«A Beginner's Guide»: Post-Hardcore

Η εξέλιξη του hardcore ήχου από το 1980 και μετά

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 04/07/2018 @ 12:07

Ακολούθησε την έκρηξη του Punk στα τέλη της δεκαετίας του '70. Οι μπάντες αποφάσισαν να μπλέξουν στοιχεία από Hardcore Punk, Experimental Rock, Noise-Rock, Post-Punk και Emo. Τελικά στα μέσα της δεκαετίας του '80 άρχισε να φαίνεται η δυναμική του είδους. Τα συγκροτήματα προσπάθησαν να παρουσιάσουν με πιο πολύπλοκους τρόπους το αλήτικο παίξιμο τους και να ξεφύγουν από την μονοτονία και την στεγνή επιθετικότητα του punk ή του hardcore. Επίσης τα φωνητικά τους ήταν πιο πειραματικά και εκτός από ουρλιαχτά μπορείς να ακούσεις, ομιλίες, ψιθύρους και καθαρές εκφάνσεις ουρλιαχτών.

Σε παρόμοιο αφιέρωμα για το Screamo είχαμε δώσει τον ορισμό: ακραίο και μοντέρνο punk + emo συναίσθημα με κραυγές = screamo. Το Screamo θεωρείται το νέο κύμα εξέλιξης του μοντέρνου και εξελιγμένου hardcore (post-hardcore) το οποίο γεννήθηκε στην δεκαετία του '80. Άρα εδώ θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε όσους αποκλείσαμε και αυτούς που ουσιαστικά χαρακτηρίζονται ως πρωτοπόροι του είδους πριν από αυτούς. Τότε φυσικά οι μπάντες όπως Big Black, Hüsker Dü και Minutemen κατατάσσονταν ως hardcore μιας και δεν υπήρχαν οι διαχωρισμοί. Οι διαφορές και οι διαφορετικές επιρροές τους όμως ήταν ευδιάκριτες. Μαζί με αυτούς την αρχή ουσιαστικά έκαναν οι Spiral Scratch, Killdozer και The Effigies δείχνοντας σιγά σιγά αυτή την μετάβαση από punk και hardcore καφρίλες προς περισσότερο μελωδικά παιξίματα. Το 1981 το EP "Paganicons" των Saccharine Trust ήταν μάλλον η πρώτη προσπάθεια. Στην πορεία μπάντες κυρίως από Washington DC και San Diego μέσω εταιριών όπως Dischord και Gravity έκαναν την διαφορά.

Όπως θα παρατηρήσετε από την λίστα, αποκλείστηκαν οι Slint, καθώς ήταν περισσότερο επιδραστικοί στο Post-Rock κίνημα και σε πιο Math-Rock μουσικές. Επίσης οι The Jesus Lizard, οι Mclusky και οι Unsane επειδή θα τους έχωνα με περισσότερη άνεση σε Noise-Rock αφιέρωμα. Ακόμα θα σας λείψουν οι Shellac και οι Helmet, μιας και σίγουρα ήταν μια κατηγορία μόνοι τους και δεν τους αρμόζει να περιοριστούν σε ένα μόνο είδος. Επιπλέον, παρότι πολύ ωραίες μπάντες, δεν μπόρεσαν να μπουν στην λίστα ονόματα όπως Rites Οf Spring, Lisabö, The God Machine (το "Scenes From The Second Storey" είναι άλλο πραμα!!), Trenchmouth, Shudder To Think, Lowercase, Standstill και Girls Against Boys ως σχετικά άγνωστοι, underground και φυσικά λιγότερο επιδραστικοί. Τέλος, οριακά αποκλείστηκαν οι June Of 44 και οι Cursive επειδή ακούγονται περισσότερο Indie και οι Glassjaw ως περισσότερο Μetal.

Listen Rocking.gr Post-Hardcore Spotify List


Minutemen - Double Nickels On The Dime
SST (1984)

Minutemen - Double Nickels On The Dime

Έχει post-punk ύφος και punk υπόβαθρο. Αυτή εδώ η δισκάρα είναι ξεκάθαρα η απαρχή του είδους. Προφανώς και οι τρεις προηγούμενοι δίσκοι τους "The Punch Line", "What Makes a Man Start Fires?" και "The Politics Of Time" ήταν προπομποί, αλλά είναι προτιμότερο να ακούσετε αυτόν καθώς είναι μακράν o καλύτερος όλων. Κυκλοφόρησε σε τετραπλό βινύλιο και περιείχε 45 κομμάτια. Είναι ένα μνημείο με απίθανα τραγούδια.

