Calexico: «Η μουσική μας έχει πάθος - για αυτό αρέσει στους Έλληνες»

Ο τραγουδιστής Joey Burns μας έδειξε την ανθρώπινη πλευρά του αποδεικνύοντας πως είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και ταυτόχρονα σεμνούς συνομιλητές

Από τον Γιάννη Βόλκα, 03/11/2015 @ 13:19
Όσο περισσότερο ασχολούμαι με τους Calexico τόσο περισσότερο εκτιμώ της μουσική τους. Όσο εμβαθύνω στην μουσική τους, τόσο περισσότερο με ενδιαφέρει να γνωρίσω την ανθρώπινη πλευρά τους. Όσο περισσότερο γνωρίζω την ανθρώπινη πλευρά τους τόσο αναπτερώνεται η ελπίδα μου για το ανθρώπινο είδος. Λίγο πριν τις εμφανίσεις των Calexico σε Θεσσαλονίκη (13/11) και Αθήνα (14/11) ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Joey Burns αποδεικνύεται ένας από τους πιο έξυπνους, ενδιαφέροντες αλλά ταυτόχρονα σεμνούς και ταπεινούς συνομιλητές.

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τον φετινό δίσκο. Πιστεύω ότι για άλλη μια φορά κάνατε καταπληκτική δουλειά.
Ευχαριστούμε πολύ. Βάλαμε πολύ ενέργεια και αγάπη στον νέο δίσκο "Edge Of The Sun", παρόμοια με ορισμένους παλιότερους δίσκους μας, ειδικά σαν το "The Black Light". Αποφασίσαμε να μην βιαστούμε και να αφήσουμε τα κομμάτια να «μεγαλώσουν» και «ανθίσουν» με αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετός χρόνος και χώρος να καλέσουμε αρκετούς φίλους να συμμετέχουν στις ηχογραφήσεις.

Πιστεύω ότι βρίσκεστε στην καλύτερη δυνατή φόρμα, κάτι σαν μια δεύτερη νεότητα. Συμφωνείς;
Μου αρέσει όπως το θέτεις. Φυσικά με κάνει και να γελάω λιγάκι γιατί τα τετράχρονα δίδυμα κορίτσια μου σίγουρα μου βγάζουν μια παιδικότητα. Γι' αυτό και για την υπομονή της αγαπημένης και πανέμορφης γυναίκας μου Nova, νιώθω ο πιο τυχερός άνθρωπος του κόσμου. Το να παίζω μουσική με διασκεδάζει πολύ και είμαι ευγνώμων που έχω την δυνατότητα να μοιραστώ αυτό το «δώρο» με τόσους ταλαντούχους μουσικούς τόσο στις περιοδείες όσο και στο στούντιο. Η περιοδεία όμως δεν θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιηθεί χωρίς εσένα, τον ακροατή και για αυτό είμαστε τόσο τυχεροί και ευγνώμονες. Ευχαριστώ! (επανέλαβε στα ελληνικά)

Calexico

Διάβασα ότι ο δίσκος αυτός είναι μια προσπάθεια να ξεψύγετε από την «θλίψη» και να περάσετε σε πιο «φωτεινές» μέρες. Πιστεύεις ότι τα καταφέρατε;
Ναι, απολαμβάνω την πιο θλιμμένη πλευρά των πραγμάτων αλλά πιστεύω ότι με το τελευταίο κομμάτι του δίσκου, το "Follow The River" εμφανίζεται μια ηλιαχτίδα ελπίδας. Λατρεύω τις μελαγχολικές ιστορίες, αυτές που δείχνουν την προσπάθεια σε πολλές περιπτώσεις τις ζωής. Τα τραγούδια του απλού εργάτη, οι ιστορίες που μιλούν για τις καθημερινές προκλήσεις. Ελπίζω εσείς, οι αναγνώστες και οι ακροατές να έχετε την ευκαιρία να ακούσετε τα outtakes από το "Edge Of The Sun", τραγούδια όπως το "Esperanza" το οποίο έγραψε και τραγουδά ο Jacob Valenzuela με τον πολύ καλό μας φίλο Salvador Duran. Υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στο σκοτάδι και την θλίψη με αυτή την όμορφη και αισιόδοξη συνεισφορά. Στα outtakes θα βρείτε επίσης τα "Calavera", "Roll Tango", "Volviendo" και ένα από τα πρώτα τραγούδια που γράφτηκαν για τον δίσκο και το προσωπικά αγαπημένο μου "Let It Slip Away".

