The day the blues (almost) died

Και γιατί μας λείπει τόσο ο Stevie Ray Vaughan

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 22/10/2015 @ 11:06
«The day the music died» τραγούδησε κάποτε ο Don McLean αναφερόμενος στο θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα που κόστισε τις ζωές των Buddy Holly, Ritchie Valens και J. P. 'The Big Bopper' Richardson τον μακρινό Φλεβάρη του 1959.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1990, ο Stevie Ray Vaughan έχανε την ζωή του από πτώση ελικοπτέρου μετά από συναυλία του Eric Clapton. Την συγκεκριμένη εμφάνιση μάλιστα άνοιγε ο Robert Cray ενώ guest συμμετοχή έκανε, εκτός του Vaughan, ο Jeff Healey, ο αδερφός του Stevie, Jimmie, η Bonnie Raitt και ο μεγάλος Buddy Guy.

Stevie Ray Vaughan

Η ιστορία έχει ως εξής: Τρία ελικόπτερα είχαν κλειστεί για να μεταφέρουν τους μουσικούς, με σκοπό να αποφύγουν καθυστερήσεις στον αυτοκινητόδρομο της περιοχής του Wisconsin. Στο πρώτο ,το μοιραίο, ήταν προγραμματισμένο να ανέβει o Stevie μαζί με τον αδερφό του και τη γυναίκα του δεύτερου.

Μια λάθος συνεννόηση ανάγκασε τον Jimmie Vaughan να μπει στο τρίτο ελικόπτερο -σώζοντας έτσι χωρίς να το ξέρει τη ζωή του- αφού η θέση του είχε καταληφθεί από εργαζόμενους στην ομάδα του Eric Clapton. Στο δεύτερο ελικόπτερο επιβιβάστηκαν ο Clapton και ο Buddy Guy.

Ο Greg Rzab μάλιστα, τότε μπασίστας του Clapton (τώρα παίζει με τον John Mayall), είχε σχεδόν ανέβει στο πρώτο ελικόπτερο όταν ο Clapton τον φώναξε και του ζήτησε να πάει μαζί του.

Η ομίχλη ήταν πυκνή και το μοιραίο Bell 206A JetRanger μετά από μια βουτιά έπεσε στον κοντινό λόφο. Μια τύχη που ...από τύχη δεν είχαν ο Clapton, ο Buddy και οι υπόλοιποι μεγάλοι των blues. Φανταστείτε πόσο εύκολα θα μπορούσαν «να είχαν πεθάνει τα blues» εκείνη την ημέρα.

Ή μήπως πέθαναν; Με μια δόση υπερβολής θα έλεγα πως ναι, ο Stevie Ray Vaughan ήταν το νέο μεγάλο αστέρι που έδωσε μεγάλη ανάσα ανανέωσης στο ιδίωμα. Έκανε πλατινένιους δίσκους, ήταν αλάνι και ταυτόχρονα συμπαθής, τον σέβονταν οι τεράστιοι όπως ο Bowie και ο Clapton και είχε πέραση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Σήμερα, μετά και τον θάνατο του B.B. King, από τα blues λείπει και το νέο μεγάλο αστέρι και το μεγάλο εικόνισμα.

Μας λείπει ο Stevie και για κάτι άλλο. Μας έκανε να πιστεύουμε πως αυτός, όπως και ο Hendrix, αν ζούσε θα εξελισσόταν και θα εξέλισσε και την μουσική του και την κιθάρα.

Το ιδίωμα τελικά έχασε τον άνθρωπο που είχε το πακέτο και την ικανότητα για να πουλήσει τα blues και σε διαφορετικά κοινά.
  • SHARE
  • TWEET