«A Buyer's Guide»: Ozzy Osbourne & Black Sabbath

Από τον Κώστα Σακκαλή, 25/06/2012 @ 13:34
Η περιοδεία που ξεκίνησε ως Black Sabbath και κατέληξε ως Ozzy & Friends (και θα κάνει στάση και στην Αθήνα την 1η Ιουλίου) μας θύμισε κάτι που σχεδόν είχε ξεχαστεί.

Ozzy Osbourne - Black Sabbath

Όχι βέβαια την αλληλοσυνδεόμενη σχέση του Ozzy με το συγκρότημα που τον ανέδειξε, αλλά το γεγονός ότι ποτέ δεν παρέλειψε να τονίζει τη σχέση του αυτή, να τη συντηρεί μέσα στα χρόνια και να επιμένει να την προβάλει (ίσως και να προσπαθεί να την οικειοποιηθεί) σε εποχές που οι «κανονικοί» Black Sabbath περπατούσαν σε τελείως διαφορετικά μονοπάτια.

Black Sabbath

Υπό αυτό το πρίσμα θα εξετάσουμε τη δισκογραφία των Sabbath με τον Ozzy ταυτόχρονα με τη δική του προσωπική σταδιοδρομία ως μία συνέχεια, μία αδιάλειπτη μουσική πορεία και θα σταχυολογήσουμε τις καλές, τις καλύτερες αλλά ...και κάποιες άλλες στιγμές.

Masterpieces
Black Sabbath - Master Of Reality Master Of Reality
Vertigo (21/7/1971)

Για πολλούς το άλμπουμ που οριστικοποίησε τον ήχο των Sabbath με τη χαμηλοκουρδισμένη κιθάρα και το μπάσο που θα αποτελέσουν οδηγό για πολλές γενιές απογόνων. Πιο βαρύ και ταυτόχρονα σκοτεινό από τα δύο πρώτα τους, δεν παρήγαγε κάποιο single που να κάνει αίσθηση, όπως τα προηγούμενα, παρόλα αυτά διατηρεί μία ομοιογένεια και μία συνολική ποιότητα απαράμιλλη ακόμα και για τους ίδιους. Είναι ίσως ο δίσκος στον οποίο ο Ozzy αποδίδει τις καλύτερες ερμηνείες του ενώ περιλαμβάνει και τον Iommi να παίζει πιάνο και φλάουτο!
Black Sabbath - Sabbath Bloody Sabbath Sabbath Bloody Sabbath
World Wide Artists / Vertigo / Warner Bros. (1/12/1973)

Ο «πειραματικός» δίσκος των Sabbath. Λίγο η βοήθεια του Rick Wakeman στα πλήκτρα, λίγο το παντοδύναμο prog rock που κυριαρχούσε στην εποχή, περισσότερο η διάθεση του Iommi να εξελιχθεί, δημιουργούν τις πιο τεχνικές και πολύπλοκες συνθέσεις αυτής της σύνθεσης του συγκροτήματος. Αν και η προσέγγιση αυτή θα οδηγήσει σταδιακά στον εκφυλισμό του χαρακτηριστικού ήχου τους, στο "Sabbath Bloody Sabbath" καταφέρνουν την τέλεια ισορροπία. Και αν όλα αυτά δε φτάνουν, σίγουρα αρκεί το "A National Acrobat" για να αναδειχθεί ο δίσκος αυτός σε αριστούργημα.
 
