Συνέντευξη 2Cellos (Luka Sulic, Stjepan Hauser)

«Κάνουμε κάτι εντελώς διαφορετικό από τους Apocalyptica!»

Από τον Λουκιανό Κοροβέση, 10/07/2014 @ 11:22
To internet μπορεί να έχει γονατίσει τις πωλήσεις δίσκων, αλλά παράλληλα έχει δώσει ευκαιρίες για άμεση καταξίωση: σαν την εμπορική καταξίωση δηλαδή που κατάφερε το δίδυμο δύο τσελιστών 2Cellos σε μόλις δύο χρόνια, ποντάροντας πρακτικά στην δύναμη του internet, τα μεγάλα τραγούδια... άλλων και την μουσική έκταση του τσέλο. Το Rocking.gr, επ' αφορμή της επικείμενης συναυλίας τους στην Αθήνα στις 15/07/14, μίλησε μαζί τους για την δύναμη του τσέλο σαν όργανο, τις συνεργασίες με Steve Vai και Elton John, τον παραλληλισμό με τους Apocalyptica, αλλά και την...αγάπη. Απολαύστε τους!

Καλησπέρα. Η διασκευή σας στο "Thunderstruck" των AC/DC έγινε viral μέσα σε λίγες μέρες. Υπάρχει κάποια ομάδα marketing πίσω από τις επιλογές των τραγουδιών που θα διασκευάσετε ή είναι απλά θέμα τύχης και αγάπης για την μουσική;
Δεν έχουμε καμία ομάδα marketing. Απλά κάνουμε ότι μας αρέσει και ευτυχώς βλέπουμε πως υπάρχουν και άλλοι που τους αρέσει τόσο πολύ!

Με ποιά κριτήρια διαλέγετε τα κομμάτια που θα διασκευάσετε;
Ποτέ δεν διαλέγουμε τα κομμάτια που αρέσουν στον κόσμο ή αυτά που είναι δημοφιλή την συγκεκριμένη περίοδο. Διασκευάζουμε κομμάτια που μας μιλάνε, που σημαίνουν κάτι για εμάς και προσπαθούμε να τους δώσουμε μια άλλη διάσταση μέσω της χρήσης τσέλο!

Ιστορικά, το πρώτο συγκρότημα που έγινε γνωστό μέσω των τσέλο διασκευών του σε κομμάτια των Metallica, ήταν οι Φιλανδοί Apocalyptica. Τους γνωρίζετε; Υπήρξαν έμπνευσή σας;
Τους ξέρουμε φυσικά, αλλά εκείνοι παίζουν μόνο metal μουσική! Εμείς από την άλλη κάνουμε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που κάνουν εκείνοι - παίζουμε rock, pop, κλασική, κινηματογραφική μουσική κτλ, διασκευάζουμε μουσικές από ένα πολύ ευρύ φάσμα. Όταν ξεκινούσαμε, αντλήσαμε έμπνευση από ένα σπουδαίο Ιταλό τσελίστα, τον Giovanni Sollima, ο οποίος είναι ένας πραγματικός βιρτουόζος και ο οποίος άρχισε να χρησιμοποιεί το τσέλο σαν ένα αρμονικό όργανο και άρχισε να δημιουργεί νέους τρόπους παιξίματος, το οποίο ήταν φοβερή έμπνευση για ένα νέο τσελίστα.

Θα κάνετε την μετάβαση από τις διασκευές σε πρωτότυπο υλικό, στο κοντινό μέλλον; Ποιό θα ήταν το επόμενο λογικό βήμα για εσάς;
Ναι, ήδη έχουμε ξεκινήσει και γράφουμε δικό μας υλικό!

Ποιές διασκευές θα πρέπει να περιμένουμε από τους 2Cellos στο άμεσο μέλλον; Με ποιούς καλλιτέχνες θα θέλατε να συνεργαστείτε;
Θα θέλαμε να συνεργαστούμε και με άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες σαν τον Sting, τον Eminem κ.ά. Για το άμεσο μέλλον, θα θέλαμε να κάνουμε και άλλα σπουδαία βίντεο και κάποιες ωραίες ενορχηστρώσεις.

