Pentagram: «Πήραμε αρκετές αποφάσεις για τις οποίες ακόμη μετανιώνουμε»

Ο Bobby Liebling και ο Victor Griffin μας μιλούν για χαμένες ευκαιρίες, επιρροές και τις προσδοκίες που καλούνται να εκπληρώσουν

Από τον Σπύρο Κούκα, 27/09/2016 @ 12:38

Με αφορμή την επερχόμενη εμφάνιση τους στα πλαίσια του Desertfest, μιλήσαμε με τον Bobby Liebling και τον Victor Griffin των Pentagram, για όλα όσα αφορούν τη θρυλική μπάντα. Αν και λακωνικότεροι απ’ ό,τι θα θέλαμε, η συζήτηση μαζί τους αποκάλυψε αρκετές ενδιαφέρουσες πτυχές της ύπαρξης τους, ενώ τα σχέδια τους για γρήγορη επιστροφή στο στούντιο δεν μπορούν παρά να αποτελούν τα καλύτερα νέα για το εγγύς μέλλον.

Pentagram

Αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ για αυτή τη συνέντευξη. Είναι μεγάλη μου τιμή που δύο θρύλοι της μουσικής όπως εσείς απαντάτε στις ερωτήσεις μου.

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για το τελευταίο σας άλμπουμ, το "Curious Volume". Παρότι είναι ένας κλασσικός Pentagram δίσκος, τις πρώτες φορές που τον άκουσα, δεν ήξερα αν μου άρεσε ή όχι. Τώρα, σχεδόν έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του, πιστεύω πως είναι μια αρκετά καλή δουλειά, με πολλά αξιομνημόνευτα σημεία. Θεωρείτε, όμως, ότι ο κόσμος σήμερα έχει την υπομονή να δώσει σε έναν δίσκο τον χρόνο που χρειάζεται για να δείξει τις πραγματικές δυναμικές του;

Victor: Με τόσα πράγματα να μας περισπούν πλέον στον περίγυρο που δραστηριοποιείται ο καθένας, φαίνεται πως το κοινό δίνει όλο και μικρότερη προσοχή, οπότε μάλλον έχεις ένα δίκιο εδώ. Αλλά νομίζω πως οι φανατικοί οπαδοί μας γνωρίζουν τις δυνατότητες μας και θα του δώσουν την ευκαιρία να ωριμάσει.

Έχετε στα άμεσα σχέδια σας τη δημιουργία ενός νέου δίσκου;

Victor: Όχι κάτι σίγουρο για να ανακοινώσουμε, αλλά το συζητάμε. Θα θέλαμε να επιστρέψουμε στο στούντιο στις αρχές του 2017. Πρέπει να το φροντίσουμε και να μην αφήσουμε να περάσει πολύς καιρός μέχρι να κυκλοφορήσουμε ένα νέο άλμπουμ, όπως έχουμε κάνει τόσες φορές στο παρελθόν.

Η φήμη που έχετε αναπτύξει σαν μπάντα είναι σχεδόν θρυλική. Σας δημιουργεί ποτέ ένα βάρος προσδοκιών, το οποίο να σας οδηγεί στο να δουλέψετε σκληρότερα, για να εκπληρώσετε τα αναμενόμενα;

Victor: Υπάρχει πάντα κάποια πίεση για να εκπληρώσεις τις όποιες προσδοκίες. Δεν μπορείς, όμως, να εστιάσεις πολύ σε κάτι τέτοιο. Με το είδος μουσικής που παίζουμε, έχουμε πλήρη καλλιτεχνική ελευθερία, οπότε δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τη νέα ραδιοφωνική επιτυχία. Θα κάνουμε ό,τι κάνουμε καλά εδώ και χρόνια: θα δημιουργήσουμε τα καλύτερα τραγούδια που μπορούμε, θα διαλέξουμε μερικά απ’ αυτά και αυτό είναι όλο.

