«A Buyer's Guide»: Mike Patton

Ένας οδηγός επιβίωσης στην - πλην Faith No More - λαβυρινθώδη δισκογραφία του κορυφαίου avant rock καλλιτέχνη

Η άφιξη του ολοκαίνουριου ''Corpse Flower'' στη δισκογραφία του Mike Patton σηματοδότησε την ανάγκη για έναν αντίστοιχο Οδηγό, πώς να αρχίσεις όμως να τον περιγράφεις σε κάποιον που δεν τον έχει ακούσει; Κάποτε ένας συνεργάτης του είχε πει ότι «το να έχουμε τον Mike στο μικρόφωνο είναι σαν να έχουμε 20 διαφορετικούς τραγουδιστές σε έναν». Αυτή η φράση θα μπορούσε να συνοψίσει ικανοποιητικά το εύρος και τον πολυεπίπεδο χαρακτήρα μιας φωνής που έμελλε να γράψει μια ξεχωριστή ιστορία στην εναλλακτική metal/rock μουσική των τελευταίων τριάντα χρόνων. Το ταλέντο όμως από μόνο του ίσως να μην δημιουργούσε αυτήν τη βαριά κληρονομιά, αν δεν συνδυαζόταν με μεγάλη στιλιστική τόλμη και τρομερή εργασιομανία. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σε αυτά τα 30 χρόνια, ο Patton έχει τραγουδήσει κάθε γνωστό και άγνωστο είδος μουσικής - κάποιες φορές, μέσα στο ίδιο τραγούδι.

Mike Patton

Φυσικά, στο κέντρο αυτής της κληρονομιάς στέκει η παρουσία του Mike Patton ως τραγουδιστή των Faith No More, μίας δηλαδή εκ των σημαντικότερων alternative metal γκρουπ που είδε ποτέ αυτός ο πλανήτης. Σε αυτό το σημείο, η συντακτική ομάδα που ασχολήθηκε με αυτόν τον Οδηγό πήρε την ακραία - μα και λογική - απόφαση να μην συμπεριληφθούν οι δίσκοι των Faith No More σε αυτόν, αφενός γιατί η πλειοψηφία του κοινού τους γνωρίζει καλά και αφετέρου για να εξερευνηθούν πληρέστερα οι υπόλοιπες (περισσότερες των 120!!!) δισκογραφικές κυκλοφορίες που περιέχουν τ' όνομα του. Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος ακροατής δεν έχει ακούσει τους πέντε δίσκους που κυκλοφόρησε ο Patton με τους Faith No More, οφείλει να ξεκινήσει από εκεί. Ειδικά η τετράδα των "Real Thing" (1989), "Angel Dust" (1992), "King For A Day, Fool For A Lifetime" (1995) και "Album Of The Year" (1997) είναι απλώς αριστουργηματική.

Mike Patton

Γεννημένος στις 27 Ιανουαρίου του 1968 στο Eureka της California, ο Michael Alain Patton πέρασε την παιδική κι εφηβική του ηλικία ως ο μη-δημοφιλής geek τύπος που δεν ταιριάζει εύκολα με άλλους ανθρώπους. Ακούγοντας από «Kansas, Styx και άλλες super market μπάντες» ως death metal, hardcore και «κάθε άλλη επιθετική μουσική για καθυστερημένους», ο Patton έδειξε από νωρίς ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα τετριμμένα. Πρώτη του μπάντα ήταν οι Mr Bungle στα μέσα των '80s, ένα τρομερά προχωρημένο γκρουπ που κατάφερε να δισκογραφήσει μόνο μετά την επιτυχία του Patton με τους Faith No More. Οι δουλειές των Mr Bungle (όλες τους θρυλικές) κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του '90, το πραγματικό πειραματικό party θα ξεκινούσε όμως για τον Patton με την πρώτη διάλυση των Faith No More το 1997. Έκτοτε έκανε τα πάντα και συνεργάστηκε με τους πάντες, σε εκατοντάδες projects και κυκλοφορίες.

