Το Footnotes αναλύει τα 22 τραγούδια του 2015 που του πήραν τα μυαλά

…και σας προσκαλεί να ενθουσιαστείτε μαζί του

Από τον Μάνο Πατεράκη, 15/08/2015 @ 18:43
Μέσα Αυγούστου, λοιπόν. Αν είστε τυχεροί, αυτήν τη στιγμή βρίσκεστε σε κάποια παραλία όπου δεν σας πιάνουν τα ψυχαναγκαστικά κύματα του wi-fi και του 3G, καθαρίζοντας το μυαλό σας και γεμίζοντας τις μπαταρίες σας. Εμείς οι υπόλοιποι που τις φάγαμε τις άδειές μας και τα λεφτά μας, μπορούμε να συνεχίσουμε τα ταξίδια μας με όχημα τις μουσικές που δημιούργησαν ταλαντούχοι άνθρωποι στις τέσσερις γωνιές της οικουμένης. Λίγο χρόνο και ανοιχτόμυαλη διάθεση να έχεις και σίγουρα θα βρεις τους ήχους που δημιούργησε κάποιος που δεν σε ξέρει και μιλούν κατευθείαν στην ψυχοσύνθεσή σου, με τον έναν τρόπο ή τον άλλο. Όσον αφορά εμένα –αισθανόμενος τύψεις για ένα σωρό πράγματα που δεν πρόλαβα να ακούσω και ενδεχομένως να χάσω τις συγκινήσεις που θα μου προσέφεραν- ορίστε τα κομμάτια του 2015 που ξεχωρίζω…

Arcane

Καλλιτέχνης
: Arcane

Χώρα: Αυστραλία

Κομμάτι: Unturning

Είδος: Progressive Rock / Alternative Rock

Listen

Κατευθείαν από μία από τις πιο μαγευτικές μουσικές σκηνές εδώ και αρκετά χρόνια: την alt-prog σκηνή της Αυστραλίας. Από το πολύπλοκο riffing που μας δίνεται συγχρονισμένα ασυγχρόνιστο με τη φωνή του απίστευτου τραγουδιστή ονόματι Jim Grey (ψάξτε ό,τι έχει κάνει) μέχρι τις εναλλαγές πολυάριθμων μουσικών θεμάτων, το ένα πιο ενδιαφέρον από το άλλο. Η μαγεία βρίσκεται στο ξέσπασμα που ξεκινάει μετά το 5:30, εκφράζοντας την οργή, την αγανάκτηση και την επαναστατική ανάταση όπως μόνο η μελωδική μουσική μπορεί.

Arcturus

Καλλιτέχνης: Arcturus

Χώρα: Νορβηγία

Κομμάτι: Crashland

Είδος: Progressive Metal

Listen

Το “Crashland” είναι το χιτάκι και ταυτόχρονα το καλύτερο τραγούδι (σπάνιος συνδυασμός) της ιστορικής επιστροφής των Arcturus, μιας εκ των ελάχιστων μπαντών που κατάφεραν να προσφέρουν κάτι πραγματικά διαφορετικό στα όρια του progressive metal. Τα πληθωρικά πλήκτρα είναι εδώ, το ίδιο και οι μεσανατολίτικες παραφωνίες, το ίδιο και τα λυτρωτικά ξεσπάσματα. Τι άλλο να ζητήσεις;

Asaf Avidan

Καλλιτέχνης: Asaf Avidan

Χώρα: Ισραήλ

Κομμάτι: Let’s Just Call It Fate

Είδος: Indie Pop / Rhythm & Blues

Listen

O Asaf Avidan, που είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε φέτος στην Τεχνόπολη, με την απροσδιορίστου φύλου φωνή του και τη φινέτσα ξεχασμένων δεκαετιών τραγουδάει για το άβολο κενό που αφήνει μια ερωτική απόρριψη και προσπαθεί να βρει μια ανεκτή κατακλείδα: let’s just call it fate.

Astral Son

Καλλιτέχνης: Astral Son

Χώρα: Ολλανδία

Κομμάτι: Magic Buzz

Είδος: Space Rock / Krautrock

Listen

13 λεπτά με υπνωτιστικά φωνητικά, χτίσιμο προς ανατολίτικους τρούλους και σιγανή εμφάνιση και επικράτηση του fuzz-αρίσματος. Ο Astral Son συνδέει τους Can από την Γερμανία των αρχών των ‘70s με τους Om και την rock ψυχεδέλεια των ‘00s. Στο τέλος, σβήνει σαν τσιγάρο πατημένο σε διαστημικό τασάκι.