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Steve Vai (σημ: διασκευάσανε μαζί το "Highway To Hell" στο τελευταίο άλμπουμ των 2Cellos, "In2ition"). Αυτός είναι ένας βιρτουόζος κιθαρίστας ενώ εσείς βιρτουόζοι τσελίστες. Σας έδειξε κανένα κόλπο;
Είχε πολύ πλάκα να δουλεύουμε με τον Steve. Η συνεργασία μας ήταν σαν ένα διάλογος ανάμεσα στο τσέλο και την ηλεκτρική κιθάρα, το οποίο είναι πολύ σπάνιο για να το δεις. Πήρε το δοξάρι μου και άρχισε να παίζει κιθάρα με το δοξάρι! Φοβερός!

Δουλέψατε επίσης με τον Elton John, τόσο στο studio όσο και σε συναυλία. Πώς ήταν η εμπειρία;
Είναι ένας ζωντανός θρύλος και ήταν ονειρικό να δουλέψουμε μαζί του.

Τα τσέλο «απελευθερώθηκαν» από την κλασική μουσική και έκαναν μετάβαση στην pop. Γιατί αυτό δεν συνέβη με άλλα κλασικά όργανα; Γιατί το τσέλο είναι τόσο αγαπητό από μεγαλύτερα ακροατήρια;
Το τσέλο έχει τόσες πολλές δυνατότητες και μπορεί να παιχθεί με τόσους πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να έχει ένα γεμάτο ήχο από μόνο του, μπορεί να αποδώσει πολλά διαφορετικά είδη μουσικής και γι’ αυτό και αρέσει τόσο πολύ στον κόσμο.

Θα κάνετε ποτέ μια διασκευή κλασικού έργου σε ένα πιο pop ύφος; Πώς νομίζετε ότι θα αντιδρούσε το κοινό;
Δεν θα θέλαμε να το κάνουμε αυτό, καθώς είναι ήδη αριστουργήματα ως έχουν. Δεν θα θέλαμε να τα πειράξουμε με φτηνά εφέ και εμπορικές ενορχηστρώσεις.

Ποιά είναι η πιο αγαπημένη σας διασκευή μέχρι τώρα; Και ποιά αυτή του κοινού;
Εξαρτάται από την διάθεση! Κάποιες φορές θα έλεγα κάτι πιο ρομαντικό σαν το "With Or Without You", κάποιες κάτι πιο πνευματικό σαν το "Benedictus" και κάποιες κάτι πολύ πολύ τρελό, που ροκάρει, σαν μια διασκευή στους AC/DC!

Ποιά ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία των 2Cellos μέχρι σήμερα;
Έχουν γίνει τόσο πολλά και τρελά πράγματα τα τελευταία τρία χρόνια, που μου είναι αδύνατο να διαλέξω μόνο ένα!

Ποιός δίσκος άλλαξε την ζωή σου και γιατί;
Κανένας συγκεκριμένος, καθώς πάντοτε άκουγα μια ποικιλία από μουσικές: κινηματογραφική, pop, κλασική. Έτσι θα επιλέξω τα καλύτερα κομμάτια από κάθε δίσκο που έχω ακούσει!

Η Ευρώπη φαίνεται τελευταία πως βαδίζει προς όλο και πιο συντηρητικά μονοπάτια. Τα τσέλο από την άλλη φαίνεται πως ένωσαν την Κροατία και την Σλοβενία. Μπορεί τελικά η μουσική να σώσει τον κόσμο;
Ναι απολύτως! Η όμορφη μουσική είναι μια γλώσσα που μπορεί να ενώσει όλο τον κόσμο!

Did you find love in a hopeless place; (Σημ: αμετάφραστο, από την διασκευή τους σε Rihanna) Θεωρώ πως αυτή είναι η κορυφαία σας διασκευή, απόλυτα ξεσηκωτική και ρομαντική!
Χαχα, ναι κάποιοι από εμάς την βρήκαμε!

Τι να περιμένουμε από την συναυλία σας στην Αθήνα;
Το απρόσμενο!
  • SHARE
  • TWEET