Mike Patton

Σκαλίζοντας τη χαοτική του δισκογραφία καταλήξαμε στις πιο σημαντικές της στιγμές, υπάρχουν όμως άπειρα πράγματα ακόμα να ανακαλύψει κανείς. Με συνεργασίες που εκτείνονται από τον John Zorn ως την Bjork και με μουσικές που καλύπτουν από τα Ιταλικά '50s ως το extreme metal, η μουσική του παρακαταθήκη είναι σχεδόν ανεξάντλητη. Αν συνυπολογίσουμε τις δουλειές του ως παραγωγός, ηθοποιός, συνθέτης soundtrack για films και video games αλλά και την πολυετή προσφορά της εταιρείας του Ipecac Recordings, συνειδητοποιεί κανείς ότι η αποτίμηση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας του Mike Patton θα απαιτούσε ολόκληρο βιβλίο. Ας αρχίσουμε όμως από το real thing.

Mike Patton

Καλώς ήρθατε στον θεοπάλαβο δημιουργικό κόσμο του Mike Patton και της αμίμητης, αδιανόητης φωνής του. (Α.Κ)

Spotify Playlist

 
Mr. Bungle - California

Mr. Bungle - "California"
(Warner Bros., 1999)

Ο τρίτος και καλύτερος δίσκος των Mr. Bungle ανακατεύει καλύτερα απ’ όλους πειραματισμό, pop μελωδίες, ρετρό ήχους, swing, ανατολίτικο στυλ, disco, surf κιθάρες, ethnic, ατμοσφαιρικά πλήκτρα, lounge, βιρτουοζιτέ κι άλλα τόσα και μας τα σερβίρει σε δέκα ως επί το πλείστον κανονικά, φυσιολογικά τραγούδια, γεγονός που είναι επίτευγμα από μόνο του. Ο Patton εδώ ακούγεται ίσως πιο πολυδιάστατος και μεγαλειώδης από ποτέ (εντάξει, μαζί με το "King For A Day"). Ακροβατεί με ευκολία μεταξύ φωνητικών μελωδιών Beach Boys και τσιρίδων, μετατρέπεται κατά βούληση από crooner σε growler και γενικώς δίνει τις καλύτερές του ερμηνείες. Το "Sweet Charity" ξεγελάει λίγο στην αρχή ότι θα ακούσουμε μόνο pop, το "Pink Cigarette" θα μπορούσε να είναι και Faith No More, το "Retrovertigo" το διασκεύασαν οι Avenged Sevenfold, το "Goodbye Sober Day" κλείνει τον δίσκο σε ατμόσφαιρα πειραματίλας. Μη φοβάστε, πλησιάστε το, γευτείτε το, καταδυθείτε σε αυτό. Είναι νόστιμο πολύ... Κρίμα που ο Anthony Kiedis στέρησε σε μεγάλο βαθμό από αυτή τη δισκάρα την ευκαιρία να ακουστεί ευρύτερα, γεγονός που τελικά βύθισε εμπορικά τους Mr. Bungle οδηγώντας τους στη διάλυση. (Π.Κ)

Fantomas - The Director’s Cut

Fantômas - "The Director’s Cut"
(Ipecac Recordings, 2001)

Οι Fantômas είναι κομμένοι και ραμμένοι για να βγάζει ο Patton την πιο τρελή του πλευρά. Ο πρώτος τους δίσκος ήταν το soundtrack ενός comic book, ενώ ο τρίτος το soundtrack μιας εγχείρισης χωρίς αναισθητικό. Στον δεύτερο οι Fantômas επέλεξαν ένα πιο συμβατικό και προσβάσιμο θέμα και βασίστηκαν στην κεντρική ιδέα γνωστών κινηματογραφικών θεμάτων για να φτιάξουν το δικό τους soundtrack μια φανταστικής ταινίας τρόμου. Στάχτη στα μάτια! Ασέλγησαν πάνω σε ό,τι θέμα επέλεξαν και του άλλαξαν τα πετρέλαια. Το θέμα του "Godfather" μετατρέπεται μέσα σε δευτερόλεπτα από κάτι οικείο σε κάτι νέο με τα γαυγίσματα του Patton, ενώ το "Rosemary’s Baby" καταφέρνει να γίνει ακόμα πιο τρομακτικό με τον Patton πότε να κάνει το κοριτσάκι και πότε να ουρλιάζει. Η μεταχείριση που έχει επιφυλάξει το κουαρτέτο σε όλα τα κομμάτια είναι παρεμφερής. Ο Lombardo, ο Buzz Osborne και ο Trevor Dunn είναι εξαιρετικοί συνοδοί, αλλά ο Patton είναι αυτός που κλέβει την παράσταση για μια ακόμη φορά. Όσοι σκέφτηκαν ότι ηρέμησε με το "California", διαψεύδονται πανηγυρικά εδώ. (Π.Κ)

