Συνέντεξη Teramaze (Dean Wells)

«Eτοιμάζουμε ένα πολύ progressive concept album για το 2015»

Από τον Νίκο Καταπίδη, 10/09/2014 @ 10:55
Μετά την κυκλοφορία του εξαιρετικού "Esoteric Symbolism" και κάποιες αλλαγές στο line-up των Teramaze, κάναμε μια κουβέντα με τον βασικό συνθέτη και κιθαρίστα Dean Wells για τα επόμενα βήματα της μπάντας, την κατάσταση της μουσικής βιομηχανίας καθώς και την σημασία των endorsements για την καριέρα των μουσικών.

TeramazeΑρχικά να σου πω συγχαρητήρια για το "Esoteric Symbolism", με εντυπωσίασε από την πρώτη ακρόαση. Πώς ήταν η αποδοχή του δίσκου μέχρι τώρα;
Σ' ευχαριστώ φίλε, ο δίσκος έχει λάβει πολύ θετικές κριτικές και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που όλοι τον απολαμβάνουν.

Νομίζω πως, σε σχέση με το "AnhedoniA", το νέο άλμπουμ είναι πιο progressive και με περισσότερη ποικιλία στον ήχο, αυτό προέκυψε απλά επειδή η μουσική σας βγήκε έτσι, ή το είχατε αποφασίσει πριν να ξεκινήσετε τη δημιουργική διαδικασία;
Για να είμαι ειλικρινής, ήταν μια φυσική συνέχεια αλλά θέλαμε εξ αρχής να κάνουμε κάτι πιο περίπλοκο κι επικό, πέραν ίσως της παραγωγής όμως, δεν είναι και τόσο διαφορετικό, τουλάχιστον εμένα δεν μου φαίνεται τόσο διαφορετικό (γέλια). Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος και για τους δύο δίσκους και το ότι έχουν μια μοναδικότητα με κάνει να τους αγαπώ πιο πολύ.

Πώς προσεγγίζετε το songwriting; Είναι μια διαδικασία συνεργατική ή γράφεις μόνος σου την περισσότερη μουσική;
Καλή ερώτηση! Από το ξεκίνημα των Teramaze έγραφα όλη τη μουσική μόνος μου με την επιρροή των υπόλοιπων μελών κατά τη διάρκεια της σύνθεσης, ενώ οι στίχοι και τα φωνητικά ήταν πάντα αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του τραγουδιστή κι εμένα.

Βασικά πάντοτε ξεκινά με ένα riff και προχωρά από εκεί, τα κομμάτια περνάνε ένα σωρό αλλαγές μέχρι να φτάσουν στην τελική τους μορφή, αυτή η διαδικασία είναι το αγαπημένο μου κομμάτι στο να είμαι σε μια μπάντα και να κυκλοφορούμε δίσκους.

Με αυτό ως δεδομένο, τώρα με το καινούριο line-up έχουμε συνεργαστεί πολύ για το επόμενο άλμπουμ, κάτι το οποίο είναι πολύ καινούργιο για εμένα και ιδιαίτερα αναζωογονητικό, όλα τα παιδιά στη μπάντα έχουν το ίδιο όραμα και την ίδια κατανόηση της progressive μουσικής, είναι απίθανο!

Teramaze - Esoteric SymbolismΣχετικά πρόσφατα ανακοινώσατε και τον νέο τραγουδιστή σας, τον Nathan Peachey. Ήθελα να σε ρωτήσω, τι συνέβη με τον Brett Rerekura; Ήταν κάπως απότομη η αλλαγή αμέσως μετά την κυκλοφορία του δίσκου.
Ο Brett κι εγώ δεν συμφωνούσαμε και πολύ σε διάφορα θέματα, είναι εξαιρετικός τραγουδιστής και του εύχομαι ό,τι καλύτερο. Τώρα με τον Nathat φαίνεται να υπάρχει μια ισχυρή αίσθηση ενότητας στη μπάντα και όλοι θέλουμε να δημιουργήσουμε progressive μουσική, αντιλαμβανόμαστε ο ένας το ρόλο του άλλου. Ο Nathan έχει την πιο εκπληκτική φωνή και πιστεύω πως οι οπαδοί των Teramaze θα εκπλαγούν θετικά μόλις ακούσουν τι ετοιμάζουμε, έδωσε μια νέα πνοή και είναι και βολικός άνθρωπος, το οποίο είναι πολύ σημαντικό.

Υπάρχει μια ακόμη προσθήκη στο συγκρότημα, ο Dave Holley στα πλήκτρα. Να φανταστώ ότι ο ρόλος των πλήκτρων θα αναβαθμιστεί στο επερχόμενο νέο άλμπουμ;
Ο Dave έπαιξε στο "Esoteric Symbolism", έκανε φανταστική δουλειά και σκεφτήκαμε να δούμε αν θέλει να ενταχθεί ως κανονικό μέλος, το οποίο κι έκανε.

