Tο Black Mirror και η σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας

Μια σειρά για τη ζωή μπροστά από τις μαύρες οθόνες-καθρέπτες

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 03/09/2015 @ 10:49
Γράφτηκε πως πρόκειται για  ένα σοφιστικέ Twilight Zone της ψηφιακής εποχής.

Μέσα από αυτοτελείς ιστορίες, άσχετες μεταξύ τους και με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, η σειρά αυτή πραγματεύεται ουσιαστικά την επίδραση που θα έχει η τεχνολογία και η κοινωνική δικτύωση στην ζωή μας και στις σχέσεις μας. Πώς δηλαδή θα διαμορφωθεί η ανθρώπινη ύπαρξη, οι διαπροσωπικές σχέσεις και η κοινωνική και πολιτική ζωή αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε και να εξελίσσουμε την τεχνολογία και την δικτύωση.

Τι θα έκανες αν έχανες τον αγαπημένο σου και σου προσφερόταν η λύση να επικοινωνείς με ένα software που μιμείται την προσωπικότητά του και σε συμβουλεύει; Μέχρι ποιό επίπεδο εξευτελισμού θα ήθελες να φτάσει ο αρχηγός του κράτους σου για να σώσει ένα επιφανές και αγαπητό μέλος της κοινωνίας; Θα ήθελες να έχεις καταγεγραμμένη όλη σου τη ζωή σε βίντεο και να ανατρέχεις όποτε θες σε οτιδήποτε έχεις κάνει; Θα ήθελες να βλέπεις και των δικών σου ανθρώπων αν χρειαστεί;

Η βρετανική σειρά που ξεκίνησε το 2011 πετυχαίνει διάνα εκτός των άλλων και στην επιλογή των ηθοποιών, καταφέρνοντας να κάνει το δράμα ανθρώπινο και να δικαιολογήσει τις πράξεις των πρωταγωνιστών. Αφήνει έξω το πώς θα φτάσουμε εκεί, με ποιές πολιτικές, προσωπικές και νομικές αποφάσεις, και ασχολείται αποκλειστικά με τον άνθρωπο και το πώς αυτός θα επηρεαστεί από την όλη κατάσταση. Θα επαναστατήσει; Θα σκύψει το κεφάλι; Θα απομονωθεί;

Δεν θα αποκαλύψω περισσότερα, αλλά δεν χρειάζεται και πολύ να καταλάβεις πώς καταλήγουν οι ιστορίες. Μας βοηθά ο κανονικός καθρέπτης σε αυτό και μια ματιά γύρω μας.

Το συμπέρασμα που βγαίνει τελικά: Δεν είναι η αρνητική πλευρά της τεχνολογίας αλλά του ανθρώπου αυτή που τρομάζει και σοκάρει.

Η σειρά έχει κλείσει ήδη δύο κύκλους τριών επεισοδίων και μαζί με ένα χριστουγεννιάτικο ειδικό επεισόδιο προσφέρει επτά διαφορετικές προκλήσεις για το μυαλό μας, ενώ αναμένουμε τον τρίτο κύκλο της. Το βρίσκετε σε DVD μιας και δεν παίζεται από ελληνικό κανάλι προς το παρόν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο προβάλλεται από το Channel 4 και στις ΗΠΑ από το Netflix.

Μην περιμένετε πάντως κάθαρση και τον Αμερικάνο ήρωα που στο τελευταίο δευτερόλεπτο θα πατήσει το κουμπί μιας βόμβας ή το enter εξαπολύοντας έναν ιό που θα σώσει την κατάσταση. Ο καθρέπτης είναι πραγματικά μαύρος σε αυτή τη σειρά γιατί κοιτάει εμάς.
  • SHARE
  • TWEET