Υποδεχόμαστε την τελευταία σεζόν Vikings με τα φετινά τραγούδια που της αρμόζουν

Μια βδομάδα πριν το s06e01,το Footnotes επιστρατεύει τις Βαλκυρίες για μια ατμοσφαιρική, ηρωική, ζοφερή Spotify playlist

Από τον Μάνο Πατεράκη, 27/11/2019 @ 17:59

-Find Footnotes Songs on Facebook-

"Fear The Name Of Lodbroksson": A Vikings series-inspired Spotify playlist with songs that came out in 2019

Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε. Οι μέρες και οι μήνες δεν πέρασαν δα τόσο γρήγορα όσο τα ταξίδια εν ριπή οθφαλμού από την Κάτεγκατ στο Γουέσεξ, στη Νορθάμπρια, στη Φραγκία, στο Αλχεθίρας και πίσω...

Μάλλον, βασανιστικά σερνόταν ο καιρός ενώ καταπνίγαμε αλλού τις τηλεοπτικές μας ανάγκες. Το πρώτο επεισόδιο της έκτης και τελευταίας σεζόν του Vikings θα βγει στον αέρα στις 4 Δεκεμβρίου. Θα διαρκέσει, όπως και η προηγούμενη, είκοσι ολόκληρα επεισόδια, χωρισμένα σε δύο φουρνιές. Τι κι αν δεν έχουμε πια τον μεγάλο πρωταγωνιστή, η σειρά εξακολουθεί ακόμα και έτσι να αποτελεί ό,τι πιο επιβλητικό, παγωμένο, άγριο, ηρωικό και μεταλλικό υπάρχει εκεί έξω.

Την αποχαιρετούμε με πόνο ψυχής, αποδεχόμενοι το "will of the gods", όπως μας δίδαξαν οι πρόγονοι των Σκανδιναβών που πίστευαν ακράδαντα πως η μοίρα (örlög) όλων των πραγμάτων είναι προδιαγεγραμμένη και, άρα, αναπόφευκτη. Από αυτό το βήμα, κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος, ξεδιαλέγουμε και βάζουμε σε μια σειρά κομμάτια που κυκλοφόρησαν το 2019 και - το καθένα για τον δικό του λόγο - μπορούν να αποτελέσουν μέρη ενός υποτυπώδους soundtrack προετοιμασίας πριν την τελική μάχη.

Birdstone - Seer

Song: Seer
Artist: Birdstone
Album: Seer
Origin: Tours, France

Η αρχή είναι αφιερωμένη στον αιωνόβιο Seer του Vikings, έναν από τους πιο καίριους και εμβληματικούς χαρακτήρες της σειράς, παρά την περιορισμένη και διάσπαρτη συμμετοχή του. Οι προφητείες του, φυσικά, ήταν δοσμένες πάντα με τέτοιον τρόπο ώστε να ερμηνεύονται μόνο μετά την εκπλήρωσή τους. Ο τρόπος που δόθηκαν από τους σεναριογράφους ήταν αξιοσημείωτα ευφυής. Το ομώνυμο κομμάτι από το φοβερό φετινό άλμπουμ των Birdstone - ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια - φέρει τον τίτλο "Seer" και δεν θα μπορούσαμε να βρούμε κάτι καλύτερο για την εισαγωγή της playlist.

Capilla Ardiente - The Open Arms, The Open Wounds

Song: The Open Arms, The Open Wounds
Artist: Capilla Ardiente
Album: The Siege
Origin: Santiago, Chile

Χιλή και doom metal. Procession είπατε; Και Capilla Ardiente βάλτε στην εξίσωση. Μετά το πολύ καλό ντεμπούτο τους, φέτος έβγαλαν μια φοβερή δισκάρα επικού, πολεμικού, κλασικότροπου doom metal. Το εξώφυλλο και ο τίτλος της (the siege: η πολιορκία) έρχονται να κολλήσουν γάντι με τις πολιορκίες του μεσαίωνα. Επικότερη στιγμή στο Vikings δεν είδαμε από τη μεγάλη πολιορκία του Παρισιού, επεισόδιο που έχει μείνει στην ιστορία και χάραξε τη μετέπειτα πορεία του Ράγκναρ προς τον χαμό του.