Ο νέος δίσκος που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2015, είναι πολύ progressive, μια concept δουλειά, κάτι για το οποίο νοιώθουμε πολύ καλά, υπάρχει μια έντονη αλλά και διακριτική παρουσία πιάνου, πλήκτρων κλπ. σε όλο τον δίσκο. Ο Dave έχει γράψει μερικά από τα πιο όμορφα μέρη εγχόρδων που έχω ακούσει, είναι πολύ ταλαντούχος και πολύ αστείος τύπος, τον αγαπούμε κι ό,τι αυτός προσφέρει στον ήχο των Teramaze είναι πολύ σημαντικό. Είναι επίσης μεγάλος fan της Katy Perry, μιλάμε για ψύχωση όχι αστεία (γέλια).

Δεδομένης της ευρείας αποδοχής του δίσκου, υπάρχουν σχέδια για περιοδεία πέραν της Αυστραλίας; Πρέπει να είναι πολύ δύσκολο από οικονομικής άποψης να ταξιδέψετε στην Ευρώπη ή την Αμερική με όλο τον εξοπλισμό σας για να παίξετε ζωντανά, οπότε αναρωτιέμαι σε τι φάση είστε όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις.
Δεν είναι μυστικό ότι συγκροτήματα όπως οι Teramaze δεν βγάζουν αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτήσουν μια παγκόσμια περιοδεία, αλλά είμαστε σε συζητήσεις για να κάνουμε εμφανίσεις σε Αμερική, Ιαπωνία και ίσως Ευρώπη.

Έχουμε συνεργασία με κάποιες μεγάλες εταιρίες μουσικού εξοπλισμού, οπότε αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, είναι περισσότερο θέμα χρημάτων, το πώς μπορεί να αλλάξει αυτό εξαρτάται περισσότερο από τους fans, οι δισκογραφικές δεν έχουν χρήματα για να πληρώνουν τις περιοδείες οπότε αυτό είναι κάτι δύσκολο, γιατί θα θέλαμε να περιοδεύσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα.

Dean Wells (Teramaze)Πέραν των Teramaze, είσαι επίσης μέλος των Meshiaak, με έναν δίσκο στα σκαριά. Πες μας πώς δημιουργήθηκε αυτή η μπάντα και τι να περιμένουμε από την επερχόμενη δισκογραφική δουλειά σας;
Αυτό το project δημιουργήθηκε από τον καλό μου φίλο Danny Tomb (ex- 4ARM) κι εμένα, μιλώντας ένα βράδυ για την επιθυμία μας να κάνουμε κάτι heavy μαζί. Βγαίνει κάτι πολύ δυνατό μέχρι στιγμής, έχουμε μερικές συμμετοχές από τεράστιους μουσικούς που θα αποκαλύψουμε πιο κοντά στην ημερομηνία κυκλοφορίας του δίσκου, γενικά είναι κάτι πολύ διασκεδαστικό και μου αρέσει να γράφω και να παίζω κάτι καθαρά metal.

Ποιές είναι οι μεγαλύτερες επιρροές σου σαν κιθαρίστας αλλά και σαν τραγουδοποιός;
Κιθαρίστες όπως ο John Petrucci, Dave Mustaine, James Hetfield, Dimebag σαν συνθέτες, πρόσφατα με επηρέασαν στο παίξιμό μου μουσικοί όπως οι Marco Sfogli,  Guthrie Govan, Andy Timmons, Brett Garsed, γενικά μου αρέσουν διαφορετικά είδη μουσικής οπότε έχω πολλές επιρροές από μπάντες όπως οι Train, V, Savage Garden, ως και Michael Jackson, Sting κτλ.

Πολλές μεγάλες εταιρίες μουσικών οργάνων κι εξοπλισμών συνεργάζονται μαζί σου, πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ανάπτυξή σου ως μουσικός;
Πάντα ένιωθα πως το να σε κάνουν endorse εταιρίες είναι μεγάλο προνόμιο, τώρα συνεργάζομαι με μερικές από τις αγαπημένες μου εταιρίες όπως η Music Man, η Seymour Duncan, η Roland, και η εμπειρία μου είναι εξαιρετική, βοηθά σημαντικά στη σημερινή εποχή δίνοντάς προβολή ανάμεσα σε μερικούς από τους αγαπημένους μου μουσικούς.

Παρατήρησα πως όσο πιο σκληρά δουλεύεις για να προωθήσεις αυτά τα brands τόσο πιο πιθανό είναι και οι ίδιοι να βοηθήσουν εσένα.

TeramazeΓια κάποιον που δεν έχει ακούσει ποτέ ξανά τη μουσική των Teramaze, ποιό κομμάτι θα του πρότεινες;
Το "Bodies Of Betrayal" από το "Esoteric Symbolism", νομίζω πως καλύπτει σχεδόν τα πάντα κι επιπλέον είναι και ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια.

Σ' ευχαριστώ για τον χρόνο σου, μπορείς να κλείσεις τη συνέντευξη με όποιον τρόπο θέλεις...
Ευχαριστώ κι εγώ για το ενδιαφέρον, τσεκάρετε το τελευταίο μας άλμπουμ "Esoteric Symbolism" κι ελάτε στην παρέα μας στο Facebook στη σελίδα facebook.com/teramaze.
  • SHARE
  • TWEET