Listen


Hüsker Dü - Zen Arcade
SST/Cesstone Music (1984)

Hüsker Dü - Zen Arcade

Αυτοί κι αν είναι πρωτεργάτες. Μιλάμε για την καλύτερη μετάβαση από το hardcore punk στον μοντέρνο ήχο. Απολαυστική μπάντα σε έναν απολαυστικό δίσκο εβδομήντα λεπτών. Ακούστε οπωσδήποτε και τα επόμενα τους "New Day Rising" και "Flip Your Wig". Εδώ θα βρείτε κομμάτια που ορίζουν το είδος.

Listen


Naked Raygun - Throb Throb
Homestead (1984)

Naked Raygun - Throb Throb

Αυτός είναι ο πρώτος δίσκος της punk μπάντας από το Σικάγο. Όσο το ακούς αντιλαμβάνεσαι το πρώιμο του ήχου τους, αλλά και την διαφορετική τροπή που παίρνουν τα κομμάτια, τον θόρυβο και τους πειραματισμούς που το κάνουν πρωτοπόρο στο νέο είδος. Εξαιρετικά νεανικό στυλ, όμορφες ιδέες και άγρια τροπή σε κάθε σύνθεση.

Listen


Big Black - Songs About Fucking
Touch And Go (1987)

Big Black - Songs About Fucking

Μπορεί να λείπουν οι Shellac από τον οδηγό αυτό, αλλά δεν μπορούσε να λείψει αυτή η πρωτοπόρα μπάντα του Steve Albini. Πολλές σκέψεις για το αν ανήκει καλύτερα εδώ το ντεμπούτο τους "Atomizer" ή αυτό. Τελικά σαν περισσότερο κοντά στον ήχο επιλέχθηκε αυτό εδώ το διαμάντι. Το συγκρότημα έπαιζε ένα βιομηχανικό rock το οποίο όμοιο του δύσκολα να βρεις.

Listen


NoMeansNo - Wrong
Alternative Tentacles (1989)

NoMeansNo - Wrong

To συγκρότημα από τον Καναδά δεν απέκτησε ποτέ εμπορική αξία, αλλά έχει πιστούς φίλους σε όλο τον κόσμο. Το παίξιμο τους αρκετά γουστόζικο και μερικές φορές τεχνικό. Παρουσίαζαν μια διαφορετική τέχνη και τεχνική που δεν ταίριαζε στα καλούπια του παλιομοδίτικου punk, ούτε καν στο μελωδικό hardcore. Είναι διαφορετικοί και μοναδικοί.

Listen


Fugazi - Repeater
Dischord (1990)

Fugazi - Repeater

Τι να πρωτοδιαλέξεις από αυτή την μπάντα. Λατρεύω το "The Argument" και ενδεχομένως να μην βρίσκω ψεγάδια σε κανέναν τους δίσκο, αλλά το ντεμπούτο τους ήταν απίθανο, μεταμοντέρνο και ανεξάρτητο όσο κανένα. Αν μια μπάντα μπορεί να προσδιορίσει το είδος, μάλλον είναι αυτή! Κάθε κομμάτι και ένα απίθανο ταξίδι. Ίσως από τις πιο σημαντικές μπάντες γενικότερα στον ανεξάρτητο ήχο.

Listen


The Nation of Ulysses - Plays Pretty For Baby
Dischord (1992)

The Nation of Ulysses - Plays Pretty For Baby

Είναι μια μπάντα που μπορεί να κολλήσεις πολύ άσχημα μαζί της. Είναι ξεχωριστοί. Έφτιαξαν ένα post-punk που οργισμένο και πολύπλοκο έφτιαξε ένα post-hardcore τέλειο. Η χρήση της τρομπέτας τους κάνει διαφορετικούς. Δεν θα ήταν άδικο αυτός ο δίσκος να κοσμεί την κορυφή σε κάθε αφιέρωμα τους είδους.

Listen


Quicksand - Slip
Polydor (1993)

Quicksand - Slip

Έβγαζαν μια εναλλακτικούρα φοβερή. Ακουγόντουσαν περισσότερο grunge κατά κάποιους, ουσιαστικά είναι η μπάντα που εκτός ότι εκμοντέρνισε το hardcore έφτιαξε ιδέες για πιο εναλλακτικά είδη σε rock και metal μουσικές. Δηλαδή οι Deftones και οι Korn κάτι έχουν πάρει από αυτούς σίγουρα. Οι κιθάρες τους ακούγονται ακόμα και τώρα, τόσο μοντέρνες και φρέσκιες.

Listen


Unwound - Fake Train
Kill Rock Stars (1993)

Unwound - Fake Train

Αν μπορούσα να βάλω θα έβαζα μαζί και το επόμενο δίσκο τους "New Plastic Ideas” του 1994. Επέλεξα το πρώτο καθώς νωρίτερο και λιγάκι πιο επιδραστικό. Θορυβώδεις, ανεξάρτητοι, εναλλακτικοί, μοντέρνοι αλλά όσο post-hardcore πάει! Ο συνδυασμός όλων αυτών τους κάνει μοναδικούς. Ήταν κοντά από το Seattle. Διαλύθηκαν το 2002. Ήταν μια τεράστια μπάντα που αδικήθηκε. Όλη της η δισκογραφία είναι εξαιρετική.

