Amnesia Pills: «Το «πρόβλημα» είναι ότι δεν υπάρχει πολύς χώρος στα ραδιόφωνα για το νέο»

Μιλήσαμε με δύο από τα μέλη του νεοσύστατου αθηναϊκού σχήματος για τις επιρροές τους, το τοπίο στην εγχώρια μουσική και τι σημαίνει "alternative pop"

Από την Βάσω Καραντζάβελου, 14/12/2016 @ 11:34

Οι Amnesia Pills είναι ένα αγγλόφωνο συγκρότημα που κινείται σε alternative και dance κατεύθυνση και αποτελείται από τους B-Sun (Γιώργο Μπίλιο) στα φωνητικά, Jo (Γιώργο Βασιλάτο) στις κιθάρες, Σταύρο Πηλαδάκη στα πλήκτρα, Στέφανο Ζακόπουλο στα τύμπανα και Man (Νικόλα Παπαχρονόπουλο) στο μπάσο. Λίγο πριν την κυκλοφορία του πρώτου τους EP, η συζήτηση στράφηκε γύρω από πολλά και ενδιαφέροντα, όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

Θα θέλατε να συστηθείτε με λίγα λόγια στους αναγνώστες του Rocking.gr;

Γιώργος: Γεια σας, είμαστε οι Amnesia Pills, ένα νέο αγγλόφωνο μουσικό συγκρότημα από την Αθήνα.

Πώς προέκυψε η σύνθεση του συγκροτήματος; Ποια είναι η ιστορία των Amnesia Pills;

Γιώργος: Εν αρχή ήv το χάος… Δηλαδή, όχι ακριβώς, απλώς το αφηγούμαστε έτσι για να κρατήσουμε το ενδιαφέρον του αναγνώστη!  Ο Σταύρος είχε γράψει κάποια τραγούδια και αναζητούσε τραγουδιστή. Ο Κώστας Gadless Αντωνιάδης (frontman των G.A.D.), που είναι κοινός φίλος και των δύο, μας σύστησε. Συναντηθήκαμε, άκουσα τα κομμάτια και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε. Στην πορεία προστέθηκαν και οι υπόλοιποι.

Ήδη από το πρώτο single σας, "Dance Me", διακρίνεται μία σωρεία επιρροών από πολλούς και διαφορετικούς καλλιτέχνες. Ποιους θα χαρακτηρίζατε ως βασική έμπνευση;

Σταύρος: Σίγουρα μας έχουν επηρεάσει συγκροτήματα και καλλιτέχνες από τα '80s αλλά και μεταγενέστεροι, όπως οι Muse, Depeche Mode, Editors, Radiohead, U2, The National, David Bowie, The Killers, The Cure, The Smiths, Morrissey, New Order, Snow Patrol, Kings of Leon, Coldplay, Placebo, James, White Lies, Mumford and Sons, Pulp, Blur, Waterboys, Kasabian κ.α.

Η ανάμειξη rock με synthpop, αν και έχει αγαπηθεί από το ελληνικό κοινό κατά καιρούς, δεν εκπροσωπείται από αρκετά τοπικά συγκροτήματα. Είναι τελικά ρίσκο να μπλέκονται αυτοί οι ήχοι;

Σταύρος: Δεν ξέρω αν είναι ρίσκο. Παρόλο που ο ήχος που κυριαρχεί αυτήν την περίοδο στην Ευρώπη είναι η pop και η dance μουσική, η ανάμειξη κιθαριστικών στοιχείων με synth δεν είναι κάτι νέο αλλά παραμένει μια σύγχρονη τάση, την οποία ακολουθούν με επιτυχία αρκετά συγκροτήματα και καλλιτέχνες. Πιστεύω ότι και στην Ελλάδα υπάρχει ενδιαφέρον και κοινό που στηρίζει μουσικές προτάσεις έξω από το pop, το λαϊκό, το έντεχνο και το κλασικό rock. Το «πρόβλημα» είναι ότι δεν υπάρχει πολύς χώρος στα ραδιόφωνα για το νέο, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση».