Cornerstones
Black Sabbath - Black Sabbath Black Sabbath
Vertigo (13/2/1970)

Αυτός είναι ο δίσκος στον οποίο ορκίζεται όλη η doom σκηνή και κάνει τον (ανάποδο) σταυρό της πριν κοιμηθεί. Υιοθετώντας μία σατανιστική θεματολογία που παρέπεμπε σε ταινίες τρόμου και βαραίνοντας όσο κανείς προηγουμένως το ψυχεδελικό rock ρίχνοντας ταυτόχρονα την ταχύτητα, ο δίσκος αυτός περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι statement. Είναι η δήλωση «ήρθαμε για να μείνουμε» που σχηματοποιείται από τη μία από το κλασικό πλέον εξώφυλλο και από την άλλη από το ανατριχιαστικό riff του ομώνυμου και εναρκτήριου κομματιού.
Black Sabbath - Paranoid Paranoid
Vertigo (18/9/1970)

Σαφώς ο πιο εμπορικός τους δίσκος με την έννοια ότι περιλαμβάνει τις πιο γνωστές και αγαπημένες στιγμές τους ("Paranoid", "War Pigs", "Iron Man"). Φορτωμένο με τόσα χαρακτηριστικά riff όσα άλλα συγκροτήματα δεν καταφέρνουν να παίξουν σε ολόκληρες δισκογραφίες. Είναι ασφαλές να πούμε ότι αν δεν υπήρχε αυτός ο δίσκος η φύση της σκληρής μουσικής σήμερα θα ήταν τελείως διαφορετική.
 
Worth Exploring
Black Sabbath - Vol. 4 Vol. 4
Vertigo (25/9/1972)

Το πιο έντονα επηρεασμένο από ναρκωτικά άλμπουμ της τετράδας και με το πιο χαρακτηριστικό, εμβληματικό εξώφυλλο. Το "Vol. 4" είναι το μέτρο σύγκρισης για το πόσο κοντά στο μεγαλείο των Black Sabbath μπορεί να φτάσουν οι μετέπειτα μιμητές τους και αυτό γιατί είναι αριστούργημα (φυσικά) αλλά όχι άπιαστο όπως τα προαναφερθέντα άλμπουμ. Εντάξει, εξαιρουμένου του "Wheels Of Confusion". Και του "Tomorrow's Dream". Και του...
Ozzy Osbourne - Blizzard Of Ozz Blizzard Of Ozz
Jet (20/9/1980)

Η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα του Ozzy πρέπει να ήταν όταν κυκλοφόρησε στα δισκοπωλεία το "Blizzard Of Ozz", το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ. Μετά από μία εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία με τους Black Sabbath που του χάρισε δόξα και αναγνώριση αλλά και ελάχιστη έως μηδαμινή συνθετική συμμετοχή, όλα έδειχναν εναντίον του. Μία κίνηση όμως ήταν ικανή να αλλάξει τα δεδομένα και αυτή λέγεται Randy Rhoads. Με έναν πιο καθαρό και μελωδικό ήχο, εκτεταμένη χρήση πλήκτρων αλλά εξίσου χαρακτηριστικά riff με το παρελθόν του, η Αμερικάνικη αγορά αρχικά και όλος ο υπόλοιπος κόσμος στη συνέχεια, έτρωγε από τα χέρια του.
Ozzy Osbourne - Diary Of A Madman Diary Of A Madman
Jet (7/11/1981)

Συνεχίζοντας με το ίδιο προσωπικό και την ίδια συνταγή στο δεύτερο δίσκο του, ο Madman δείχνει ότι η προσωπική του καριέρα δε θα είναι ούτε ένα αστείο ούτε μία περαστική υπόθεση. Με πολλή συνθετική συμμετοχή και από τους Daisley και Kerslake (μπάσο και drums αντίστοιχα), χωρίς τις ξεχωριστές στιγμές του "Blizzard Of Ozz" αλλά με μάλλον καλύτερη συνοχή, δεν είναι λίγοι αυτοί που το θεωρούν ισάξιο ή και καλύτερο του ντεμπούτο του. Δυστυχώς έμελλε να είναι και το τελευταίο του με τον Randy Rhoads πριν ο τελευταίος χαθεί για πάντα.
 