 

Tomahawk - Mit Gas

Tomahawk - "Mit Gas"
(Ipecac Recordings, 2003)

Από τα διάφορα projects του κυρίου Patton έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στους Tomahawk με τους οποίους ηχογράφησε τέσσερις σπουδαίους δίσκους. Από αυτούς, το "Mit Gas" νομίζω πως εκφράζει καλύτερα το ηχητικό όραμα του συγκροτήματος.

Κι αυτό γιατί λίγοι δίσκοι στην ιστορία της rock κατάφεραν να αναμίξουν με τέτοια μαεστρία το alternative με το progressive, συνδυάζοντας άψογα τον σκληρό ήχο των 00s με τις παλαβές ενορχηστρώσεις του Frank Zappa και πετυχαίνοντας μια ζηλευτή αρμονία ανάμεσα στη μουσική πρωτοπορία και τον mainstream ήχο.

Συγχρόνως, ο Patton δίνει μια συγκλονιστική ερμηνεία που θα πρέπει να συμπεριληφθεί ανάμεσα στις κορυφαίες του, ενώ οι μουσικοί που τον περιβάλλουν μεταδίδουν στον ακροατή την αίσθηση των τελευταίων άλμπουμ των Faith No More καταφέρνοντας, παράλληλα, να ακούγονται φρέσκοι και μοναδικοί. Δεκαέξι χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το "Mit Gas" παραμένει ένα ευφυές και πρωτοποριακό, αλλά σε καμία περίπτωση δύστροπο, διαμαντάκι που αξίζει να ακούσετε. (Α.Α)

Peeping Tom

Peeping Tom
(Ipecac Recordings, 2006)

Ο Patton χρειάστηκε συνολικά έξι χρόνια για να ολοκληρώσει το μοναδικό άλμπουμ του Peeping Tom project του στην, κατά γενική ομολογία, πιο mainstream στιγμή της δισκογραφίας του. Ο δίσκος στην εποχή του διαφημίστηκε πολύ εξαιτίας των αστραφτερών συνεργασιών που περιείχε (με Massive Attack, Norah Jones, Amon Tobin, μεταξύ άλλων), στο σήμερα όμως αποτελεί τεκμήριο του πετυχημένου πειραματισμού του Patton με την ηλεκτρονική μουσική, το trip hop και λοιπά «εξωτικά» στυλ, σε ένα πείραμα που δεν κατάπιε τελικά την προσωπική του καλλιτεχνική φωνή. Αντιθέτως, μια σειρά από σπουδαία τραγούδια όπως τα "Mojo", "Kill The DJ" και "Caipirinha" αντέχουν στον χρόνο και προσθέτουν μερικές ακόμα πέτρες στο παράξενο Patton-ικό οικοδόμημα. Χωρίς να είναι αριστούργημα, το άλμπουμ είναι η «προσβάσιμη» εξαίρεση που επιβεβαιώνει την ελευθερία του κανόνα ή αν το πω κομψότερα, η radio friendly δισκάρα που δεν επαναλήφθηκε. (Α.Κ)

 
Lovage - Music to Make Love to Your Old Lady By

Lovage - "Music to Make Love to Your Old Lady By"
(75 Ark, 2001)

Ο Dan the Automator είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος μουσικός. Συνεπώς, η συνεργασία του με τον Mike Patton αποτελεί από μόνη της ένα σπουδαίο γεγονός. Πόσω μάλλον όταν ο καρπός αυτής της συνεργασίας μπορεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες δουλειές και των δύο.

Το "Music to Make Love to Your Old Lady By" κινείται στον ευρύτερο χώρο της trip- hop βάζοντας όμως στην εξίσωση μπόλικες Gainsbourg- ικές πινελιές (κάτι που γίνεται εξαρχής σαφές από το εξώφυλλο του δίσκου) κι εστιάζοντας περισσότερο στην ατμόσφαιρα και λιγότερο στις συνθέσεις ή τις ενορχηστρώσεις.