Τι ρόλο παίζει ο πειραματισμός στη μουσική των Amnesia Pills; Είστε ανοιχτοί σε νέους ήχους;

Γιώργος: Ναι, πάνω απ' όλα λατρεύουμε όλοι τη μουσική! Παρακολουθούμε τις σύγχρονες τάσεις, ακούμε νέες κυκλοφορίες και είμαστε ανοιχτοί σε επιρροές.

Amnesia Pills

Δεν τα πάω καλά με τις ταμπέλες η αλήθεια είναι, οπότε θα περάσω στο δεύτερο σκέλος των αυτοσυστάσεων. Πώς θα χαρακτηρίζατε το είδος μουσικής που παίζετε;

Σταύρος: Θα το χαρακτήριζα "alternative pop". Ο όρος, βέβαια, εμπεριέχει μια αντίθεση: Είναι μεν pop με την έννοια του popular - δηλαδή κάτι που απευθύνεται σε ευρύ κοινό - αλλά παράλληλα εναλλακτικό, με την έννοια ότι αποκλίνει από την τρέχουσα mainstream αισθητική (βλ. οι Taylor Swift, Katy Perry, Justin Bieber, The Chainsmokers, The Weeknd, Daft Punk κλπ).

Τα τελευταία χρόνια η εγχώρια σκηνή γνωρίζει άνθηση κι αυτό το γεγονός δίνει τροφή ώστε ο καθένας να αναπτύξει τη θεωρία του σχετικά με το πού οφείλεται αυτή η ακμή. Ποια η δική σας «θεωρία»;

Σταύρος: Η δημιουργικότητα των ανθρώπων δεν σταμάτησε ποτέ, απλώς τα τελευταία χρόνια μέσω της ανάπτυξης και της εξάπλωσης της τεχνολογίας, περισσότερος κόσμος απέκτησε πρόσβαση σε δυνατότητες ηχογράφησης και παραγωγής (με home studio κλπ.) που παλιότερα δεν υπήρχαν. Παράλληλα, δόθηκαν ευκαιρίες για να δημοσιοποιήσει κανείς τη δουλειά του. Το internet και τα social media έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Υπάρχουν καλλιτέχνες που απολαμβάνουν τέτοιας αναγνώρισης μέσω του internet, ώστε οι δισκογραφικές εταιρείες συχνά τους ανακαλύπτουν εκ των υστέρων, μέσα από αυτό. Βέβαια το πρόβλημα σήμερα είναι άλλο, το πώς διαχειρίζεται κανείς την πληθώρα της πληροφορίας και το πώς διαχωρίζει εκείνο που του αρέσει από το υπόλοιπο.

Γιατί αγγλόφωνος στίχος; Είναι ευκολότερο να μιλάει κάποιος ανοιχτά σε ένα αλλόγλωσσο πλαίσιο;

Γιώργος: Όλα τα μέλη της μπάντας μεγαλώσαμε ακούγοντας κυρίως αγγλόφωνο ρεπερτόριο και συνεπώς, ως πεδίο αναφοράς το πλαίσιο αυτό είναι σε όλους μας πιο οικείο. Άλλωστε, και η ίδια η μουσική που παίζουμε εκεί μας οδηγεί.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια για τους Amnesia Pills;

Γιώργος: Το Wembley, τι άλλο; (γέλια)... Στόχος μας να ολοκληρώσουμε την ηχογράφηση του EP με πέντε-έξι τραγούδια και να κάνουμε παράλληλα πολλές συναυλίες. Ήδη είναι προγραμματισμένη μία εμφάνιση στο Gazarte στις 28 Δεκεμβρίου, όπου θα «ανοίξουμε» τη συναυλία της Angelika Dusk, ενώ συζητάμε κάποια πράγματα και για τις αρχές του χρόνου.

Πότε να περιμένουμε την πρώτη σας δισκογραφική δουλειά;

Σταύρος: Σκοπός είναι να κυκλοφορήσουμε άλλο ένα single και στη συνέχεια το EP. Προς το παρόν εστιάζουμε στο πρώτο single "Dance Me", που κυκλοφόρησε πριν από λίγες εβδομάδες.

Το πρώτο single των Amnesia Pills κυκλοφορεί από την Feelgood Records. Μπορείτε να το ακούσετε εδώ.

  • SHARE
  • TWEET