Συνέντευξη Ade Shaw (Hawklords, Bevis Frond)

«Το κλασικό space rock πρέπει να υποστηρίζεται έντονα από μπάσο και drums, να είναι μουσική με ...balls»

Από τον Κώστα Σακκαλή, 11/06/2013 @ 12:00
Ο Ade Shaw, παλιά καραβάνα στο μπάσο ψυχεδελικών και space rock καλλιτεχνών, εδώ και χρόνια είναι ο μουσικός σύντροφος του Nick Saloman και πρόσφατα βρέθηκε σε μία παρέα πρώην μουσικών των Hawkwind που με το όνομα Hawklords συνεχίζουν την παράδοση του συγκροτήματος. Οι δύο του αυτές ενασχολήσεις θα συνδυαστούν σε μία πολλά υποσχόμενη βραδιά στο Κύτταρο στην Αθήνα (Παρασκευή, 14 Ιουνίου) και το γεγονός αυτό αποτέλεσε μία καλή αφορμή για συζήτηση.

Ade Shaw (Hawklords, Bevis Frond)Ας μιλήσουμε αρχικά για τους Hawklords. Στο μυαλό των περισσότερων το συγκρότημα αυτό θεωρείται παρακλάδι των Hawkwind το οποίο βοήθησε να τους κρατήσει ζωντανούς σε μία συγκεκριμένη περίοδο. Μπορούμε πλέον να τους θεωρούμε ξεχωριστό συγκρότημα με δική του ζωή;
Οι Hawklords ήταν αρχικά ένα παρακλάδι των Hawkwind το οποίο προέκυψε για λόγους δισκογραφικών συμβολαίων. Η ειρωνία είναι ότι προέκυψε αμέσως με το τελείωμα της δικής μου θητείας στους Hawkwind. Και φυσικά δύο από τα αρχικά μέλη μέλη ήταν και αυτοί που επανασχημάτισαν τους Hawklords, ο Harvey Bainbridge και ο Steve Swindells. Όταν έπεσε η ιδέα να φτιαχθεί ένα νέο συγκρότημα από πρώην μέλη των Hawkwind χρειαζόμασταν ένα όνομα και αυτό ήταν η προφανής επιλογή. Οπότε ναι, σίγουρα οι Hawklords είναι ένα ανεξάρτητο συγκρότημα χωρίς καμία σχέση με την τρέχουσα παρέα του David Brock.

Ade Shaw (Hawklords, Bevis Frond)Ποιά είναι η σχέση της σημερινής μορφής των Hawklords με τους Hawkwind; Δεν εννοώ τα βιογραφικά σας αλλά από άποψη μουσική και καλλιτεχνική.
Όπως εξήγησα και στην προηγούμενη ερώτηση, παρότι δεν έχουμε σχέση με τη σημερινή μορφή των Hawkwind υπάρχουν ισχυροί δεσμοί. Ήμασταν όλοι στους Hawkwind για κάποιο λόγο, συγκεκριμένα την μουσική μας ικανότητα και την αγάπη μας και την κατανόηση για το Space Rock. Πιστεύω ότι σχεδόν κάθε μουσικός που πέρασε από τους Hawkwind έφερε κάτι ξεχωριστό στο συγκρότημα και τώρα έχουμε το περιθώριο να εκφραστούμε σε αυτά τα πλαίσια.

Έχετε και έναν νέο δίσκο. Πες μας κάποια πράγματα για αυτό.
Το ηχογραφήσαμε πέρυσι και λέγεται "We Are One". Η αρχική ιδέα ήταν να συνεχίσουμε την παράδοση που ξεκίνησε το άλμπουμ των αυθεντικών Hawklords. Παρότι είναι ριζομένο στην παράδοση του Space Rock είναι ταυτόχρονα πιο ήπιο και βαθύ από ότι πολύς κόσμος θα περίμενε. Η θεματική του είναι ο συντηρητισμός και η παγκόσμια οικονομική κρίση εξίσου με πιο παραδοσιακά διαστημικά θέματα. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε για το επόμενο δίσκο μας που θα πρέπει να είναι έτοιμος το φθινόπωρο.

