Συνέντευξη 45Rats

«Το rock είναι τρόπος ζωής, όχι το stoner»

Από τον Άλκη Κοροβέση, 28/01/2014 @ 12:21
Μια από τις πολλά υποσχόμενες μπάντες του ελληνικού χώρου στον ευρύτερο stoner rock ήχο, η οποία κυκλοφόρησε και πρόσφατα τον πρώτο της full length δίσκο, είναι οι 45Rats. Επικοινωνήσαμε με το σχήμα με αφορμή και τις επικείμενες εμφανίσεις τους παρέα με τους Potergeist, αλλά και την πρόσφατη επίσημη παρουσίαση του "Electric", συζητήσαμε για αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

45RatsΑρχικά καλησπέρα. Είμαι ο Άλκης από το Rocking.gr. Μιας και είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε σε επαφή, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Πώς προέκυψε το όνομά σας;
Προέκυψε μέσα από μία λίστα με διάφορες λέξεις και ιδέες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για όνομα της μπάντας. Στην αρχή ήταν κάπως προσωρινό αλλά μετά τα πρώτα live μας έμεινε.

Ποιές είναι οι κύριες επιρροές σας σαν σχήμα;
Ο καθένας μας ακούει διάφορα είδη μουσικής αλλά έχουμε σαν σταθερές βάσεις τα Blues και το κλασικό Rock όπως οι Ac/Dc, οι Led Zeppelin και οι Black Sabbath. Αλλά θεωρούμε και ως επιρροή μας  μπάντες όπως οι Monster Magnet και οι Atomic Bitchwax.

45Rats - ElectricΠόσο καιρό σας πήρε να φτάσετε ως την κυκλοφορία του "Electric"; Πόσο εύκολη ήταν η πορεία σας από το 2008 μέχρι σήμερα;
Συνολικά μας πήρε  περίπου δύο χρόνια, αλλά για τον πρώτο δίσκο έχεις όσο χρόνο θέλεις. Σίγουρα υπάρχουν δύσκολες και περίεργες στιγμές αλλά χρειάζεται και πείσμα για να το πας εκεί που θέλεις. Επίσης ήμασταν και τυχεροί σε αρκετές φάσεις, κάτι στο οποίο βοήθησε και η CTS.

Γενικά είστε μπάντα που δεν δίνει πολλές συνεντεύξεις, αν δεν κάνω λάθος. Γιατί έτσι;
Ναι είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε δώσει πολλές συνεντεύξεις αλλά πρέπει να υπάρχει και ένας λόγος για να το κάνεις. Τώρα, που έχουμε φρέσκια κυκλοφορία, είναι χαρά μας να μιλήσουμε.

Συγχαρητήρια κιόλας για τον πρώτο σας ολοκληρωμένο δίσκο. Μια πιο ολοκληρωμένη άποψη μπορείτε να διαβάσετε εδώ από τον Γιάννη. Πείτε μας λίγο πώς προέκυψε αυτός; Υπάρχει κάποια περίεργη ιστορία από πίσω;
Ευχαριστούμε πολύ, να' σαι καλά! Μετά το EP μας "First Gear", είχαμε ήδη κάποια κομμάτια έτοιμα, όπως το "Happening", που τα είχαμε αφήσει απ' έξω. Υπήρχε και μια ιδέα για άλλο ένα EP αλλά νιώσαμε έτοιμοι ότι ήρθε η ώρα για κάτι πιο ολοκληρωμένο. Και έτσι βάλαμε μπροστά για το "Electric". Περίεργες ιστορίες δεν έχουμε, μόνο κάποιες αστείες που μάλλον είναι αστείες μόνο για μας και όχι για τους αναγνώστες.

45RatsΜιας και μιλάμε για περίεργες ιστορίες, πως προέκυψε η «συνεργασία» με το GQ και τον Fassbender;  Ήσαστε την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος απλά;
Αυτό ακριβώς. Μας προσέγγισε ο σκηνοθέτης του video, μας εξήγησε τι και πως και αυτό ήταν. Στην αρχή βέβαια νομίζαμε ότι απλά είναι ένα πετυχημένο spam. Αλλά μετά από ψάξιμο διαπιστώσαμε, με χαρά, ότι λέει αλήθεια. Όπως αποδείχτηκε άλλωστε!

Είστε μια instrumental μπάντα. Έχετε αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποκτήσετε τραγουδιστή ποτέ; Είδαμε μια απόπειρα με τον Dam στο "Happenings".
Ναι από τους τρεις μας μόνο ο Dam θα μπορούσε να τραγουδήσει, οι άλλοι είμαστε τελείως κακόφωνοι. Το ενδεχόμενο να αποκτήσουμε τραγουδιστή δεν το αποκλείουμε αλλά δεν το αναζητάμε κιόλας. Τουλάχιστον άμεσα.

Μετά τον νέο δίσκο, τι υπάρχει στα πλάνα σας;
Το να γράφουμε νέα κομμάτια και να παίζουμε μουσική δεν σταματάει. Σίγουρα στα άμεσα πλάνα, με αφορμή το “Electric”, είναι να κάνουμε πολλά live. Έχοντας και σαν στόχο μία ευρωπαϊκή περιοδεία.

