«A Buyer's Guide»: Queensryche

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 22/06/2012 @ 13:43
Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος κοντεύει να ξεχάσει τι πρεσβεύουν οι Queensrÿche. Μια μπάντα που καθόρισε τον ήχο του αμερικάνικου metal τη δεκαετία του '80 και υπήρξε ηγέτης του progressive metal, αλλάζοντας σημαντικά τον ήχο αυτής της μουσικής. Μέχρι το 1994 και το "Promised Land" μπορεί κανείς να μιλήσει μόνο για κορυφές.

Queensryche

Ίσως λοιπόν να είναι η κατάλληλη εποχή για να θυμηθούμε ποιά είναι η πραγματική συνεισφορά τους στη μουσική αυτή και ο λόγος που λατρεύονται από τόσο πολύ κόσμο, μέσω ενός οδηγού της δισκογραφίας τους. Όσο δε για τους νέους οπαδούς, είναι προτιμότερο να ξεκινήσουν από εδώ την αναζήτηση του τι εστί Queensrÿche, παρά να ασχοληθούν με το σημερινό status της μπάντας.

Πριν κρίνουμε (ορθώς) δεν πρέπει να ξεχνάμε.

So take your number and welcome to "Operation: Queensrÿche"...

Masterpieces
Queensryche - Operation: Mindcrime Operation: Mindcrime
EMI (3/5/1988)

Έχουν γραφτεί τα πάντα για αυτό το αριστούργημα. Πρόκειται για το άλμπουμ που καθιέρωσε τους Queensrÿche ως «thinking man's band» και το οποίο αποτελεί έναν εκ των σημαντικότερων και για πολλούς (συμπεριλαμβανομένου εμένα) σπουδαιότερου concept άλμπουμ όλων των εποχών. Οι πολιτικοποιημένοι στίχοι του κάθε χρόνο φαντάζουν πιο επίκαιροι και θα μπορούσαν να με βγάλουν στο δρόμο να φωνάξω όπως καμία πολιτική ιδεολογία δεν θα μπορούσε ποτέ, αλλά η μουσική που περιέχει είναι ακόμα καλύτερη. Πάντα θα με ξεσηκώνει το "Revolution Calling", πάντα θα με συγκινεί το "Mission" και πάντα θα με εκφράζει το "I Don't Believe In Love", όπως υπάρχει κάτι για κάθε του στιγμή. Διαχρονικό, αξεπέραστο, τέλειο.
Queensryche - Promised Land Promised Land
EMI (18/10/1994)

Πιστεύω ακράδαντα πως αυτός είναι ο δεύτερος πυλώνας της μουσικής κληρονομιάς των Queensrÿche αν και είμαι σίγουρος πως η πλειονότητα (ίσως και οι δημιουργοί του) θα διαφωνήσουν μαζί μου. Κι όμως, εδώ έχουμε την πεμπτουσία του progressive metal των 90s (μαζί με το αντίπαλο δέος του "Awake" των Dream Theater που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά), την μεστότητα της ωριμότητας του σπουδαίου καλλιτέχνη, την δημιουργική εσωστρέφεια της εποχής. H γέννηση του μωρού στην εισαγωγή,  οι εσωτερικές διαμάχες του "I Am I", οι διαταραχές του "Damaged", ο κλονισμός του "Out Of Mind", ο ρόλος της οικογένειας του "Bridge", μέχρι το κλείσιμο της αμφισβήτησης του ανυπέρβλητου "Someone Else?", όλο το "Promised Land" λειτουργεί και σαν ένα μικρό ενδοσκοπικό τριπάκι, ενδεδειγμένο για καλοκαιρινά βράδια.
 
Cornerstones
Queensryche - Rage For Order Rage For Order
EMI (1/7/1986)

Υπάρχει μια δυσκολία να εκφραστεί κάποιος κατάλληλα για αυτό το άλμπουμ. Είναι μοναδικό και ιδιαίτερο. Όχι όμως για τους Queensrÿche, αλλά για τη μουσική γενικότερα, πόσο δε για το metal και δη το progressive. Πολλοί δεν θα το πουν progressive και πολλοί δε θα το πουν metal, αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να κακίσει κανέναν. Όλοι το ίδιο χαμένοι νιώθουμε όταν βυθιζόμαστε στο βαθυστόχαστο concept του, όλοι ονειρευόμαστε σε «infrared» μετά, όλοι φωνάζουμε «London, London» κάθε φορά που πατάμε το πόδι μας εκεί, όλοι θυμόμαστε το αστέρι που ήρθε εκείνο το βράδυ, όταν το "Rage For Order" μάς έκανε παρέα, για μια ακόμα φορά.
Queensryche - Empire Empire
EMI (20/8/1990)

