσα, αλλά πάντα παίρνουμε το χρόνο μας με κάθε κομμάτι. Για να είμαι ειλικρινής, το "Faiseurs De Mondes" ήταν ένα απο τα πιο εύκολα κομμάτια στη σύνθεση για εμάς.

Τώρα που απομακρύνεστε από τις black metal επιρροές αναρωτιέμαι εάν σας αρέσει ακόμη να παίζετε ζωντανά τα παλαιότερα κομμάτια, ή αν ας πούμε είναι ένα αναγκαίο κακό για σας.
Μας αρέσει να παίζουμε όλα τα κομμάτια μας στη σκηνή.

Ο Neil Halstead ήταν καλεσμένος στο "Shelter" και αισθάνομαι πως η επιρροή των Slowdive είναι εμφανής στο δίσκο. Μίλησέ μας για την εμπειρία σου με αυτή τη συνεργασία.
Ο Neige είναι μεγάλος οπαδός των Slowdive και ήθελε να έχουμε τον Neal καλεσμένο σε αυτό το άλμπουμ. Οπότε επικοινωνήσαμε μαζί του και του στείλαμε στη συνέχεια το demo του "Away" μαζί με τους στίχους. Μερικές ημέρες αργότερα μας απάντησε θετικά, και ήμασταν πολύ χαρούμενοι γι αυτό. Ήρθε και μας βρήκε στην Ισλανδία για μερικές μέρες ώστε να ηχογραφήσουμε το κομμάτι, περάσαμε πολύ καλά και ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η γνωριμία μαζί του.

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης με τον οποίο θα ήθελες να συνεργαστείς στο μέλλον;
Εξαρτάται απο το καινούριο υλικό.

Ο Neige συμμετείχε στο "Please Remember" των Deafheaven, ένα από τα πιο περίεργα κομμάτια στο "Sunbather". Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Περιοδεύσαμε με τους Deafheaven στις ΗΠΑ το 2012 και είμαστε καλοί φίλοι με τα παιδιά, οπότε τον κάλεσαν να συμμετέχει σε αυτό το κομμάτι.

Θεωρείς πως μπάντες όπως οι Alcest και οι Deafheaven επεκτείνουν τα όρια του πειραματισμού της metal σκηνής; Είναι σημαντικό για εσάς να επανεφευρίσκετε τους εαυτούς σας σαν μουσικούς και να δοκιμάζετε συνέχεια νέα πράγματα;
Πιστεύω πως είναι ζωτικής σημασίας για έναν καλλιτέχνη το να εξελίσσεται και να δοκιμάζει διαφορετικούς τρόπους δημιουργίας της μουσικής, είναι ένας καλός τρόπος να ωριμάζεις σαν μουσικός. Προσωπικά δεν είμαι ποτέ 100% ευχαριστημένος και ίσως αυτό είναι που μας ωθεί στο να επανεξετάζουμε τους εαυτούς μας.

Περιοδεύσατε με τους Deafheaven στο παρελθόν, κι επειδή θα μας επισκεφθούν το Μάιο στην Ελλάδα, δεν μπορώ να μην ρωτήσω εάν υπάρχει περίπτωση να σας δούμε μαζί τους, αφού δεν έχετε έρθει ακόμη στη χώρα μας στα πλαίσια της κυκλοφορίας του "Shelter".
Προσπαθούμε να έρθουμε στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν θα έρθουμε το Μάιο.

Τέλος, έχεις κάποιο μήνυμα για τους Έλληνες οπαδούς σας;
Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και επίσης ευχαριστώ όσους μπήκαν στον κόπο να τη διαβάσουν. Τα λέμε από κοντά στην επόμενη συναυλία των Alcest στην Ελλάδα!
  • SHARE
  • TWEET