H μουσική αντίσταση στη καφρίλα και τη σαπίλα των ΜΜΕ

Σε μικρές σκηνές - με μεγάλες προσδοκίες

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 19/11/2015 @ 11:44
Τα γεγονότα στο Παρίσι ήταν φρικτά. Πολύς λόγος έγινε από τους ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια και τα μεγάλα sites για την επίθεση στη μουσική και στους νέους. Χαίρομαι για την ευαισθητοποίησή τους σε αυτό το θέμα.

Μα για κάτσε, δεν είναι τα ίδια κανάλια που αντί για ντοκιμαντέρ και συναυλίες συνεχίζουν και στήνουν προγράμματα ραμμένα στα γούστα της νοικοκυράς του '90; Οι πρωινές ενημερωτικές εκπομπές δεν συνεχίζουν να μας ταΐζουν μόνο πολιτικούς διαλογής; Ο Παπαδάκης, η Μενεγάκη και οι κλώνοι της δεν συνεχίζουν να μας «κρατάνε παρέα» με τους ίδιους καλεσμένους και την ίδια αισθητική. Εντάξει, έχουν προσλάβει και έναν νεότερο με τατουάζ για το δεκάλεπτο με τα περίεργα βίντεο από το ίντερνετ και να κουνιέται στον ρυθμό όταν παίζει κάποιο ξεφτιλοτράγουδο.

Οι ειδήσεις έχουν καλέσει ποτέ κάποιον νέο δημιουργό για να πει την άποψή του για θέματα πολιτισμού; Δείχνουν οτιδήποτε που να αφορά την μουσική και τους νέους αν δεν είναι πληρωμένο από δισκογραφική ή να υποστηρίζεται από τους ομίλους των αφεντικών τους; Πήγαν σε ένα στέκι νέων να κάνουν ρεπορτάζ αν δεν είναι καλοκαίρι και στην παραλία;

Μπήκατε σε κάποιο από τα μεγάλαειδησεογραφικά ή «ποικίλης ύλης» site που να έχει στο βασικό του μενού την μουσική; Κάπου χωμένη ίσως στην «Ψυχαγωγία» ή στα «Media», σχεδόν ποτέ ξεχωριστά.

Πρότειναν κάτι καινούργιο πέρα από αφιερώματα επί αφιερωμάτων στα γνωστά δέκα πρόσωπα που έλαμψαν δεκαετίες πριν; Μα ποιοί να τα κάνουν αυτά; Οι δημοσιογράφοι που κατηγορούν τους πολιτικούς για παλιά μυαλά ενώ οι ίδιοι και οι οικογένειές τους έχουν πιάσει στασίδι στα πράγματα εδώ και δεκαετίες και δεν λένε να ξεκουνηθούν;

Μήπως είδατε ή διαβάσατε σε αυτά κάποιο ρεπορτάζ για τις καινούργιες τάσεις και ιδέες στην μουσική. Π.χ. σαν και αυτό του Αθηνοράματος για το Sofar και τις σπιτίσιες συναυλίες που ξεκίνησαν στην Αθήνα;

Δεν νομίζω. Θα γίνει αναφορά μόνο όταν μεγαλώσει τόσο που θα γίνει ελκυστικό για αγορά από τον όμιλο. Όταν το μεγάλο τζιπ και η κυρία με τη γούνα θα ψάχνει πάρκινγκ στην Κυψέλη και θα ρωτά στα περίπτερα που είναι το σπίτι που γίνεται η συναυλία γιατί δεν θα το βρίσκει στο GPS. Όπως έκανε όταν έσκασαν μύτη τα πρώτα κρυφά μπαρ στην Αθήνα.

Για αυτό στηρίξτε τα μικρά και σημαντικά. Στηρίξτε το καινούργιο και το φρέσκο αναδεικνύοντάς το και μοιράζοντάς το στους μικρούς σας κύκλους. Μην περιμένετε τους «επαγγελματίες» των μεγάλων ομίλων. Στηρίξτε τη μουσική κόντρα στη σαπίλα και την ψευτιά των μεγάλων μέσων.

Και κλείστε αυτό το σάπιο και γερασμένο πράγμα που λέγεται ελληνική τηλεόραση.

  • SHARE
  • TWEET