Crypt Sermon - Enslave The Heathens/Beneath The Torchfire Glare

Songs: Enslave The Heathens/Beneath The Torchfire Glare
Artist: Crypt Sermon
Album: The Ruins Of Fading Light
Origin: Philadelphia, USA

Η playlist θα παραμείνει σε βαριά, αργόσυρτα μονοπάτια και ακόμα έναν από τους doom δίσκους της χρονιάς, αυτήν τη φορά από τους Crypt Sermon. Η εισαγωγή "Enslave The Heathens" εμπνέεται από το μένος των Χριστιανών προς τους ειδολολάτρες. Στη σειρά, αυτό προσωποποιήθηκε στον χαρακτήρα του βασιλιά Έλα της Νορθάμπρια, ιστορικό πρόσωπο που αναφέρεται τόσο στα Αγγλο-Σαξονικά Χρονικά όσο και στα Σκανδιναβικά Σάγκα που διασώζονται.

Ereb Altor - With Fire In My Heart…

Song: With Fire In My Heart…
Artist: Ereb Altor
Album: Järtecken
Origin: Gävle, Sweden

The words of the seer still echo in my head
"Your blood will be shed by men dressed in white robes"
Baptized Northmen, my kin betrayed our gods
The Norns weave my fate with threads stained by their blood
The weak will now be slaves under the Christian cross
The strong must fight and triumph, by our Gods we stand proud
I am not afraid to enter Valhalla
~lyrics by Ereb Altor~

Song: Ek Erilar
Artist: Gaahls WYRD
Album: Gastir - Ghosts Invited
Origin: Bergen, Norway

Το Ek Erilar είναι ρουνική επιγραφή πάνω σε καθαρό ασήμι του 6ου μ.Χ. αιώνα που ανακαλύφθηκε στο Gjerpen της Νορβηγίας. Σήμαινε εγώ, ο έρουλος (και μεταφορικά, εγώ ο γνώστης των ρούνων), επιγραφή του ιδιοκτήτη της φάρμας. Οι Έρουλοι ήταν γερμανικό φύλο της αρχαιότητας που προερχόταν από τη Σκανδιναβία. Ο τίτλος του Earl που συναντάμε συχνά στη σειρά – και ο πρώτος τίτλος που αποκτά ο αγρότης Ράγκναρ κατά την ανέλιξή του - προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη Έρουλος.

Song: Cathedrals Of Heaven
Artist: Swans
Album: leaving meaning.
Origin
: New York, USA

Οι αργόσυρτες ψαλμωδίες του Michael Gira έχουν έναν μυστικισμό και μια πνευματικότητα που δεν θα έπρεπε να λείπουν από αυτήν την playlist. Στο "Cathedrals Of Heaven" τον ακούμε να διακηρύττει "If God is around, ah, it’s him that we kiss, while tying my binds you're asking me this", κάτι που μπορεί άμεσα να συνδεθεί με την πνευματική πάλη του Athelstan ανάμεσα στη βαθιά χριστιανική πίστη του και τους πειρασμούς της σάρκας, ένα από τα σημαντικότερα θεματολογικά κεφάλαια της σειράς, δοσμένο αρκούντως καλλιτεχνικά, με αρκετές μεταφορές, οράματα και υπόνοιες.

Song: Invincible
Artist: Tool
Album: Fear Inoculum
Origin: Los Angeles, USA

Η ιστορία του "Invincible" είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία του Τόστιγκ. Ένας παροδικός χαρακτήρας στην πρώτη σεζόν, ο οποίος είχε φτάσει σε μεγάλη ηλικία και ήταν δυσαρεστημένος που όσοι ήξερε είχαν φύγει από τη ζωή στις μάχες ενώ εκείνος δεν είχε πεθάνει ακόμα. Έτσι, φοβόταν όσο τίποτα τη μοίρα να πεθάνει από γηρατειά και να μην μπει στη Βαλχάλα, όπου εισέρχεσαι μόνο αν πεθάνεις στη μάχη. Παρακάλεσε τον Ράγκναρ να τον πάρει μαζί του στην επιδρομή, ώστε να βρει τον θάνατο που επιζητούσε. "Lurch into the fray weapon out and belly in/Beating tired bones again, age-old battle, mine/Once invincible, now the armor's wearing thin/Heavy shield down".