Nerd Alert
Ozzy Osbourne - Ozzmosis Ozzmosis
Epic (23/10/1995)

Η συνάντηση του Ozzy με τον παλιόφιλο Geezer Butler δεν έμεινε, όπως μπορούσε, στη συγκίνηση και στην εκμετάλλευση της δόξας του παρελθόντος. Αντίθετα έβγαλε έναν από τους πιο εμπνευσμένους δίσκους στην προσωπική καριέρα του Ozzy, για πολλούς τον πιο διαχρονικό από άποψη ήχου και πιθανότατα ό,τι πιο κοντινό στους Black Sabbath μπορεί να βρει κάποιος κάτω από το όνομά του. Ο δε Zakk Wylde βρίσκεται ίσως στην καλύτερή του φόρμα και δεν είναι τυχαίο ότι από τότε και μετά ξεκινάει και η δική του ξεχωριστή σταδιοδρομία. Είναι κρίμα που ο ίδιος ο Ozzy αγνοεί επιδεικτικά το άλμπουμ αυτό στις συναυλίες του.
 
Keep Away
Ozzy Osbourne - Under Cover Under Cover
Epic (1/11/2005)

Στη νέα χιλιετηρίδα δεν είναι δύσκολο να βρεις δίσκο του Ozzy άξιο αποφυγής. Το "Under Cover", όμως, κερδίζει στα σημεία. Ξεκινώντας από τα προφανή, ένας μέτριος τραγουδιστής που επιβίωνε τόσα χρόνια επειδή έφτιαχνε τραγούδια προσαρμοσμένα στη φωνή του, ερμηνεύει συνθέσεις  που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από καλύτερες φωνές. Δεν έχει καμία ουσιαστική καλλιτεχνική άποψη να επιδείξει και πέρα από το να επιβεβαιώσει την αγάπη του για τον John Lennon και να γεφυρώσει ένα δισκογραφικό κενό έξι ετών, αυτή η κυκλοφορία δεν έχει κανένα νόημα. Αν υπάρχει μία ελπίδα οι νεότερες γενιές να μάθουν και να αγαπήσουν αυτά τα τραγούδια, δεν είναι αυτή.
 
Live
Black Sabbath - Live At Last Live At Last
NEMS (1980)

Εντάξει, υπάρχουν τα κάμποσα «live» του Ozzy στα οποία ποτέ δεν ξέχναγε να κρατάει τον μύθο των Sabbath ζωντανό (σε εποχές μάλιστα που ο Iommi τον είχε ξεχάσει). Υπάρχει και το "Reunion" του 1998 που με τον περιγραφικό του τίτλο τα λέει όλα. Πιθανότατα όλα αυτά να έχουν καλύτερο ήχο, καλύτερες επιλογές τραγουδιών ακόμα και καλύτερες εκτελέσεις. Κανένα όμως δεν έχει τη ιστορική σημασία και την ειλικρίνεια που εκπέμπει το "Live At Last", η μοναδική (ημι-)επίσημη αποτύπωση της πρώτης και καλύτερης εποχής του συγκροτήματος.


A Compilation
Αποφέυγοντας τα κλισέ, θα λέγαμε ότι το πιο έυκολο πράγμα στον κόσμο είναι να φτιάξεις ένα CD με 80 λεπτά μουσικής των Sabbath και του Ozzy. Στην πραγματικότητα θα μπορούσε κανείς να φτιάξει εύκολα τρία-τέσσερα και όλα να διεκδικούν τον τίτλο του "Best Of" (και όχι "Greatest Hits"). Ακολουθεί μία τέτοια εκδοχή:

1. Black Sabbath (Black Sabbath)
2. The Wizard (Black Sabbath)
3. War Pigs (Paranoid)
4. Planet Caravan (Paranoid)
5. Sweet Leaf (Master Of Reality)
6. Into The Void (Master Of Reality)
7. Supernaut (Vol. 4)
8. Sabbath Bloody Sabbath (Sabbath Bloody Sabbath)
9. A National Acrobat (Sabbath Bloody Sabbath)
10. Hole In The Sky (Sabotage)
11. Mr. Crowley (Blizzard Of Ozz)
12. Over The Mountain (Diary Of A Madman)
13. No More Tears (No More Tears)
14. Thunder Underground (Ozzmosis)
  • SHARE
  • TWEET