«A Buyer's Guide»: Red Hot Chili Peppers

Από τους Γιάννη Κοτζιά, Ιάσονα Τσιμπλάκο, 03/08/2012 @ 13:34
31 και σήμερα... τόσο έμεινε, όχι μόνο για την πιο πολυαναμενόμενη συναυλία της χρονιάς, αλλά για μια εκ των πιο πολυαναμενόμενων σε ελληνικό έδαφος ever. Στις 4 Σεπτεμβρίου οι Red Hot Chili Peppers στο Ο.Α.Κ.Α. αναμένεται να σβήσουν άλλο ένα απωθημένο από το συναυλιακό τεφτέρι του ελληνικού κοινού που σε κάθε περιοδεία του συγκροτήματος ήλπιζε να δει την Ελλάδα στις ημερομηνίες των εμφανίσεων και πάντα έμενε με την απογοήτευση ...μέχρι φέτος.

Red Hot Chili Peppers

Οι Red Hot Chili Peppers έρχονται στη χώρα μας με αφορμή την κυκλοφορία του "I'm With You", που είναι το δέκατο στούντιο άλμπουμ τους στη σχεδόν τριαντάχρονη καριέρα τους. Μία καριέρα που δομήθηκε έχοντας ως κύριο συστατικό την ιδιαίτερη σχέση του συγκροτήματος με τον funk ήχο που τον εξέφρασε μέσω alternative και mainstream φορμών, κάτι που τους κατέστησε και ένα από τα πιο πετυχημένα και αναγνωρίσιμα rock συγκροτήματα της εποχής μας.

Το Rocking.gr επιχειρεί μια ματιά στη δισκογραφία των Red Hot Chili Peppers και σας την παρουσιάζει μέσω της στήλης «A Buyer's Guide» που εισήγαγε τη φετινή χρονιά και κέντρισε το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού.

Masterpieces
Red Hot Chili Peppers - Blood Sugar Sex Magik Blood Sugar Sex Magik
Warner - (24/9/1991)

Το 1984 έβγαλαν το πρώτο τους άλμπουμ οι Red Hot Chili Peppers, το σωτήριο (για το rock) 1991 έγιναν όμως superstars. Η συσσωρευμένη εμπειρία των προηγούμενων άλμπουμ, η κιθαριστική ευφυΐα του John Frusciante και οι γλυκόπικρες ιστορίες που ξεστόμιζε με τη χαρακτηριστική του ερμηνεία ο Anthony Kiedis αναμίχθηκαν σε σωστή αναλογία αποτελώντας  το «καυτό» μίγμα του "Blood Sugar Sex Magik". Άλμπουμ - δικαίωση για την μπάντα που πλέον δεν ήταν underground ήρωες της «πόλης των αγγέλων» αλλά ένα από τα πρόσωπα στον αέρα της ανανέωσης που είχε αρχίσει να φυσάει στο αμερικάνικο rock από τις αρχές της δεκαετίας του '90. 16 εκρηκτικές συνθέσεις με τα "Give It Away" και "Under The Bridge" να έχουν εξασφαλίσει την αθανασία τους στη rock ιστορία, συν μια διασκευή στο κομμάτι του Robert Johnson, "They're Red Hot". They are, indeed...
Red Hot Chili Peppers - Californication Californication
Warner - (8/6/1999)

Κακά τα ψέματα, και όσο κι αν φωνάζουν οι πιουρίστες, αυτός είναι ο δίσκος που έδωσε στους Red Hot Chili Peppers την τωρινή τους ταυτότητα και τους γιγάντωσε σε τρομαχτικό βαθμό, ακόμα περισσότερο και από το πρώτο μπαμ του 1991. Ο δίσκος είναι μνημειώδης, όχι μόνο γιατί βρίσκεται σε φύσικη μορφή σε πάνω από 16 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά κυρίως γιατί αντιπροσωπεύει την επιστροφή του Frusciante στη μπάντα και τη στροφή που έκανε όχι μόνο ο ίδιος, αλλά και το ίδιο το συγκρότημα, σε μέρη πιο σκοτεινά (βλ. "Otherside") κατακτώντας παράλληλα τα ερτζιανά, τα MTVs και αμέτρητους νέους ροκάδες.
 