Song: Odinn
Artist: Danheim
Album: Hringrás
Origin: København, Denmark

Ο Δανός μουσικός Danheim εξειδικεύεται στο να αναβιώνει τις μουσικές των Βίκινγκς. Στον έκτο full-length δίσκο του χρησιμοποίησε ήχους τις φύσης και ...αληθινά ανθρώπινα κόκαλα για τις ηχογραφήσεις. Το κομμάτι "Odinn" θα μπορούσε άνετα να ακούγεται στην ίδια τη σειρά. Τα κοράκια που ακούγονται μέσα στο τραγούδι αναπαριστούν τα δύο κοράκια που είχε στην υπηρεσία του ο Όντιν, Χούγκιν και Μούνιν (τα ονόματά τους σημαίνουν Σκέψη και Μνήμη). Τα κοράκια εμφανίζονται συχνά, πυκνά ως συμβολισμοί του Όντιν στη σειρά. Ο ίδιος ο μονόθφαλμος θεός θα κάνει την εμφάνισή του μόνο για κάτι πολύ σημαντικό, όπως το να φέρει νέα για τον θάνατο του Ράγκναρ στα παιδιά του.

Song: Ísland, steingelda krummaskuð
Artist: Misþyrming
Album: Algleymi
Origin: Reykjavík, Iceland

Ο Φλόκι σύμφωνα με Landnámabók, ένα αρχαίο χειρόγραφο που περιγράφει με λεπτομέρειες τον εποικισμό της Ισλανδίας από τους Αρχαίους Σκανδιναβούς, ήταν ο πρώτος Σκανδιναβός που εκούσια έπλευσε προς την Ισλανδία. Στη σειρά, ο βίος του εκκεντρικού ναυπηγού είναι γεμάτος τραγικές στιγμές, ωστόσο καμία τραγικότερη από το ταξίδι του στην Ισλανδία. Οι σύντροφοι που πήρε μαζί του αμέσως καταράστηκαν την άγονη Γη της Ισλανδίας και τον αμφισβήτησαν έντονα. Δεν θα μπορούσαν να το πουν πιο ταιριαστά οι στίχοι του τραγουδιού (εδώ μεταφρασμένοι στα αγγλικά): "Iceland, castrated dump. Gritty, lifeless soil, as far as the eye can see. Here, nothing will ever prosper or grow."

Song: Winter Hymn
Artist: Nocturnalia
Album: III: Winter
Origin: Linköping, Sweden

Ετούτοι οι Σουηδοί θέλουν να μπλέξουν το classic rock με τον παγωμένο και σκοτεινό χειμώνα της Σκανδιναβίας. Κάτι ανάμεσα σε Rainbow και Bathory ένα πράγμα, αν το αντιλαμβάνεστε. Στο "Winter Hymn" ψέλνονται με νορδικό ρυθμό δύο και μόνο στίχοι που επαναλαμβάνονται αργόσυρτα. Darkness embrace me for winter draws near, σε μια απόπειρα να μπούμε στον ψυχισμό των Βίκινγκς όταν πλησίαζε ο χειμώνας και εκείνοι ήταν αναγκασμένοι να ζουν στο πιο αντίξοο μέρος της Ευρώπης - ένας από τους λόγους που προέκυψαν τόσο σκληροτράχυλοι, ανελέητοι και τυχοδιώκτες.

Song: Ragnars Kvæði
Artist: Týr
Album: Hel
Origin: Tórshavn, Faroe Islands

Ο τίτλος Ragnars Kvæði σημαίνει το ποίημα του Ράγκναρ. Ήταν, λοιπόν, αδύνατον να λείπει αυτό το τραγούδι από αυτήν την playlist. Προφανέστατα. Τι μεγάλη τύχη που είναι και μια πορωτική, folk metal κομματάρα από τη φαροέζικη μπάντα. Οι Týr έχουν αφοσιωθεί σε αυτήν τη θεματολογία με εμμονικό τρόπο πολύ πριν αυτό γίνει cool, προσφέροντας αρκετές συγκινήσεις, ωστόσο καμία εφάμιλη με το ιστορικό διπλό επί της εθνικής των μεγάλων Μανωλά, Τοροσίδη, Χριστοδουλόπουλου. Μην ξεφεύγουμε, όμως... Το τραγούδι είναι πραγματικός ύμνος για προετοιμασία επιδρομής.