Ade Shaw (Hawklords, Bevis Frond)Υπάρχουν πολλά συγκροτήματα που ακολουθούν την κληρονομιά των Hawkwind και ένα τεράστιο underground space rock κίνημα. Μία μεγάλη διαφορά όμως είναι ότι, κατά την άποψή μου, οι Hawkwind κάτω από όλα τα διαστημικά στρώματα παίζαν πάντοτε rock 'n' roll. Κάτι που πολλά νέα συγκροτήματα μάλλον έχουν ξεχάσει. Οι σκέψεις σου πάνω σε αυτό;
Όντως. Στην καρδιά των Hawkwind και φυσικά των Hawklords υπήρχε πάντα το rock 'n' roll. Και συμφωνώ ότι πολλά από τα νεότερα γκρουπ φαίνεται να νομίζουν ότι το θέμα είναι να γράψουν έναν στίχο με διαστημικό ή / και χρονικό περιεχόμενο, μερικούς απόκοσμους ήχους και τίποτα περισσότερο. Το κλασικό διαστημικό rock πρέπει να υποστηρίζεται έντονα από μπάσο και drums, να είναι αρχιδάτη μουσική. Φυσικά πρέπει να υπάρχει και ένα εσωτερικό στοιχείο αλλά είναι μουσική για το μυαλό και το σώμα.

Η προώθηση της συναυλίας σας στην Ελλάδα τονίζει την ύπαρξη ενός εντυπωσιακού οπτικού show. Είναι και αυτό μέρος της παράδοσης ή πραγματικά είναι απαραίτητο στοιχείο το να μπορεί κάποιος ζήσει την εμπειρία της συναυλίας σας και οπτικά;
Α, ναι! Big Dave's Lighthouse! Ο Dave είναι απαραίτητο μέλος τόσο των Hawklords όσο και των Bevis Frond. Αμφότερες τις συναυλίες πρέπει να τις δεις για να τις πιστέψεις. Πραγματικές multimedia εμπειρίες. Έχω δουλέψει με μερικούς πολύ ταλαντούχους τεχνικούς, με τον Barney Bubbles να είναι ένας από αυτούς. Ο Big Dave ανήκει στους καλύτερους από αυτούς. Το κάθε σκηνικό του είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κάθε τραγουδιού και πραγματικά το ενισχύει. Αν δεν έχεις δει του δουλειά του προτείνω να έρθεις στις 14 του Ιουνίου και να είσαι προετοιμασμένος να ανατιναχθεί το μυαλό σου.

Ade Shaw (Hawklords, Bevis Frond)Ποιό είναι το μέλλον των Hawklords; Θα παραμείνουν ως κανονικό συγκρότημα που θα περιοδεύει και θα ηχογραφεί ή θα παίζει μόνο σε ειδικές περιστάσεις (φεστιβάλ κτλ);
Οι Hawklords είναι ένα μόνιμο και πλήρους απασχόλησης  συγκρότημα. Θα περιοδεύσουμε ξανά το φθινόπωρο και έχουμε και έναν αριθμό φεστιβάλ να παίξουμε μέχρι τότε. Και όπως είπαμε θα έχουμε και νέο δίσκο το φθινόπωρο. Η σύνθεση έχει λίγο ως πολύ κατασταλάξει πλέον, αλλά μπορείς να περιμένεις και μερικές έκτακτες εμφανίσεις κατά καιρούς.