Cornerstones
Red Hot Chili Peppers - Mother's Milk Mother's Milk
EMI - (16/8/1989)

Η πρώτη δουλειά των Red Hot Chili Peppers με το παραγωγικότερο και αποτελεσματικότερο line-up τους. Ο Chad Smith είχε πάρει τη θέση του Jack Irons στα drums και ο, μόλις 19άχρονος, Frusciante θα κάλυπτε το κενό του Hillel Slovak που είχε αφήσει την τελευταία του πνοή το 1988 λόγω υπερβολικής χρήσης ναρκωτικών και είχε θέσει σε αβεβαιότητα το μέλλον της μπάντας. Το "Mother's Milk" δεν τράβηξε τα βλέμματα τόσο κατά την κυκλοφορία του, αλλά κυρίως μετά την κυκλοφορία του "Blood Sugar Sex Magik". Η αλλαγή που επιχειρούσαν στον ήχο τους οι Red Hot Chili Peppers είχε αρχίσει να φαίνεται από αυτό το άλμπουμ, που πλέον θεωρείται σημαντικότατο ορόσημο στη δισκογραφία τους. Την παράσταση στο "Mother's Milk" κλέβει μια καταπληκτική διασκευή στο "Higher Ground" του Stevie Wonder με αποτέλεσμα αρκετός κόσμος ακόμα να το θεωρεί τραγούδι των Red Hot Chili Peppers. Α και ένα κομμάτι για τον Magic Johnson φυσικά!
Red Hot Chili Peppers - Stadium Arcadium Stadium Arcadium
Warner - (9/5/2006)

Πολλά ήταν τα τέσσερα χρόνια ανάμεσα στο "By The Way" και τον διάδοχό του, και αυτό φάνηκε από τα 28 κομμάτια που αποφάσισαν να μας παρουσιάσουν στο "Stadium Arcadium". Παίζοντας μάλλον με τις πιθανότητες και το ότι «δεν μπορεί να 'ναι και τα 28 κομμάτια μάπα», οι Red Hot Chili Peppers μάλλον κέρδισαν και έβγαλαν άλλο ένα διαμαντάκι. Κάτι όμως η μυστήρια φάση που πέρναγε η rock τότε (βλ. emo), κάτι κάποια σάπια singles (βλ. "Hump De Bump"), και κάτι το ότι όπως και να το κάνουμε, ένα διπλό άλμπουμ είναι από μόνο του δυσπρόσιτο, ο δίσκος δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα, και έλαμψε περισσότερο εκ των υστέρων, όταν η πεμπταετή απουσία των Peppers από τα δισκογραφικά προσκήνια φάνταζε αβάσταχτη. Solo "Wet Sand", τίποτε άλλο.
 
Worth Exploring
Red Hot Chili Peppers - Freaky Styley Freaky Styley
EMI - (16/8/1985)

Η δεύτερη δισκογραφική προσπάθεια των Red Hot Chili Peppers, το "Freaky Styley", χαρακτηρίστηκε από δύο πράγματα. Πρώτον, ήταν σαφώς καλύτερο άλμπουμ σε σχέση με το ντεμπούτο τους και δεύτερον την παραγωγή του ανέλαβε ένας θρύλος της funk rock μουσικής, ο George Clinton. Ο Clinton στάθηκε δίπλα στο συγκρότημα όχι μόνο ως παραγωγός, αλλά κυρίως ως «πνευματικός πατέρας» του και κατάφερε να του σφυρηλατήσει έναν αυθεντικό και συγκροτημένο funk χαρακτήρα που τα αποτελέσματά του θα φαίνονταν βραχυπρόθεσμα στο περιεχόμενο του "Freaky Styley", μα κυρίως θα πότιζαν ευεργετικά το DNA των Red Hot Chili Peppers σε βάθος χρόνου. Το κομμάτι "Catholic School Girls Rule" είναι, λέει, εμπνευσμένο από τις ...εμπειρίες που είχε ο Kiedis με μια δεκατετράχρονη καθολική μαθήτρια το 1984. Φωτιά θα πέσει να μας κάψει...
Red Hot Chili Peppers - By The Way By The Way
Warner - (9/7/2002)