Song: The Course Of Empire - All Thrones In Earth And Heaven
Artist: Atlantean Kodex
Album: The Course Of Empire
Origin: Vilseck, Germany

Σταθεροί στο manowar-ικό επικό τους στοιχείο για τρίτο σερί δίσκο, μα και σταθεροί στην υψηλή ποιότητα, οι Atlantean Kodex κυκλοφόρησαν κατά πολλούς τον επικό δίσκο της χρονιάς. Προσωπικά, πιστεύω πως αυτός βγήκε από πρωην black νυν prog metal μπάντα που άφησα για το τέλος, αλλά μικρή σημασία έχει. The graves of Mare Nostrum, Mother Europe trembling and nameless ghosts of guilt haunt sanctuaries forlorn λένε διόλου απομακρυνόμενοι από την κλασική τους θεματολογία. Θυμόμαστε την εμμονή του Bjorn Ironside, κληροδοτημένη από τον πατέρα του, να εξερευνήσει νέα μέρη, κάτι που τον έφερε με τον στόλο του μέχρι τη Μεσόγειο (mare nostrum). Περίπου ενάμιση αιώνα αργότερα, Βίκινγκς θα κατηφόριζαν στο Βυζάντιο και θα συμμετείχαν στον βυζαντινό στρατό ως Βαράγγειος Φρουρά.

Song: I’ve Found My Way To Die
Artist: Magic Circle
Album: Departed Souls
Origin: Boston, USA

Η επιστροφή του Ράγκναρ στην Κάτεγκατ μετά από χρόνια απουσίας - ήταν φανερό εξαρχής και αποδείχθηκε και στην πορεία πως - είχε μονάχα έναν στόχο και σκοπό: τον θάνατο του μεγάλου και ξεπεσμένου πια ήρωα των Σκανδιναβών. Όλη του η ζωή ήταν μια εσωτερική, πνευματική πάλη και η αμφισβήτηση των ίδιων του των θεών και της δύναμης του πεπρωμένου πάνω του υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα σημεία αυτής. Ο Seer είχε προφητεύσει πως o Ράγκναρ θα πέθαινε την ημέρα που θα τον έβλεπε ο τυφλος. Το ανατριχιαστικό μειδίαμα του Ράγκναρ όταν έμαθε πως τον είδε ο τυφλός μία μέρα πριν φτάσει στον τόπο θανάτου του, απόδειξη πως έστω και λιγάκι είχε ο ίδιος διαγράψει την πορεία της μοίρας του, όχι οι θεοί, είναι από τις κορυφαίες στιγμές της σειράς. I’ve found my way to die φωνάζει ο Brendan Radigan στη φοβερή δισκάρα των Magic Circle.

Song: Old Tree
Artist: Hexvessel
Album: All Tree
Origin: Helsinki, Finland

Λίγο πριν το τελευταίο τραγούδι της playlist, ο Matthew McNerney με ένα folk πέρασμα-μνεία στο ηλικιωμένο δέντρο θέτει τη νορδική ατμόσφαιρα όπως κανείς άλλος.

Old tree, old tree
You've cast your last spell on the earth
You've shed all your leaves
You've spent all your years
And to the earth you have returned

Song: Voices
Artist: Borknagar
Album: True North
Origin: Bergen, Norway

Πιο πάνω κάναμε μια αναφορά στην επική δισκάρα της χρονιάς, και αυτή δεν είναι άλλη από τον πραγματικό βορρά των Borknagar. Το "Voices" κλείνει ένα κολοσσιαίο άλμπουμ με τον πλέον ιδανικό τρόπο. There are voices in my head, they won’t leave me, never leave me, no matter where I go, σαν τις φωνές που προκαλούνται από τη συσσορευμένη οργή του Άιβαρ, του Ασπόνδυλου, μία από τις πιο αμφιλεγόμενες και ιδιαίτερες φιγούρες της σειράς, που εκτοξεύεται από την αριστουργηματική ερμηνεία του Alex Hogh Andersen.

"Fear The Name Of Lodbroksson": A Vikings series-inspired Spotify playlist with songs that came out in 2019

Footnotes

Ναι, κάπως έτσι καταφέραμε να τελειώσουμε ένα μακροσκελές αφιέρωμα στο Vikings χωρίς καμία αναφορά στη Lagertha και τις shield maidens. Αλήθεια, δεν ξέρω πώς έγινε, δεν ήταν εσκεμμένο.

Επίσης δεν βάλαμε κανένα ελληνικό κομμάτι στην playlist, αν και προερχόμαστε από χώρα που, μεταλλικά, λατρεύει κάτι τέτοιο. Νομίζω το "Valhalla" των Warrior Path σε μια δεύτερη playlist άνετα χωρούσε, ε;

Εν τω μεταξύ, θα έχουμε Vikings spin off και μόνο ικανοποιημένοι μπορούμε να είμαστε. Θα λέγεται Vikings: Valhalla και θα διαδραματίζεται κανέναν αιώνα μετά, μάλλον

  • SHARE
  • TWEET