Περνώντας στους Bevis Frond, φαίνεται ότι μετά μία παύση ορισμένων χρόνων ο Nick έχει επιστρέψει σε πλήρη φόρμα κυκλοφορώντας σε δύο χρόνια ένα διπλό και ένα τριπλό LP. Πες μου πόσο ενεπλάκης στη δημιουργία και την ηχογράφησή τους.
Οι Frond είναι φυσικά ένα project του Nick κατά βάση. Παρότι πολλοί μουσικοί έχουν περάσει από τις τάξεις τους όλα αυτά τα χρόνια, ο Nick κι εγώ ήμασταν σταθεροί παράγοντες. Όσο για το ρόλο μου στη δημιουργική διαδικασία στο στούντιο, κυρίως παίζω μπάσο και αφήνω τα υπόλοιπα στο Nick. Φαντάζομαι ότι όλοι μας προσθέτουμε κάποιες ιδέες από καιρού εις καιρόν αλλά οι τελικές αποφάσεις είναι πάντα του Nick. Φυσικά είναι και ο πρώτος που αναγνωρίζει τη συνεισφορά όλων των μελών στο συγκρότημα. Ο Paul Simmons είναι στο συγκρότημα εδώ και 13 χρόνια και είναι εξαιρετικός μουσικός και άριστο συμπλήρωμα του Nick. Οι διπλές κιθάρες τους είναι από τις καλύτερες που μπορείς να ακούσεις. Και πλέον έχουμε και έναν τον έκτο μας drummer, τον Dave Pearce, που όχι μόνο είναι σπουδαίος αλλά και κατ' εξαίρεση δεν είναι τρελός, μεθύστακας ή ένας συνδυασμός των δύο.

Ade Shaw (Hawklords, Bevis Frond)Το υλικό του νέου δίσκου συγκεντρώθηκε στα χρόνια της δισκογραφικής απουσίας ή γράφτηκαν εξ ολοκλήρου για τον διάδοχο του "The Leaving Of London";
Σχεδόν όλα τα τραγούδια δημιουργήθηκαν για το νέο δίσκο, "White Numbers". Ο Nick είναι απίστευτα παραγωγικός ως συνθέτης οπότε δεν έχει κανένα πρόβλημα να απορρίπτει περισσότερα τραγούδια από όσα άλλοι δημιουργούν σε μία ζωή. Οπότε δεν έχει κανένα πρόβλημα να δημιουργεί νέους δίσκους.

Τουλάχιστον στην Ελλάδα η υποδοχή του "Leaving Of London" ήταν πολύ θετική (πιθανόν να το διαπιστώσατε και εσείς στην περσινή σας συναυλία) και κάποιοι μάλιστα ανακαλύπτουν τώρα τους Bevis Frond από αυτόν τον δίσκο. Πώς τον υποδέχθηκαν γενικότερα; Βλέπεις νεότερο κοινό να προσελκύεται από τις τελευταίες σας κυκλοφορίες;
Όντως όλοι το υποδέχθηκαν πολύ θετικά. Δεν έχω δει ούτε μία κριτική που να μην ήταν αποθεωτική. Και εκπλαγήκαμε όταν είδαμε νεότερους ακροατές στις συναυλίες μας. Το ίδιο και για τους Hawklords οφείλω να πω. Ίσως να έχει να κάνει με την έλλειψη καλών και πρωτότυπων νέων συγκροτημάτων στη σκηνή.

Ade Shaw (Hawklords, Bevis Frond)Καθώς θα μπορούσατε να έχετε ένα πλήρες πρόγραμμα (και κάτι) παίζοντας μόνο τα τραγούδια του νέου σας δίσκου, πώς θα γίνει τελικά η επιλογή;
Πάντα παίζουμε μία επιλογή τραγουδιών από όποιο είναι το νέο μας άλμπουμ μαζί με μία επιλογή παλαιότερων αγαπημένων και τις εκάστοτε επιλογές για τους φανατικούς, κάνα δύο λιγότερο γνωστά τραγούδια. Επιπλέον έχουμε αναπτύξει τη συνήθεια στις τελευταίες περιοδείες να παίζουμε και κάποιες διασκευές στο encore. Παλιότερα ήταν ένα παλιό τραγούδι των Blue Cheer, πέρυσι το "Race With The Devil" των Gun.

Και μία προσωπική ερώτηση. Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να συμμετέχεις σε ένα double bill show όπου παρέχεις τη ρυθμική βάση και για τα δύο συγκροτήματα;
Δύσκολο να το απαντήσω γιατί δεν το έχω ξανακάνει! Θα μάθουμε στις 14/6!  Ελπίζω ότι απλά δε θα κάνει πολλή ζέστη!

Οι Hawklords και οι The Bevis Frond θα εμφανιστούν την Παρασκευή, 14 Ιουνίου στο Κύτταρο Club στην Αθήνα.
  • SHARE
  • TWEET