Ανάφερες πριν την δυνατότητα να συμμετέχουν πολλοί και διάφοροι στον δίσκο. Γενικά έχετε μια «»κλίση” προς τις συμμετοχές άλλων στους δίσκους σας.
Λατρεύουμε να δουλεύουμε με άλλους καλλιτέχνες. Είναι κάτι που ο John (Convertino) και εγώ κάνουμε από πριν ξεκινήσουμε τους Calexico. Στο "Edge Of The Sun" όπως σου είπα και νωρίτερα, είχαμε αρκετό χρόνο και δεν βιαστήκαμε στην όλη διαδικασία που μας επέτρεψε να καλέσουμε πολλούς ώστε να συμμετέχουν στις ηχογραφήσεις του δίσκου. Αυτό απαιτεί χρόνο ώστε να συμβαδίζουν τα χρονοδιαγράμματα του καθενός. Ενθουσιαστήκαμε τόσο με το να συνεχίζουμε να προσκαλούμε κόσμο μέχρι που έπαιξε μεγάλο ρόλο στην δημιουργία του δίσκου και είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτό.

Έχετε επίσης ως καλεσμένους τον Eric Burdon και το ελληνικό συγκρότημα Takim (στο bonus track "Roll Tango"). Μπορείς να μας πεις μερικές λεπτομέρειες για την συνεργασία αυτή;
Είμαστε ενθουσιασμένοι με την συνεργασία τόσο με τον Eric Burdon όσο και με τους Takim. Είμαστε οπαδοί της μουσική τους και επίσης θέλαμε να κάνουμε περισσότερες ηχογραφήσεις στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Μεσόγειο.

Δηλαδή τους Takim τους γνωρίζατε ήδη;
Είχα ακούσει τους Takim μέσω του Δημήτρη από τα Lizard Sound Studios στην Αθήνα. Έβλεπα τα βίντεο από το στούντιο και ένοιωσα αμέσως μια έμπνευση. Τότε ήρθε και η ιδέα να ζητήσουμε από μερικά από τα μέλη της μπάντας να συμμετέχουν σε ένα τραγούδι. Όταν γνωριστήκαμε η ιδέα «μεγάλωνε» και το ένα τραγούδι έγινε δύο και τότε ηχογραφήσαμε το "Stray" ζωντανά στο στούντιο. Η όλη μέρα ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ελπίζουμε να επιστρέψουμε και να ηχογράφησουμε και άλλα κομμάτια. Λατρεύω την παραδοσιακή ενορχήστρωση και το απίστευτο ταλέντο των Takim.

Υπάρχει κάποιος με τον οποίο θα ήθελες να συνεργαστείς και δεν έχει γίνει;
Ναι, η λίστα είναι μεγάλη. Από την Πόλη του Μεξικό θα ήθελα να συνεργαστώ με την Natalia Lafourcade. Είναι μια καταπλητική μουσικός, τραγουδίστρια και συνθέτης. Επίσης μου αρέσει πολύ η νέα μουσική κατεύθυνση της Carla Morrison. Ο νέος της δίσκος "Amor Supremo" είναι πολύ σκοτεινός και παθιασμένος. Θα μου άρεσε να ηχογραφήσω μαζί της. Επίσης μου αρέσει πολύ ο Tom Waits, η ποικιλία, οι χαρακτήρες, η θεατρικότητα, όλα. Μια συνεργασία μαζί του θα ήταν πολύ διασκεδαστική και μεγάλη πηγή έμπνευσης. Μου αρέσει όπως δημιουργεί ήχους που είναι τελείως μοναδικοί σε αυτόν και τις εκφράσεις του. Έχει υπάρξει μεγάλη έμπνευση ως προς τον τρόπο που ηχογραφούμε και εμφανιζόμαστε στην σκηνή. Τέλος θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με τους Purity Ring. Θα ήταν μια πιο minimal και ηλεκτρονική συνεργασία και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελισσόταν κάτι τέτοιο. Ο John και εγώ συζητάμε εδώ και καιρό να κανουμε ένα session πέντε συνθέσεων οι δύο μας. Ανυπομονώ να ανεβασω την ένταση της ηλεκτρικής μου κιθάρας και να γεμίσω ήχους το στούντιο βλέποντας πως θα αντιδράσει ο John στα ντραμς.

Θα περιμένουμε να ακούσουμε τα αποτελέσματα της απόπειρας αυτής. Ας περάσουμε σε κάτι άλλο. Έχετε ένα μεγάλο και πιστό κοινό στην Ελλάδα. Τι πιστεύετε ότι βρίσκουν οι Έλληνες στην μουσική σας;
Πάθος!