Πάντα ήμουν της άποψης πως αυτός ο δίσκος έπρεπε να είχε βγει πριν από το "Californication". Θα ήταν εκείνο το εξαιρετικό γεφυράκι από το πιο ωμό "One Hot Minute" στον τελείως radio-friendly διάδοχό του, αλλά τι να κάνεις. Τελικώς κεφαλοποιήσε την υπέρμετρη επιτυχία του "Californication", χωρίς όμως να κάνει τον ίδιο ντόρο, και κατάφερε να σταθεί περήφανα ανάμεσα στις πιο εντυπωσιακές κυκλοφορίες της μπάντας. «Worth Exploring» γιατί, πέρα από τις στιγμές που ξέρουμε όλοι, κρύβει κάποια φοβερά διαμάντια όπως το περίπου φολκολατινικό "Cabron" και την προσωπική αγαπημένη μου στιγμή του Flea στο "Throw Away Your Television", ανάμεσα στα διάφορα φανταστικά που δεν κρίθηκαν αντάξια του "Universally Speaking" για single (via χολή).
Red Hot Chili Peppers - I'm With You I'm With You
Warner - (29/8/2011)

Τελευταίος δίσκος και εκείνος που αρχίζει και δίνει ταυτότητα στην, τρίτη θα έλεγα, περίοδο της μπάντας. Ενώ δεν έχει τόσο να κάνει με αλλαγή στυλ, όπως αυτή που συναντάμε κυρίως από "Californication" και μετά, αλλά με την αποχώρηση του John Frusciante και την επίσημη ένταξη του Josh Klinghoffer στο δυναμικό της μπάντας. Εμπορικά, ο δίσκος στέκεται μόνος του άνετα, κυρίως χάρη στο θεόρατο πλέον όνομα των Red Hot Chili Peppers που και ελαφρολαϊκά να παίζανε θα πούλαγαν, αλλά και ποιοτικά δεν έχει ιδιαίτερους λόγους να ντραπεί. Αν εξαιρέσεις το γεγονός πως δε θα βρεις εκείνο το σούπερ χιτάκι μέσα στο tracklist, τα κομμάτια και οι συνθέσεις τους ειναι κάτι παραπάνω από αξιοπρεπέστατες, αν και η αλήθεια είναι πως σε βάθος χρόνου, κάποιος δύσκολα θα θυμηθεί αυτό το δίσκο όταν έχει να διαλέξει από το παρεμφερές back catalogue της μπάντας.
 
Nerd Alert
Red Hot Chili Peppers - One Hot Minute One Hot Minute
Warner - (12/9/1995)

Στα χαρτιά, το lineup των Kiedis, Smith, Flea πλαισιωμένο από τον Dave Navarro των Jane's Addiction φαντάζει, όχι αδίκως, ως supergroup. Το μοναδικό προϊόν της παρουσίας του Navarro στους Red Hot Chili Peppers, το "One Hot Minute", είναι ένα αρκετά αξιόλογο άλμπουμ που όμως λόγω της παρουσίας του συγκεκριμένου κιθαρίστα έχει την πιο ιδιαίτερη και διαφορετική υφή στο σύνολο της δισκογραφίας του συγκροτήματος. Λογικό, αφού ο Navarro έχει εντελώς διαφορετικό στυλ και από τον μακαρίτη τον Slovak και από τον Frusciante που κλήθηκε να αντικαταστήσει. Ακούγοντας το "One Hot Minute" όντως μένει μια γεύση αλλιώτικη από τη συνηθισμένη που μας έχουν συνηθίσει οι Red Hot Chili Peppers, λιγότερο ελκυστική ίσως και πιο «σκοτεινή», μα χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα καθώς κομμάτια όπως τα "My Friends", "Coffee Shop" και "Tearjerker" θεωρούνται από τις πολύ καλές στιγμές στη δισκογραφία της μπάντας.
 