Beardfish

Καλλιτέχνης: Beardfish

Χώρα: Σουηδία

Κομμάτι: Comfort Zone

Είδος: Progressive Rock

Listen

Ξεκινάει σαν αποπαίδι των Pink Floyd και γρήγορα βρίσκει τον χαρακτήρα και την προσωπική ταυτότητα που περιτριγυρίζει το μουστάκι του Frank Zappa. Οι Beardfish είναι ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά των prog rock κύκλων. Χωρίς να είναι άγνωστοι, δεν έχουν ούτε στο ελάχιστο το στάτους που θα τους άξιζε –αν και αυτό είναι λογικό δεδομένων των αντιεμπορικών μουσικών που παίζουν, ακόμα και για τα progressive χωράφια. Η κύρια μελωδία του “Comfort Zone” είναι μια ομορφιά.

Benjamin Clementine

Καλλιτέχνης: Benjamin Clementine

Χώρα: Αγγλία

Κομμάτι: Condolence

Είδος: Art Pop / Soul

Listen

Ίσως η πρωτοεμφανιζόμενη προσωπικότητα της χρονιάς. Ο ποιητής, τραγουδιστής και πιανίστας Benjamin Clementine στο “Condolence” ταλαντεύεται με εξωπραγματική μαεστρία μεταξύ του τραγικού, του νοσταλγικού, του εύθυμου και του αισιόδοξου. Οι τέσσερις αυτές διαθέσεις μπλέκονται με τόση ακρίβεια που εν τέλει δεν καταλαβαίνεις ποιο εκφράζεται πότε, παρά μόνο αφήνεσαι στις φωνητικές ακροβασίες του Clementine.

Black Tower

Καλλιτέχνης: Black Tower

Χώρα: Καναδάς

Κομμάτι: Death March

Είδος: Heavy Metal

Listen

Πρώην πανκιά αποφασίζουν να αφήσουν ελεύθερη την αγάπη τους για τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και η κατάληξη δεν θα μπορούσε παρά να είναι heavy metal όπως αυτό παιζόταν δίχως προσμίξεις στα ‘80s. Υψηλόφωνα φωνητικά, δυναμικό drumming, κραυγές αλα-DeFeis και σωστές μελωδίες. Κατευθείαν από το χρονοντούλαπο που έχει κατασκευάσει ο Fenriz.

Dead Quiet

Καλλιτέχνης: Dead Quiet

Χώρα: Καναδάς

Κομμάτι: The Fall Of Me

Είδος: Heavy Rock / Stoner Metal

Listen

Οι Dead Quiet έβγαλαν ένα από τα ντεμπούτα της χρονιάς. Μαστοντονίζουν, αλλά όχι υπέρ το δέον –θα λέγαμε ότι είναι το άλλο άκρο του πόλου των επίσης θεούληδων Καναδών Anciient (ψάξτε τους). Το εν λόγω mid tempo μπαλαντοειδές κομμάτι σε κερδίζει χάρη στο μπάντζο και την ατμόσφαιρά του στην αρχή, μα κυρίως χάρη στο σπάσιμο της φωνής του τραγουδιστή και το ξέσπασμα στο τέλος με τις ala-Primordial κιθάρες.

Downfall Of Nur

Καλλιτέχνης: Downfall Of Nur

Χώρα: Αργεντινή

Κομμάτι: II-The Golden Age

Είδος: Atmospheric Black Metal

Listen                  

17 λεπτά σκοτεινού ταξιδιού στα άδυτα του ατμοσφαιρικού black metal. Το ξεκίνημα λαμβάνει χώρα ανεπαίσθητα, καθώς κάνουν την εμφάνισή τους τα παραδοσιακά πνευστά, αλλά ξέρεις ότι δεν θα αργήσουν να μπουν οι σκισμένες ηλεκτρικές κιθάρες. Θα συνυπάρξουν μέχρι να μπουν τα μαύρα φωνητικά, που είτε θα σε κάνουν να πατήσεις το στοπ είτε να τεντώσεις το αυτί και να συνεχίσεις μέχρι τέλους την περιπέτεια.

Ereb Altor                                                           

Καλλιτέχνης: Ereb Altor

Χώρα: Σουηδία

Κομμάτι: Midsommarblot

Είδος: Epic Heavy Metal

Listen

Οι Ereb Altor κάνουν παγανιστική επίκληση στους θεούς του Νορμανδικού Πάνθεου, όντας οι χαρακτηριστικότεροι συνεχιστές της παρακαταθήκης των Bathory. Το “Midsommarblot” είναι ακόμα ένας παγωμένος ύμνος με άγρια ομορφιά που σε μεταφέρει σε μακρινά φιόρδ και παρέες μουσάτων βίκινγκς που πίνουν το τελευταίο τους ποτήρι πριν τη μάχη.

Father John Misty

Καλλιτέχνης: Father John Misty

Χώρα: Η.Π.Α.