Listen


Jawbox - For Your Own Special Sweetheart
Atlantic (1994)

Jawbox - For Your Own Special Sweetheart

Έχουν επηρεαστεί από όλους τους παραπάνω. Έχουν φτιάξει τέσσερις δίσκους αλλά αυτός είναι απίθανα εξαιρετικός σε σχέση με τους υπολοίπους. Έχουν κομμάτια που δεν έγιναν χιτάκια γιατί οι ίδιοι κράτησαν χαμηλό προφίλ. Άκουσε τους και θα απορείς πως κάθε single τους δεν γινόταν νούμερο ένα επί μήνες εκείνη την εποχή στην Αμερική. Αρκετά συναισθηματικοί και ιδιαίτερα πιασάρικοι.

Listen


Drive Like Jehu - Yank Crime
Interscope/Headhunter (1994)

Drive Like Jehu - Yank Crime

Επίσης και σε αυτούς αν μπορούσα θα παρουσίαζα και τον ομώνυμο και ντεμπούτο δίσκο τους. Βέβαια το συγκεκριμένο, είναι λιγάκι καλύτερο. Περιέχει εννέα κομματάρες. Είναι λίγο πιο πολύπλοκο από την μάζα, έχει κι αυτό λίγο παραπάνω συναίσθημα από τους τριγύρω και ουσιαστικά είναι πιο προοδευτικό. Αν και άργησε μια δεκαετία από τους πρωτοπόρους, σε ερώτηση για τον καλύτερο δίσκο ή την καλύτερη μπάντα του είδους, θα σκεφτόμουν πολύ σοβαρά αυτούς.

Listen


Refused - The Shape Οf Punk Τo Come
Burning Heart (1998)

Refused - The Shape Οf Punk Τo Come

Τι κάνει εδώ μπάντα από την Σουηδία; Κι όμως, μιλάμε για ένα απίθανο συγκρότημα που πήγε το είδος ένα σκαλοπάτι παρακάτω. Τεχνικό, γεμάτο φαντασία hardcore που παρουσιάζεται με ένα φοβερό ρυθμικό και πειραματικό τρόπο και μια ένταση που δεν πλησίασε ποτέ κανείς άλλος. Είναι ένας δίσκος γαμάτος. Είναι το πιο προοδευτικό συγκρότημα του αφιερώματος. Σίγουρα οι πιο απολαυστικοί όλων!

Listen


At The Drive-In - Relationship Of Command
Grand Royal (2000)

At The Drive-In - Relationship Of Command

Πιθανά το πιο εμπορικό άλμπουμ του αφιερώματος. Το αξίζει και με το παραπάνω. Ενεργητικό, παθιασμένο και αγριεμένο. Εξαιρετικά φωνητικά από τον Cedric Bixler-Zavala. Μανιακές αλλαγές και τεχνικά γυρίσματα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν από τους καλύτερους δίσκους γενικότερα στο rock, όλων των εποχών. Θα ακούσεις κομμάτια που από όπου κι αν τα πιάσεις αξίζουν το δέκα με τόνο. Καινοτόμο όσο κανένα εδώ!

Listen


Thrice - The Artist In The Ambulance
Island (2003)

Thrice - The Artist In The Ambulance

Αυτοί ξέρουν τι πάει να πει μελωδία. Κι αυτό φλερτάρει ανοιχτά με τον τίτλο του καλύτερου. Ψάξτε αυτή την μπάντα, έχει πολλά και πολύ καλά άλμπουμ. Εύκολα θα το παρουσίαζες και αυτό σαν ένα εισαγωγικό σημείωμα στον σύγχρονο αυτόν ήχο. Σε πολλά σημεία είναι πιο γλυκό από τα υπόλοιπα, αλλά το δένει όμορφα και το μπλέκει περίπλοκα. Σίγουρα οι καλύτεροι εκφραστές τους είδους στις πρόσφατες δεκαετίες.

Listen


mewithoutYou - Catch for Us the Foxes
Tooth & Nail (2006)

mewithoutYou - Catch for Us the Foxes

Βάλτε το μαζί με το επόμενο τους "Brother,Sister". Τα πιο σύγχρονα indie και εναλλακτικά post-hardcore της εποχής μας. Αυτοί κι αν δείχνουν πάθος στα τραγούδια τους. Είναι ένα συγκρότημα αντιφατικό. Μπορείς όμως να τους λατρέψεις. Έχουν τέτοιου είδους συνθέσεις που αν πραγματικά σε αγγίξουν θα γίνεις φανατικός.

Listen

  • SHARE
  • TWEET