Αν είναι κάθε φορά τόσο καλό το αποτέλεσμα όταν μια μπάντα «ξεπουλιέται» στο mainstream, όσο στο "Empire", παρακαλώ πολύ να βγάλουμε κίνητρα για να «ξεπουλιόνται» πιο συχνά τα αγαπημένα μας συγκροτήματα. Ας κόψουμε τα αστεία που σήκωνε το μακρινό πλέον 1990 και ας υποκλιθούμε στο "Black Album" του progressive metal, το άλμπουμ δηλαδή που πάντρεψε όσο καλύτερα γίνεται ένα μουσικό ιδίωμα με την εμπορική απήχηση. Το "Jet City Woman" και το "Another Rainy Night" αποτελούν ατράνταχτα τεκμήρια, ενώ το "Silent Lucidity" ίσως είναι και το δικό τους "Nothing Else Matters". Μακάρι να μπορούσαμε να ρωτήσουμε τον Michael Kamen: «Is there anybody listening?»
 
Worth Exploring
Queensryche - Queensryche (EP) Queensrÿche (EP)
206 Records (1/7/1982)

Αποτέλεσε το Ιερό Δισκοπότηρο του αμερικάνικου power / progressive metal για πολλά χρόνια και ακόμα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του. Πριν την επανακυκλοφορία του back catalogue πλήρωνε όσα-όσα κάποιος για να το αποκτήσει αυθεντικό, αλλά δεν το μετάνιωνε ποτέ. Τέσσερεις συνθέσεις απαράμιλλης δύναμης και σπάνιας ομορφιάς, με το "Queen Of The Reich" και το "The Lady Wore Black" να θέτουν τις βάσεις για μια σειρά από αμέτρητους ύμνους. Όχι από τους ίδιους, αλλά από τόσους πολλούς που ήπιαν από το δισκοπότηρο αυτό...
Queensryche - The Warning Warning
EMI (7/9/1984)

Ο πρώτος full δίσκος των Queensrÿche είναι και ο μόνος αμιγώς heavy metal, ή τουλάχιστον περισσότερο metal παρά progressive. Αν το 80s metal και δη η αμερικάνικη heavy / power σκηνή είναι το φόρτε σου κάνε ένα edit και βάλτο όσο ψηλά νομίζεις. Πόσα καλύτερα τραγούδια νομίζεις ότι γράφτηκαν στο είδος από το ομώνυμο, από το "En Force" ή από το "N M 156"; Λίγα και το ξέρεις. Και δεν αναφέρω το "Take Hold Of The Flame" γιατί θα είναι σα να κλέβω εκκλησία, ούτε το "Roads To Madness" που σε τσακίζει κάθε μα κάθε φορά που το ακούς.
Queensryche - Tribe Tribe
Sanctuary (22/7/2002)

Αν είσαι κι εσύ λίγο nerd με την πάντα, με καταλαβαίνεις. Το "Tribe" χωρίς να είναι κάτι το εξαιρετικό φαντάζει ως όαση στην μετριότητα της μετά "Promised Land" εποχής. Συνθετικά μπορεί να χαρακτηριστεί ως μεστό περιέχοντας συνθέσεις όπως το "Open", το "Desert Dance", το "The Great Divide" και κυρίως τη μπαλάντα "Rhythm Of Hope" που αποτελούν τουλάχιστον ανεκτό ως ευχάριστο άκουσμα. Ίσως να είναι και το ψήγμα αύρας που έφερε η συμμετοχή του Chris DeGarmo στη σύνθεση κάποιων τραγουδιών και η κρυφή ελπίδα πως η πόρτα είχε ανοίξει πάλι, ίσως να είναι ότι η κυκλοφορία του έχει συνδυαστεί με την πρώτη επίσκεψη στη χώρα μας και εκείνο το πανέμορφο βράδυ που μας χάρισαν στον Λυκαβηττό.
 