Κομμάτι: When You ‘re Smiling And Astride Me

Είδος: Indie Folk

Listen

Πρόκειται, το δίχως άλλο, για την μελιστάλαχτη μπαλάντα της χρονιάς. Τα soul γυναικεία δεύτερα φωνητικά, η blues κιθάρα, η κατάθεση ψυχής του J. Tillman, ο οποίος για πρώτη φορά μετά τη φυγή του από τους Fleet Foxes πιάνει τέτοια κορυφή, εξηγώντας πόσο λυτρωτικό είναι να ανοίγεσαι: I've got nothing to hide from you/Kissing my brother in my dreams or finding God knows in my jeans/You see me as I am, it's true/Aimless, fake drifter, and the horny man child mama's boy to boot/That's how you live free/Truly see and be seen.

Mondo Drag

Καλλιτέχνης: Mondo Drag

Χώρα: Η.Π.Α.

Κομμάτι: Snakeskin

Είδος: Psychedelic Rock / Heavy Psych

Listen

Ο φετινός δίσκος των Mondo Drag είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των Radio Moscow και των Blues Pills. Βαριά early ‘70s ψυχεδέλεια με πολύ hammond, το "Snakeskin" ξετυλίγει αργά-αργά το δέρμα του. Αρχίζει με επαναλαμβανόμενες κιθάρες και μία-μία αποκαλύπτει τις χάρες του μέχρι το χορευτικό / στρατιωτικό μέρος όπου κουνιέσαι παρέα με τον τραγουδιστή που φωνάζει snakeskin! στον ντράμερ του κι εκείνος δεν διστάζει να κοπανήσει.

Night Knight

Καλλιτέχνης: Night Knight

Χώρα: Ελλάδα

Κομμάτι: Turn Back Time

Είδος: Indie Rock

Listen

Ο ντράμερ της πιο μοδάτης και πετυχημένης ελληνικής rock μπάντας αυτήν τη στιγμή, των Planet Of Zeus, μας φανέρωσε μια πτυχή του που δεν γνωρίζαμε. Μελαγχολική, συναισθηματική και νοσταλγική. Το "Turn Back Time" είναι κάπως σαν το "Jigsaw Falling Into Place" των Radiohead και γι’ αυτό ακριβώς το αγαπάω.

Patrick Watson

Καλλιτέχνης: Patrick Watson

Χώρα: Καναδάς

Κομμάτι: Good Morning Mr. Wolf

Είδος: Indie Rock / Chamber Pop

Listen

Ο 36-χρονος Patrick Watson βγάζει την ονειρική ταξιδιάρικη ατμόσφαιρα που σε φάσεις σου προσέφεραν οι Radiohead των ‘90s. Το αιθέριο “Good Morning Mr. Wolf” είναι ένα ενδοσκοπικό κομμάτι με μερικούς από τους πιο αφοπλιστικά ανθρώπινους στίχους που βρήκα φέτος εκεί έξω.

Rishloo

Καλλιτέχνης: Rishloo

Χώρα: Η.Π.Α.

Κομμάτι: Landmines

Είδος: Progressive Rock / Alternative Rock

Listen

Κατά την ταπεινή μου προσωπική άποψη, αυτό είναι το κομμάτι της χρονιάς από τον δίσκο της χρονιάς. Πολυεπίπεδο, με ιδέες που θα συντηρούσαν ολόκληρες δισκογραφίες άλλων συγκροτημάτων, με άψογη τεχνική κατάρτιση και αγνή εκφορά συναισθημάτων, με καλλιτεχνικό όραμα και κολλητικές μελωδίες… Όπως είχα πει και στην κριτική, από το 4:30 και μετά, έπειτα από το απογυμνωμένο σόλο της κιθάρας, έχουμε ένα από τα πιο συγκλονιστικά σημεία των τελευταίων ετών:  I've had enough of idle reverie…

Steven Wilson

Καλλιτέχνης: Steven Wilson

Χώρα: Αγγλία

Κομμάτι: Ancestral

Είδος: Progressive Rock

Listen

Ο Steven Wilson εδώ και κάμποσα χρόνια περνάει εποχή τρίτης (ή τέταρτης;) νιότης, αν και μόλις 48 ετών. Από έναν δίσκο που έγινε πιο απλός και μελαγχολικά ευκολοάκουστος από ποτέ, με πανέμορφο τρόπο βέβαια, το 13-λεπτο “Ancestral” είναι η πιο προοδευτική κορυφή. Ένα κομμάτι που φέρει βαθιά την προσωπική σφραγίδα του δημιουργού του, μια σφραγίδα που έχει επηρεάσει στρατιές καλλιτεχνών μέχρι σήμερα.

