Όταν ο Νίκος Βέρτης μας συμπαραστάθηκε περισσότερο από τους Judas Priest

Nikos calms before the storm

Από τον Μάνο Πατεράκη, 03/07/2015 @ 09:51
Το μάθατε, δεν το μάθατε; Το μάθατε. Ο Νίκος Βέρτης δεν θα τραγουδήσει στο  Ακρωτήρι το ΣΚ ως ένδειξη συμπαράστασης (sic). Ειλικρινής και κοινωνικοποιημένος, ο Μουσικός αφουγκράζεται την κοινωνία και πράττει αναλόγως. Τι λέτε; Ότι τα κλειστά ATM θα επηρεάσουν την αγορά γαρυφάλλου; Είστε κακεντρεχείς, οι αγορές θα μείνουν ανεπηρέαστες. Τα ίδια θα αγόραζαν όσοι θα πήγαιναν. Αμέ!

Και αν η ακύρωση της εμφάνισης ενός Καλλιτέχνη είναι ένδειξη συμπαράστασης, τότε τι γίνεται με τους παππούδες με τα πέτσινα που θα εμφανιστούν αύριο κανονικά; Είναι ασέβεια που θα ακούσουμε το "Painkiller"; Ή για ακόμη μια φορά οι μεταλλάδες είναι λιγότερο ευαισθητοποιημένοι από τους μπουζουκόβιους; Αναπάντητα ερωτηματικά μας τριβελίζουν...

«Ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί δεν ήξεραν τόσα πολλά για τόσο κρυμμένα διπλωματικά παιχνίδια και μακροοικονομικές αντιδράσεις»

Κοιτούσα τις προάλλες τον τοίχο μου στο Facebook... Ναι, έχω αυτήν τη λόξα. Κάθομαι και κοιτάζω τον τοίχο μου στο Facebook. Και θα νόμιζε κανείς ότι αυτές τις κρίσιμες ημέρες θα τον κοιτούσα λιγότερο, αλλά έλα μου που συμβαίνει το αντίθετο! Μυστήρια πράγματα...

Εν πάση περιπτώσει, τον κοιτούσα και εν μέσω του κυκεώνα των post των πολέμιων του «όχι» και των πολέμιων του «ναι» (παρατηρείστε ότι έχουμε πολέμιους, όχι υποστηρικτές) δεν είδα ούτε μια ανάρτηση να ξεκινάει με το «πολύ μπερδεμένος είμαι με όλα αυτά, αλλά μου φαίνεται πως...».

«Θα είκαζε κανείς πώς ντρέπονται που δεν γνωρίζουν την απάντηση, την ίδια στιγμή που οι συνδαιτυμόνες τους κραυγάζουν την δική τους απόλυτη αλήθεια»

Είναι πολύ καλό να έχει κανείς άποψη, ή τουλάχιστον έτσι λένε, αλλά ρε πούστη μου μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα που είχε μεταπολεμικά η χώρα - σίγουρα το μεγαλύτερο όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Ακόμα και αν και οι δύο επιλογές επιφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα, ακόμα και αν είναι κενή η ερώτηση... Πώς είναι δυνατόν να βρίσκουν τόσο εύκολα και δίχως περιθώριο αμφιβολίας την απάντηση;

Θα έλεγε κανείς πως έχουν σιγήσει οι φωνές της μετριοπάθειας, οι φωνές της αβεβαιότητας. Θα είκαζε κανείς πως αισθάνονται αμφιθεατρική ντροπή που δεν γνωρίζουν στα σίγουρα την απάντηση, την ίδια στιγμή που όλοι οι συνδαιτυμόνες τους κραυγάζουν την δική τους απόλυτη αλήθεια δίχως να κρατούν καμία πισινή.

Μιλάμε για πράγματα και καταστάσεις που είμαι βέβαιος πως τα ίδια τα κεφάλια που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν γνωρίζουν στην ολότητά τους και ενδεχομένως να μάθουμε μετά από χρόνια σε κάποιο wikileaks. Μιλάμε για προθέσεις και προβλέψεις για τις οποίες διαφωνούν οι μεγαλύτεροι εκ των αναλυτών. Εκτός από τον Κώστα από την Αργυρούπολη που είναι διατεθειμένος μέχρι και να πιαστεί στα χέρια για την αλήθεια του.

«Έχουμε μπει σε ένα χορό και ας προσπαθήσουμε να χορέψουμε με τον καλύτερο τρόπο που επιβάλλει ο ρυθμός που εκλαμβάνουμε»

Δεν ξέρω πόση πίστη έχετε στην δημοκρατία -προσωπικά δεν έχω και στη μεγαλύτερη υπόληψη τον «δήμο» για να του δώσω εξουσία, αλλά δεν έχει υπάρξει καλύτερη εναλλακτική στην ιστορία- ωστόσο ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την πεμπτουσία αυτής. Το άμεσο δημοψήφισμα.

Και αν αρχικά χάρηκες που σου δόθηκε ο λόγος... Και αν, εν συνεχεία, εκνευρίστηκες γιατί το ερώτημα διατυπώνεται σαθρό και η απάντησή σου σού λένε θα ερμηνευτεί έτσι από τους μεν, γιουβέτσι από τους δε και κοκορέτσι από τους παραπέρα... Έχουμε μπει σε ένα χορό και ας προσπαθήσουμε αυτήν την Κυριακή να χορέψουμε με τον καλύτερο τρόπο που επιβάλλει ο ρυθμός που εκλαμβάνουμε. Και ας δούμε τι θα γίνει, δίχως φανατισμό.

Αν υπάρχει ένα καλό να βγει από την όλη ιστορία, δεν είναι τίποτε άλλο από όσους κάτσουν να σκεφτούν λίγο παραπάνω από το σύνηθες. Και ας βγουν από το παραβάν με αμφιβολίες για το κουκί που έσπειραν.

Footnotes

♠ Περίεργη εβδομάδα αυτή. Αρκετοί εξ ημών δεν έχουμε βιώσει τόσο μαζικό θέμα συζήτησης παντού και απ' όλους, όσο ζούμε... Έρχεται να ξεπεράσει κατά πολύ το μεγαλύτερο θέμα συζήτησης που είχε υπάρξει ως τώρα, το Τσάκας-Πρόδρομος. Συνεπώς 'σχωράτε με αν ξέφυγα λίγο από τα μουσικά.

♠ Επίσης, 'σχωράτε με αν σας φαίνονται politically correct ή απολιτίκ παπαρολογίες, αλλά δεν θα ήθελα να πάρω θέση σε ένα μουσικό περιοδικό. Α, επίσης, επειδή συμβαίνει κατά κόρον, όποιος χρησιμοποιεί στη ζωή του το «απολιτίκ» ως κατηγορία έχει κάνει κάπου ένα μεγάααλο λάθος στην ιδεολογία του. Να μια άποψη.

♠ Εντάξει, μωρέ, θα πούμε και κατιτίς μουσικό. Προχθές ξεσκόνιζα την Wikipedia μου και έπεσα πάνω σε αυτό.

♠ Όλα δείχνουν πώς με τον έναν τρόπο ή τον άλλο τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Σε τέτοιες εποχές, η μουσική, πέραν του ότι καθίσταται ακόμη πιο αναγκαία, ευνοείται ποιοτικά. Είναι γνωστό πως η τέχνη θεριεύει στις κακοτοπιές και ανθεί στα κακοτράχαλα βουνά.
  • SHARE
  • TWEET