Γίδες, τράγοι, κατσίκια και πρόβατα στη μουσική μας;

Το Footnotes είχε παρατηρήσει τη βουκολική τάση, αλλά τώρα του 'ρθαν μαζεμένα

Από τον Μάνο Πατεράκη, 23/10/2015 @ 09:58
Στο Footnotes της περασμένης Παρασκευής ασχολήθηκα με τον προβατισμό των μουσικών ΜΜΕ. Σήμερα, αγαπητοί μου, θα παραμείνω στα βοσκοτόπια και θα καταπιαστώ με την τάση που θέλει, τελευταία περισσότερο από ποτέ, τη rock και metal μουσική να χρησιμοποιεί τα αιγοειδή ως σύμβολα και εικόνες-κοινωνούς των μηνυμάτων τους.

Σαφής και προφανής αφορμή η -κατά πολλούς- συναυλία της χρονιάς, αυτή των Goat το Σάββατο που μας πέρασε, στην οποία έκανα το σφάλμα να μην παρευρεθώ. Δεν ξέρω ποια είναι η γνώμη σας για τις μπάντες που αρέσκονται στο να ντύνουν με άπλετο hype τη μουσική τους, μα κανείς δεν το κάνει καλύτερα από τους Goat τη σήμερον ημέρα.



Καταρχάς έχουν για όνομα το πιο πιασάρικο ζώο στη μουσική εδώ και επτά-οκτώ χρόνια. Κατά δεύτερον, φορούν τις μάσκες και τις στολές τους και παίζουν όλο αυτό το θεατράκι στη σκηνή, το οποίο σου δίνει larger than life εντύπωση και δημιουργεί σούσουρο στον κάθε ανυποψίαστο (ή και άμπαλο ενδεχομένως). Κατά τρίτον, βάζουν τρίγωνα στο εξώφυλλο του δίσκου τους - σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, το τρίγωνο είναι το σχήμα των χίπστερς των τελευταίων ετών (why do hipsters like triangles?). Κατά τέταρτον, έχουν επιρροές, όχι μόνο από τα μοδάτα μεσανατολίτικα, αλλά από αφρικανική μουσική, μετα-μοδάτο δηλαδή, ο χίπστερ πρέπει να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά.

Κατά πέμπτον, σε περίπτωση που δεν το πήρατε χαμπάρι, η συναυλία τους διαφημίστηκε από την Εφημερίδα των Συντακτών μέχρι τα Νέα και από το news247 μέχρι την Athens Voice. Πόσο συχνά να γίνει αυτό για μπάντα που παίζει τόσο όμορφο και οργανικό ψυχεδελικό rock υψηλού επιπέδου; Δεν είναι παράξενο, όμως, αν το καλοσκεφτείς. Μα πόσο τους πάει η διαφήμιση! Πόσο ταιριαστοί είναι να βρίσκονται εκεί, πλουμιστοί, μυστικιστικοί, ως «κάτι το διαφορετικό», «κάτι που αξίζει να δεις διότι θα είναι εμπειρία»!



Οι Goat κατάφεραν να το χτίσουν όλο αυτό πολύ προσεκτικά και γι' αυτό ακριβώς δεν χρειάζεται να τους σπρώξεις ιδιαίτερα. Έχουν μια ιδίαν ώθηση, μια δική τους δυναμική, αυτοδιαφημίζονται και μόνο με την ύπαρξή τους. Σημαντικό πράγμα αυτό για να κάνεις επιτυχία. Σαν τους Villagers Of Ioannina City ένα πράγμα, άσχετα αν στους Goat το όλο περιτύλιγμα / ατραξιόν είναι πιο πολυσύνθετο ενώ στους άλλους απλά το κλαρίνο. Έχουν, βέβαια, και οι δύο εξαιρετικές συνθέσεις να στηρίξουν το πακέτο, μα έχοντας δει τι κάνει επιτυχία εκεί έξω κατά καιρούς, νομίζω ότι αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό κριτήριο για τα sold-out τους. Βέβαια, να πούμε ότι και οι δύο δεν θα κατάφερναν τίποτα δίχως τα πρώτα ζώα που εξημέρωσε ποτέ ο άνθρωπος, οι μεν άμεσα λόγω ονόματος, οι δε λόγω του συνειρμού του τι ακούμε όταν σουβλίζουμε λαχταριστά αμνοερίφια.