Nerd Alert
Queensryche - Operation: Mindcrime II Operation: Mindcrime II
Rhino (29/3/2006)

Κανονικά το "Operation: Mindcrime" δεν το ακουμπάς. Δεν είμαι τόσο σίγουρος αν ήταν καλλιτεχνικές ή εμπορικές οι ανησυχίες που οδήγησαν τον Tate και τους υπόλοιπους να καταπιαστούν με τη συνέχεια του θρυλικού concept, αλλά όπως και να έχει το γεγονός πως τον δίσκο τον έχουν γράψει σχεδόν στο σύνολό του ο Tate με τον κιθαρίστα Mike Stone και τον παραγωγό Jason Slater υποδηλώνει πολλά. Περιέχει κάποια πραγματικά αξιόλογα τραγούδια, όπως το "One Foot In Hell”, το "The Hands" και κυρίως τα "Re-Arrange You" και το "The Chase" (με τον Ronnie James Dio ως Doctor X), αλλά και κάμποσα fillers. Οι οπαδοί βρήκαν αφορμή να ανοίξουν ξανά συζήτηση για το concept και να αναλύσουν τις λεπτομέρειες, αλλά το άλμπουμ είναι αυστηρά για αυτούς. Οι υπόλοιποι ας κάνουν πως δεν βγήκε ποτέ.
 
Keep Away
Queensryche - American Soldier American Soldier
Rhino (31/3/2009)

Δυστυχώς εδώ και χρόνια οι Queensrÿche μοιάζουν να φτιάχνουν άλμπουμ προορισμένα για να διεκδικήσουν αυτή τη θέση. Πολλοί θα πουν πως με το “Dedicated To Chaos” έπιασαν νέα δεδομένα πάτου, αλλά το “American Soldier” προκρίνεται για μια σειρά από λόγους, πέραν της ανέμπνευστης μουσικής. Πρώτον, λανσαρίστηκε από μεγάλη μερίδα του ξένου τύπου ως εξαιρετικό (Θεός φυλάξοι), δεύτερον εξυμνεί -έστω και έμμεσα- την ιμπεριαλιστική πολιτική των Η.Π.Α. και τον ηρωισμό των στρατιωτών τους και τρίτον δεν αντέχεται το κιτς του να τραγουδάει ο Tate με την κόρη του. Μακριά κι αγαπημένοι.
 
DVD
Queensryche - Operation: LIVEcrime Operation: LIVEcrime
EMI (28/10/1991)

Με αυτό το οπτικό-ακουστικό υλικό, οι Queensrÿche κατέλυσαν τους νόμους της φυσικής, κάνοντας το τέλειο ακόμα καλύτερο. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η ζωντανή μεταφορά του “Operation: Mindcrime” όπως παρουσιάζεται στο εν λόγω βίντεο είναι ακόμα καλύτερη του αξεπέραστου στούντιο υλικού. Σε μια μυσταγωγία, όπου ο Tate ανάγεται σε κάτι σαν θεότητα, η έννοια της ερμηνείας και της εκφραστικότητας αγγίζουν νέα, ακόμα άφταστα ύψη. Τα καλύτερα δεύτερα φωνητικά ever από τον DeGarmo και τους υπόλοιπους, τα απαραίτητα μικρά κομμάτια της «ταινίας» και το αρτιότερο μουσικό παίξιμο που έχει μεταφερθεί ποτέ στις μικρές οθόνες, κατά την ταπεινή μου άποψη.


A Compilation
Δύσκολο εξαρχής εγχείρημα το να συμπιεστούν 80 λεπτά μουσικής των Queensrÿche για τη δημιουργία μιας άτυπης συλλογής από τραγούδια σε ένα CD. Με γνώμονα το να συμπεριληφθούν ει δυνατόν περισσότερα, καθώς και αντιπροσωπευτικότερα τραγούδια η συλλογή αυτή περιλαμβάνει 17 τραγούδια που δυστυχώς δεν ξεπερνούν χρονολογικά το 1994 και δη το “Promised Land”. Όσο και να θέλαμε, όσο και να το προσπαθήσαμε κανένα μετέπειτα τραγούδι δεν μπορεί να υποκαταστήσει ή να αντικαταστήσει κάποιο από τα υφιστάμενα.

1. Queen Of The Reich (Queensrÿche [EP])
2. Lady Wore Black (Queensrÿche [EP])
3. Take Hold Of The Flame (Warning)
4. Walk In The Shadows (Rage For Order)
5. I Dream In Infrared (Rage For Order)
6. Revolution Calling (Operation: Mindcrime)
7. Needle Lies (Operation: Mindcrime)
8. I Don’t Believe In Love (Operation: Mindcrime)
9. Eyes Of A Stranger (Operation: Mindcrime)
10. Jet City Woman (Empire)
11. Another Rainy Night (Without You) (Empire)
12. Silent Lucidity (Empire)
13. Real World (Last Action Hero OST)
14. Damaged (Promised Land)
15. Bridge (Promised Land)
16. Lady Jane (Promised Land)
17. Someone Else? (Promised Land)
  • SHARE
  • TWEET