Sorcerer

Καλλιτέχνης: Sorcerer

Χώρα: Σουηδία

Κομμάτι: Exorcise The Demon

Είδος: Heavy Metal / Doom Metal

Listen

Οι Sorcerer δημιουργήθηκαν το 1988, ωστόσο έπρεπε να φτάσει το 2015 για να ακούσουμε την πρώτη δισκογραφική τους δουλειά, ένα άλμπουμ που σφίζει από epic doom metal ανώτατου επιπέδου. Το συγκεκριμένο κομμάτι αποτινάζει τα πολλά doom στοιχεία και θα αποκαλύψει επιρροές μέχρι και από King Diamond. Ίσως ο heavy metal δίσκος του 2015, θα εξαρτηθεί από το τι θα ακολουθήσει από τον Σεπτέμβρη και μετά.

Sunset In The 12th House

Καλλιτέχνης: Sunset In The 12th House

Χώρα: Ρουμανία

Κομμάτι: Rejuvenation

Είδος: Atmospheric Sludge Metal

Listen

Πρόκειται για το πλέον παράταιρο κομμάτι του δίσκου, ο οποίος κινείται εν γένει σε αιθέρια, ορχηστρικά post-rock μονοπάτια. Το “Rejuvenation”, που αποτελεί το κύκνειο άσμα του, είναι το μοναδικό που περιέχει φωνητικά, βρώμικα φυσικά, και επιθετικές κιθάρες. Θα μπορούσε να είναι από τις πιο αργές στιγμές των Gojira, αλλά όχι από τις λιγότερο πωρωτικές.

Tame Impala

Καλλιτέχνης: Tame Impala

Χώρα: Αυστραλία

Κομμάτι: Let It Happen

Είδος: Psychedelic Pop

Listen

Η μεγαλύτερη ελπίδα της νέο-ψυχεδέλειας, οι υπερ-επιτυχημένοι Tame Impala θα βγάλουν το καλύτερο κομμάτι που δεν είχε το “Random Access Memories” των Daft Punk, παρά την προσπάθεια με τον Moroder. Ξεκινάει ως χορευτικό ρετρό χιτάκι, μα θα ξεδιπλωθεί ψυχεδελικά μέσα στα 8 λεπτά που διαρκεί για να αποδειχθεί το ιδανικό κομμάτι να ακούς σε ξαπλώστρα στην παραλία αγκαλιά με το κοκτέιλ σου, τρεις η ώρα το βράδυ.

The Amazing

Καλλιτέχνης: The Amazing

Χώρα: Σουηδία

Κομμάτι: Tell Them You Can’t Leave

Είδος: Dream Pop / Contemporary Folk

Listen

Οι The Amazing έβγαλαν έναν από τους πιο γλυκόπιοτους φετινούς δίσκους. Η dream pop μπορεί να γίνει άνευρη και βαρετή, εδώ όμως έχουμε το ακριβώς αντίθετο. Οι μελωδίες του κομματιού σου καρφώνονται κατευθείαν στο μυαλό για μέρες και η φωνή του Fredrik Swahn θα βρεις ότι είναι αναπάντεχα καταπραϋντική.

The Decemberists

Καλλιτέχνης: The Decemberists

Χώρα: Η.Π.Α.

Κομμάτι: The Singer Addresses His Audience

Είδος: Indie Rock / Folk Rock

Listen

Ορισμένες φορές, ο μεγάλος καλλιτέχνης φαίνεται από την ικανότητά του να αρπάξει μια ακουστική κιθάρα και να γράψει ένα πραγματικά δυνατό τραγούδι. Τα ακόρντα είναι πεπερασμένα, όλες οι ακολουθίες τους έχουν παιχτεί. Κι όμως, ο Colin Meloy τα καταφέρνει και με το ταλέντο του απαντάει μέσω των στίχων στους επικριτές του συγκροτήματος που αρνήθηκαν να δεχθούν την αλλαγή της μουσικής του κατεύθυνσης.

Toundra

Καλλιτέχνης: Toundra

Χώρα: Ισπανία

Κομμάτι: Kitsune

Είδος: Post-rock

Listen

Μελαγχολικό και ταυτόχρονα εκρηκτικό post-rock. Οι Toundra έβγαλαν έναν από τους λίγους δίσκους του είδους που πιάνουν τέτοια επίπεδα. Το “Kitsune” σου κλείνει το μάτι από την αρχή ότι κάποια στιγμή θα δυναμώσει. Μυρίζει μπόρα. Και έτσι γίνεται, μετά από πολλά προοδευτικά θέματα της κιθάρας, το καθένα πιο δυναμικό από το προηγούμενό του, μέχρι το 6:50 που αποτελεί ατόφιο headbanging, ακόμη και αν στέκεσαι ακίνητος.

  • SHARE
  • TWEET