Μετά τους δεινόσαυρους τι;

Τα φεστιβάλ ξεμένουν από πρώτα ονόματα-κράχτες

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 09/07/2015 @ 10:20
Μια βόλτα -πραγματική ή ιντερνετική- στα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης και της Αμερικής αρκεί για να καταλάβεις το πρόβλημα. Οι ιστορικοί rock καλλιτέχνες που μπορούν να τραβήξουν τις μάζες πιάνουν ακόμη την πρώτη θέση στη μαρκίζα. Αλλά για πόσο;

Οι περισσότεροι μας απασχολούν πάνω από 30 χρόνια και η ηλικία τους πλησιάζει ή έχει ξεπεράσει τα 50 χρόνια. Οι πιο μεγάλοι τα 70 χρόνια.

Από εκεί και πέρα τα μεγάλα ονόματα είναι συγκεκριμένα και όχι και τόσο νέα. Οι Foo Fighters έχουν κλείσει εικοσαετία στην δισκογραφία, οι Muse δεκαπενταετία και από εκεί και πέρα οι θέσεις γεμίζουν με βραχύβια reunion (Rage Against The Machine, System OF A Down, The Who κλπ).

Στην χώρα μας δοκιμάσαμε μερικές φορές  τα νεότερα και διαφορετικά ονόματα -συνήθως όχι με ιδιαίτερη επιτυχία- ενώ κάποια άλλα δεν τα έχουμε ακουμπήσει. Η ιδιαιτερότητες της χώρας μας πολλές. Για παράδειγμα η ευρωπαϊκή alternative κουλτούρα που έχτισε το ραδιόφωνο την δεκαετία  του ‘90 απέκλεισε ουσιαστικά οτιδήποτε αμερικάνικο για μια ολόκληρη γενιά.

Από εκεί και πέρα το internet άνοιξε τα μάτια μας προς πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις αλλά μην γελιόμαστε. Τα ονόματα στην Ελλάδα τα φέρνει ακόμα το ραδιόφωνο και η τηλεόραση. Δεν μιλάω για τους Crippled Black Phoenix, τους Witchcraft και τους Blues Pills αυτού του κόσμου που τραβάνε τους μερακλήδες που διαβάζουν Rocking.gr, αλλά για τα μεγάλα ονόματα.

Υπάρχει και το θέμα της αμοιβής βέβαια. Σε συνάρτηση με την δημοφιλία συνήθως το διάγραμμα που δημιουργείται φωνάζει αποτυχία στον διοργανωτή.

Μια λύση θα ήταν να ενισχυθεί η κουλτούρα του «πάω στο φεστιβάλ για το φεστιβάλ» η οποία λειτουργεί με επιτυχία σε κάποιες περιπτώσεις -κυρίως στις ΗΠΑ- όπου βέβαια τα φεστιβάλ περιλαμβάνουν και την έννοια του festivity ή της πανήγυρης που έχουμε εδώ στην Ελλάδα. Δηλαδή του γεγονότος που θα βρεθούμε σίγουρα κάθε χρόνο με την παρέα και θα κάνουμε τις x δραστηριότητες , θα δοκιμάσουμε γεύσεις από όλο τον κόσμο κλπ.

Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή από όλες τις απόψεις (οικονομικής, κουλτούρας, υποδομής, πληθυσμού κλπ) δεν υπάρχει η δυναμική στην χώρα μας για τριήμερα και τετραήμερα φεστιβάλ τα οποία θα μαζέψουν μεγάλη μάζα ανθρώπων.

Για μια συναυλία είμαστε ok. 9 με 11 και μετά σπίτι ή έξω για ποτό. Αν είναι για πολλές μέρες πάμε στο φεστιβάλ κραιπάλης του χωριού μας που έχει τσίπουρο, λουκάνικό, έχει και την Τσαμπά να παίζει τσάμπα. Και ποιος είπε πως είναι και κακό;
  • SHARE
  • TWEET