45RatsΠαρατηρούμε τα τελευταία πέντε χρόνια μια έξαρση στο southern/stoner ήχο στον ελληνικό χώρο. Από εκεί έχουν βγει πολλά αξιόλογα σχήματα, όπως εσείς, οι Potergeist, οι Void Droid, oι 1000mods. Ωστόσο, πιστεύεις ότι κάποια στιγμή αυτό το κύμα θα κορεστεί; Όπως όλα δηλαδή, θα κάνει τον κύκλο του και θα πέσει; Θεωρείς ότι πολλοί αποφάσισαν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο ήχο λόγω μόδας;
Όπως σε όλα, πάντα υπάρχουν και οι «τυχοδιώκτες», αλλά επειδή μιλάμε για μουσική το βασικότερο κίνητρο είναι το μεράκι. Κι αυτό είναι που έκανε το είδος αυτό πιο γνωστό σε ευρύτερο κοινό. Και βέβαια οι επιτυχίες συγκροτημάτων, όπως τα παραπάνω, κάνουν τον ακροατή να είναι πιο «πιστός» σε ελληνικές μπάντες. Κάτι που δεν το είχαμε τόσο εύκολο πριν κάποια χρόνια.

Είδαμε τι έγινε και στο live των Clutch με την αυξημένη ζήτηση να οδηγεί σε μια sold out συναυλία σε έναν χώρο αρκετά μεγαλύτερο από ό,τι έχουμε συνηθίσει για τα ελληνικά δεδομένα. Και σε καιρούς δύσκολους.
Αυτό είναι μια επιβεβαίωση των παραπάνω,  και ένα επιπλέον κίνητρο για να ανέβει κι άλλα επίπεδα η ελληνική σκηνή. Όχι ότι είναι σε κακό επίπεδο αυτή τη στιγμή, ίσα-ίσα τώρα είναι στα καλύτερά της, απλά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

45RatsΤελικά το stoner είναι είδος μουσικής ή τρόπος ζωής; Stoner χωρίς μαστούρα γίνεται;
Το rock είναι τρόπος ζωής, όχι το stoner. Γιατί το stoner αργότερα μπορεί να αλλάξει ονομασία. Τώρα τι βοηθάει τον κάθε καλλιτέχνη να συνθέσει, είναι προσωπικό θέμα.

Προφανώς ακούτε πολύ rock 'n' roll. Με άλλα είδη μουσικής ασχολείστε; Ακούτε κάτι πέρα από rock;
Αρέσει και στους τρείς μας ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Σωκράτης Μάλαμας, και παλιά λαϊκά. Αλλά ακούμε και λίγο jazz, funk, κλασικό metal. Γενικά πιστεύουμε ότι η μουσική είναι μία. Σίγουρα όμως πρώτη επιλογή είναι το rock.

Φαντάζομαι ότι οι 45Rats δεν αρκούν για να τα βγάζετε πέρα οικονομικά. Με τι άλλο ασχολείστε πέραν της μπάντας;
Ασχολούμαστε με τυπογραφικές εργασίες, φυσιοθεραπείες και την ενεργειακή τεχνολογία.

Πώς ήταν η εμπειρία σας με τους Orange Goblin στην Πάτρα; Ποιό live που συμμετείχατε ήταν η κορυφαία στιγμή για τους 45Rats;
Ήταν ωραία εμπειρία και όσο βρεθήκαμε με τους Orange Goblin ήταν πολύ χαλαροί και με εμφανές το αγγλικό χιούμορ. Μα πάνω απ’ όλα πολύ σωστοί επαγγελματίες. Κορυφαία στιγμή δεν ξέρω να σου πω, σίγουρα ξεχωριστή ήταν το τριήμερο με τους Samsara Blues Experiment σε Λάρισα και Θεσ/νίκη. Περάσαμε πολύ ωραία και σίγουρα μας βοήθησε να μας μάθει περισσότερος κόσμος. Επίσης δε μπορούμε να ξεχάσουμε το βράδυ από την πρώτη επίσκεψη των Samsara στην Ελλάδα, όταν μετά το live πήγαμε όλοι μαζί σε μίνι μπουζούκια στου Ψυρρή, ήταν τουρκομπαρόκ η κατάσταση!

45RatsΣε ένα υποθετικό festival, ποιά σχήματα θα επιλέγατε να συμμετάσχουν μαζί με εσάς; Όχι απαραίτητα ίδιου ύφους μπάντες.
Co-headliners: Black Sabbath - AC/DC - Motörhead...
Metallica - Iron Maiden - WASP - Monster Magnet - Earthless - Radio Moscow - Clutch - Gentlemans Pistols - Samsara Blues Experiment - Gov’t Mule - Gary Clark Jr. - Queens Of The Stone Age - The Dead Weathers - Color Haze - My Sleeping Karma - Graveyard - The Last Drive - Nashville Pussy - Lonely Kamel - Atomic Bitchwax  & πάαααρα πολλοί άλλοι...

Ποιάς σειράς το theme θα θέλατε να γράψετε ή να έχετε γράψει; Εναλλακτικά, ποιάς ταινίας το soundtrack;
Μια πολύ καλή περίπτωση είναι το "Blow". Η ιστορία του Boston George που έφτιαξε το μεγαλύτερο cartel κόκας στην Αμερική στα 70s. Του χρόνου, παρεμπιπτόντως, αποφυλακίζεται.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Θα σας δούμε λογικά και την Παρασκευή στην Πάτρα με τους Potergeist. Δικός σας ο επίλογος.
Ανυπομονούμε να ξαναέρθουμε στην Πάτρα. Η προηγούμενη φορά ήταν φοβερή και αυτή αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερη. Θα είμαστε παρέα με τους Potergeist και στο Αγρίνιο το Σάββατο και την Κυριακή έχουμε την επίσημη παρουσίαση στην Αθήνα στο Six Dogs. Στη συνέχεια έχουμε κι άλλα live σε Θεσ/νίκη, Ξάνθη, Γιάννενα... Και για να κλείσουμε με μια ατάκα «η φάση είναι Rock 'n' Roll».
  • SHARE
  • TWEET