Keep Away
Red Hot Chili Peppers - The Red Hot Chili Peppers The Red Hot Chili Peppers
EMI - (10/8/1984)

Δεν ξέρω πως αλλιώς να το θέσω, αλλά το ντεμπούτο των Red Hot Chili Peppers δεν ακούγεται! Ή, τουλάχιστον, δεν ακούγεται εύκολα από όσους είναι μαθημένοι στις «πιπεριές» από το 1991 και μετά. Όπως και να 'χει, τo συγκρότημα ξεκίνησε με το αριστερό την καριέρα του, βγάζοντας ένα προβληματικό, απ' όλες τις απόψεις, άλμπουμ. Οι συνθέσεις είναι ένας αχταρμάς ιδεών χωρίς αρχή και τέλος και η παραγωγή από τον κιθαρίστα των Gang Of Four, Andy Gill, άθλια, απόρροια ίσως της κάκιστης συνεργασίας που είχε με το συγκρότημα καθ' όλη τη διάρκεια της δημιουργίας του "The Red Hot Chili Peppers". Για αυτό, όπως αναφέραμε και παραπάνω, η συνεισφορά του George Clinton στο "Freaky Styley" αποδεικνύεται σημαντικότατη για την καριέρα της μπάντας, καθώς μεταξύ άλλων συμμάζεψε και ό,τι είχε δημιουργηθεί στο πρώτο άλμπουμ.
 
Live
Red Hot Chili Peppers - Live At Slane Castle (DVD) Live At Slane Castle (DVD)
Warner - (17/11/2003)

Ενώ σκεφτόμουν να το παίξω πιο λάσκας και να πάω με το "Hyde Park", αποφάσισα ότι, πρώτον, πάω τους Ιρλανδούς πολύ παραπάνω από τους Άγγλους, ότι, δεύτερον, ο Flea φοράει ολόσωμη στολή σκελετού και είναι ο μόνος μουσικός παγκοσμίως που σου φαίνεται απολύτως λογικό αυτό το πράμα, και τρίτον, ότι το τζαμάρισμα/intro  του "Californication", με την κρεμ σκάφος κιθάρα του Frusciante στο προσκήνιο είναι από τα ομορφότερα πράματα που έχω ακούσει ποτέ από τη μπάντα - αν εξαιρέσεις το outro/solo από το "Hyde Park" στο "By The Way". Όλο το live κινείται σε άριστα επίπεδα, και όσο πάλι να γκρινιάζουν οι πιουρίστες, δεν έχω κανένα πρόβλημα που δεν ειπώθηκε τίποτα από τους τέσσερις πρώτους δίσκους της μπάντας. Και πάιξανε και Fugazi και Clash. Χα.


A Compilation

Δεν είναι εύκολη διαδικασία η κατάρτιση μιας συλλογής με κομμάτια των Red Hot Chili Peppers, καθώς η δισκογραφία τους ξεχειλίζει από χαρακτηριστικά singles, αλλά και λιγότερο γνωστά διαμάντια. Δικαιολογημένα, η πλειοψηφία των επιλεγμένων κομματιών προέρχεται από τη δεκαετία του '90 και μετά, όταν και το συγκρότημα άρχισε να μεγαλουργεί:

01. Me & My Friends (The Uplift Mofo Party Plan)
02. Higher Ground (Mother's Milk)
03. Suck My Kiss (Blood Sugar Sex Magik)
04. Give It Away (Blood Sugar Sex Magik)
05. Under The Bridge (Blood Sugar Sex Magik)
06. Sir Psycho Sexy (Blood Sugar Sex Magik)
07. Soul To Squeeze (B-Side / Blood Sugar Sex Magik)
08. Tearjerker (One Hot Minute)
09. Coffee Shop (One Hot Minute)
10. This Velvet Glove (Californication)
11. Californication (Californication)
12. Otherside (Californication)
13. Road Trippin' (Californication)
14. Venice Queen (By The Way)
15. Can't Stop (By The Way)
16. Dani California (Stadium Arcadium)
17. Wet Sand (Stadium Arcadium)
18. Meet Me At The Corner (I'm With You)
  • SHARE
  • TWEET