Δίσκος που ξεχωρίζει ανάμεσα στις κυκλοφορίες του μουσικού από την California χάρη στις λουπαρισμένες μελωδίες που σου καρφώνονται στο μυαλό για μέρες αλλά και τις εξαιρετικές ερμηνείες των Patton και Jennifer Charles που συμπληρώνουν άψογα το ηχητικό ψηφιδωτό.

Αν σας άρεσε το "Rome" των Danger Mouse και Daniele Luppi, πρέπει οπωσδήποτε να τον ακούσετε για να αντιληφθείτε το μέγεθος της επιρροής του. (Α.A)

The Dillinger Escape Plan & Mike Patton - Irony Is A Dead Scene

The Dillinger Escape Plan & Mike Patton - "Irony Is A Dead Scene"
(Epitaph Records, 2002)

Όταν ο δάσκαλος συνεργάστηκε με τους μαθητές. Οι Dillinger Escape Plan είχαν τραβήξει ήδη κάμποσα βλέμματα με το ντεμπούτο τους και τα EP που είχαν προηγηθεί. Ανάμεσα στο μουσικό χάος, οι επιρροές των Faith No More και λοιπών project του Patton ήταν εμφανείς. Μετά τη φυγή του τότε μπροστάρη τους, Dimitri Minakakis, η συνεργασία με τον άρχοντα της τρέλας έμοιαζε με ό,τι πιο λογικό μπορούσε να συμβεί. Το "Irony Is A Dead Scene" μοιάζει με την τέλεια μεταφορά της φλόγας από την παλιά παρανοϊκή heavy φρουρά στη νεότερη. Ήχος αντισυμβατικός μέχρι εκεί που δεν πάει. Ερμηνείες από άλλο σύμπαν. Υπέρ-cool μελωδικά περάσματα. Ξεσπάσματα που ακόμα και σήμερα μοιράζουν κρίσεις πανικού. Μετρήματα βγαλμένα από τον χειρότερο εφιάλτη του εγώ-ακούω-τα-πάντα ακροατή. Και τι τίτλος. Ο χαρακτηρισμός "over the top" είναι υπερβολικά λίγος. (Α.Μ)

Mondo Cane

Mondo Cane
(Ipecac Recordings, 2010)

Όλα ξεκίνησαν το 1994 όταν ο Mike Patton παντρεύτηκε την Ιταλίδα Christina Zuccatosta. Μαζί έμεναν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Bologna, έμαθε ιταλικά και εντυπωσιάστηκε από την τοπική μουσική. Το ζευγάρι μπορεί να χώρισε το 2001 αλλά αρκετά χρόνια αργότερα ο πολυπράγμων Mike πραγματοποίησε το μεγαλεπήβολο σχέδιό του.

Το "Mondo Cane" περιλαμβάνει διασκευές από ιταλικές pop συνθέσεις της δεκαετίας του '50 και του '60 και ηχογραφήθηκε ζωντανά με τη συνοδεία μιας σαρανταμελούς ορχήστρας, μιας δεκαπενταμελούς μπάντας και χορωδία. Είναι εύκολο λοιπόν να κατανοήσουμε τον μουσικό πλούτο του συγκεκριμένου δίσκου. Προσθέστε σε αυτό τις ανατριχιαστικές ερμηνείες αλλά και τα άριστα ιταλικά του Mike Patton και έχετε έναν εξαιρετικό δίσκο τον οποίο μπορεί να απολαύσει ακόμα και αυτός που δεν γνωρίζει την ιταλική γλώσσα. Θυμηθείτε πόσο είχατε εντυπωσιαστεί με τις μπαλαντοειδείς συνθέσεις των Faith No More ή τις πολύπλοκες συνθέσεις των Mr.Bungle και έχετε μια μικρή ιδέα για το τι συμβαίνει στο "Mondo Cane". (Γ.Β)

 
Dead Cross

Dead Cross
(Ipecac Recordings / Three One G, 2017)