Και είχα, λοιπόν, φρέσκο τον πανικό των απόνερων της συναυλίας των Goat όταν διάβασα χθες τη συνέντευξη της πολύ καλής εγχώριας νεοψυχεδελικής μπάντας των Whereswilder, οι οποίοι έχουν για μασκότ -ναι σωστά το μαντέψατε- την κατσίκα. «Είναι ένα troll cool ζώο, σχετικό φουλ με τον ήλιο και τη θάλασσα και τη φάση. Που χαίρεσαι πάντα όταν το βλέπεις, αλλά είναι ένα τελείως ηλίθιο ζώο.» Είναι αυτός ο λόγος, λοιπόν, που η στάνη, η οποία ανέκαθεν βρισκόταν στο rock παρασκήνιο, έχει βγει στην πρώτη γραμμή τα τελευταία χρόνια;



Υπάρχει ένα κοινό στις μουσικές όπου βόσκουν πιο συχνά. Από τη μία μεριά, η rock ψυχεδέλεια και από την άλλη το metal στην black ή stoner / funeral doom μορφή του, έκαστα στηρίζονται σε υπερβατικά αποτελέσματα, τα οποία, σε αντιπαραβολή με την πιο διαδεδομένη φόρμουλα του ρεφρέν-γέφυρα, έχουν βρει συχνά στην μυστικιστική ατμόσφαιρα ένα αιχμηρό βέλος για την φαρέτρα τους. Το απλανές βλέμμα της κατσίκας ή του τράγου και ο συνειρμός κοινωνιών που ζουν μέσα στη δεισιδαιμονία και τις υπερφυσικές ιστορίες που περνούν παραλλαγμένες ανά τις γενιές δικαιολογεί κάτι τέτοιο.

Ακόμα και αν κάνεις μια μεγαλύτερη σύνδεση, με το κοινωνικό φαινόμενο που κατ' εξοχήν χρησιμοποιεί τον υπερβατισμό για να υποβάλλει, τη θρησκεία και δη τον χριστιανισμό που επικρατεί στις χώρες όπου ακμάζει η rock μουσική, θα δεις από τη μία μεριά τον Αμνό του Θεού, ως ονομασία του Ιησού, (Lamb Of God είπατε;) και την αντίπαλη πλευρά, τον Σατανά, να επιχειρεί να κάνει ένα από τα πρώτα μεγάλα τρολλαρίσματα της ιστορίας και να παίρνει για σύμβολο τον τράγο, έτσι για σπάσιμο.



Σαφώς, ο τράγος θα προέλθει από τον τραγοπόδαρο θεό Πάνα (ο οποίος πέθανε, κατά τον Έλληνα ιστορικό Πλούταρχο, την εποχή του αυτοκράτορα Τιβέριου, το ξέρατε;) και θα φτάσει μέχρι τον τραγόμορφο Μπαφομέτ που σύμφωνα με μελέτες πανεπιστημίων και έρευνες διδακτορικών έχει κοσμήσει 7342 μαύρα εξώφυλλα black metal δίσκων. Ο Quorthon στους Bathory και συγκεκριμένα στο "Under The Sign Of The Black Mark" τον χρησιμοποίησε καλύτερα από κάθε άλλον, σαν ολόκληρο πακέτο ε.

Ξεφύγαμε, όμως, και προσπαθώ να ακούσω την καλύτερη Witchcraft-ική μπάντα του σήμερα και έχουν οξώφυλλο με πρόβατα. Τι θα γίνει πια; Να τους βάλω στα καλύτερα του 2015; Τι είπατε; Το 2015 σύμφωνα με το κινέζικο ωροσκόπιο είναι η χρονιά της κατσίκας; Year Of The Goat; Βρε δεν με παρατάτε, δεν φτιάχνω λίστα για το 2015, θα κάνω αντ' αυτού λίστα με τους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών. Greatest Of All Time.

Footnotes

♠ Πάρτε για δώρο μια πρόχειρη λίστα με 136 metal μπάντες που έχουν τη λέξη goat, ένα όμορφο κομμάτι από τον περσινό δίσκο των Xylouris White ονόματι "Goats" και μια φωτογραφία του Bono με το αρνί του ...γιατί έτσι.


Bono - The Edge
  • SHARE
  • TWEET