Πάντοτε θεωρούσα πως οι στίχοι σας είναι μια προειδοποίηση για την ανθρωπότητα, όχι απλά κάποια «σατανικά» πράγματα για να τρομάξετε το κοινό. Έχω δίκιο;

Victor: Πολύ σωστά. Κάποιοι άνθρωποι έχουν παρερμηνεύσει τους στίχους μας από την αρχή. Μάλλον έχει να κάνει πιο πολύ με την εικόνα και τον ήχο που ακούν, θεωρούν ότι εγκρίνουμε το «κακό» ή ότι προωθούμε τη σατανική εικόνα ή οτιδήποτε. Και μέχρι ενός σημείου, το κάναμε την περίοδο των Death Row. Αλλά από τότε, είναι εκ διαμέτρου αντίθετο. Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο. Απλώς, κάποιες από τις αποφάσεις που παίρνουμε εδώ και τώρα σίγουρα θα έχουν παντοτινό αντίκτυπο στην αιώνια μάχη μεταξύ του καλού και του κακού. Οπότε, όταν έχεις ένα μέσο για να εκφράζεις τις σκέψεις σου όπως έχουμε εμείς τη μουσική, είναι σχεδόν προσωπική ευθύνη να λες την αλήθεια και να ενθαρρύνεις μέσω της μουσικής οποιονδήποτε προσπαθεί με λογικά επιχειρήματα να βγάλει άκρη σχετικά με τον κόσμο μας και τη ζωή «μετά». Δεν λέω ότι κάποιος από εμάς έχει όλες τις απαντήσεις, απλά είναι θετικό να γνωρίζεις πως δεν πορεύεσαι μόνος στη μάχη της ζωής.

Pentagram

Υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με ποια από τα παλιότερα τραγούδια σας θα χρησιμοποιήσετε σε κάποιο δίσκο;

Victor: Σίγουρα γίνεται κάποια συζήτηση. Πρέπει να μπορείς να προσεγγίσεις αυτά τα κομμάτια με διαφορετική οπτική. Είναι άλλωστε κάτι το λογικό, εφόσον κάποια από αυτά τα demo έχουν ηχογραφηθεί πάνω από σαράντα χρόνια πριν και έχουμε τελείως άλλο ήχο τώρα. Αυτά τα κομμάτια μετατρέπονται σε κάτι τελείως διαφορετικό όταν καταπιανόμαστε μαζί τους. Σε εκείνο το σημείο, αποφασίζουμε ποια από αυτά μας κάνουν και ποια όχι. Αλλά, γενικά, τα δουλεύουμε ταυτόχρονα με το εκάστοτε καινούργιο υλικό και όλα μαζί ταιριάζουν μέσα σε στον δίσκο.

Μέσα στα χρόνια είχατε πολλές ευκαιρίες να γίνετε ένα τεράστιο όνομα. Υπάρχουν στιγμές που μετανιώνετε για όλες αυτές τις χαμένες ευκαιρίες να πετύχετε ακόμα μεγαλύτερα πράγματα στην καριέρα σας;

Victor: Οπωσδήποτε, έχουν υπάρξει κάποιες χαμένες ευκαιρίες. Και ναι, έχουν υπάρξει φορές σε αυτά τα χρόνια, όπου κακές αποφάσεις ή συμπεριφορές οδήγησαν σε αποτυχίες για τις οποίες μετανιώνουμε ακόμη. Αλλά πρέπει απλά να ξεκινήσεις πάλι από εκεί, να έχεις μάθει κάτι από  τα λάθη σου και να συνεχίσεις. Σίγουρα κάποιοι από εμάς είναι τόσο ξεροκέφαλοι που έχουν κάνει τα ίδια λάθη ξανά και ξανά. Έχουμε, όμως, ακόμη ευκαιρίες και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε και να είμαστε αρκετά έξυπνοι ώστε να εκμεταλλευτούμε αυτές που έχουμε σήμερα.

Παίζετε μουσική για πάνω από πενήντα χρόνια τώρα. Για πόσο θεωρείτε ότι θα συνεχίζετε;

Bobby: Νομίζω ότι θα συνεχίζω να παίζω μέχρι να πεθάνω. Αυτό εξαρτάται βέβαια από την υγεία μου και τα υπόλοιπα μέλη. Όσο έχουμε ακόμη ζήτηση θα προσπαθώ να είμαι εκεί. Δεν περίμενα να γίνω γνωστός σε τόσο μεγάλη ηλικία.

Δεν είναι κρυφό πως βρεθήκατε πιο κοντά στη θρησκεία τα τελευταία χρόνια. Πώς σας έχει επηρεάσει αυτό σαν μπάντα;

Victor: Δεν μου αρέσει το «θρησκευτικό» κομμάτι της ερώτησης, αλλά καταλαβαίνω τι εννοείς. Όσο μεγαλώνουμε, αρχίζουμε να έχουμε περισσότερα χρόνια πίσω μας, απ’ ό,τι μπροστά μας. Το γεγονός αυτό αλλάζει τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα. Χάνεις λίγο από αυτό το άφθαρτο που νόμιζες ότι είχες και συνειδητοποιείς ότι πράγματι θα υπάρξει ένα τέλος. Θέλω να πιστεύω ότι εμάς, ως Pentagram, μας έχει βελτιώσει η συνειδητοποίηση αυτή τόσο στις ζωές μας όσο και ως μπάντα. Είμαστε πιο ανεκτικοί ο ένας με τον άλλον απ’ ό,τι ήμασταν στο παρελθόν.