Ένα από τα πρώτα πράγματα που αναρωτήθηκα με το που έπεσε στο τραπέζι η ιδέα για τούτο τον οδηγό ήταν «τι στο καλό θα βάλουμε στο nerd alert». Το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό μετά από κάμποση σκέψη ήταν οι Dead Cross. Την πρώτη φορά που άκουσα το άλμπουμ σχεδόν πανηγύριζα. Τις επόμενες πολλές παρομοίως. Δύο χρόνια αργότερα σπάνια θα το βάλω να παίξει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ενθουσιασμός έχει εξαφανιστεί. Μιλάμε για ένα hardcore-meets-thrash κοκτέιλ με ενέργεια που μουσικοί στα ντουζένια τους δεν μπορούν ούτε να πλησιάσουν. Ο Patton, ο Lombardo και η παρέα τους δεν είχαν τίποτα να αποδείξουν. Έβγαλαν γούστα και έγραψαν κομματάρες. Σε τελική ανάλυση, όμως, μιλάμε για μια οπαδική κυκλοφορία. Για οπαδούς των δημιουργών ή/και του χώρου, αλλά οπαδική σε κάθε περίπτωση. (Α.Μ)

 
Adult Themes For Voice

Adult Themes For Voice
(Tzadik, 1996)

To "Αdult Themes For Voice" ηχογραφήθηκε από τον Mike Patton σε δωμάτια ξενοδοχείου κατά πάσα πιθανότητα κατά την King For A Day Tour. O δίσκος περιλαμβάνει 34 κομμάτια (διότι ούτε τραγούδια ούτε συνθέσεις μπορεί να το αποκαλέσει κάποιος) θορύβων που πραγματοποιεί ο Patton με μοναδικό όργανο τις φωνητικές του χορδές. Ακούτε έτσι στριγγλιές, κραυγές, βογγητά και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε καθώς και ορισμένους ήχους που δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι προέρχονται από άνθρωπο.

Το "Adult Themes For Voice" δείχνει μεν τον πειραματισμό ενός καλλιτέχνη ο οποίος δεν γνωρίζει από όρια και μουσικά σύνορα. Είναι ένας δίσκος μοναδικός για τον οποίο ακόμα και οι πιο σκληροπυρηνικοί οπαδοί των projects του Patton δεν θα μπορούσαν να είναι προετοιμασμένοι. Από την άλλη πλευρά όμως είναι ένας δίσκος ο οποίος πολύ δύσκολα θα βρεθείς σε οποιαδήποτε ψυχική κατάσταση ώστε να τον βάλεις να τον ακούσεις και έτσι προτείνετε μόνο σε αυτούς που επιθυμούν να έχουν τα άπαντα του θεότρελου καλλιτέχνη στη συλλογή τους. (Γ.Β)

 
The Fantomas Melvins Big Band - Millennium Monsterwork 2000

The Fantomas Melvins Big Band - Millennium Monsterwork 2000
(Ipecac Recordings, 2002)

O Mike Patton μπορεί να περιοδεύει πολύ συχνά με όλα του τα projects και ως σωστός workaholic να μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στο studio και στα stages όλου του πλανήτη αλλά στην τεράστια δισκογραφία του δεν έχει πολλές επίσημες ζωντανές ηχογραφήσεις.

Το συγκεκριμένο album έχει να κάνει με την κοινή εμφάνιση των Melvins και των Fantomas την Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2000 στο Slim's στην Καλιφόρνια.

Μοιρασμένος χρόνος με classics των Melvins όπως τα "Night Goat" και "Hooch", τις καταπληκτικές και κατά τη συναυλία ακόμα ακυκλοφόρητες διασκευές στο "The Omen (Ave Satani)" και "Cape Fear" αλλά και πολλές «σελίδες» από το ομώνυμο ντεμπούτο των Fantomas οι οποίες δημιουργούν ένα ιδιόμορφο tracklist.

Αρκεί να σκεφτούμε ότι εκτός από τον συνδετικό κρίκο Buzz Osborne (μέλος τόσο των Melvins όσο και των Fantomas), στην ίδια σκηνή βρίσκονταν ο θεότρελος Patton, o τεράστιος Dave Lombardo αλλά και ο Dale Crover καθώς μια πλειάδα εκλεκτών μουσικών για να κατανοήσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ιδιαίτερο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα δίσκο. (Γ.Β)

Spotify Playlist

  • SHARE
  • TWEET