Calexico - Edge Of The Sun

Είχαμε κάνει μια συνέντευξη μαζί πριν τρία χρόνια. Τότε σε είχα ρωτήσει για τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα της χώρας. Παρακολοθείς ακόμα ειδήσεις σχετικές με την Ελλάδα; Ποιά είναι η γνώμη σου σήμερα;
Η καρδιά και το μυαλό μου πηγαίνει συχνά στους ανθρώπους της Ελλάδας. Είναι σκληρό να βλέπεις και να διαβάζεις στις ειδήσεις γνωρίζοντας ότι τόσοι άνθρωποι επιθυμούν αυτό που είναι το καλύτερο. Οι πολιτικοί έρχονται και φεύγουν αλλά οι σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι είναι αυτοί που μένουν πίσω για να χτίσουν ξανά τις πόλεις, τις οικονομίες και να διασφαλίσουν ότι υπάρχει μέλλον για τις επόμενες γενιές. Θα ήθελα να ηχογραφήσω ξανά στην Ελλάδα ώστε κάνω τον κόσμο να εστιάσει ξανά στην χώρα σας και στην σημαντικότητα της κουλτούρας και του πνεύματος της Ελλάδας. Νιώθω μεγάλη τιμή που επιστρέφω και θα εμφανιστούμε ξανά στην Ελλάδα και ανυπομονώ να μιλήσω με τους Έλληνες και να ακούσω τις ιστορίες τους προσωπικά. Ορισμένες φορές το να βρίσκεσαι εκεί και να ακούς, να λαμβάνεις τις ιστορίες πόνου, θλίψης αλλά και χαράς μπορεί να σημαίνει πολλά για το ακροατήριο. Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου αποτελούν πάντα πηγή έμπνευσης.

Ζεις κοντά στα σύνορα μεταξύ Αμερικής και Μεξικό, σωστά; Εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί που διαμαρτύρονται για τους πολλούς μετανάστες που εισέρχονται στην χώρα. Από την άλλη πλευρά, πολλοί Έλληνες μεταναστεύουν στην βόρεια Ευρώπη. Έχεις κάποια συμβουλή για το πως πρέπει να σκέφτονται οι άνθρωποι επί του θέματος;
Αυτή είναι η ιστορία της ανθρωπότητας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, να ταξιδεύει και να μεταναστεύει. Αυτό έκανε και την δική μου χώρα αυτό που είναι σήμερα. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν φτάσει σε ακραία σημεία και χρειάζεται πολύ μεγάλη κατανόηση και καλή συνεννόηση από όλες τις πλευρές ώστε να υπάρξει προόδος.

Πιστεύεις ότι τα πράγματα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι καλύτερα ή χειρότερα;
Η μαζίκή έξοδος των μεταναστών από την Συρία στην Ευρώπη είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερη από ότι συμβαίνει εδώ.

Αυτή τη φορά βρεθήκατε στην Πόλη του Μεξικό. Η έμπνευση σας οδήγησε εκεί;
Πήγαμε στο Μεξικό για να εμπνευστούμε και να συγκεντρωθούμε στο γράψιμο και στις ηχογραφήσεις μόνο ο John, ο Sergio Mendoza και εγώ. Ήταν ιδέα του Sergio να πάμε στο σπίτι ενός φίλου στην περιοχή Coyoacan, μια πανέμορφη περιοχή με απίστευτους ανθρώπους, φαγητό και κουλτούρα. Ανυπομονώ να επιστρέψω εκεί.

Πιστεύω ότι ο δίσκος σας θα βρίσκετε στις κορυφαίες θέσεις της λίστας μου για το 2015. Έχεις βρει ορισμένους δίσκους που θα βρίσκονται στην δική σου αντίστοιχη λίστα;
Natalia Lafourcade - "Hasta La Raiz"
Low - "Ones And Sixes"
Father John Misty - "Honey Bear"
Carla Morrison - "Amor Supremo"

Σκεφτόμουν να γράψω ένα μικρό άρθρο με θέμα τα δέκα καλύτερα τραγούδια των Calexico (σχέδιο που τελικά μπήκε στον πάγο). Μπορείς να μου κάνεις ένα δικό σου Top 10;
Μα, αυτό είναι δική σου δουλειά! (γέλια)

Calexico

Μπορώ να το σκεφτώ αλλά κατά πάσα πιθανότητα ή λίστα θα έχει αλλάξει μέχρι άυριο.
Quattro (World Drifts In)
The News About William
Cumbia De Donde
Fortune Teller
Crooked Road & The Briar
Service & Repair
Woven Birds
Bloodflow
Sanchez
Hush

Τι έχουν να περιμένουν οι Έλληνες οπαδοί στις επερχόμενες εμφανίσεις σας εδώ;
Πολύ ενέργεια και ενθουσιασμό. Ίσως να περιμένουν και κάτι αναπάντεχο. Μερικά παλιά τραγούδια, μερικά νεα, ίσως μια πρωτότυπη διασκευή και γενικά μια όμορφη βραδιά με μουσική που προέρχεται από την καρδιά και την ψυχή.

Πριν τελειώσουμε, θέλεις να στείλεις ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς σας;
Σας αγαπάμε και ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα!
  • SHARE
  • TWEET