Pentagram

Στο μυαλό μου υπάρχει πάντα ένας "Blue Cheer" παράγοντας στη μουσική σας, παρότι έχετε τη φήμη ενός από τους πρωτεργάτες του doom rock/metal ήχου. Μπορείτε να μου αναφέρετε κάποιες από τις επιρροές σας ως μουσικοί όλα αυτά τα χρόνια; Αφορούν μονάχα παλιά ακούσματα ή υπάρχουν και πρόσφατες επιρροές, κάποια καινούργια πράγματα τα οποία απολαμβάνετε να ακούτε;

Bobby: Ο παράγοντας που ανέφερες είναι ουσιαστικά κάτι που προκύπτει από την προσωπική μου λατρεία να παίζω όσο πιο δυνατά γίνεται. Υπάρχει τόσο μεγάλη πληθώρα επιλογών πλέον που είναι πραγματικά δύσκολο για εμένα να ανακαλύψω τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προσέφεραν απλόχερα οι μπάντες από τα τέλη των '60s ως και τα '70s. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσω να ακούω καινούργια πράγματα. Πάντα υπάρχει κάτι που μπορεί να σε παρακινήσει για το οτιδήποτε.

Όταν αναπολείτε το παρελθόν, τους δίσκους που σας επηρέασαν όταν ήσασταν νέοι, μπορείτε να φανταστείτε ότι πλέον υπάρχουν ακροατές στην ίδια θέση που βρισκόσασταν τότε, να αναζητούν τους δίσκους των Pentagram που εσείς δημιουργήσατε;

Victor: Είναι δύσκολο να το συλλάβεις κάποιες φορές, αλλά είναι σίγουρα ευλογία να έχεις κάτι που να αντικατοπτρίζει τις προσπάθειές σου. Είμαστε όλοι ενθουσιώδεις κι ευγνώμονες για τους οπαδούς μας και για το γεγονός πως αποτελούμε μέρος της ζωής τους, με έναν τόσο προσωπικό τρόπο όπως η μουσική.

Τι να περιμένουμε από το επερχόμενο live των Pentagram στην Ελλάδα;

Victor: Να αναμένετε μια ιδιαίτερη, heavy κι ενεργητική εμφάνιση με μια ενδιαφέρουσα επιλογή κλασσικών και νέων τραγουδιών μας.

Pentagram

Η εμφάνισή σας θα είναι κομμάτι ενός φεστιβάλ που ονομάζεται Desertfest.  Αναρωτιέμαι, προτιμάτε να παίζετε σε τέτοιου είδους φεστιβάλ, ή να πραγματοποιείτε αυτοτελείς εμφανίσεις;

Victor: Τα φεστιβάλ σίγουρα είναι πολύ ωραία. Πολλή αδελφοσύνη κι ενέργεια παντού. Αλλά και τα κανονικά live δεν πάνε πίσω, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με ένα ανυπόμονο κι ενεργητικό κοινό. Αποτελεί κατά κάποιον τρόπο μιαν ανταλλαγή ενέργειας, όσο πιο πολλή δίνεις, τόσο περισσότερη θα σου επιστραφεί, συμβαίνει μια ισορροπία δυναμικής που δημιουργεί μια εξαιρετική για όλους εμφάνιση.

Έχετε κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους οπαδούς σας εδώ?

Bobby: Το μόνο που έχω να πω είναι πως ευχαριστώ τον Θεό που βρίσκομαι ακόμη εδώ. Και όσο συνεχίζετε να μας υποστηρίζετε με το ίδιο πάθος, θα παίζουμε τη μουσική μας για όσο αντέχουμε. Σας ευχαριστώ όλους, σας αγαπάμε.

Victor: Όπως κάθε φορά, σας ευχαριστούμε για τη συνεχή υποστήριξή σας. Πραγματικά είστε ο λόγος που μπορούμε και συνεχίζουμε να υπάρχουμε.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο και τις απαντήσεις σας.

Victor: Εμείς ευχαριστούμε.

  • SHARE
  • TWEET